Witam!
Sredniowieczzze to dlugo trwajaca epoka. Zroznicowanie uzbrojenia na przestrzeni wiekow ogromne, kazde posiada swoje wady i zalety. Tak z ciekawosci gdyby mozna bylo zapopmniec o ramach czasowych to co by bylo wasza zbroja marzen i co z uzbrojeniem zaczepnym no i co jest waszym zdaniem najlepszym wynalazkiem sredniowiecza?
Ludka Excalibur
PS. Wedlug mnie to kusza i bron palna sa prawdziwymi hitami sredniowiecza.
szabla... no i oczywiscie wszystko co ma d³uugi drzewiec..
ale to osobiste zboczenie
a wg mnie najlepszym wynalazkiem ¶redniowiecza jest kibel
a co do zbroi marzeñ
to ... nie mam zdania
ha, je¶li chodzi o uzbrojenie ofensywne to kusza
za¶ z ochronnego to oczywi¶cie he³m garnczkowy (oprócz wielkiego)
wymarzona zbroja nepasuje do okresu bo to hussarska ale wcze¶niejsza pe³niejsza z naplecznikiem nabiodrnikami itp bez skrzyde³ te wola³bym do siod³a mieæ przyczepione.
a najlepszy wynalazek ¶redniowiecza mo¿e kompas? (nie broñ ale bez niego nieby³o by kolumbów)
Co do zbroi marzeñ- to je¿eli chodzi o mnie to jakas lekka i bardzo wytrzyma³a stal stopowa robiona na moje specjalne zamówienie przez US, Army idealnie dopasowana z gps, lodówk± faksem itp.....
Dla mnie najwiêkszym wynalazkiem ¶redniowiecza jest centralne ogrzewanie ( patrz Malbork )
Tylko ¿e piece hypokaustyczne to nie wynalazek doby ¶redniowiecza, tylko ciut wcze¶niejszy (prawdopodobnie I w.p.n.e.)...
Polecam
ten artyku³.
A poza tym - co maj± wspólnego piece czy kible ze zbroj± marzeñ??
To fascynuj±ce zjawisko wystêpuj±ce na ka¿dym forum.
Nie ma tematu czy pytania na które nie mo¿na by siê wypowiedzieæ zupe³nie nie na temat...
-
Przyzwoite gusoku jako zbroja, mo¿e byæ XVI wieczne, do tego nagamaki i daisho...
Wed³ug mnie nalepsza zbroj± ¶redniowiecza byla zbroja wiary ...bo w koñcu kto podskoczy hiszpañskiej inkwizycji
A tak serio to "suger bag" +p³aty + rekawice klepsydrowe.
Hmm... Je¶li chodzi o wygl±d, to pe³na puszka w stylu gotyckim z kanelowaniami.
Je³¶i chodzi o funkcjonalno¶æ, po³udniowe patenty z gotowanej skóry. Tak wykonane pe³ne os³ony r±k, nóg, korpus. he³m ze stali, nie przesadzajmy
Je¶li chodzi o wiek XIII to pe³na nitowana kolcza. lekka. Nie wiem, jak to zrobiæ, ale skoro mówimy o marzeniach... Do tego oczywi¶cie he³m garnczkowy, pó¼ny.
Broñ? Najciekawszym wynalazkiem wydaje mi siê krótki poleaxe, ale to w historii, w RPG lub pokazach, bo w ¿yciu bym z tym do bitwy nie wyszed³.
Osobisty generator pola grawitonowego, miecz ¶wietlny.
Najlepszym wynalazakiem ¶redniowiecza s± kebabczety po aryjsku
Moim skromnym zdaniem w kategorii broni miotaj±cej - d³ugi ³uk angielski!
Gdyby nie to cudo, to zapewne mapa wysp brytyjskich wygl±da³aby dzi¶ troszkê inaczej
Tytanowy Gotyk.I sztaba z lekkich stopów.
A tak powa¿nie to nogi zbrojnikowe,brygantyna i zbrojnikowe narêczaki,rêkawice klepsydrowe,helm "ma³pi pysk z zawiasami skroniowymi(Martin wie o co chodzi,sam ma taki).Co do broni to:Hakownica,pawê¿,longsword i d³ugi poleaxe ew.jakas fajniutka halabarda.
no ja mam 2 typy do zbroi
1. pe³ny gotyk z kanelowaniami, mozsieznymi zdobieniam itp, tylko niemoge sie zdecydowac czy salda "klasyczna" czy z zaslona miechowa
2. czarna zbroja, dla oficera landsknechtów ale to juz tak niebardzo ¶redniowiecze
a jesli chodzi o bron to polaxe i bardziej poreczne wersje rusznic
a dla mnie dajcie maksymiliankê i fajnego espadonika
(marzenia ju¿ spe³nione
)
Takie najbardziej zilustrowane a¿ do bólu uzbrojenie woja polskiego na koniu w sz³omie wielkopolskim, kolczudze (niech bêdzie ta nitowana nawet choæ nie jestem przekonany ¿e tylko takie by³y), z w³óczni± w rêku, tarcz± na plecach, mieczem przy boku i toporem przy siodle.
W³a¶ciwie to najwiêkszym marzeniem to ten koñ jest, ogier, przyuczony do bitwy.
Kapalin kanelowany w ..." ptysia". I kilka takich zabawek: www.bestarmour.com Foglerz i organki i sto kilo dobrego czarnego prochu i kusza i nowa tarcza od lira i ³uk Popka i wóz bojowy i kilku prawdziwych husytów i konia marki perszeron i inne wypasione rzeczy.
Moja mazenia jest sendai-gusoku (komplekt armora dla armoru sendai do)+1 tati+1wakidashi+naginata..... no i wyastarcy.... no jeshce Yumi....
moja wyma¿ona zbroja to taka jak± nosi³a joanna w swoim filmie z 99 r oczywi¶cie ta któr± nosi³a pu¼niej pe³na ciê¿ka z ochronom na szyjê po jednym boku ehh ile bym za ni± da³
CYTAT
ehh ile bym za ni± da³
Za Joannê czy zbrojê??
A ja nadal twierdzê, ¿e najlepsz± zbroj± ¶redniowiecz by³ inkwizytorski habit...no bo kto podskoczy hiszpañskiej inkwizycji
Hmmmm.Fionie to chyba by³o inaczej "...a Inish Incvizition!"
A taki naramiennik z os³on± szyjki to ju¿ chuba gdzie¶ widzia³em.Niez³y pomys³,ale czyto by³o funkcjonalne?
Ma¿± mi siê karwasze skórzane z wierzni± warstw± metalu-srebra, a wewnêtrzn± bia³ego lnu
W³a¶nie a kiedy po raz pierszy u¿yto karwaszy metalowych lub metalowo skórzanych je¿eli takie by³y wie kto¶? Nie wazne czy europie czy w azjii czy w afryce.
w Afryce pewnie podczas II wojny ¶wiatowej. Chodzi ci o srebrne karwasze?
Srebrne mi sie marz±, lecz s± chyba ie praktyczne ze wzglêdu na w³a¶ciwo¶ci srebra. Z ozdobami srebrnymi to inna sprawa.
Je¿eli chodzi o pytanie wy¿ej chodzi mi wogóle o karwasze. Kiedy i gzie by³y najpierw Kiedy por az pierwszy w europie a kiedy w azji.
pzdr
Gotycka pó³zbroja, skromna-dla pawê¿nika, kapalin z wizur± i kolczy ko³nie¿.
P.S.
...A Kogo¶ to interesuje..?
hmm pe³na p³yta turniejowa z przykrêcanym na sztywno ¿abim pyskiem i pe³n± os³on± r±k- znaczy siê ³adnymi folgami od wewn±trz tak¿e. ¶liczna robota, widzia³em kilka orygina³ów tak wykonanych os³on r±k, je¶li folgi siê dobrze dopasuje do w³a¶ciciela, to uk³adaj± siê w zbli¿ony kszta³t miê¶ni delikwenta. cudo. spróbujê za³atwiæ zdjêcia
do tego dwurêczna flamigiera, ze dwa metry i troche. i mo¿na ¶migaæ.
zbroja Fryderyka II Legnickiego...ale pe³en komplet z koñsk± i koniem, dzi¶ rozcz³onkowana- Berlin i chyba Moskwa
Miecz typ XVIII, J, 12 (mam) i miecz wspomnianego ju¿ Fryderyka
http://www.kurierbrzeski.com.pl/upload/art...20Fyyderyka.jpgA co te¿ mam marzenia
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.