Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ranni - i co dalej?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
megamrok
Zupe³na teoria... smile.gif
Fajny trening, niez³a m³óca i - trafiony, zatopiony!
Parê centymetrów zacnego ¿elaza znalaz³o drogê do t³uszczyku...
Pytanie brzmi : co dalej ?? Teoria - szpital, pogotowie, t³umaczenia itp.(rana k³uta)..
Czy komu¶ z Was siê przydarzy³o takie co¶ - i jak wybrnêli¶cie z t³umaczeñ(je¶li
by³y konieczne). A co je¶li przydarzy sie co¶ takiego na pokazie?? Czy musimy siê
jako¶ specjalnie ubezpieczaæ?? Przyznajê , ¿e w czê¶ci zainspirowa³o mnie twierdzenie
'starego' grunwiarza, który rzek³, cyt.: "... kiedy¶ bedzie trup na Grunwie, zobaczysz..."

pzdr!!! Mmrok
Jan Gradoñ
Witam!

Podstaw± jest to, ¿eby do takich sytuacji nie dochodzi³o. Lepiej opracowaæ system i zasady treningu, ¿eby zminimalizowaæ ryzyko, ni¿ zastanawiaæ siê co by by³o, gdyby.... By³o ju¿ o tym w paru tematach.
Co do ubezpieczenia, to zajrzyj tutaj --> http://www.freha.pl/index.php?showtopic=1818

No i miejmy nadziejê, ¿e nie powtórz± siê ju¿ "Pokazy Lotnicze Grunwald" mad.gif
Mradu
Dobra dobra, ale JESLI? Jezeli pomimo wszystkich srodkow ostroznosci cos sie przydazy?
To co z tym fantem zrobic?
Pozdrawiam
PS. moj kolega na treningu stracil zeby, przez 1,5 h wozilismy go po szpitalach i dopiero w piatym szpitalu go przyjeli (a glupia baba w okienku kasy[widzac ze facet pluje krwia] jeszcze sie pytala:"A nie ma pan jakiegos dowodu ubezpieczenia ze soba?")
Tomic
Czo³em
Ciekawe jaki by³by wyrok i jaka klasyfikacja czynu gdyby na Grunwaldzie lub gdziekolwiek indziej pad³ trup, i kto za to by poszed³ siedzieæ
Marcin Surdel
Czo³em!

Co zrobiæ, jak kto¶ siê uszkodzi na treningu:

1. Mieæ przygotowan± apteczkê.
2. Mieæ kogo¶, kto wie jak jej u¿yæ (kogo¶ z przeszkoleniem medycznym).
3. Je¶li sprawa nie jest powa¿na, po wstêpnym za³ataniu delikwenta (¿eby nie broczy³ na tapicerkê icon_wink.gif ) wieziemy go na pogotowie/do szpitala. Tam bêd± pytaæ o papierki - w³a¶nie o ubezpieczenia, dowody to¿samo¶ci itp. Warto nosiæ ze sob± takie swoje szparga³y na treningi - nigdy nic nie wiadomo.
3a. W celu unikniêcia g³upich pytañ ("Po raz ostatni pytam - jak siê to panu sta³o? I niech mi pan przestanie wciskaæ kit o mieczach!") dobrze jest wymy¶liæ wiarygodn± "wersjê alternatywn±". Ja po trzecim pytaniu dla ¶wiêtego spokoju zrezygnowa³em z prawdy i przyzna³em siê do zderzenia z szafk± w kuchni icon_wink.gif))
4. Je¶li sprawa jest powa¿na, nie zgrywaæ twardziela, wezwaæ pogotowie i na wszelki wypadek spakowaæ sobie rzeczy, które przydadz± siê w wiêzieniu.
5. Je¶li ma siê ubezpieczenie, które obejmuje takie wypadki, nale¿y zbieraæ i przechowywaæ wszelkie papierki od lekarzy. Przydadz± siê podczas ubiegania o odszkodowanie.

Pozdrowienia
dzika_wenza
czy kto¶ ju¿ zgin±³ na jakim¶ pokazie, bitwie czy czym kolwiek?
Tomic
na czym kolwiek to pewnie wielu bigsmile2.gif
Micha³ ¯elazo
.
Bogumi³
CYTAT(dzika_wenza)
czy kto¶ ju¿ zgin±³ na jakim¶ pokazie, bitwie czy czym kolwiek?

Z tego co s³ysza³em, przynajmniej dwie osoby...
S³owa te piszê aby oddaæ im ho³d.

U nas do tej pory nie by³o problemów z niedowierzaniem lekarzy.
Wersja alternatywna jest wprost wymagana aby uzyskaæ ubezpieczenie.
Micha³ ¯elazo
.
Nazgul
CYTAT(Marcin Surdel)
Czo³em!

2. Mieæ kogo¶, kto wie jak jej u¿yæ (kogo¶ z przeszkoleniem medycznym).

hmmm kogo¶ to malo powiedziane. Najlepiej aby kilka osób albo najlepiej - wszyscy mieli przeszkolenie - jezeli nie w jakiej¶ organizacji, to ktos z grupy powinien po¶wiêciæ kilka godzin na przynajmniej teoretyczne przeszkolenie. Odrobina praktyki tez nie zaszkodzi, jak grupê staæ an uzbrojenie to i bandaze moze kupiæ. A usztywnieniem nie ma chyba problemu bum.gif Oczywi¶cie trzeba tez umieæ oceniæ powagê sytuacji. Rana cieta mo¿e byæ opatrzona na miejscu,a nawet zszyta na okrêtke bigsmile2.gif jednak pchniêcie to powarzniejsza sprawa. Podobnie jak z ciosami w glowe po których delikwent sie nie podnosi. A co do alternatywnej opowiastki - najpierw trza uzgodniæ z poszkodowanym co ma mówiæ, a najlepiej mieæ z góry schemat ustalony - proponuje nó¿ kuchenny bijatyka w karczmie itd Jezeli zas doszlo do tragicznego wypadku w czasie jakiejs bitwy czy cos takiego -najwazniejsze to niedopuscic do zadeptania lezacego i szybkie sprowadzenie pomocy. Jak to zrobic, to juz nie ebde mowil bo to i tak nic nie da.
Pozdrawiam

Ratownik Maltañski.
Nadir
Wypadki sie zdazaja... Jak jeszcze trenowalem szermierke, t ona wlasne oczy widzialek jak na treningu chlopak zostal przebity. Niepomogla ani kamizelka, ani tepa bron z punta na koncu (walczyli bodajze na florety). Tylko ze za wszystko odpowiadal klub, a ubezpiecznie OC (raniacego) i od nieszczesliwych wypadkow (ranioneo) mialo pokryc koszty leczenia. Nie wiem tylko czy delikwent przezyl.
Sivy
CYTAT(Marcin Surdel)
4. Je¶li sprawa jest powa¿na, nie zgrywaæ twardziela, wezwaæ pogotowie i na wszelki wypadek spakowaæ sobie rzeczy, które przydadz± siê w wiêzieniu.
Pozdrowienia

zgadzam sie w 100% opieram siê na w³±snych do¶wiadczeniach - ja do szpitala siê nie wybra³em - rana goi³a siê przez jakie¶ 2-3 miesi±ce (co oznacza³o brak treningów, zaleg³o¶ci na studiach inne nie przyjemno¶ci), zosta³a paskudna blizna, a jak siê pó¼niej dowiedzia³em, mo¿na by³o spokojnie zszyæ....
Nazgul
[quote="Sivy"][quote=Marcin Surdel]
a jak siê pó¼niej dowiedzia³em, mo¿na by³o spokojnie zszyæ....[/quote]
to mi przypomnialo drobny wypadek z czasow gdy trenowalem bardziej spokojne sporty - na slowacji trzasnely drzwi i kolesiowi spado na noge lustrop - rana cieta ze dziesiec cm dlugosci i conajmniej jeden glebokosciw najgorszym meijscu. Szkoda ze koles byl malo spity bo dalby sie namowic na szycie w naszym wykonaniu bigsmile2.gif
A tak na powaznie to nigdy nie wiadomo czy rana dokladnie jest i jezeli wiadomo ze jest gleboka to trzeba zaprowadzic rannegpo do lekarza. A wostatecznosci wciskac ze to tak jak w tym dowcipie o tesciowej bylo, co to sie siedem razy na noz w kuchni wywalila devil.gif
Ludka
Witam!

W Polsce wypadkow smiertelnych nie bylo. I oby tak dalej. Bo pare razy bylo blisko.
Nie wiem jak to w innych przypadkach dziala ale, apteczka nie zawsze wystarczy. Wtedy nalezy udac sie na pogotowie, albo do szpitala z ostrym dyzurem. Oni maja opatrzyc obowiazek udzielenia doraznej pomocy. W kiedy u nas zddarzylo sie cos na treningu i chlopaki udali sie do stacji pogotowia powitano ich slowami "o panowie z bractwa pierwsze pietro prosze"

bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif

Ludka Excalibur
Tomaszek
prawny obowi±zek udzielenia pomocy w miare swych umiejêtno¶ci spoczywa (teoretycznie) na ka¿dym obywatelu tego piêknego i kolorowego kraju... patrz: wypadki drogowe. dlatego te¿ (teoretyczne) pierwszeñstwo przed wezwaniem pomocy ma udzielenie 'pierwszej pomocy' (nie myliæ z ostatni± pos³ug±)...

papa
kewi
dobry sposob na uni8kniecie tlumaczen - po prostu przyjsc na pogotowe we sprzecie cool.gif
a na pytanie jak by co to mowic - a co ?? nie widac ??
Jarek Przyby³o
Tomaszku, ten piêlny kolorowy kraj przewiduje te¿ mo¿liwo¶æ powództwa cywilnego osoby ratowanej gdy ratuj±cy w miarê swoich umiejêtno¶ci co¶ spieprzy np. wyci±gaj±c na si³e go¶cia z uszkodzeniem krêgos³upa. St±d te¿ niektórzy ¶wiadomie omijaj± wypadki drogowe szerokim ³ukiem. Jest jedno dobre wyt³umaczenie, nie pomog³em krawi±cemu facetowi bo a nu¿ mo¿e ma hifa. Na treningach zazwyczaj jednak mamy do czynienia z osobami nam znanymi i tu naprawdê gor±co polecam zrtobienie sobie przeszkolenia z pomocy przedlekarskiej. Z do¶wiadczenia wiem ¿e najlepiej to robi± sanitariusze z pogotowia (poza £odzi± oczywi¶cie bigsmile2.gif ). Ja sam byæ mo¿e uratowa³em jednemu takiemu co siê zad³awi³ ¿ycie , a gdybym nie zna³ zasad to pewnie jak 99% mieszkañców wali³bym go z ca³ej si³y po plecach. Inna sprawa ¿e znajomo¶æ podstawowych zasad udzielania pomocy powoduje mniejsz± panikê gdy ju¿ co¶ siê stanie. Raz widzia³em jak jedna durna baba pola³a go¶ciowi ranê na g³owie gor±c± wod± z czajnika.
rechteb
Nie polecam ¶ciemniania- przynajmniej nie lekarzowi... Bo w moim przypadku pani chirurg nie chcia³a uwierzyæ, ¿e spadaj±cy karnisz tak g³êboko wci±³ mi siê w nos i tak d³ugo siê z ni± przegadywali¶my, ¿e o ma³o co siê nie wykrwawi³em... bum.gif A tak na powa¿nie naprawdê polecam mówiæ prawdê, ¿eby czego¶ nie przeoczyli przy rozpoznaniu...
Ania ¯uk
CYTAT(Jarek Przyby³o)
Tomaszku, ten piêlny kolorowy kraj przewiduje te¿ mo¿liwo¶æ powództwa cywilnego osoby ratowanej gdy ratuj±cy w miarê swoich umiejêtno¶ci co¶ spieprzy np. wyci±gaj±c na si³e go¶cia z uszkodzeniem krêgos³upa.

Jarku, a sk±d Ty masz takie rewelacyjne wiadomo¶ci? Akurat do odpowiedzialno¶ci mo¿na poci±gn±æ kogo¶ kto NIE udzieli³ pomocy, bo jest taki obowi±zek. A je¶li co¶ sknoci, to w ¿adnym wypadku (je¶li oczywi¶cie nie jest lekarzem) nie bêdzie za to odpowiadaæ!!! To wiem z kursu ratownictwa, co prawda odbywa³ siê dwa lata temu, ale nie s³ysza³am ¿eby co¶ zmieniono!
Radek
Cóz, jednak mo¿na zostaæ pozwanym, zdarza³y sie takie wa³ki- (skoñczy³em kurs pierwszej pomocy organizowany przez PCK jakies dwa miesi±ce temu i zostali¶my uprzedzeni, ¿e czasem komu¶ moze sie w g³owce pomieszaæ i moze nas pozwaæ np. za zniszczenie ubrania)i najczêsciej jednak s±d oddala tego typu pozwy bez mrugniêcia okiem... smile.gif i chyba nie by³o przypadku aby kogo¶ skazano za udzielenie pomocy. crazy.gif
Pozdrawiam
Nazgul
Umiejêtno¶æ udzielenia pierwszej pomocy ma mieæ ka¿dy - w ¶wietle naszego prawa - za nie udzielenie pierwszej pomocy idzie sie za kraty - teoretycznie. Ja na kursie slysza³em o babie która pozwa³a o znies³awienie kolesia który podniós³ jje nogi do góry gdy zemdla³a obna¿ajac tym samym skrawek jej ud - w jej mniemaniu o¶mieszaj±c j± i ur±gaj±c jej czci...
Z tad nauka taka ¿e je¿eli poszkodowany uzna, ¿e ¼le wykonaliscie swoj± robotê to mo¿e was w³óczyæ po s±dach - co prawda s±dy moze gwi¿d¿± na takie powództwa co nie zmienia faktu ze nie ejst to przyjemna sprawa...
Arbor
Ojej. Zdarzy³o mi siê co prawda mieæ rany k³ute, ciête i rabane na treningach. Hê, zabawna sytuacja by³a jak mi kolega Bogusz (pozdrawiam) przeci±³ policzek tak, ¿e mog³em oddychaæ z zamkniêtymi ustkami smile.gif Ale ¶miercim nie widzia³.

My¶lê, ¿e na treningu MUSI byæ kto¶, kto ma uprawnienia do prowadzenia takich eventów. A przeszkolenie PODSTAWOWE MINIMALNE ratownictwa medycznego ka¿dy przeszed³ na lekcji PO w ¦redniej, a je¶li kto¶ nie uwa¿a³, to tr±ba albowiem to jedna z najwa¿niejszych umiejêtno¶ci jak± mo¿na w szkole nabyæ (zaraz po ¶ci±ganiu i k³amaniu).

Wiedzia³ bym jak zatamowaæ krwotok i przygotowaæ rannego do oczekiwania na Ambulans. Reszta w rêkach ratowników i Pavulonu bum.gif bum.gif bum.gif

To... Chyba wszystko.
Bogumi³
Generalnie kiepski temat (i braw podstaw jakichkolwiek podstaw aby tworzyæ nowy) lecz z tego co obi³o mi siê o uszy (mam nadziejê ¿e to fa³szywe plotki)
1. Bodaj¿e rok temu, chyba na Ogrodzieñcu; nie by³em - tylko s³ysza³em; jaki¶ szajbus przez 3 minuty ok³ada³ le¿±cego; plotka mówi ¿e by³ to wypadek ¶miertelny. Media spraw± siê nie zainteresowa³y.
2. Do¶æ g³o¶ny przypadek (kolejna plotka?): w za³o¿eniach jajcarska walka (albo inscenizacja bitwy) XIII-wiecznego rycerza w he³mie garnczkowym z XV-wiecznym piechurem uzbrojonym w rapier. Sztych trafi³ w wizjer...
Uspokójcie mnie i powied¼cie ¿e to tylko z palca wyssane bzdury które maj± za zadanie uczyniæ RR legendarnym.
Rugiewit
Na pewno nikt w Polsce nie zgin±³.
Z Ogrodzieñcem to 100% plotka.

Z tym sztychem te¿ s³ysza³em, (tylko plotki), ta walka to podobno by³ pojedynek 2 megamroków, a kole¶ nawet oka nie straci³, tylko troszkê przele¿a³ w szpitalu.

Jedyny smiertelny wypadek na imprezie rr w Polsce nie by³ zwi±zany z walk±.
Jaki¶ kole¶ (chyba Duñczyk?) siê ponoæ utopi³ na Wolinie, ale tego te¿ osobi¶cie nie widzia³em.

[/u]
Pawe³ Lipnicki
Przy ranach ciêtych niezbyt g³êbokich tragedii zazwyczaj nie ma.
Przy g³êbszych (zw³aszcza twarz,brzuch, wszelakie otwarte têtnice itp.)
sugerujê raczej szybkie dzia³ania - czasem lepiej ( po pierwszej pomocy - wszyscy
walcz±cy bia³± broni± powinni sie na niej znaæ) przewie¼æ trafionego do szpitala
ni¿ czekaæ na karetkê. Przy pchniêciach - je¶li jest p³ytkie i ostrze wysz³o z rany
- patrz powy¿ej; je¿eli jest g³êbokie i ostrze tkwi mocno - NIE WYCI¡GAÆ!!
Wezwaæ pogotowie - niestety, raczej nie zaleca siê przenoszenia rannego -
chyba ¿e mo¿na go przewie¼æ w pozycji le¿±cej. Ka¿de g³êbokie pchniêcie trzeba
uwa¿aæ za ekstremalnie gro¼ne (zw³aszcza w szyjê,klatkê , brzuch i uda).
wiêcej nie wiem.... pzdr. P.L.
dzika_wenza
[quote]Ka¿de g³êbokie pchniêcie trzeba
uwa¿aæ za ekstremalnie gro¼ne (zw³aszcza w szyjê,klatkê , brzuch i uda). [/quote]

Jak kolesia pchniesz w szyje, to na 99,(9)% dostanie w têtnice. Przy przebiciu jednej macie 10-15 sekund przy 2 oko³o 5 ;]. Good luck

[quote]( po pierwszej pomocy - wszyscy walcz±cy bia³± broni± powinni sie na niej znaæ) [/quote]

Wystarczy ze na treningu jest jedna apteczka i jedna osoba znajaca sie na rzeczy. U nas ³adnie sie s³o¿y³o ze takich osób jest 5 osób smile.gif

[quote]patrz powy¿ej; je¿eli jest g³êbokie i ostrze tkwi mocno - NIE WYCI¡GAÆ!! /quote]

S±dze ze bedzie za pó¼no, bo zazwyczaj zadaje sie sztychi od razu wraca.

[quote] niestety, raczej nie zaleca siê przenoszenia rannego -
chyba ¿e mo¿na go przewie¼æ w pozycji le¿±cej[/quote]

Czekamy na pogotowie, w tym czasie, podnosimy nogi rannego do góry (oko³o 45 stopni) oraz ca³y t³ów. UWAGA! Moze dojsc na wstrz±su! Przy krwotokach jest konieczna pomoc lekarska, jezeli dzwonicie na 999 to powied¼cie ze jest krwotok.
Zapytajcie sie ludzi uczêszczajacych na treningi(oczywiscie dyskretnie) czy nie choruj± na jakies przewleg³e choroby, przenoszone przez krew. I pamietajcie, zeby po pierwsze walczyc z g³ow±,a po drugie zeby by³a jaki¶ Ratownik Medyczny!

POZDRAWIAM
Piotr Szeliga
Uff... ca³e szczê¶cie, ¿e Geralt jest lekarzem z zawodu. Wprawdzie jeszcze nie wst±pi³em do BOGu, ale pracujê nad tym. smile.gif
Z broni± szczególnie nale¿y uwa¿aæ w t³umie. Podczas krêcenia W³adcy Pier¶cieni (by Staszek M±derek) gra³em Orka Pierwszego. Walczy³em za pomoc± szabli ARTUTa i musia³em bardzo uwa¿nie miarkowaæ ciosy, gdy¿ pozostali aktorzy byli bez zbroi (ja zreszt± te¿). Na szczê¶cie - nikomu siê nic nie sta³o. W przeciwieñstwie do krêcenia Wied¼mina (te¿ by SM), kiedy to ARTUT (t± w³a¶nie szabl±) omal Wied¼minowi nie obci±³ palców.
Fantastyka to nie mrok... to zupe³nie co¶ innego...
Fionn
Co do wyci±gania i nie wyci±gania to s± dwie szko³y. Jedna taka jak± s³ysza³em na kursie pierwszej pomocy drug± od chirurga(specjalno¶æ: przyszywanie utraconych koñczyn i ³atanie polowe icon_wink.gif ). Kursancka mówi o tym, ¿eby absolutnie nic nie wyci±gaæ niezale¿nie od sytuacji(wrazie konieczno¶ci transportu, przedmiot unieruchomiæ). Druga (wed³ug mnie bardziej sensowna jak pacjent le¿y i mu siê nigdzie nie ¶pieszy... to zostawiæ w spokoju, jak zachodzi potrzeba transportu to co jak co ale miecza siê nie unieruchomi a pierwsze co zrobi go¶æ z karetki pogotowia to z³apie za wajchê i j± wyci±gnie face4.gif

Co do têtnic to trochê gdybanie ... bo:
1) jak dojdzie do takiego krwotoku to w wiêkszo¶ci przypadku kaplica.
2) têtnica szyjna nie jest wcale tak± najstraszniejsz± ran±(cz³owieka da siê jeszcze odratowaæ, choæ jest to ekstremalnie trudne), gorsze s± przeciêcia têtnicy udowej i têtnicy biegn±cej pod obojczykiem.
dzika_wenza
CYTAT
têtnica szyjna nie jest wcale tak± najstraszniejsz± ran±(cz³owieka da siê jeszcze odratowaæ, choæ jest to ekstremalnie trudne), gorsze s± przeciêcia têtnicy udowej i têtnicy biegn±cej pod obojczykiem.

Jest najstraszniejsza! Têtnica udowa jest ciensza i krew p³yn±ca w niej ma mniejsze ci¶nienie, zreszt±, zatamowanie krwotoku têtniczego na udzie jest zdecydowanie ³atwiej ani¿eli têtnicy szyjnej!

P.S. Mój brat jest Ratownikiem Medycznym, ja równie¿. To tak jakby kto¶ chcia³ siê czepiaæ, ¿e sie nie znam icon_cool.gif
Fionn
CYTAT
udowa jest ciensza

Nie chce siê sprzeczaæ ani k³óciæ ale lepiej sprawd¼ to. Bo tak siê g³upio sk³ada, ¿e têtnica udowa jest najgrubsz± têtnic±(poza aort± oczywi¶cie ) w ciele cz³owieka(atlas anatomiczny). Co do ci¶nia krwi zgadzam siê .Co do tamowania krwawienia i jedna i druga rana jest ciê¿ka do odratowania. Jednak nadal twierdze, ¿e istniej± gorsze miejsca na za³apanie krwotoku ni¿ szyja.
dzika_wenza
CYTAT
Nie chce siê sprzeczaæ ani k³óciæ ale lepiej sprawd¼ to

Sprawdze napewno. Ale chyba rzeczywiscie masz racje icon_redface.gif
Równie¿ nie chce siê k³óciæ.

CYTAT
Jednak nadal twierdze, ¿e istniej± gorsze miejsca na za³apanie krwotoku ni¿ szyja.

A ja nadal twierdze ze to jest najgorsze:). Moze wiesz, moze nie, ale trzeba mieæ dobry, profesjonalny i drogi sprzêt, zeby DOBRZE zadzia³aæ i umiejetnosci.
Piotr Szeliga
Hehe, tak czy siak - nikt z nas nie chcia³by oberwaæ ani w to, ani w to. bum.gif
Fionn
I tak czy siak wiêkszo¶æ z nas nie mia³a by szans uratowania kumpla face4.gif
Smutna, ale prawdziwa prawda.Dlatego powtórze czego mnie zawsze uczono je¶li chcesz kogo¶ leczyæ to pamiêtaj najwa¿niejsza jest profilaktyka.S³owem ludzie os³oñcie swoje gard³a i uda... a jeszcze jedno (tym razem z do¶wiadczenia) zas³oñcie stawy(szczególnie ³okcie i kolana) bo z³amanie w tym miejscu to 6 miesiêcy z ¿yciorysu w ¶mieci.
dzika_wenza
CYTAT
najwa¿niejsza jest profilaktyka

Niestety czasem jej brak - widzia³em jak 2 kolesie bez rzadnych os³on naparzali sie na topory, z tego jeden mia³ 2 raz stal w rêkach, hardcor czy brak rozs±dku(troche chyba za s³abe s³owa)?
Pawe³ Lipnicki
Zdecydowanie za s³abe smile.gif - chyba, ¿e æwiczyli ustalony uk³ad.
Ostatnio dotar³y do mnie wie¶ci o wypadkach na treningach
ró¿nych grup - przy u¿yciu broni drewnianej itp. Okazuje siê,
¿e trenuj±c taka broni± ludzie potrafi± zapominaæ o podstawowym
sprzêcie ochronnym. A warto pamiêtaæ bum.gif
Ka¿dy, kto zaliczy³ 'strza³a' w g³owê ( czy d³oñ) zwyk³ym kijem,
wie , co mi chodzi... crazy.gif
Fionn
Z broni± drewnian± jak i ¿elazem to zawsze jest tak , ¿e wszystko zale¿y od podej¶cia ludzi którzy ze sob± trenuj±... poza tym do treningu wystarcz± rêkawice, do sparingu natomiast potrzebny jest co najmniej he³m, rêkawice i porz±dne przeszywane.
Rugiewit
Ja jednak zosta³ bym przy przynajmniej kasku plastikowym nawet przy treningach prostych technik. Zawsze mo¿e co¶ siê omskn±æ, zachaczyæ, ko³ek siê z³amaæ na bloku nad g³ow±...
¦wiadomo¶æ nieos³oniêtej g³owy sprawia, ¿e ciosy staj± siê s³absze, przesadnie hamowane i walka zamienia siê potem w macanie, a nie o to przecie¿ chodzi, nie?
Fionn
to zale¿y z kim æwiczysz i co æwiczysz my je¶li wystêpujemy jako Szkoccy górale czasami æwiczymy walik bez opancerzenia zupe³nie... oczywi¶cie zawsze s± to walki ustawiane ale mimo to zawsze trzeba umieæ wyhamowaæ broñ bo a nó¿ sie co¶ omsknie... z do¶wiadczenia wiem, ¿e opancerzanie siê w po³owie jest du¿o gorsze ni¿ walka bez pancerza... bo maj±c ten he³m i rêkawice zaczynasz pod¶wiadomie traciæ wyczucie realnego zagro¿enia jakim jeste¶ dla przeciwnika. Dlatego jak dla mnie albo pe³en pancerz albo tyko rêkawice.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.