Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ikonografie do strojów po³owy XIII wieku
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Robert Bagrit
Szukam ikonografii do strojów po³owy XIII wieku. Mam obrazy z Biblii Maciejowskiego i trochê z "Historii Ubioru" Gutkowskiej. Czy ma kto¶ co¶ wiêcej? Interesuj± mnie stroje mêskie, ¿eñskie i dzieciêce.
Tomasz Pêkala
A czy masz taka pozycje z serii ¯ycie Codzienne:
"Zycie codzienne za czasów Rycerzy okr±g³ego sto³u XII-XIIIw" - Jest tam pare informacji na ten temat...

Moze jest to stadartowa pozycja?

Pozdrawiam
Bejbs
polecam równiez Zycie codzienne we Francji za Ludwika ¦w. tekst o ubiorach co prawda raczej cieñki, ale za to ca³kiem ciekawe rycinki.
pa
jaskó³ka
Robert Bagrit
Tomaszu dziêki. Czyta³em to. Wiele ciekawych informacji. Bardzo fajne rozdzia³y, faktycznie ¿ycie codzienne. Jednak trochê siê zastanawiam nad jej tre¶ci±, szczególnie kiedy wpad³ mi w oko tekst, ¿e miecz by³ zakoñczony kulk± i mia³ d³ug± rêkoje¶æ by go trzymaæ obur±cz bo by³ ciê¿ki. Nie wiem czy to wina t³umacza?... A co z reszt±?

Jaskó³a te¿ dziêki. Tego nie czyta³em. Muszê to mieæ :-)
(niestety mordy mi nie dzia³aj±)
Zawisza
propunujê zobaczyæ Wawrzonowska - Uzbrojenie i ubiór Piastów ¶l±skich XII - XIV w. oraz Kajzer Uzbrojenie i ubiór rycerski w ¶redniowiecznej Ma³opolsce

pozdrawiam
Piotr Szpitalnik
Codex Manesse (der Manesseschen Liederhandschrift) pochodz±cy z Heidelbergu
co prawda powstal na poczatku XIV wieku
ale wg mnie przedstwia realia z ok 1250

http://www.tempora-nostra.de/index_f_neu.s...html?manesse0-9
(lub CD od Kakaja)
Robert Bagrit
Witam!

O tak Codex Manesse jest bardzo Ciekawy. Powsta³ na pocz±tku XIV wieku, jednak stroje trochê siê ró¿ni± ni¿ te w Biblii Maciejowskiego. Np. surcoat u kobiet jest zdecydowanie obszerniejszy, wróci³a moda na obszycia lub hafty dooko³a szyi i rêkawów, choæ w Biblii te¿ jest ich trochê ale tylko dla bogaczy i ledwie mo¿na je dostrzec smile.gif Poza tym uzbrojenie trochê siê zmieni³o... smile.gif

Codex Manesse i Biblia Maciejowskiego to dla mnie w tej chwili g³ówne ¼ród³a ikonograficzne. Co je ogl±dam to znajduje co¶ nowego.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.