Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.
Zapraszam do dyskusji
chcia³bym sie zapytaæ co do tego turnieju - jak sprawa ma sie z datowaniem i gdzie mo¿na zdobyæ zaproszenia?
Zaproszenia rozsy³a Konfraternia ¶w. Wojciecha - Gniew. Turniej jest datowany na pocz±tek XV wieku (dopuszczane jest tak¿e uzbrojenie nieco pó¼niejsze). Jak zawsze nocleg pod namiotami (mog± byæ histeryczne, b±d¼ te¿ nie). Ogólnie dobra zabawa i wspania³e towarzystwo - turnieje gniewskie zawsze siê tym charakteryzowa³y.
(jak by¶ mia³ jakie¶ pytanka, to dzwoñ - mój nr tel chyba masz)
pozdrawiam/..............................Markus
niestety telefony do Ciebie drogi Markusie nie mam
za to mam nr gg i tam pogadamy
a tak pozatym, bo moze kto¶ inny jeszcze bedzie wiedzia³ - czy jeszcze jest mo¿liwo¶æ zdobycia zaproszenia na rzeczony turniej? albo czu ewentualnie nie znalaz³o by sie jakie¶ chêtne bractwo gotowe przyj±æ 1 - 2 osoby (coby doprecyzowaæ - jedna z nich napewno jedzie (ja) posiadam tylko strój cywilny i radosn± hakownice, a druga jeszcze nie wiem czy pojedzie, ale jest on szczesliwym posiadaczem stroju nie tylko cywilnego) do siebie na w/w turniej? jesli tak to kontaktowac prosze sie ze mn± (albo tutaj, na forum, albo do mnie na mejla - ghost666@poczta.fm)
z góry - THX za rozpatrzenie pro¶by pozytywnie
Chcia³bym spytaæ o to samo co Ghost.
Mam strój na 1 po³. 15 w, chcia³bym tez zawalczyæ. Je¶li kto¶ ma ochotê mi dopomóc nie da znaæ na FREHA.
Wiêc w tym roku impreza jets na zaproszenia ? Czy w zesz³ym roku równie¿ tak by³o tylko o czym¶ zapomnia³em
Ech pojecha³bym z dzik± rozkosz±
Pozdrowionka
Och Miko³aju, Miko³aju
Przybywaj. Czaszka jest szefem obozu, wiêc nie bêdzie problemu, a i miejsce do spania jakie¶ Tobie znajdzie ( no i napewno siê ucieszy z Twojego przyjazdu ).
Dawno ¿em Ciê nie widzia³ - ostatnio chyba w Szubinie, wiêc przybywaj do Gniewa ( na piwko ).
/pozdrawiam/..................Markus
Hallo !
Bardzo chêtnie, je¿eli czas i cie¿kie roboty pozwol±
Mam nadziejê ¿e siê uda
Do zobaczenia !
Drogi Markusie nazwe tego zamku odmienia sie nieco inaczej to jest Gniewu nie Gniewa
Miko³aju ile to czasu minêlo juz myslelismy z Almarem iz zaginales w jakiejs akcji a tu prosze jaka mila niespodzianka
CYTAT(Cedric)
Drogi Markusie nazwe tego zamku odmienia sie nieco inaczej to jest Gniewu nie Gniewa
Miko³aju ile to czasu minêlo juz myslelismy z Almarem iz zaginales w jakiejs akcji a tu prosze jaka mila niespodzianka
Zali naprawde to Cedric Opojem Zwany ??????
Jak widac jeszcze zyje ale co to za zycie bez bycia na Gniewie
Mam nadziejê ¿e siê uda dojechaæ !!!
Pozdrawiam mile i czule i ca³uski dla l¶ni±cego Almarica
CYTAT
Heh. Te¿ tak my¶la³em, do momentu, kiedy Gniewiacy mnie zaczêli upominaæ.
A mo¿e i sami gopspodarze tego¿ zamku nie wiedz±.
/pozdrawiam i do zobaczenia na Gniewie/.............Markus
No wla¶nie wróci³em !
Mi³o by³o niezmiernie spotkaæ was mo¿ni Baronowie przewyborni i wasze piêkne oblica znów móc ogl±daæ
Prze¶laduje mnie tylko wspomnienie Nazgula
Czekamy na zdjêcie "Markus szuka Ma³ego"
Buziaki
W sprawie technicznej.
Chodzi mi o sam± nazwê.
Turniej jest datowany na pocz±tek XVw (kolejny taki) - tak?
Jan III Sobieski jako król "tworzy³" w koñcówce XVIIw (1674-1696) - Tak?
Miecz od Papierza dosta³ za zglanowanie Turków (1683) - Tak?
Zosta³em oblany pian± - Tak?
Reasumuj±c:
Czemu organanizatorzy oddaj± podarunek papieski dla króla (bardzo konkretny artefakt znajdujacy sie w muzeum) z XVIIw i organizuja w tym celu imprezê z pocz±tków XVw?
"Sto tysiecy na pomnik!
Ja bym dwakroæ ³o¿y³
Gdyby Sta¶ by³ skamienia³
A Jan III o¿y³!"
(wierszyk jaka ³atwo zgadn±æ z XVIIIw)
Ale ¿eby musia³ antycypowaæ w pocz±tkach XVw??
Zastanawiam sie, nad tym, czy takie zabiegi postmodernistyczne nie brzmi± co-nieco rozrywkowo. Bo równie dobrze mo¿na urz±dzaæ turniej trzynastowieczny o he³m spadochroniarski genera³a Sosabowskiego.
Co prawda nie dosta³ go od papierza, ale dzieki temu ³atwiej go bedzie wrêczyæ.
Wotawo - 3 razy Tak
masz racje, ale jesli chodzi o pretensje co do nazwy to w porównaniu do innych rzeczy (glany i wogole inny mrok) to szczegó³. Na szczescie, glanów na Gniewie u¶wiadczy³em ma³o
a jesli chodzi o skar¿enie sie na rzeczony turniej - procg by³ zamokniêty...
Ona jest bardzo dobra ta koncepcja, tylko czy tak trudno wymy¶liæ jak±¶ logiczn± nazwê?
Po co ma byæ nieco bez sensu skoro mo¿e byæ z sensem?
siedzi w szczegó³ach.
tak, zgadzam sie co do tych szczegó³ów
Z tym pytaniem nale¿y siê koniecznie zwróciæ do Organizatorów ! To mo¿e byæ spisek jaki¶ !
Ale Sobieski
pewnie mieczy mia³ kilka bo w koncu by³ pewnie rycerzem
Mo¿e organizatorzy dostali od niego inny na nagrode
!
Jest taki dziwny zwyczaj na ¶wiecie dobierania logicznych nazw zwi±zanych z tematem imprezy. Jest to nieg³upi zwyczaj, sugeruj±cy, ¿e organizator wie co robi.
Nie w±tpiê, ze Gniewiaki wiedz± co robi±, ale jak by nie by³o, efekt jest komediowy. Skoro turniej jest historyczny, datowany to Jan III (niech zyje!) jako patron wygl±da jak ¿art raczej :-).
Ja oczywiscie jestem za
Buziaki
Turniej w Gniewie by³ przesympatyczny, dziêki za niego organizatorom i wspó³uczestnikom. Mam nadziejê ¿e inni bêd± wspominaæ go równie mi³o
Co do nazwy, to my¶lê ¿e chodzi o pewn± tradycjê, JIIIS z tego co kojarzê by³ chyba starost± gniewskim i kiedy zaczynano organizowaæ turniej nie by³a to impreza datowna, a nazwa zapad³a ju¿ ludziom w pamiêæ. Mo¿liwe ¿e po delikatnych sugestiach co¶ siê zmieni
Mysle ze turniej w Gniewie byl przesympatyczny z kilku powodow a najsympatyczniejszym bylo to ze Choragiew Pomorska vel Nadrenska + krewni i znajomi zgarnela kupe nagrod:) w koncu 110 l piwa to nie bulka z maslem:)
Chwala Fargo za IV miejsce w kuszy, Kamilowi za I miejsce w lukach i Ambie za II w poltorakach:)
no i Krzychowi za 26s pod kurkiem
Tyle tylko, ze organizatorzy chyba dali podwojnie na msze za pogode na turniej, bo sloneczko dalo nam w kosc... Pozdrowienia dla calej Pomorskiej:)
eRe
Fakt sytuacja przekomiczna.
my¶la³em ¿e pomnie a tu wprost przeciwnie schylam siê wstaje z toporem a tam obie strony wrzeszcz± czy nic mi nie jest ,a¿ mi siê g³upio zrobi³o. dziêki dla wszystkich nianiek.
Ps. Niech ¿yj± niebezpieczne kapaliny z podgardlami
psII. ale se nabije postów
Mam ca³kiem sporo zdjêæ z Gniewu, które je¶li kto¶ bêdzie chcia³ mogê wys³aæ na maila.
Zdjêcia z nocnego podpalania Nicponii te¿ s±
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.