Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: S³owiañski ubiór bojowy
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Maæko_pocz±tkuj±cy
By³o ju¿ o ubiorze S³owian, o butach i nakryciach g³owy itd. ale nigdzie nie pisano o tym, co Slowanie (chodzi mi tu g³ównie o plemiona "polskie) zak³adali pod zbrojê (czytaj kolczugê, szyszak). Czy by³y to w³a¶nie zwyk³e ciuchy, czy te¿ specjalne do tego celu (pó¼niejsi rycerze mieli "przeszywanice, za¶ pod he³my zak³adali jak wiadomo pikowane czepki i kaptury). Z góry dziêkujê za odpowied¼.
Sivy
mnie tez bardzo to ciekawi - moze ktos jest w stanie odpowiedziec- mniej wiecej w jakim czasie (wieku) na terenach Polan (i w ogole Polski) pojawily sie przeszywalnice pod kolczugami??
Mi¶ z Brochowa
Postulowa³bym ¿e by³y tam od zawsze.
Przeszywkê byle cieæ sobie uszyje, a kolczuga to do¶c droga i skomplikowana rzecz.
Nie wierzcie tym, którzy usi³uj± wam wmówiæ ¿e przeszywanica to pó¼ny wynalazek i np. wikingowie czy inne wcze¶niaki jej nie nosili.
W Bizancjum u¿ywali jej ju¿ na 100% w Xw.
A ludzie g³upi nigdy nie byli.
Zygmunt
De facto pytanie powinno brzmieæ kiedy pojawi³y siê kolczugi na przeszywanicach bigsmile2.gif
Hula
Ja bym chyba wola³ byæ go³y ni¿ w samej kolczej, bo ciê¿ar jest a ochrona ¿adna (no chyba ¿e na lekkie szabelki walimy smile.gif.
Hildr
Ciut anachronicznie (VI w), ale jako ciekawostka:
"Staj±c do walki [Sklawinowie] na ogó³ pieszo id± na nieprzyjaciela, maj±c w rêku tarczê i dzidê, pancerza natomiast nigdy nie wdziewaj±. Niektórzy nie maj± ani koszuli, ani p³aszcza, lecz jedynie d³ugie spodnie podkasane a¿ do kolan, i tak staj± do walki z wrogiem."
Wg. De bello Gothico Prokopa z Cezarei, cyt za: J.G±ssowski "Narodziny ¶redniowiecznego ¶wiata"
I jeszcze z tego samego ¼ród³a:
Wszyscy s± ro¶li i niebywale silni, a ich skóra i w³osy nie s± ani bardzo jasne ani zdecydowanie ciemne, lecz wszyscy s± rudawi (??!!)
Zak³adam, ¿e Prokop mia³ jednak na my¶li raczej jasnych szatynów, bo tak zdecydowanie rudej populacji nie da³yby rady nawet ordy najjurniejszych Tatarów. cool.gif
W³ost
CYTAT(Hildr)
Wszyscy s± ro¶li i niebywale silni, a ich skóra i w³osy nie s± ani bardzo jasne ani zdecydowanie ciemne, lecz wszyscy s± rudawi (??!!)
Zak³adam, ¿e Prokop mia³ jednak na my¶li raczej jasnych szatynów, bo tak zdecydowanie rudej populacji nie da³yby rady nawet ordy najjurniejszych Tatarów.  8-)

Ja siê gdzie¶ spotka³em z t³umaczeniem, ¿e wszyscy s± p³owi (co by siê chyba bardziej kupy trzyma³o).
A tak wracaj±c do tematu. We Wroc³awiu odkopano kawa³eczek grubej skóry z wyra¼nie odci¶niêtym ¶ladem kolczugi, odcisk by³ do¶æ regularny (tj raczej nie powsta³ przypadkowo w wyniku rzucenia kolczugi na kawa³ skóry) i st±d znalazca (J. Ka¼mierczyk) uzna³ to za fragment kaftana bojowego wk³adanego pod kolczugê, mam zdjêcie tego fragmentu ale do¶æ kiepskie i trudno powiedzieæ czy ten kaftan to by³a przeszywanica czy po prostu skórzana kamizela, z reszt± sam fragment jest do¶æ ma³y. W miarê pewne jest tylko to, ¿e by³ noszony pod kolczug±.
-Gniewoj-
hmm...z tego co ja wiem to przeszywanica skladala sie z dwoch koszul zszytych z soba i wypchanych resztkami roznych materialow...nie slyszalem o skorzanych przeszywkach...jakby co to sprostujcie mnie, a jesli chodzi o kolcza to mysle ze na miecze 'ostre' dawala rade... natomiast jesli chodzi o nasze czasy i nasze 'repliki' to bardzo dobrze sprawdza sie pancerz skorzany (skorznia lub lamelka)- dla nas grozniejsze niz ciecia sa obuchy.

A jesli chodzi o to co ja bym proponowal na pancerz- LAMELKA -ale nie skorzana tylko z metalowych plytek na skorzanych pasach (jest gdzies temat a propo lameli)-troszke krempuje ruchy, ale daaje rade...chroni jak trzeba (skora amortyzuje uderzenia a plytki blaszane na zakladke przetrzymaja najwieksze pierdutniêcia (wraz z sztychami w brzuch, ktore niestety sie zdarzaja dunno.gif )
Ludka
Witam!

Kaftan skorzany jak najbardziej, z grobej skory jako stroj do walki. Zdaje sie tez, ze zostalo juz powiedziane, ze nie wszyscy nosili kolczugi. Zalozenie kaftana skorzanego pod kolczuge to chyba tez nie problem a lepsza ochrona.
Zalezy tez jesscze o kim mowimy czy o druzynie ksiazecej, ktora dostawala sprzet od ksiecia czy o reszcie meskiej populacji ktora miala obowiazek stawic sie do walki.
I o ktory okres doladnie chodzi. Bo inaczej to wygladalo w wieku VI a inaczej w X.

Ludka Excalibur
Dargoth
z tego co mi wiadomo przeszywanice byly juz od dawna stosowane przez s³owian nie wiem tylko jak by³o z ich wygl±dem (pikowane czy w bable,chodzi o metode wypychania) wiem zas ze ponoc nie by³y one przeszywane nicia tylko rzemieniami oprocz nich pod pancerz w celu amortyzacji sily uderzeñ móg³ isæ kaftan z miekkiej skory np z barana z futrem wewnatrz(sam kiedys takowy stosowalem alee teraz prze¿ucilem sie na przeszywke) a jesli chodzi o te pikowane czapy pod he³m to wiem tylko ze by³o to stosowane ale nie wiem wlasnie jak to wygl±da³o mam nadzieje ¿e ktos mi tu rozjasni nieco t± kwestie za wszelkie info o czapach dziekuje z góry
Mi¶ z Brochowa
Dargoth,
podaj co¶ wiêcej na temat ¼róde³ z których korzystasz ni¿ "z tego co ja wiem".
To ju¿ chyba drugi Twój post zaczynaj±cy siêod tych s³ów.
Od dawna- czyli od kiedy? Od epoki br±zu?
Z tego co 'wiedz±' np. Kirpicznikow czy Nadolski, to s³owianie zapewne u¿ywali przeszywanic, ale ¿adnej nie znaleziono.
Ja sam jak najbardziej ich zdanie podzielam, chêtnie dowiem siê o nowych ¼ród³ach.
Keylan
niewiem czy to co¶ pomo¿e bo to ani nie ten okres ani nie ta kultura
ale pancerz ³uskowy wiac wyra¼nie na obrazie(? mo¿e to waza w ¯ygulskim* jest tylko okr±g³a rycinka) Achilles opatruj±cy rane Patroklesowi z ok 500p.n.e. tylko z czego te ³uski by³y i co pod nimi niewidaæ ?? nawet he³my s± t± ³usk± pokryte :D
w tej samej ksi±¿ce* jest te¿ figurka/pos±g celtyckiego wojownika w kolczudze z koñca 1 w. p.n.e. ale znów nic pod ni± niewidaæ

hmmmm
* Z. ¯ygulski jr. "Broñ Staro¿ytna"
Dargoth
niestety niejestem w stanie skojarzyc dokladnie powiem ci tylko ze to by³a jaks fachowa stronka archeologiczna koles rozpisywal sie tam o róznych kulturach na podstawie znalezisk poczawszy od egiptu po slowian a ztym jak dawno tam niepowiedziane by³o dokladnie napewno na wiele wczesniej przed chrystianizacja i utworzeniem w czasach fazy plemiennej na ziemiach polsich powiem ci ze strona iopisy uzbrojenia zdawaly sie byc rzetelne a co do kwestii tego ze nie podaje mych zrodel powioem tak ja poprostu pochlaniam wiedze nie baczac sjkad a potem odzdielam ziarno od plew pom porownaniach i rozmyslaniach ale przewaznie wieze bardziej wiedzy ksiazkowej nie tej z netu o ijeszvcze jedno ludzie jak bystamieli cos o tych pikowanych czapach to slijcie mi bo mój 3kg szlom wielkopolski po dluzszym noszeniu zaczyna sprawiac mi ból gLowy!!
Tomis³aw
Witam !
A ja siê wtr±cê z moim odwiecznym pytaniem dunno.gif
Od kiedy by³y stosowane przeszywane nogawice ?
Bo jak ja ( X XI w) mam tzw kaloryfery na goleniach
to czasem wola³bym mieæ co¶ pod spodem tears.gif
Mi¶ z Brochowa
W Bizancjum od X-XIw.
Druith
CYTAT(Hildr)
Zak³adam, ¿e Prokop mia³ jednak na my¶li raczej jasnych szatynów, bo tak zdecydowanie rudej populacji nie da³yby rady nawet ordy najjurniejszych Tatarów.  8-)

Je¿eli trzymaæ siê tego t³umaczenia to wydaje mi siê ¿e skryba pomy³kowo opisa³ celtów nie za¶ jak mu siê wydawa³o s³owian. O ile dobrze pamiêtam w tym opisie by³o jeszcze ¿e walcz± w samych spodniach i maluj± cia³o nie nosz±c ¿adnych pancerzy... eghem z tego co wiem celci byli rudow³osi i walczyli toples do¶æ czêsto. Nie wspominaj±c o malowaniu twarzy i cia³ na niebiesko i nie tylko. a je¿eli kto¶ twierdzi ¿e eltów nie by³o u nas to siê myli! Celtyckie osiedla mia³y skupisko na opolu na naszych terenach
Allgiz
w ksi±¿ce "Wyprawy krzy¿owe-Normanowie" Andrzeja Micha³ka, autor jako ciuch noszony pod kolczug± (lub inn± zbroj±) u Normanów i ich licznych na¶ladowców wymienia pasiast± tunikê ze skóry i tkaniny. Nie podaje natomiast ¿adnej bibliografii tudzie¿ odno¶ników do ikonografii i nie mo¿na tego sprawdziæ. Czy kto¶ móg³by wypowiedzieæ siê na temat takich tunik? i gdzie ewentualnie mo¿na znale¼æ jakie¶ szczególiki na ten temat?
Hildr
Prokop nigdy nie by³ na terenach dzisiejszej Polski (gdzie istotnie S³owian mog³o jeszcze wówczas nie byæ); opisywa³ tych, którzy wchodzili w kontakt/konflikt z pañstwem ostrogockim lub cesarstwem wschodnim. Trudno mi wyrokowaæ, s±dzê jednak, ¿e Celtowie, osiedleni do¶c d³ugo na obszarze Azji Mniejszej, mogli byæ Bizantyñczykom znani lub zapamiêtani, nie jest mi natomiast wiadomo, aby w tym okresie atakowali granice Cesarstwa. S±dzê zatem, ¿e jest to po prostu przek³amanie w przek³adzie. Do orygina³u nie dojdê bo jestem leniwa i nie znam greki smile.gif
Dargoth
Mam pytanko, czy by³oby historycznym posiadanie przeszywanicy której korpus wypychany jest w sposob zwany b±blami(chyba tak to sie nazywa, nie jestem pewien)za¶ jej rêkawy s± pikowane/ Poza tym by³bym bardzo wdzieczny jesli ktos kto dysponuje zdjeciami zapiec do przeszywanic, i info mog³by zamiescic je w ty temacie
Nat
CYTAT(Allgiz)
w ksi±¿ce "Wyprawy krzy¿owe-Normanowie" Andrzeja Micha³ka, autor jako ciuch noszony pod kolczug± (lub inn± zbroj±) u Normanów i ich licznych na¶ladowców wymienia pasiast± tunikê ze skóry i tkaniny. Nie podaje natomiast ¿adnej bibliografii tudzie¿ odno¶ników do ikonografii

no w³a¶nie. Nie podaje. I to powinno byæ dla ciebie powodem do zastanowienia i podejrzeñ. Nie raz na tym forum podkre¶lano, ¿e na wymys³y tego pana nale¿y uwa¿aæ i raczej nie jest to kompetentne ¼ród³o.
Poza tym, gdzie¶ indziej na tym forum ten temat te¿ by³ poruszony. Odpowied¼ by³a taka, ¿e z takim ciuchem by³yby straszne k³opoty - konieczno¶æ prania czê¶ci materia³owej powodowa³aby konieczno¶æ ponownej ochrony i impregnacji skóry... crazy.gif
sretno!
Nat
no proszê, znalaz³am ten temat : http://www.freha.pl/index.php?showtopic=5772
i jak siê okaza³o, to ty Allgizie zebra³e¶ tam baty za wspieranie siê panem Micha³kiem... nic Ciê to nie nauczy³o? cool.gif read.gif
Wotawa
CYTAT
Je¿eli trzymaæ siê tego t³umaczenia to wydaje mi siê ¿e skryba pomy³kowo opisa³ celtów nie za¶ jak mu siê wydawa³o s³owian.

Ciekawe tylko sk±d tych Celtów wzi±³ w wojnach z Bizancjum w VI n.e.? W Galacji jeszcze mówi³o siê wówczas jakim¶ dialektem celtyckim, ale sama Galacja le¿y sobie w Anatolii w dzisiejszej Turcji. I nikt nie wspomina o naje¼dzie galackim na Bizancjum (czyli niejako na samych siebie). Tylko zdecydowanie o wojnach ze S³owianami. W dodatku pisze, ¿e mieszkaj± oni przewa¿nie "po drugiej stronie rzeki Ister (grecka nazwa Dunaju). dziel± sie na Antów i Sklawenów (mówi±cych jednym jêzykiem ponoæ bardzo barbarzyñskim). Je¶li kto¶ zna celtyckie plemiona o tych nazwach i lokalizuje je po drugiej (dla Bizantyjczyków) stronie od Dunaju w VI w.n.e. to proszê mnie o¶wieciæ. Blagam wrêcz.
Sk±d w³a¶ciwie te mroczne kombinacje? Nie rozumiem, dlaczego nie mo¿emy przyj±c, ¿e Prokopiusz pisa³ po prostu prawdê, nieco upraszczaj±c kwestiê koloru w³osów, byæ mo¿e trudnego dlañ (albo dla jego informatora) do okre¶lenia, bo ani tak jasnego jak germañski, ani tak ciemnego jak u ludów z po³udnia.

CYTAT
O ile dobrze pamiêtam w tym opisie by³o jeszcze ¿e walcz± w samych spodniach i maluj± cia³o nie nosz±c ¿adnych pancerzy... eghem z tego co wiem celci byli rudow³osi i walczyli toples do¶æ czêsto. Nie wspominaj±c o malowaniu twarzy i cia³ na niebiesko i nie tylko.

Te¿ bym o tym nie wspomina³. Zw³aszcza, ¿e Prokopiusz tego nie zrobi³.
Fascynuje mnie te¿ nak³adanie kalki z wcze¶niejszych obyczajów na zapiski o ok. pó³ tysi±ca lat pó¼niejsze.
Jakby Wojna Galijska i zmagania Bizancjum z naje¼d¼cami s³owiañskimi nast±pi³y bezpo¶rednio po sobie.

CYTAT
a je¿eli kto¶ twierdzi ¿e eltów nie by³o u nas to siê myli! Celtyckie osiedla mia³y skupisko na opolu na naszych terenach

Owszem, w III-I w.p.n.e. Trzy ma³e, peryferyjne o¶rodki. Górny ¦l±sk, "grupa tyniecka" (mieszana) z okolic Krakowa, oraz osadnictwo z okolic górnego Sanu. Co to ma do VI w.n.e.?
Je¶li zadamy sobie na chwilê trud od³o¿enia komiksu o Slainie i choæby pobie¿nie zapoznamy siê z tym co dzia³o siê przez te minimum 600lat, to chyba bêdziemy mogli wreszcie darowaæ wywo³ywanie upiorów celtyckich przy ka¿dej mo¿liwej okazji.

Co do zaczadzenia Micha³kiem, to zostaje ju¿ tylko lito¶æ i pob³a¿anie. Bo ¶miaæ ju¿ siê chyba nie wypada...
brzozomir
CYTAT
Je¿eli trzymaæ siê tego t³umaczenia to wydaje mi siê ¿e skryba pomy³kowo opisa³ celtów nie za¶ jak mu siê wydawa³o s³owian. O ile dobrze pamiêtam w tym opisie by³o jeszcze ¿e walcz± w samych spodniach i maluj± cia³o nie nosz±c ¿adnych pancerzy... eghem z tego co wiem celci byli rudow³osi i walczyli toples do¶æ czêsto. Nie wspominaj±c o malowaniu twarzy i cia³ na niebiesko i nie tylko. a je¿eli kto¶ twierdzi ¿e eltów nie by³o u nas to siê myli! Celtyckie osiedla mia³y skupisko na opolu na naszych terenach

Celtowie byli, nasza boska ¦lêza, o dziwo dla niektórych, by³a celtycka. A skóry nie malowali celtow tylko piktowie, ale moge sie mylic bo mo¿e to byli te¿ celtowie. Wracajac do przeszywanic i lamelek i kolczych. S³ysza³em ¿e lamelkowe i kolcze, nosili bogatsi, a pikowane, to sobie byle ch³opina zrobi³ i na bój szed³.

A gdzie Prokopiósz wedrowa³ po s³owiañszczy¼nie?? Bo ej¿eli na zachodnio po³ódniowych terebnach bywa³, znaczy siê ¿e móg³ tez na wikingów trafic, oni mieli te¿ rudawe zabarwienie w³osów.
W³ost
Ludziska a wcze¶niej by³y jakie¶ ludy neolitu a pewnie i jacy¶ neandertalczycy te¿. I ci ostatni te¿ ganiali pewnie nago i taplali siê w barwnikach. Nie mieszajmy epok!
Prokop nie wêdrowa³ po s³owiañszcy¼nie tylko opisywa³ wojny ze s³owianami w VI wieku wikingów jeszcze nie bylo!! poza tym chcia³em zauwa¿yæ ¿e s³owiañszczyzna po³udniowo zachodnia to rejon adriatyku a nie ¶lê¿y!!! Za prokopa celtów na kopntynencie by³o tyle co kot nap³aka³, nie mogli mu siê celtowie pomieszaæ!! Celtowie na ziemiach obecnych s³owiañskich od conajmniej wêdrówki ludów ju¿ nie rezydowali. To nie ma zwi±zku!!!
brzozomir
icon_redface.gif icon_redface.gif icon_redface.gif bardzo przepaszam, b³ad my¶lowy, pisza³em o po³udniowych terenach, a mysla³em o pó³nocnych ...
Ma geny pozostyaja, mo¿e ju¿ inna kultura, ale geny zostaj± tak wiêc trudno powiedziec czy s³owanie byli czari, rudzi, blond czy jescze jacys inni.
Wit Gardy
Brzezomirze, je¿eli dobrze zrozumia³em sugerujesz, ¿e ludno¶æ S³owiañska mia³a "odziedziaczyæ" kolor w³osów po Celtach, b±d¼ te¿ Wikingach.
1. Ta garstka Celtów, która pomieszkiwa³a na ¦l±sku w ¿aden sposób nie mog³a "przekazaæ" swoich genów S³owianom, choæby z tego powodu, ¿e w tym czasie o S³owianach jeszcze nikt nie slysza³ (przybyli na te tereny kilkaset lat pó¼niej).
2. Wikingowie za¶ nie mogli mieæ wp³ywu na kolor w³osów S³owian w czasach Prokopiusza (a i pó¼niej wp³yw taki by³by co najmniej w±tpliwy), gdy¿ ekspansja Wikingów rozpoczê³a siê du¿o pó¼niej.
Piktowie za¶ okre¶lani s± zazwyczaj jako ludno¶æ "prawdopodobnie celtycka".

Co doTwojej przeszywanicy Dargoth - trudno tu mówiæ o "historyczno¶ci" takiej lub innej przeszywki, bo o ile mi wiadomo, nie by³o znalezisk takich¿e (prawdopodobnie z powodu nietrwa³o¶ci materia³u, z jakich by³y wykonywane). Na podstawie ró¿nych dowodów po¶rednich (takich jak np. niepraktyczno¶æ kolczugi bez przeszywki) domniemujemy, ¿e takie istnia³y. W ka¿dym razie nale¿y kierowaæ siê w tym temacie zdrowym rozs±dkiem i uwzglêdnieniem realiów odtwarzanego okresu.
Na resztê odpowiedzia³ ju¿ Wotawa i Nat, wiêc nie ma powodu siê powtarzaæ.
Snergel
Reasumuj±c... to nikt nie jest pewny jaki kolor w³osów maj± s³owianie, ani tym bardziej co zak³adali pod zbrojê.
[ Z³o¶liwo¶æ nie jest zamierzona. Lêgnie siê u mnie w sposób naturalny.]
Ciekawi mniê jednak w jakiej formie (czy zak³adany pod kolczugê, czy te¿ wy³±cznie jako osobna odzie¿ ochronna) wyko¿ystywany by³ kaftan skórzany u s³owian z tererenu Polski i czy istniej± po temu jakie wzory mo¿e?
[Czyli spróbujmy powróciæ do tematu...]
Hildr
to je paradne! bigsmile2.gif Drobny cytat, a jakie wyrafinowane hipotezy genetyczne! Nie gniewajcie siê mileñcy, ale wydaje mi siê, ¿e historiografia w ogóle cierpi na nadmierne dorabianie hipotez do niesprawdzonych przes³anek. Niesprawdzonych - bo nie mamy na podorêdziu oryginalnego s³owa, które zosta³o przet³umaczone na "rudawi". A od tego wiele mo¿e zale¿eæ. "Gniady" Ciemnop³owy"? Do dzi¶ S³owianie, nawet jasnow³osi, s± znacznie ciemniejsi od Skandynawów zarówno nordyckiej, jak fiñskiej proweniencji. S³owa "jasny szatyn" wówczas nie znano. Nie rozpêdzajmy siê wiêc smile.gif
Wotawa
CYTAT
Reasumuj±c... to nikt nie jest pewny jaki kolor w³osów maj± s³owianie,

Hildr a¿ nadto trafnie i sytnetycznie podsumowa³a kombinacje na temat koloru w³osów.

CYTAT
ani tym bardziej co zak³adali pod zbrojê.

Je¶li odwo³ujesz sie do czasów Prokopiusza i zbli¿onych, to jasno jest napisane, ¿e pancerza ¿adnego nie nosili. Wiêc NIC pod niego nie mogli za³o¿yæ.
Je¶li odwo³ujesz sie do innych czasów to napisz do jakich.

S³owianie to nie jest monlit genetyczno-uzbrojeniowy zastyg³y od czasów Adama i Ewy.
enid
LUDZIE ! KOCHANI !!!
Umiejêtno¶æ CZYTANIA jest - my¶lê- nie mniej wa¿na, jak umiejetno¶c PISANIA...
Zechciejcie wreszcie PRZECZYTAÆ przed napisaniem w³asnego postu... icon_redface.gif
Cierpliwo¶æ Wotawy i innych Wiedz±cych jest WIELKA. I NIEZWYK£A.
Ja, szara myszka, dostajê KURWICY ju¿ w po³owie czytania ró¿nych cudzych hipotez w³asnych...
Nie¶miele odwa¿ê siê troszkê zreasumowaæ od siebie... :
NIE MA !!! ¯ADNYCH !!! znalezisk potwierdzaj±cych UBIORY S³owian, Protos³owian,Celtów,Antów itp...
NIE MA !!!!!!!!!!!!!
Dlaczego?
Bo sie ROZ£O¯Y£Y, niestety...
Ze szkieletów zosta³y niekompletne fragmenty. Z broni - garsteczki rdzy lub odciski.
Ze strojów - NIC.
Pierwsze mikrofragmenty prawdopodobnie strojów to wiek XIII.
Najlepiej zachowa³y sie paciorki.
Wiêc mo¿e walczyli w paciorkach tongue.gif .
Ale - pisz±cy o S£OWIANACH (IX, X wiek) pisz± o lnie, skórach itp.
NIE PISZ¡ o kolczugach, lamelkach,zbrojach oraz innych.
Dopiero pisz±cy o czasach Mieszka I i pó¼niejsi wspominaj± o kolczugach.
I jest to nastêpna zagadka - bo pisz± o MNÓSTWIE wojów w kolczugach, he³mach itp.
Sk±d siê wziêli - s± hipotezy, ale na razie nie mówi siê o nich G£O¦NO.
Nie s± w dobrym tonie...
Ale mo¿e, kiedy¶ icon_rolleyes.gif
Wasilko
CYTAT
Sk±d siê wziêli - s± hipotezy, ale na razie nie mówi siê o nich G£O¦NO.  
Nie s± w dobrym tonie...  
Ale mo¿e, kiedy¶

Enid, mo¿esz pisaæ ja¶niej?
Zawsze mo¿na podyskutowaæ.
A na tym forum chyba poprawno¶æ polityczna nie jest wymagana, prawda?
pepson
Jak uszyæ tak± przeszywanice dla s³owianina? tzn chodzi mi o wykroje, jakie¶ pogladowe zdjecia/ryciny, jaka technika szycia, jaki materia³ (tu wiem ze len), jakie kolory, i czym by³a/jest czy te¿ powinna byæ ona w ¶rodku wypychan ----> tj. wszytko na ten temat.
wszebor
http://freha.pl/index.php?showtopic=245

Tu jest wszystko o tym - wystarczy klikn±æ szukaj i wpisaæ przeszywanice devil.gif . A s³owiañskich przeszywanic nie znaleziono. Kroje jak na ubrania. Zreszt± tam chyba o tym te¿ jest.
pepson
CYTAT(wszebor)
http://freha.pl/index.php?showtopic=245

Tu jest wszystko o tym - wystarczy klikn±æ szukaj i wpisaæ przeszywanice devil.gif . A s³owiañskich przeszywanic nie znaleziono. Kroje jak na ubrania. Zreszt± tam chyba o tym te¿ jest.

w takim uk³adzie moglem ste tez przeczytac o pikowanym ¿upanie moskiewskim z XVIIw,
a mnie interesuje to co jest tu w temacie, dlatego zada³em tu pytanie.

interesuje mnie co wy uzywacie odtwarzajac S³owian.
Smokomir
W temacie przeszywanice s± wymienione chyba wszystkie mo¿liwe konfiguracje.
Jakby¶ poczyta³, to jest tam informacja, ¿e przeszywanica to przepikowane kilkana¶cie/kilkadziesi±t warstw lnu. Jest te¿ kawa³ek z Nadolskiego - ilo¶æ warstw lnu jest zmniejszona, ale jest dodatkowe wypchanie runem owczym (nie jestem pewien czy nie by³o tam czego¶ o koñskim w³osiu).
Je¿eli chodzi o dzisiejsze rozwi±zania, to w tym samym temacie równie¿ jest du¿o wynalazków - od czêstogêsto stosowanej watoliny, poprzez wypychanie ró¿nym rodzajem badziewia, a¿ do przepikowanych koców czy ró¿nych materia³ów syntetycznych.

CYTAT
interesuje mnie co wy uzywacie odtwarzajac S³owian.

Kurtek kevlarowych devil.gif

Pozdrawiam
Rabiega
CYTAT(pepson)
Jak uszyæ tak± przeszywanice dla s³owianina?

Niestety, opieraæ siê tu mo¿emy tylko na domys³ach i domniemaniach.Ani w ikonografii, ani w znaleziskach ani w ¼ród³ach pisanych niczego o tym nie ma, oczywi¶cie dla naszych szeroko¶ci i d³ugo¶ci geograficznych.
Wiêkszo¶æ wcze¶niaków uwa¿a ¿e taka przeszywka ma krótkie rêkawy i jest pikowana w romby.Ale uzasadnienia dla takiej jej postaci - nie ma.
My¶lê, ¿e je¶li by³a, to pokroju prostego kaftana lub tuniki, byæ mo¿e sk³ada³a sie tylko z kilku/kilkunastu warstw materia³u, bez pikowania, lub te¿ pikowana rurkowo.
Pisa³ co¶ o tym chyba Nadolski ( nie mam teraz ksi±¿ek pod rêk±, by sprawdziæ ), ale nie bardzo wiem, na czym siê opiera³.

Pozdrawiam.
Purvis
S³awa wszem i wobec!
Jako ¿ó³todziób pozdrawiam wszystkich Frehowiczów.
Nie jestem ekspertem, bardziej siedzê w staro¿ytno¶ci, ale nawet tamze do poziomu Szanownej Braci sporo mi brakuje.
Osmielê siê jednak przypomniec, ¿e przeszywki wystêpuja juz w staro¿ytnio¶ci,i to, rzek³bym, stadnie. chodzi o s³awetny linothorax, który - wypisz, wymaluj - do opisu ( kilkanascie warstw tkaninyy...) pasuje.
A i wyk³adziny pod zbrojami to rzecz powszechna, do czego (oprócz zdrowego rozs±dku;)) przekonuje przyk³ad he³mu Miltiadesa. Mo¿na chyba uznaæ, ze potrzeba amortyzacji ciosu to rzecz wspólna wszystkim my¶l±cym wojom ( a mysl±cy = ¿ywy. selekcja naturalna dziala)
Zeby nie byæ go³os³ownym powo³am siê na imæ Zdzis³awa ¯ygulskiego i jego "broñ staro¿ytn±".

Jako chudopacho³ek oczekujê teraz na mia¿dz±c± krytykê Szanownej Braci.
Trza swoje odcierpieæ.
Raz mati rady³a.
Pozostaj±c z szacunkiem
Purvis Monk
pepson
Wymsli³em ze uszyje przesywanice takego typu: material od spodu : 1 wartswa lnu, 2 warstwy koca wojskowego, 2 warsty lnu czy to wystarczy, czy moze pomiedzy te 2 warstwy lnu wsadzic runo owcze?
Rabiega
Re - Pepson :
Lepiej odpu¶ciæ sobie kocyki i je¶li nie przeszywasz z wielu warstw, ale tylko z kilku, to wype³nij pikowanie owczym runem - kosztuje grosze, a masz ¶wiadomo¶æ wiarygodno¶ci historycznej takiego rozwi±zania.
¯e nie wspomnê o wadze - l¿ejsza bêdzie nawet mocno wypchana runem ni¿ przeszyta z kocem.
Pozdrawiam.

Re - Purvis :
A dlaczego mia³by ktokolwiek krytykowaæ to, co napisa³e¶ ?
Przeciez napisa³e¶ prawdê smile.gif .
Tym niemniej forma "s³owiañskiej przeszywanicy" pozostaje tylko domy¶ln±.
Pozdrawiam po raz wtóry.
Purvis
dziekuje, staram siê icon_rolleyes.gif blinkie.gif blinkie.gif
Mo¿e to zbyt daleko id±ce, ale nie mo¿na per analogiam do saxonow, roz³o¿yc w czasie kwestiê opancerzenia
Legiony XVII,XVIII i XIX w Lesie teutoburskim, a tak¿e Skowronki (legion V)w roku 5 zosta³y wyciête przez wojownikiów prawie nieopancerzonych (Za Caty..Cacy..Tacytem). Natomiast Saksonska ekspansja na Brytaniê(Vw.) dokona³a siê m.in. przy udziale wojów opancerzonych w kolczugi po czubki nosów . jak to by³o ze s³owianami?
tradycyjnie czekam na uwagi.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.