Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Serial Cadfae (1994-1998)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Vudu
Kroniki braciszka Cadfaela

Witam

Kilka lat temu w telewizji polskiej pokazywany by³ serial produkcji angielskiej z Derekiem Jackoby w roli g³ównej - Kroniki braciszka Cadfaela. Ostatnio uda³o mi siê znale¼æ ów film w postaci elektronicznej i po obejrzeniu mam kilka w±tpliwo¶ci. Film wydaje siê poprawny pod wzglêdem strojów i uzbrojenia, (a przynajmniej tak mi siê wydaje).

A co wy , szanowni Frehowicze o nim s±dzicie?
Hildr
Wiem, ¿e cyklowi ksi±¿eczek, wed³ug których powsta³ serial, patronowa³o muzeum w Shrewsbury. A same filmy zaskakuj±co pieczo³owicie oddawa³y literacki pierwowzór (do szczegó³ów wnêtrz w³±cznie) :-). Poza tym film by³ angielski, nie amerykañski; jakie¶ wpadki mog± byæ, ale to jednak zupe³nie inna jako¶æ icon_wink.gif
Mi³ego ogl±dania
Hildr
Ludka
Witam!

Jak dla mnie to kilka strojow (sukien) bylo bardzo aksamitnych a akcja filmu to kilka wiekow za wczesnie zwlaszcza jesli chodzi o pojawienie sie aksamitu bawelnianego bigsmile2.gif

Ludka Excalibur
Christof
Filmu nie widzia³em, serial te¿ s³abo pamiêtam, ale wiem ¿e zrobi³ na mnie spore wra¿enie. Dobrze by by³o aby jaka¶ stacja zdecydowa³a siê na ponown± emisje serialu.
Ziêba
Witam! Chwalili¶cie sie, ¿e macie gdzie¶ (czy te¿ mo¿ecie mieæ) "Kroniki..." w wersji elektronicznej... Gdybyscie mogli mi jako¶ je udostepniæ szczerba.gif bardzo wdziêczn± bym by³a:)

Pozdrawiam. Z.
AmsteL
ja podpinam sie pod pro¶be Ziêby proszê- padam na kolana tracker.gif
Pawe³ Szczypek
Ten serial zrobi³ na mnie wielkie wra¿enie. Te¿ bym oblooka³ ten serjal z wielk± przyjemno¶ci± raz jeszcze. Ale z jeszcze wiêksz± przyjemno¶ci± przeczyta³ bym ksi±¿ki na podstawie, których zosta³ nakrêcony ten serial. Droga Hildr czy mog³a by¶ (o ile nie jest to dla Ciebie jaki¶ k³opot) podaæ autora (autorów) tych ksi±¿ek jaki i ich tytu³y. Z góry dziêkujê.
Vudu
Witam

Autorem ksi±¿ek o Cadfaelu jest Ellis Peters, angielskie tytu³y i informacje o ksi±¿ce oraz serialu mo¿na znale¼æ tu http://www.steveconrad.co.uk/cadfael/booklist.html . (polskie tytu³y ksi±¿ek jak pamiêtam by³y dok³adnymi t³umaczeniami wiêc ³atwo mo¿na sobie przet³umaczyæ.)

Serial (13 odcinków ) uda³o mi siê ¶ci±gn±æ z netu emulem, linki do plików mo¿na znale¼æ na stronie http://www.the-realworld.de , niestety nie ma dostêpnych polskic napisów. (na stronie s± te¿ linki do serialu Robin of Sherwood)
Ziêba
Jeste¶cie genialni! Pewnie ¿e przeczytam!

A pamiêtacie odcinek o jarmarku i trupie w worku? Jak gotowali szkielet w occie? To by ³ czaaaad! cool.gif cool.gif

smile.gif
m_q
"Kroniki Brata Cadfaela" w³a¶nie pojawi³y siê na DVD w postaci trzech dwup³ytowych czê¶ci.

Kupi³em pierwsz± i na tym nie poprzestanê.
Armand
Eh, gdzie te czasy, gdy siê nagrywa³o na VHS- a Robina z Sherwood, pieczo³owicie odcinek po odcinku z TV... smile.gif I dumni w³a¶ciciele z min± feudalnego barona popisywali siê "taaa, mam wszystkie serie, ale có¿, ta pierwsza i tak najlepsza" smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.