Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Festyn Archologiczny Szwajcaria (k/Suwa³k) ->28-29.05
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Robert Bagrit
Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.

Zapraszam do dyskusji
Motrax
Festyn Archeologiczny jest organizowany przez Suwalskie Muzeum Okrêgowe, z pomoc± naszego bractwa. Dotyczy historii Jaæwiêgów, ludu zamieszkuj±cego tamte ziemie od bli¿ej nieokre¶lonych czasów do koñca XIIIw. Taka jest te¿ rozpiêto¶æ historyczna festynu.
Pe³ny plan festynu zamieszczê tutaj jak tylko zostanie opracowany - kwestia paru dni. Ju¿ teraz mogê powiedzieæ, ¿e na drugi dzieñ zaplanowany jest koncert Kulgrindy i Open Folka.
regulyF
Wiecej, wiecej... crazy.gif info...
Motrax
"Od 1999 roku Muzeum Okrêgowe w Suwa³kach organizuje w przepiêknej scenerii Uroczyska Bia³orogi w Szwajcarii ko³o Suwa³k, w s±siedztwie rezerwatu Cmentarzysko Jaæwingów festyny archeologiczno-historyczne. Ka¿da z tych dorocznych imprez jest odmienna, co roku zmienia siê program, pojawiaj± siê nowi wykonawcy. Niezmienne pozostaj± tylko mi³a atmosfera i okazja do dobrej zabawy w kontakcie z nauk±."

"Tradycj± naszych festynów s± happeningi o tematyce pradziejowej i historycznej, realistycznie przedstawiaj±ce ró¿ne epizody z dawnych czasów. By³ ju¿ pogrzeb wodza, s±d nad czarownic±, wesele jaæwieskie, a w ubieg³ym roku inscenizacja podboju Jaæwie¿y przez Krzy¿aków. W tym roku bêdziemy uczestniczyæ w a¿ trzech przedstawieniach: wyprawie Rzymian po bursztyn, turnieju wojowników oraz misji chrystianizacyjnej ¶w. Brunona do Jaæwingów. Wszystkie prezentacje przygotowali wybitni specjali¶ci, czêsto znani naukowcy. Legioni¶ci rzymscy zaprezentuj± antyczne uzbrojenie i techniki walk. Dotychczas przedstawienia odbywa³y siê tylko w sobotê, jednak, by umo¿liwiæ wziêcie w nich udzia³u wiêkszej liczbie naszych go¶ci, a zw³aszcza grupom szkolnym, w tym roku bêd± równie¿ w pi±tek. Zachêcamy do zapoznania siê ze szczegó³owym programem tegorocznego festynu."

Tyle co do cytatów z programu rozsy³anego przez Muzeum.

Z mojej strony mogê dodaæ to, co Was mo¿e najbardziej interesowaæ:
Jest to impreza "wcze¶niacka". Odbêdzie siê 3-czê¶ciowy turniej: pojedynki, walki trójkami z broni± drzewcow± i zapasy. Bêdzie tak¿e bitwa, a w pi±tek koncert Kulgrindy i Open Folka. Reszta szczegó³ów jest w programie festynu w za³±cznikach poni¿ej.
Bractwa, z którymi kontaktowali¶my siê wcze¶niej maj± ju¿ zaklepane ¿arcie i spanie, ci którzy chcieliby przyjechaæ niech najlepiej kontaktuj± siê ze mn± przez maila:motrax@poczta.onet.pl
Motrax
Zmiana co do wystêpuj±cych zespo³ów. Zamiast Kulgrindy bêdzie Stary Olsa. Open Folk bez zmian - przyje¿d¿aj± te¿ smile.gif
Motrax
Jeszcze link do strony z programem festynu: http://www.suwalszczyzna.net/festyn
Motrax
No i po festynie. S³awa bractwom przyby³ym na jaæwieskie lauksy! Pozdrawiam Nordlige Sverda Hird, Winland i Wojów Puszczy Galindzkiej. Mam nadziejê, ¿e wszystkim siê podoba³o, zarówno m³ócka bum.gif jak i ca³y klimat imprezy. Do zobaczenia ponownie na nastêpnym Jaæwieskim Festynie Archeologicznym! No i po drodze na innych imprezach smile.gif
regulyF
z liczna galeria ;) 8-O
Hendomir
BYli¶my tam by³o bardzo kameralnie smile.gif za³oga Jaæwingów bardzo dobrze zorganizowana , szybka sprawna obs³uga smile.gif piwko hehehe Wilczan wielkie dziêki , i szczególnie co mnie uje³o to mozliwo¶c zrobienia bardzo dobrych zakupów w szalenie niskich cenach smile.gif ho ho naprawde tanio ,atmosfera git zespo³y da³y niez³e popisy bitki równie¿ by³y gor±ce .
Wielkie dziêki za zaproszenie .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.