Mam ogromn± pro¶bê do wszystkich "Frehowiczów". Chcia³bym zacz±æ swoj± zabawê z rycerstwem, mieczykami itp., ale mam problem, gdy¿ nie wiem od czego dok³adnie zacz±æ tzn. od skompletowania czego zacz±æ. Przegl±daj±c forum znalaz³em wiele ciekawych i przydatnych informacji, lecz mimo tego nadal jest kompletnie zielony. Interesuj± mnie g³ównie czasy prê¿nej "dzia³alno¶ci" wikingów oraz okres panowania Mieszka I (+/- jeden wiek). Za wszelkie rady (np. z jakich materia³ów robiæ kolczugê, linki do stron na, których móg³bym znale¼æ jakie¶ ryciny z tamtego okresu lub literaturê, któr± powinienem przeczytaæ) bêdê niezmiernie wdziêczny.
Ja (i pewnie wielu innych frehowiczów) radzi³bym zacz±æ od skompletowania stroju cywilnego - by³o o tym wiele postów na "¶redniowiecze wczesne i rozkwit" - poszukaj, na pewno znajdziesz. Jak masz juz strój, to juz co¶ masz
Mozesz zacz±æ je¼dziæ na imprezy, i próbowaæ siê wkrêciæ w towarzystwo
A ca³a reszta, zbroje i broñ przyjdzie pó¼niej...
Dzieki za pomoc, co do stroju to zaczne chyba od zrobienia kolczugi (wiem ze raczej nie jest to najlepszy pomys³ ale tak jako¶ siê napali³em na to), potem bêdê stara³ siê kompletowaæ resztê. Dwóch moich znajomych jest w bractwach z tym, ¿e jeden jest w bractwie Wikingów, a drugi w zwyk³ym bractwie rycerskim. A i jeszcze jedna wielka pro¶ba, je¶li kto¶ wie gdzie w Bia³ymstoku mo¿na dostaæ materia³ na kolczugê (znaczy siê drut odpowiedni) to proszê o jakie¶ informacje. Pozdrawiam Mystic
".... a drugi w zwyk³ym bractwie rycerskim...."
no comment!
Wszyscy ch³opcy tak maj±, ze zaczynaj± od zelaza i chyba nie ma co sioê dziwiæ i potepiaæ to zjawisko. Zanim siê jednak kolega Myistic wybierze na jak±¶ impreze niech koniecznie oprócz kolczugi zrobi sobie te¿ historyczny strój.
Bez z³o¶liwo¶ci Panowie, w koncu to dopiero jego pocz±tki.
pozdrawiam
CYTAT(Thorgest)
".... a drugi w zwyk³ym bractwie rycerskim...."
no comment!
Rozumiem, ¿e zabrzmia³o to dziwnie i wszystkich, których obrazi³em przepraszam, niestety nazwy tego bractwa nie znam i nie wiedzia³em jak je inaczej okre¶liæ, jeszcze raz z góry przepraszam wszystkich którzy poczuli siê ura¿eni.
Poza tym pisa³em ju¿, ¿e chcia³bym dopiero zacz±æ swoj± przygodê z rycerstwem wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ i wyprowadzanie mnie z ró¿norakich b³êdów w miarê mo¿liwo¶ci. Z góry dziêkujê.
Witam
Sam zajmuje sie pozniejszymi czasami,ale mysle ze jest kilka rzeczy ktore na poczatku sa rownie wazne.
krok pierwszy-piszesz,ze chcialbys kolczuge...jak sam zauwazyles nie jest to najlepszy pomysl...a juz napewno nie jest to stroj,ale dobrze,jak chcesz,to chcesz -kiedys pewnie Ci sie ona przyda:)Jak juz bylo napisane najpierw uszyj sobie stroj -tutaj wazna uwaga NIE oszczedzaj na sile na materialne.Poszukaj dobrze jaki stroj konkretnie Cie interesuje,pozniej znajdz sobie jego wykroje,a nastepnie poszukaj DOBREGO /niekoniecznie najtanszego/ materialu,bo jesli sobie taki ciuszek zrobisz porzadnie,bedzie Ci on sluzyl przez lata.Gdy juz bedziesz mial stroj,porozgladaj sie za dodatkami typu miska,lyzka,kubek,jakis pasek,nozyk,torebka itd.Nastepnie mozesz pomyslec o przeszywanicy /po pierwsze,sama w sobie chroni lepiej niz kolczuga,po drugie jest obowiazkowym "podkladem" pod kolczuge,po trzecie moze sie przydac w chlodne wieczory /na imprezach historycznych ma sie rozumiec/.pozniej mozesz pomyslec o podstawowych elemantrach pancerza /ochrona glowy,dloni,stawow/.Na samym koncu bron.Oczywiscie w trakcie kompletowania tego wszystkiego mozesz szukac grup ktore zajmuja sie porzadnym odtwarzaniem czasow ktore Cie interesuja,i gdy bedziesz mial juz dobre ciuchy,mozesz probowac wkrecac sie na jakies imprezy.Tu jeszcze jedna uwaga -gdy robisz badz zamawiasz sobie rozne rzeczy,nie patrz na to gdzie masz blisko,a gdzie sa dobre wyroby /czesto oplaca sie sciagac cos z drugiego konca polski,niz robic cos na szybko z tego co jest pod reka/.Poza tym jesli myslisz o powaznej rekonstrukcji czegokolwiek,odradzam wszelkie skroty i robienie rzeczy na zasadzie "teraz jest ok,a z czasem skombinuje sie cos lepszego" -duzo lepiej uzbroic sie w cierpliwosc,i zbierac odrazu rzeczy z najwyzszej polki,nawet jesli oczekiwanie na kazdy drobiazg bedzie trwalo miesiacami -wiem ze to trudne,ale naprawde warto,bo tymczasowe prowizorki potrafia pozniej pokutowac przez dlugi czas,a pozniej i tak ida do kosza,i trzeba wydac pieniadze jeszcze raz.
Dobra,narazie chyba starczy:)
Pozdrawiam
-Pawel
Drut w Bia³ymstoku dostaniesz w metalzbycie na u.Elewatorskiej ( maja chyba wszystkie rodzaje i grubosci) oraz w metaliku na ul.Antoniukowskiej z tym ze tu akurat ciezko jest wyczuc kiedy i co dowaza bo u sprzedawcow ciezko jest uzyskac konkretne informacje. Takze jezeli zdecydujesz sie na zakup drutu w metaliku radze kupic odrazu ilosc potrzebna do produkcji. Jak zasugerowali przedmowcy jednak lepiej jest zaczac od cywilnego stroju. Duzy wybor lnu jest w sklepiku ktory nazywa sie "Len polski" nazwy ulicy niestety nie pamietam ale jest to gdzies w obszarze ul.Kraszewskiego. Sam do¶æ niedawno szylem stroj warecki wiec jezeli znajde moge podes³ac zeskanowane wykroje.
Wielkie dziêki za informacje, akurat na ul. Elewatorska mam jakies 5 minut rowerem jak sie bede ociagal, w jednym ze sklepow na w/w maja niedlugo drut w tym taki jaki potrzebuje sprowadzic. Niestety z tego co mi powiedzia³a pani stoj±ca za lad± dziêki temu, ¿e weszli¶my do UE drucik ktory do tej pory kosztowa³ 3.50 za kg. moze kosztowac nawet 7-8 zl za kg. No ale có¿, kto powiedzia³, ¿e bêdzie ³atwo (albo tanio
). A dziêki za informacje sklepie z lnem.
CYTAT(Mystic)
Wielkie dziêki za informacje, akurat na ul. Elewatorska mam jakies 5 minut rowerem jak sie bede ociagal, w jednym ze sklepow na w/w maja niedlugo drut w tym taki jaki potrzebuje sprowadzic. Niestety z tego co mi powiedzia³a pani stoj±ca za lad± dziêki temu, ¿e weszli¶my do UE drucik ktory do tej pory kosztowa³ 3.50 za kg. moze kosztowac nawet 7-8 zl za kg. No ale có¿, kto powiedzia³, ¿e bêdzie ³atwo (albo tanio
). A dziêki za informacje sklepie z lnem.
jeze;li tak powiedzia³a to jest taka darmowa linia NBP na której mo¿na co¶ takiego zg³osiæ oni sprawdz± czy podwy¿ka jest prawdziwa (wy¿sze koszta, podatki itp) czy te¿ jest to nabijanie kasy na szaraczkach. a je¶li to drugie to moga dupn±æ takie kary ¿e sklepik pójdzie sie jeb***
Pawe³ juz napomnia³ jaka ma byc kolejno¶æ a ja dam jeszcze jeden argument czemu pierw przeszywka
Przyjzyj sie aukcjom na allegro. Przeciêtna kolcza ma do 110cm w klacie
Przykro mi przeciêtny osobnik w koszulce mia³by k³opot by to za³ozyæ ew lekko luzu. A gdzie tu daæ wypchanie?
Pierw przeszywka wtedy wiesz jak du¿a ma byæ kolcza.
To tak dla u³atwienia, owszem mo¿esz jak ja robic na oko i potem dopiero przeszwyke dostosowan± do sprzêtu, ale my¶le ¿e na pocz±tku bedzie ci tak strasznie ciêzko.
Powodzenia
Wys³any: Czw Maj 06, 2004 18:50 Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
Mystic napisa³:
Wielkie dziêki za informacje, akurat na ul. Elewatorska mam jakies 5 minut rowerem jak sie bede ociagal, w jednym ze sklepow na w/w maja niedlugo drut w tym taki jaki potrzebuje sprowadzic. Niestety z tego co mi powiedzia³a pani stoj±ca za lad± dziêki temu, ¿e weszli¶my do UE drucik ktory do tej pory kosztowa³ 3.50 za kg. moze kosztowac nawet 7-8 zl za kg. No ale có¿, kto powiedzia³, ¿e bêdzie ³atwo (albo tanio ). A dziêki za informacje sklepie z lnem.
jeze;li tak powiedzia³a to jest taka darmowa linia NBP na której mo¿na co¶ takiego zg³osiæ oni sprawdz± czy podwy¿ka jest prawdziwa (wy¿sze koszta, podatki itp) czy te¿ jest to nabijanie kasy na szaraczkach. a je¶li to drugie to moga dupn±æ takie kary ¿e sklepik pójdzie sie wyczosnkowany czosnek, ¿e a¿ czosnek***
niestety smutna prawda
co prawda nie az tyle ale cena waha sie w granicach 100% podwyzki.
Czo³em
We Wroc³awiu w metalzbycie kupowa³em chyba ze 3 miesi±ce temu drut za 7 z³ za kg,a jeszcze miesi±c temu (czyli 4 miesi±ce od dzisiaj) kosztowa³ ok. 4.75 z³ za kg
HEJ to teraz cena sprê¿ynek i kó³ek powinna wzrosn±æ ! no kolczug to mo¿e nie a¿ dwukrotnie ale przynajmniej o 10 %
To niekoniecznie na temat, ale ceny stali w Polsce posz³y do góry, bo sprzedano huty. O ile wiem to teraz s± w rêkach brytyjczyków i hindusów. Na niektóre wyroby ceny wzros³y nawet o 300%. Nie ma to nic wspólnego z UE, a tylko z prywatyzacj± - teraz huty ju¿ bêd± wytwarzaæ zyski. W efekcie pewnie wzrosn± ceny nie tylko sprê¿ynek, ale tak¿e blach, he³mów, mieczy itp.
szlag by trafi³ UE
taki off topic... co im przeszkada³y nasze ceny wyrobów metalowych :/
Witam
A ja mam pytanie troszkê innego pokroju, mianowicie który okres wybraæ? Interesowa³em siê ju¿ szlacht±, szkotami, muszkieterami i okresem Grunwaldu. Proszê, porad¼cie i podajcie swoje argumenty, dlaczego akurat ten okres.
Ekhhm chyba jednak sam powiniene¶ wybraæ to co interesuje najbardziej. Potem poczytaj sobie o imprezach z okresu, który Ciê interesujê i siê zastanów, tak czy nie.
Witam!
Jestem zupe³nie zielony w te klocki. Zamierzam przyst±piæ do którego¶ z bractw rycerskich bêd±cych z obrêbu Radomia (mo¿e tego, które grasuje w zamkuna I³¿y?). Chcia³bym siê dowiedzieæ jakie podstawowe uzbrojenie powinienem mieæ aby do takowego bractwa przyst±piæ. Mam zamiar zrobienia kolczugi (my¶la³em nad ktojem XIII wiecznym: d³uga do po³owy ³ydki i oddzielny kaptur, o nogawicach nie mam pojêcia) 4w1 zgodnie z instrukcjami z
http://sniegul.com/kacper/ i
http://www.wykop.pl/ramka/66339/jak-zrobic-kolczuge/ . Od paru dni uzupe³niam swoj± wiedze na te tematy ale potrzebuje rady kogo¶ kto w tym siedzi. Od czego zalezy dobór miecza(bastard/jednorêczny/dwurêczny i etc)? Czy kto¶ mo¿e podaæ jakie¶ dobre dla pocz±tkuj±cych? Zamierzam wydatki minimalizowaæ ale nie na tyle ¿eby kupowaæ dziadostwo. Jakie¶ rady odno¶nie tarczy? Teraz jedynie mam ³uk tradycyjny longbow, ale ja wola³bym zabawiæ siê w woja. Z góry dziêki za odpowied¼
PS: My¶la³em nad he³mem garnczkowym - mo¿e te¿ co¶ kto¶ podpowie? :D W internecie jest du¿o patternów zapisywa³em te strony. Mam w rodzinie kowala to mo¿e co¶ by mi pomóg³ a je¶li chodzi o przyszywanice to w sasiedztwie mam dobr± krawcow±.
Zanim wydasz spor± kasê na opancerzenie to postaraj siê o poprawny strój. No i nie zaczynaj od "full metal jacket", ale od zestawu dla lekkozbrojnego, czyli przeszywanica, kaptur pikowany, he³m otwarty (kapalin, "norman"), broñ krótka w postaci d³ugiego no¿a lub topora (tasak w ostateczno¶ci mo¿e te¿ byæ) i ju¿ mo¿esz pojechaæ na imprezê XIII wieczn±, gdzie bêdziesz móg³ zobaczyæ, czy Ci siê u nas podoba.
Proponujê od razu zacz±æ zbieraæ pieni±dze na kolczugê nitowan±, która naprawdê nied³ugo ma szansê staæ siê standardem. Odk³adaj±c 50-70 z³ miesiêcznie przez 2 lata (mo¿e krócej) uzbierasz na sprowadzan± z Indii kolczugê, w której bêdziesz móg³ siê pojawiæ na ka¿dej imprezie. Do tego czasu przekonasz siê, czy chcesz siê w ogóle tak bawiæ, czy np wolisz XV wiecznie nap....lanki...
Obejrzyj filmiki na yt z turnieju w Czersku z lat 2009-2011 i zobacz jak mog± siê bawiæ lekkozbrojni- naprawdê polecam.
Witam na forum.
Od razu uczulê Ciê ¿e uzbrojenie to krok dalszy, najpierw cywil - jest to kwestia wa³kowana od dawna. Pamiêtaj ¿e XIII wiek co ca³e 100 lat - uzbrojenie przez ten czas zmieni³o siê dosyæ istotnie. Musisz ustaliæ jaki okres dok³adnie Ciê interesuje, pocz±tek (zazwyczaj wi±zany z koñcem XIIw) po³owa - a mo¿e schy³ek "Trzynaski" który wi±zany jest z pocz±tkiem XIV. Dobrze te¿ by by³o gdyby¶ okre¶li³ konkretny region - Mazowsze np rózni³o siê Ma³opolski, by³y to ró¿nice na tyle istotne ¿e trzeba o tym pamiêtaæ. No i koniecznie zastanów siê jak± rolê chcesz odgrywaæ w tej zabawie - mo¿e zamiast porywaæ siê na "robienie" kolejnego rycerza w zaginanej kolczudze i pe³nym garem, nie posiadaj±cym tak naprawdê nic wiêcej zastanów siê czy nie lepiej odtworzyæ podstawy? Dobrze zrobiony lekkozbrojny jest lepszy ni¿ byle jaki rycerz - i jest ³atwiejszy w utrzymaniu. Szczególnie ¿e jak sam piszesz musisz kontrolowaæ wydatki. A pan rycerz to i ludzie, odpowiedni sprzêt, itd.
Oczywi¶cie mo¿esz zrobiæ jak zechcesz, ale piszê to w oparciu o to co siê dzieje w ¶wiecie "trzynastki".
Na forum masz dzia³ po¶wiêcony ubraniom i uzbrojeniu, masz kalendarium z opisami imprez itd. Zapoznaj siê i wtedy pisz, pytaj.
Temat docelowo przeniosê do innego - po¶wiêconego tego typu pytaniom.
pozdrawiam
K.
Kolczuga musi byæ kupna? Ja zrobi³bym z drutu stalowego a 2 lata zbierania to za d³ugo. Chcia³em w te wakacje co¶ wykminiæ. Lekkozbrojny hmmm..... oprócz kaftanów, topora(http://www.agru.pl/sklep/topory-c-8.html co¶ z tego nadaje sie?) i kapalina(ile taki mo¿e kosztowaæ?) to nie wiem nic praktycznie o jego uzbrojeniu; nie wiem jak d³ugie mieli kolczugi i o tarczach te¿ mi nic nie wiadomo.(norman do XIII wieku pasuje?). Okre¶liæ epokê ... szczerze to nie mam pojêcia chcê poprostu do³±czyæ do których¶ z okolicznych grup( i nie chce wyj¶æ na profana) a nie wiem np jak w I³¿y z tym jest chocia¿ z tego wynika
http://www.coolturalnyradom.pl/news/show/500 ¿e tam jest pó¿niejszy okres.
CYTAT
gdzie bêdziesz móg³ zobaczyæ, czy Ci siê u nas podoba
u nas czyli gdzie? :D Z mazowieckiego do Czerska daleko. Zaintrygowali¶cie mnie Panowie.
PS: W lipcu koñczê 16 lat i w±tpie ¿eby mnie dopu¶cili do turnieju jako takiego.
U nas, czyli w Trzynastce... a je¿eli zale¿y Ci na dobrym poziomie odtwórstwa a nie tylko na walce i chcesz trzymaæ rekê na pulsie, to u nas bêdzie oznaczaæ: w Projekcie Polski Dzielnicowej 1196-1235. Imprezy s± w ró¿nych miejscach kraju, bo do Projektu nale¿± ludzie ze wszystkich województw.
Lekkozbrojny w ogóle nie musi mieæ elementów kolczych, ewentualnie sam kaptur, a na tu³owiu kolczugi mieæ wrêcz nie powinien - odpada Ci mnóstwo roboty (w Projekcie od nastêpnego roku nie dopuszczamy jednak kolczug zaginanych a tylko nitowanki wiêc robienia kaptura wed³ug podanych linków nie ma sensu nawet zaczynaæ). Niekonieczny jest nawet miecz, je¶li wolisz wczesny tasak, topór, bu³awê, drzewcówkê czy ³uk to jeszcze lepiej.
Norman z nosalem jak najbardziej wchodzi. Natomiast akurat kapalin w Polsce przed XIV wiekiem by³ raczej rzadko¶ci±.
Je¶li natomiast zale¿y Ci koniecznie na pe³nej kolczudze i nogawicach kolczych, i na he³mie garnkowym, to ju¿ nie jeste¶ lekkozbrojnym a rycerzem - ale je¶li chcesz odtwarzaæ rycerza w naszym Projekcie to nie tylko w szrankach ale i poza nimi, a wiêc musisz mieæ przynajmniej giermka i odpowiednio bogate stroje, bi¿uteriê, wyposa¿enie, naczynia, w³asny namiot.
Zreszt± imprezy Projektowe to nie tylko "turnieje" takie jak Grunwald, Lusowo, Czersk czy Liw ale g³ównie imprezy dla w³asnej dobrej zabawy i doskonalenia równoleg³ego odtwarzania wsystkich sfer ¿ycia 24/24 h, odbywane w odludnych lasach lub zrekonstruowanych grodach, bez publiczno¶ci i nagród, za to mozna poczuæ siê jak przeniesionym w wehikule czasu. I to lubimy najbardziej.
Mam syna w Twoim wieku, by³ ju¿ na zesz³orocznej Mazovii i pewnie bêdzie na Czersku, choæ na razie cywilnie. W tym wieku pewnie do bitewnego zamieszania jeszcze nie by³by¶ dopuszczony, chocia¿ nasze walki nie s± fullkontaktowe, ale je¶li bêdziesz mia³ dobre opancerzenie nic nie stoi na przeszkodzie ¿eby¶ potrenowa³ sparring z bardziej do¶wiadczonymi kolegami, pogiermkowa³ któremu¶ z rycerzy, stan±³ na warcie czy jednak jeszcze na jaki¶ czas przeprosi³ siê z ³ukiem. U nas ³uczników siê ceni wysoko i nieraz to oni rozstrzygaj± starcia, nie s± marginesem tak jak w piêtnastowiecznych inscenizacjach i turniejach, a sposób punktowania zabezpiecza ich przed kontuzj± (po prostu do ich wyeliminowania nie jest potrzebne uderzenie broni±).
CYTAT
bo do Projektu nale¿± ludzie ze wszystkich województw.
Chêtnie bym siê do³±czy³ do tego projektu. Móg³by¶ podaæ mi jakie¶ bli¿sze informacje do kogo siê zg³osiæ gdzie i etc (najlepiej na pw ¿eby nie robiæ offtopu)
Podsumowuj±c
He³m: kapalin lub norman (polecany drugi chocia¿ wola³bym kapalin)
Pancerz: przyszywanica(?) kolor dowolny?(fajny by³by pattern na trzynastkê)
Buty: jakas ma³a podpowied¼ z linkiem gdzie mogê kupiæ?
Tarcza: tu jak wy¿ej
Broñ: miecz lub topór(lub inny obuch) jakie¶ propozycje? Raczej wola³bym miecz
Móg³by kto¶ zasugerowaæ jakie¶ co¶ z podanych wy¿ej akcesoriów ? Nie mam jak narazie o tym wiêkszego pojêcia i by³bym wdziêczny za pomoc.
CYTAT
Pancerz: przyszywanica(?) kolor dowolny?(fajny by³by pattern na trzynastkê)
Pisze sie: przEszywanica
od tego, ¿e jest z wielu warstw przeszytych ze sob± w pasy czy w kratê. Inaczej pikowaniec. Wystêpuje jako przeszywanica warstwowa (tylko sam materia³ ale du¿o warstw - od kilkunastu do kilkudziesiêciu) albo przeszywanica wypychana potocznie tak zwany wypych (warstwy mog± byæ wówczas nawet tylko dwie, a pomiêdzy nie upchniête odpady tekstylne, ¶cinki we³ny, pióra lniane, odpady filcowe, runo owcze itp.).
Kolor - to dotyczy ka¿dego stroju - z tak zwanej palety barw naturalnych/ro¶linnych, czyli generalnie nie stosujemy smoli¶cie czarnego, ¶nie¿nobia³ego (bardzo drogie i trudne do osi±gniêcia w ¶redniowieczu), purpury (bardzo droga i zarezerwowana dla duchowieñstwa) jaskrawej czerwieni (i najlepiej ¿adnych najbardziej jaskrawych odcieni), preferujemy natomiast kolory naturalne - dla lnu kolor niebielonego lnu (kremowo ¿ó³tawy) lub zabarwiony na odcienie br±zu (historycznymi metodami len sie nie bardzo da³ farbowaæ), a dla we³ny naturalny kolor br±zowy lub kremowy, szaro¶ci, barwy z³amane - seledynowe, oliwkowe, rdzawe, bordowe, ¿ó³ty wpadaj±cy w be¿e, br±zy, ochry.
Przeszywanica z regu³y jest na wierzchu z lnu wiêc najlepszy jest kolor naturalny, ew. co¶ szarego lub br±zowego. Przeszywki w tym okresie nie by³y malowane / haftowane / obszywane w kolory i znaki heraldyczne.
CYTAT
Buty: jakas ma³a podpowied¼ z linkiem gdzie mogê kupiæ?
Ja bym poleca³ uszyæ na miarê, unikaj±c Allegro je¶li nie masz du¿ej wiedzy. Poleca³bym Borana, ale na Freha masz odpowiednie tematy.
CYTAT
Tarcza: tu jak wy¿ej
Tarcze - standardem staje siê tarcza klepkowa. Na to datowanie najlepszy tzw. d³ugi trójk±t, ale ¿eby nie przesadziæ (i zostaæ wpuszczonym na ewentualne inne turnieje) nie robi³bym d³u¿szego ni¿ metr.
Producenci i szczegó³y - znów: na Freha masz odpowiednie tematy, nie chcê Ci wszystkiego podawaæ na d³oni, musisz nauczyæ siê szukaæ... a je¶li zechcesz do³±czyæ do Projektu, to tam, na osobnym forum wszystko Ci u¶ci¶limy.
CYTAT
Broñ: miecz lub topór(lub inny obuch) jakie¶ propozycje? Raczej wola³bym miecz
No to masz ca³y temat Ranking Mieczników do przeczytania... pamiêtaj±c ¿e generalnie nie ma miecza który siê nie z³amie, nie wyszczerbi, nie rozluzuje po latach u¿ywania.
CYTAT
do kogo siê zg³osiæ gdzie i etc (najlepiej na pw ¿eby nie robiæ offtopu)
W³a¶ciw± osob± jest Krzysztof, czyli Indar, który przed chwil± Ci odpowiada³. Zwróæ siê do niego, a je¶li on nie bêdzie mia³ teraz czasu, skieruje Ciê do którego¶ z projektowych weryfikatorów stroju.
Pozdrawiam i ¿yczê wytrwa³o¶ci!
Andrzej / Viator
CYTAT(Viator @ 09:55 17.01.2012)
a je¿eli zale¿y Ci na dobrym poziomie odtwórstwa a nie tylko na walce i chcesz trzymaæ rekê na pulsie, to u nas bêdzie oznaczaæ: w Projekcie Polski Dzielnicowej 1196-1235.
Có¿ za nachalna propaganda!
Choæ faktem jest, ¿e PD na dzieñ dzisiejszy jest jedynym fabularnym projektem na XIII w naszym kraju- nie sam± fabu³± jednak cz³owiek ¿yje, a poza projektem te¿ znajdziesz dobrze zrobionych ludzi, na których mo¿esz siê wzorowaæ i to wcale nie ma³o.
Odradzam jednak ZDECYDOWANIE kontakty z aktualnymi organizatorami turnieju w I³¿y- z XIII wiekiem maj± tyle wspólnego, co ja z bezglebow± upraw± ro¶lin.
Norman z nosalem jak najbardziej wchodzi. Natomiast akurat kapalin w Polsce przed XIV wiekiem by³ raczej rzadko¶ci±.
Pod warunkiem, ¿e chcesz "osadziæ" siê w Polsce. Je¶li jednak nie masz wewnêtrznej potrzeby odtwarzania wojownika z terenów polskich to kapalin mo¿esz oprzeæ na wzorach niemieckich, b±d¼ francuskich, a nawet angielskich.
W tym wieku pewnie do bitewnego zamieszania jeszcze nie by³by¶ dopuszczony, chocia¿ nasze walki nie s± fullkontaktowe, ale je¶li bêdziesz mia³ dobre opancerzenie nic nie stoi na przeszkodzie ¿eby¶ potrenowa³ sparring z bardziej do¶wiadczonymi kolegami, pogiermkowa³ któremu¶ z rycerzy, stan±³ na warcie czy jednak jeszcze na jaki¶ czas przeprosi³ siê z ³ukiem.
Zaryzykujê stwierdzenie, ¿e na wiêkszo¶ci imprez ZDECYDOWANIE nie zostaniesz dopuszczony do walki, zanim nie ukoñczysz 18 lat, ja np. nie honorujê nawet ¶wistków od rodziców, bo to mój ³eb w razie czego zleci.
Reasumuj±c:
1. Masz do wyboru dwa "interwa³y" do zabawy: 1196-1235, albo 1240-1310. Owe interwa³y ró¿ni± siê od siebie do¶æ znacznie je¶li chodzi o uzbrojenie, opancerzenie, ale te¿ strój.
2. Otwarte imprezy datowane s± bardzo szeroko od koñca XII do koñca XIII (a nawet lekko pó¼niej), ale takie imprezy w sezonie s± zaledwie dwie, czyli Czersk (jak najbardziej na Mazowszu) i Lusowo (Wielkopolska)- reszta to imprezy de facto zamkniête, gdzie nie tak ³atwo pojechaæ, je¶li masz zbyt bia³e gacie.
3. Nie ma sensu robiæ sobie kolczugi zaginanej (tzw stykówki z okr±g³ych w przekroju kó³ek), bo za kilka sezonów (1-2 raczej ni¿ 3-4 sezony) mo¿esz mieæ k³opot z dopuszczeniem na datowan± imprezê.
4. Najpierw zainwestuj w strój, a potem w opancerzenie. Póki jeszcze ro¶nie Ci stopa nie kupuj zbyt drogich butów- nie op³aca siê.
5. Nie rzucaj siê na samym pocz±tku na ciê¿kozbrojnego, zw³aszcza je¶li uzbierasz kasê na nitowan± kolczugê- nie wiesz jak rozwiniesz siê gabarytowo za kilka lat, a pewnie nie bêdzie Ciê staæ, by co dwa sezony kupowaæ now± kolczugê, bo z poprzedniej wyros³e¶.
6. Poczytaj FREHA w dziale Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza- znajdziesz sporo przydatnych info, choæ ciê¿ko bêdzie przez wszystko przebrn±æ- od czego¶ jednak trzeba zacz±æ.
W razie czego pisz na priv do mnie je¶li interesuje Ciê 1240-1300, a Szanownych Przedmówców molestuj w temacie lat wcze¶niejszych.
CYTAT(Uszat @ 10:19 17.01.2012)
Móg³by kto¶ zasugerowaæ jakie¶ co¶ z podanych wy¿ej akcesoriów ? Nie mam jak narazie o tym wiêkszego pojêcia i by³bym wdziêczny za pomoc.
Z samych "akcesoriów" niezbêdnych do odtwarzania postaci w RR jest bardzo du¿o, jednak na pewno przyda³ by siê jaki¶ zestaw biesiadny co¶ z czego bêdziesz pi³, jad³ i przede wszystkim czym, w podró¿y jaki¶ buk³aczek, o namiocie ju¿ Viator powiedzia³. Poprzegl±daj stronê g³ówn± forum na pewno znajdziesz tam potrzebne Ci rzeczy. Z pewno¶ci± kto¶ Ci jeszcze podpowie jest tego jeszcze:) Powodzenia i pozdrawiam Dawid
Twój temat do³±czy³em do ju¿ istniej±cego, traktuj±cego o tym samym.
W razie pytañ wal ¶mia³o na PW. Postaram siê odpowiedzieæ jak PW nie zaginie w g±szczu innych, administracyjnych - a jak nie odpowiem to przypomnij o sobie.
I w tym miejscu chcia³bym przeprosiæ Lutobora ze Swarska, o którym zapomnia³em ¿e pisa³ - przepraszam
Zwalam to na demencjê starcz±.
Zaleg³o¶æ nadrobiê.
Viatorze- akurat je¶li chodzi o przeszywanice w lnu to oczywi¶cie nikt sobie trudu nie zadaw³a aby je wybieliæ (boi niby po co) - ale co¶ mi ¶wita nipewnie, ¿e nie ma ¿eczy prostszej technologicznie i mniej skomplikowanej niz bielenie dobrego lnu (wymaga jedynie sporo czasu)- i dobrej aury - znaczy pogody).
I pewnikiem dla tego i nie az za bardzo zamoznych bywa³ bia³y obrus.
Masz racjê, Rafale, ¿e bielenie to nic skomplikowanego i jest tylko kwestia ilo¶ci pracy i czasu, ale i tak miêdzy lnem moczonym lub zamra¿anym i bielonym na s³oñcu metod± tradycyjn± a lnem ufarbowanym na bia³o chemicznie ¿e a¿ ¶wieci w nadfiolecie i dziêki fluorescencji b³êkitnym w cieniach, jest zauwa¿alna ró¿nica. Ale ju¿ nie ci±gnijmy tutaj tego offtopiku.
P.S. Przepraszam Marka, bo wypad³o tak jakby¶my w P 1196-1235 byli jedynymi w Trzynastce
A wiêc zbieram zbieram i jeszcze raz zbieram!
Do wakacji mam nadziejê uzbieraæ.
http://www.aketon.pl/index.php?view=223 - przeszywanica
http://www.medievalfactory.pl/Tarcza_TG3.html - tarcza
http://www.anter.boo.pl/oferta.php?id=kettle# - kapalin
http://www.miecz-sword.com/ - st±d mo¿e mieczyk jaki¶
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...m10ra&b.gif to jest ilustracja z Biblii Maciejowskiego. Tutaj piechur w kapalinie i przeszywanicy nie ma nogawic. Sk±d wzi±æ takie spodnie i buty(ju¿ typowo wojskowe) ¿eby pasowa³y do tego wszystkiego? Pod przeszywanice co¶ zak³adano oprócz jakiej¶ tam koszuli? Poprosi³bym o jakie¶ zdjêcie kroju takiej koszulki albo jej samej. Oczywi¶cie jestem ¶wiadom, ¿e potrzebny bêdzie mi czepiec ale czy rêkawice pikowañce by³y u¿ywane przez prostych ¿o³nie¿y w XIII wieku?
Poszukaj na Targowisku tematu Boleslaviusa. Wyprzedaje swoje rzeczy na XIII-XV. Na pewno widzia³em tam buty, kapalin i normana. I wiele innych przydatnych rzeczy.
Mo¶ka te¿ wyprzedaje swój sprzêt. U niej z kolei widzia³em dobr± obozówkê.
Second hand to nic wstydliwego, ca³y RR recyklingiem stoi ! ;)
Potwierdzam. Ponad 50% moich rzeczy to odkupione z drugiej rêki, oko³o 30% zamówione u bardzo dobrych rzemie¶lników a jakie¶ 15-20% zrobione samemu (u bardzo dobrych, bo tak jest najoszczêdniej; jak masz zamawiaæ u s³abych to lepiej zrób sam albo odkup u¿ywane).
Witam.
Panowie, czy nie lepiej aby miast uzbrojenia ochronnego pokroju kolczej i kapalinu, kupi³ pierwej miecz? Mo¿e znudzi mu siê machanie, albo po prostu nie ma do tego wrodzonych predyspozycji. Wszak miecz sw± choæby wagê ma, to nie to samo co drewniany patyk. Je¶li i tak zechcia³by rekonstruowaæ, w stroju cywilnym mo¿e odgrywaæ wiele zawodów, od szynkarza do kowala. Pó¼niej bêdzie p³acz, ¿e wyda³ maj±tek. A miecz mo¿na choæby na ¶cianie powiesiæ, kolczugi nie. Chyba, ¿e jestem zacofany i nie mam gustu.
CYTAT(Milten Szalony Topór @ 01:42 18.01.2012)
Witam.
Panowie, czy nie lepiej aby miast uzbrojenia ochronnego pokroju kolczej i kapalinu, kupi³ pierwej miecz? Mo¿e znudzi mu siê machanie, albo po prostu nie ma do tego wrodzonych predyspozycji. Wszak miecz sw± choæby wagê ma, to nie to samo co drewniany patyk. Je¶li i tak zechcia³by rekonstruowaæ, w stroju cywilnym mo¿e odgrywaæ wiele zawodów, od szynkarza do kowala. Pó¼niej bêdzie p³acz, ¿e wyda³ maj±tek. A miecz mo¿na choæby na ¶cianie powiesiæ, kolczugi nie. Chyba, ¿e jestem zacofany i nie mam gustu.
...
Powiem tak: zanim co¶ zaplanuje kupiæ to zastanawiam siê nad tym dobrze i rozk³adam to zastanawianie na jaki¶ okres czasu ¿eby sprawdziæ czy mi siê nie odechce. Próba zosta³a ukoñczona pozytywnie znaczy wiem co chcê poza tym od dziecka chcia³em to robiæ. Kiedy¶ musia³y mi wystarczyæ miecze z I³¿y i przebranie z tarcz± i he³mem z Malborka. Niemniej jednak itak planowa³em zakup miecza na pierwszy plan.
PS: Kup sobie ³uk o naci±gu chocia¿ 20 kg i porównaj jak siê strzela przez pierwszy tydzieñ a jak pó¼niej. Tak samo jest z mieczem: trening czyni mistrza.
Witam.
Uszat proponowa³ bym Ci przej¶cie siê na trening tej dru¿yny o której wspomnia³e¶ z Twojego miasta. Nikt nie bêdzie wymaga³ od nowego ¿eby mia³ ca³y sprzêt. Porozmawiaj, dowiedz siê ile mo¿esz. Projekty typu Trzynastka s± dobre dla ludzi którzy na co dzieñ maj± swoje dru¿yny, po za tym obawiam siê, ¿e dla osoby nowej rekonstrukcja na tak wysokim poziomie mo¿e byæ odstraszaj±ca. Wypróbuj normalne festiwale, poczuj klimat, zwiêksz wiedze i wtedy pomy¶l o rozszerzeniu swojej dzia³alno¶ci. Z do¶wiadczenia wiem ¿e czê¶æ ludzi woli imprezy "komercyjne" gdzie mo¿na powalczyæ w bitwach, turniejach, napiæ siê piwa ze sklepu który znajdujê siê 300m od obozu. Druga cze¶æ idzie w stronê dok³adniejszej rekonstrukcji, imprez plenerowych gdzie najwa¿niejsze jest wczucie siê w postaæ i jak najdok³adniej oddaæ ducha epoki. Generalnie oba sposoby zabawy maj± swoje plusy i minusy i chyba najlepiej znale¼æ jaki¶ swój z³oty ¶rodek.
PS. Zastanów siê czy nie lepiej spróbowaæ najpierw od walki broni± drzewcow±, móg³ by¶ poznaæ bitwê w sposób czynny a zarazem bezpieczniejszy (druga linia), w Twoim wieku raczej nie bêdziesz móg³ zbytnio siê wykazaæ w pierwszym szeregu (oczywi¶cie mogê siê myliæ ale w wieku 16 lat ma siê raczej ma³± masê i si³ê) i mo¿esz siê zniechêciæ po zbyt szybkim odpadaniu z walki. Ja zaczyna³em zabawê w podobnym wieku i pisze na podstawie swoich do¶wiadczeñ, mo¿e inni maj± inne zdanie (w wieku 16 lat by³em straszny szczypior a jednak drzewcówk± mog³em trochê namieszaæ i popunktowaæ).
Pozdrawiam i ¿yczê udanej zabawy w RR.
CYTAT(Kasper @ 10:04 18.01.2012)
Witam.
Uszat proponowa³ bym Ci przej¶cie siê na trening tej dru¿yny o której wspomnia³e¶ z Twojego miasta. Nikt nie bêdzie wymaga³ od nowego ¿eby mia³ ca³y sprzêt. Porozmawiaj, dowiedz siê ile mo¿esz. Projekty typu Trzynastka s± dobre dla ludzi którzy na co dzieñ maj± swoje dru¿yny, po za tym obawiam siê, ¿e dla osoby nowej rekonstrukcja na tak wysokim poziomie mo¿e byæ odstraszaj±ca. Wypróbuj normalne festiwale, poczuj klimat, zwiêksz wiedze i wtedy pomy¶l o rozszerzeniu swojej dzia³alno¶ci. Z do¶wiadczenia wiem ¿e czê¶æ ludzi woli imprezy "komercyjne" gdzie mo¿na powalczyæ w bitwach, turniejach, napiæ siê piwa ze sklepu który znajdujê siê 300m od obozu. Druga cze¶æ idzie w stronê dok³adniejszej rekonstrukcji, imprez plenerowych gdzie najwa¿niejsze jest wczucie siê w postaæ i jak najdok³adniej oddaæ ducha epoki. Generalnie oba sposoby zabawy maj± swoje plusy i minusy i chyba najlepiej znale¼æ jaki¶ swój z³oty ¶rodek.
PS. Zastanów siê czy nie lepiej spróbowaæ najpierw od walki broni± drzewcow±, móg³ by¶ poznaæ bitwê w sposób czynny a zarazem bezpieczniejszy (druga linia), w Twoim wieku raczej nie bêdziesz móg³ zbytnio siê wykazaæ w pierwszym szeregu (oczywi¶cie mogê siê myliæ ale w wieku 16 lat ma siê raczej ma³± masê i si³ê) i mo¿esz siê zniechêciæ po zbyt szybkim odpadaniu z walki. Ja zaczyna³em zabawê w podobnym wieku i pisze na podstawie swoich do¶wiadczeñ, mo¿e inni maj± inne zdanie (w wieku 16 lat by³em straszny szczypior a jednak drzewcówk± mog³em trochê namieszaæ i popunktowaæ).
Pozdrawiam i ¿yczê udanej zabawy w RR.
W³a¶nie w tym rzecz, ¿e w necie jest tylko jedna dru¿yna z Radomia a wiem, ¿e jest ich tu wiêcej. Musze dobraæ siê z kim¶ kto jest obeznany z tym i tu gdzie¶ mieszka. Tak czy inaczej tu nie ma nikogo kto siê zajmuje XIII wiekiem ( przynajmniej z tego co wiem) Preferowany jest XIV. Razu pewnego ( oj dawno to bylo) widzia³em tak± grupê, która bawi³a sie w Ru¶. Mo¿e zna kto¶ kogo¶ ode mnie z okolic kto móg³by mnie wprowadziæ w RR ?
Wznawiam temat: Czy który¶ z tych mieczy nadaje siê do czego¶?
http://www.agru.pl/sklep/kute-miecze-jednoreczne-c-1.htmlZna kto¶ cennik którego¶ z tych mieczy i czy to jest sprawdzony p³atnerz?
http://www.miecz-sword.com/
Agru nikt nie poleca
Szanka jest sprawdzony,ale bêdziesz musia³ d³ugo poczekaæ na miecz ..i cenowo..pewnie z 800+ z³
D³ugo znaczy ile?
Zna kto¶ mo¿e jakie¶ inne polecane sklepy/p³atnerzy od mieczy?
Zna kto¶ jakie¶ sklepy (sprawdzone) z toporami?
Uszat, ogólnie pierwsza zasada - nie szukaj sklepów, jaki¶ kramów gdzie maj± wszystko, bo to czêsto po¶rednicy, choæ nie zawsze. Co do topora to wbijasz na targowisko frehy i polecam Tobie poszukaæ kowali. Kilku co najmniej siê tam zareklamowa³o, napisz do nich o co Tobie chodzi, nie bêdziesz ¿a³owa³.
CYTAT
D³ugo znaczy ile?
U Szanka? Czas, po którym siê zniecierpliwisz na tyle, ¿eby zacz±æ do niego wydzwaniaæ minimum raz w tygodniu, plus jeszcze kilka miesiêcy...
tu widaæ jak to dzia³a:
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=283672
Ja u Szanka realizowa³em ostatnio kilka zamówieñ wczesnych i XIII-wiecznych i nie by³o ¿adnych problemów. Wszystko na czas i zgodnie z zamówieniem, a broñ wg. mnie (a u¿ywa³em ró¿nej) robi najlepsz± ze wszystkich polskich mieczników.
Topory? Polecam Bo¿ymira- www.kovka.pl
He³my najlepiej u Tomali- www.tomala.lublin.pl
CYTAT
Ja u Szanka realizowa³em ostatnio kilka zamówieñ wczesnych i XIII-wiecznych i nie by³o ¿adnych problemów. Wszystko na czas i zgodnie z zamówieniem, a broñ wg. mnie (a u¿ywa³em ró¿nej) robi najlepsz± ze wszystkich polskich mieczników.
Jako¶æ jest raczej nie do zakwestionowania, natomiast je¶li chodzi o realizacjê to szczerze mówi±c po raz pierwszy s³yszê, ¿eby kto¶ dosta³ sprzêt od Szanka na czas. Do tej pory s³ysza³em z kilku niezale¿nych ¼róde³ wy³±cznie historie takie jak te przytoczone w linku powy¿ej... Widaæ siê poprawi³...
Bo¿ymira równie¿ bardzo polecam (kupowa³em od niego w³ócznie, oszczepy i topór na nagrody w Trzcinicy w zesz³ym roku - wszystko pierwszorzêdne)
W kwestii he³mów jestem akurat wierny Nieczarowi (www.nieczar.com). Trzeba trochê poczekaæ i zap³aciæ, ale s± tego warte.
O Tomali te¿ same pozytywy s³ysza³em, chocia¿ nie mia³em okazji na w³asnej g³owie sprawdziæ
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.