Impreza dwudniowa. Turniej bojowy, ³uczniczy, pokazy walk, wieczorne zdobywanie grodu. Nocleg na sali rycerskiej
Zaproszenia
Zapraszam do dyskusji
Polecam ten turniej. Z roku na rok jest coraz wy¿szy poziom w ubiorach ludków i w poziomie walki. Nagrody za ró¿nego rodzaju konkurencje by³y... palce lizaæ (to znaczy ró¿nego rodzaju uzbrojenie). Bitwa super! Z p³on±cym gródkiem. Nocleg i wszystkie konkurencje na klimatycznym zameczku. Na biesiadê organizatorzy s± zawsze przygotowani. Dobre jad³o i miodzik uwarzony przez tamtejsze bractwo. Turniej na pi±tkê z plusem.
Pa
Dziêkujê za tak mi³± rekomendacjê.
W tym roku niewielkie zmiany.
- Turniej dwudniowy. W tym roku jest to termin dni Nidzicy i miasto chce bardziej uczestniczyæ w imprezie. Mo¿e to siê wi±zaæ z wiêkszymi funduszami na turniej.
- Na turniej ... zaproszenia. Kto by³ u nas wie, ¿e nie ma z tym problemu ale chcemy lepiej przygotowaæ siê organizacyjnie i zg³oszenia s± konieczne. Pewne elementy chcieliby¶my zaczerpn±æ z dobrych praktyk £êczyckich i ju¿ w zg³oszeniach oczekujemy w jakich konkurencjach kto bêdzie bra³ udzia³. Oczywi¶cie bêdzie miejsce dla tych, co nie bior± udzia³u w konkurencjach turniejowych... pomoc bêdzie mile widziana.
- Ze wzglêdu na du¿± popularno¶æ turnieju bojowego jaki odby³ siê w zesz³ym roku i przeci±gaj±ce siê do pó¼nych godzin pojedynki na 90% bêd± zmiany. Pojedynki bêd± jednominutowe, bez zatrzymywania po trafieniach. Po okre¶lonym czasie sêdziowie podliczaj± punkty za ka¿dy trafiony cios. (turniej rosyjski, kto by³ w zesz³ym roku wie o czy mowa... ps. bractwo z Kaliningradu zapowiedzia³o swoj± wizytê)
Dariusz Kujawski
Turniej jes fajosk wiem bo by³em 2 razy mam prozibe do bractwa z Nidzicy podajcie mi teefon do P
atryka
Na który wiek datowany jest ten turniej?
Z uzbrojenia które tam widzia³em bym stawia³ na XIII-XV wiek. Ale jak w tym roku datuj± to trzeba ju¿ z Patrykiem.
Patryk (organizator) - 501 381 109
Szkoda, ¿e chcecie skróciæ bojówki. To w³a¶nie ca³y urok turnieju, ¿e bojówki w Nidzicy trwaj± prawie przez ca³y dzieñ - w³a¶nie chodzi o ten klimacik surowego rycerskiego turnieju.
Pa
to znaczy kiedy bedzie ta impreza?
PZDR
A co jest napisane w tytule tematu? Pozdrawiam
Gwyn
Sprawa datowania: Jak zauwa¿y³ Rze¿nik XIII - XV wiek z tendencj± na XIV do po³owy XV wieku.
Sprawa d³ugo¶ci pojedynków turniejowych : Wieczorem jak co roku jest bitwa i ma³o czasu na przygotowanie. Szacuje siê, ¿e w turnieju bêdzie walcz±cych oko³o 20 - 30 rycerzy. Do tego trzeba doliczyæ inne konkurencje bojowe... np planowane walki grupowe. Prawdopodobnie w formie "£êczyckiej". Zdobywanie mostu itp.
Sprawa zg³oszeñ: Przez internet rycerze@rycerze.org lub bezpo¶rednio u Patryka.
Dariusz Kujawski
Zachêcam do zainteresowania siê tym turniejem. Nagrody za ró¿ne konkurencje by³y cenne. Zazwyczaj by³a to ró¿na broñ i uzbrojenie. I ten p³on±cy gródek...i miód lej±cy siê strumieniami
. I oczywi¶cie piêkny zamek.
Pa
turniej w Nidzicy - baaardzo przyjemna sprawa - szczegolnie oprawa muzyczna rodem z OB£ÊDNEGO RYCERZA
niezle jedzenie pyszne picie no i wspomniana uciecha dla piromanów
Tak jedzenie! By³em w wielkim szoku! Tak du¿o i tak dobrego jedzenia to ma³o gdzie daj±.
Do turnieju niespe³na 2 tygodnie. Musimy zamkn±æ ju¿ listê.
Wg. zg³oszeñ spodziewamy siê 150 osób.
Wszystkie bractwa proszê o przyjazd w Pi±tek.
Wieczorem 2-go Lipca jest odprawa
A czy to prawda ¿e ma graæ Shannon ?
Co do muzyki... to "Buko¶" prowadzi rozmowy, ale nie wiem, czy nie jest za pó¼no.
Uwaga dot. spania na sali rycerskiej podczas turnieju...
We¼cie materace i ¶piwory.
Czy ju¿ znany jest plan imprezy?
widzia³am plan imprezy na stronie Nidzicy
...No i po turnieju. Bylo po prostu przepysznie:) Wielkie brawa dla organizatorow. Nawet pogoda zbytnio nie dawala sie we znaki (co tam maly deszczyk od czasu do czasu)
Po turnieju i ju¿ w domku..
Niech ¿a³uj± ci, co nie przyjechali siê z nami pot³uc. A na prawdê by³o gdzie i by³o, z kim. Tak jak zapowiadali organizatorzy odby³a siê grupowa macanka na drewno. I by³o równie miodowo, jak na ³êczyckim mostku(jak nie lepiej). ¯ar³o dobre i do oporu piwo nie najlepszej jako¶ci, ale jego ilo¶æ rekompensowa³a wszelkie smakowe niedogodno¶ci .Generalnie to co rycerzowi najbardziej potrzebne zosta³o zapewnione. Poziom turnieju faktycznie siê podniós³ oczywi¶cie chodzi o ciuchy itd.
Ocena za organizacje i ca³y szmelc - bardzo dobry. Wybawi³em siê za ca³y sezon. No i oczywi¶cie z³ama³em sobie paluszkau nogi .. Ale looz…
Pozdrowienia dla ca³ej ekipy.
I po Nidzicy.
Ca³a sobota i pó³ niedzieli walk. Po turniejach pokazowych, bojowych, d³uuuuuugim mele z trzema konkurencjami to na bitwê ju¿ nie sz³em ale cz³apa³em. Walki non-stop od godzin rannych do biesiady.
¯arcie wy¶mienite! Organizator zapewni³ ¶niadania, obiady i biesiadê wieczorn±. Mniam, mniam.
Atmosfera by³a naprawdê bardzo przyjazna. I ten klimacik ostrych walk i zamku nidzickiego.
Organizator stan±³ na bardzo wysokim poziomie. O dziwo! Wszystko siê odby³o w zaplanowanym czasie. Nale¿y braæ z nich przyk³ad organizacyjny!
Trochê wyników - tych co pamiêtam. Poproszê organizatorów o uzupe³nienie i ewentualn± korektê:
1) Pokazy - po raz trzeci Alatus Mortis utrzyma³ tytu³.
2) Turniej bojowy (jednorêczne). Dentysta i Rudy z Czarnych Gryfów pokazali klasê.
3) Turniej bojowy (wielkie miecze). Pigrza, Jakub Zieliñski, Franek z Alatus Mortis.
4) £uczniczy. Pierwsze i trzecie Alatus Mortis, drugie Trzynasta Wolna.
Tyle pamiêtam. I te nagrody!!!
Nic tylko rezerwowaæ sobie miejsce za rok.
Pa
Co prawda podziwia³em turniej z punktu widzenia turysty ( jeszcze w tym roku...), ale faktycznie - ogromne brawa! Osobno nale¿± siê pochwa³y za konferansjerkê: zazwyczaj "dowcipni" prowadz±cy potrafi± zabiæ klimat imprezy, a tu by³o odwrotnie. A numer z filmem niemym - rewelacja! :D
Liczê ¿e pojaiwê siê w przysz³ym roku ju¿ jako uczestnik...
podziekowania dla organizatorow za fantastyczna zabawe organizacje i pyszne JEDZENIE!!! mi, jako czlonkini Prze¶wietnej i Jedynej w Swoim Rodzaju Lo¿y Szyderców turniej sie podobal niesamowicie, szczegolnie wspomniana konferansjerka w wykonaniu Mi¶ka; w przysz³ym roku Lo¿a Szyderców wykona bannery, szaliki, przygotujemy wiecej piesni pod adresem walcz±cych, zabierzemy rownie¿ operatorów rogów lub tr±bek sygna³owych i inne takie..
no to na tyle
pozdrawiam
eRka
Jaki turniej
Zastanawiam sie cóz mam napisaæ w tym miejscu wszystko zosta³o powiedziane. Do zobaczenia za rok
Turniej jak zwykle by³ wspania³y. Rewelacyjna atmosfera, ¶wietni ludzie, ¶wietne nagrody i ¶wietne miejsce. Wyrazy uznania i stokrotne dziêki dla Organizatorów (jeste¶cie WIELCY). Podziêkowania dla wszystkich wpó³uczestników.
Do zobaczenia za rok w Nidzicy (a jeszcze wcze¶niej na Grunwaldzie).
Pozdrawiam
Dentysta
P.S. W nawi±zaniu do wypowiedzi Rudego (vel Ognistego), to moim zdaniem piwo by³o jako¶ci bardzo dobrej, tylko "pit' miensze nado" (czy jako¶ tak to idzie po rusku - Rudy zrozumie)...
Fajne by³o to, ¿e lali¶my siê okrutnie ostro, a nie by³o ¿adnych kwasów, a jedynie przyjacielskie buziaki po po walce.
Niech kto¶ w koñcu pona¿eka na impreze ,bo za rok nie bedzie wolnych miejsc do spania
.
Gor±ce pozdrowienia dla £om¿y, Wê¿ów z Trawy, Siemowitów, Olsztyna.....
Witam
Impreza by³a przednia, szkoda jeno ¿e w tym roku nie by³o gazowanego miodu. Dziekujemy za wspolna zabawe - a wszystkich zainteresowanych informuje ze owe blyskawiczne starcie z Ognistym udalo mi sie przezyc. :)
Drewniana Macanka pobila wszystko, dawno sie tak nie posmeralem kijami.
Na naszej stronie sa juz zdiecia z imprezy, zycze milego ogladania. Jeno nie pchac sie wszyscy na raz, bo i tak lud narzeka na szybkosc...
A dla leniwych link:
https://www.rycerze.pl/modules/xoopsgallery...bumName=album05
Uklony dla wszystkich.
pozdrawiam
Krzysztof "Indar" Babinski
I my jako Oporowska Komitywa chcieli by¶my bardzo gor±co podziêkowaæ za znakomity turniej. Zabawa by³a przednia jedzonko te¿. Bardzo dobre rozwi±zanie bojówek w porównaniu z poprzednim rokiem. Na pewno piszemy siê na przysz³y rok. I do zobaczenia na Grunwaldzie
Tak tak trzeba przyznaæ impreza by³a spoko i bardzo spoko. To by³ mój pierwszy turniej,a co za tym idzie to i bojówka, bitwa oraz wspania³a zabawa grupowa na drewno
jednym s³owem zabawa by³a wy¶mienita.
Pozdrowienia i pok³ony dla wszystkich poznanych osob i organizatorów za wspania³y turniej.
Podziêkowania dla ch³opaków z Czarnego Gryfa za piêkne walki i za ma³± lekcjê mobilizacyjn± do treningów. Mam nadziejê ¿e siê jeszcze kiedy spotkamy
Na naszej stronie tez pojawi³y sie zdjecia :D Zawsze moze ktos siebie odnale¶æ.
http://krmo.iserv.pl
Sowa
Ps: Mam nadzieje ze nasz wspó³praca bedzie sie dalej tak dobrze rozwijaæ nie tylko na polu medycznym
Có¿, nie pozostaje mi nic innego ni¿ poprzeæ w pochwa³ach przedmówców i podziêkowaæ za wspania³e turnieje oraz wszelakie swawole w jego trakcie, o wy¶mienitym jedzonku ju¿ wspominaæ nie bêdê
Dziêkujê za tak mi³e wspomnienie turnieju w Nidzicy.
Jest to bardzo buduj±ce i zachêcaj±ce do wiêkszych starañ w przysz³ym roku.
Cieszê siê, ¿e dali¶my wam du¿o ¶wietnej zabawy.
Je¿eli kto¶ mia³by ciekawe zdjêcia to proszê przysy³aæ.... rycerze@rycerze.org
serwer pojemny i wytrzyma. Planujê jak co roku "skrêciæ" jaki¶ filmik z turnieju.
Wiem, ¿e kto¶ oprucz nas filmowa³ kamer± cyfrow±. Mo¿e da³oby siê zmontowaæ
film ujêciami z dwóch kamer....
Dariusz Kujawski
Hej
Ju¿ 7 stron w naszej galerii zosta³o podpisanych:)
Serdecznie zapraszam
https://www.rycerze.pl/modules/xoopsgallery...=album05&page=1
Haj!
No to jadziem! Wkoñcu uda³o mi siê zamie¶ciæ zdjêcia na stronce:
http://alatusinne.w.interia.pl/foto_nid.htm
I dodatkowo z pokazu - klimat XVII wiek:
http://alatus17.w.interia.pl/foto_ni.htm
Pa i mi³ego ogl±dania.
dzieki Rze¼niku
do zobaczenia
Sowa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.