Gdzie w W-wie moge dostac plotno lniane (i o jakiej gramaturze, chocby w przyblizeniu) by nadawalo sie na uszycie (grubszej) koszuli?
Nie wiem czy to wciaz jest aktualne pytanie, ale bardzo fajny sklep znajdziesz przy placu trzech krzyzy: "Tex-Len" czy jakos tak. Szukaj od strony ul. Mokotowskiej. Maja od groma lnu o roznych kolorach, grubosci i rodzajach tkania. Co wiecej, jesli Ci takze bedzie potrzebne, to szyja na miejscu po niezbyt barbazynskich cenach. A co najciekawsze to to, ze juz szyly kobitki dla rycerstwa i w miare wiedza co i jak.
Pozdrawiam
Jagna
Dzieki 100krotne niech ci Swietowit sprzyja... o taki sklepik chodzilo (i nawet stosunkowo blisko mnie) - THX wielkie jeszcze raz...
Witam ponownie!
Wreszcie odszuka³am w swoich zakamarkach szafek dokladny adres tamtego sklepu, o którym mówi³am:
firma: tex-len plus
NIP:838-000-38-29
sklep firmowy: lniany zau³ek
00-530 Warszawa ul. Mokotowska 71
tel. (022) 6296339
e-mail: sklep@texlenplus.com.pl
otwarte: pn-pt 10.00-18.00
sob 10.00-15.00
lub poza Warszaw±:
96-300 ¯yrardów ul. Dittricha 10e
tel/fax: (046) 8542088
sprzeda¿:tel. (046) 8553450
otwarte: pn-pt 8.00-16.00
e-mail: info@texlenplus.com.pl
www.texlenplus.com.pl
Mam nadziejê, ¿e znajdziesz tam co¶ dla siebie
Pozdrawiam
Jagna
Jeszcze raz dzieki. Wlasnie dzis tam bylem i lnu jest rzeczywiscie wybor szeroki tylko ceny koszmarne (47zl/m a z dodatkiem bawelny trafia sie za 35,- ). Rozejrze sie jeszcze moze gdzies po za centrum ceny beda bardziej znosne ale jeszcze raz, mimo wszystko dzieki...
Znalaz³am jeszcze jeden sklepik w centrum Warszawy. Jest tam troche lnu, ale tylko niewielki wybór. S± tez inne materia³y, takie jak:
jedwab naturalny, aksamit, we³na (nieduzo) no i co mnie osobiscie najbardziej zainteresowalo to maj± jedwab naturalny rêcznie tkany( 300 z³/mb gdzie mb ma ok 90 cm, ale zawsze to cos)
Poniewaz nie widzialam tu dokladnych namiarow na ten sklep, to podaje gdyby ktos szuka³, zawsze warto zajrzec:
sklep "Monika"s.c.
Artykuly tekstylno-galanteryjne
J.Charczuk, G. Rolewska, A.Dobrzyñska
00-021 Warszawa
ul. Chmielna 23
tel. 827-22-48
nip: 525-19-85-243
Nio, to tak na wszelni wypadek gdyby ktos szuka³
Pozdrawiam
Jagna
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
A czy jest kto¶ zainteresowany rêcznie tkanym lnem? O szczegó³y proszê na priva
Len mo¿na kupiæ na Górczewskiej 257a. Ja kupowa³em chyba po 32z³/metr
Hm... Cena nie jest jakas w takim razie zatrwazajaca. Tylko nie pamietasz moze w jakich kolorach? Bo standard to bialy i bez, ale jak juz jechac obejrzec, to chcialabym wiedziec co moge znalezc... Moze jakis ladny ciekawy kolor? Jak bardzo niedawno tam byles? Lubie poprostu wiedziec co gdzie. a jak ma sie czas to sie jezdzi i rozglada....
Jagna
Witajcie
W Faktoryi mamy len po dwie dychy:)
Na koszule cienki bia³y, A mo¿emy za³atwiæ te¿ inne kolorki nieco grubsze lub naturakny (gruby) pszeszywañce, materace, sienniki itp
Kontakt przez maila lub W Le Patachon Ho¿a 50 otwarty od 12 do 19
W ten pi±tek od 12,30.
Uk³ony
Len niestety w sklepach jest do¶æ a nawet powiem bardzo drogi i niestety nasze mieszki nie s± tak zasobne, proponujê Ci skontaktowanie z go¶ciem który sprzedaje len na ró¿nych imprezach typu Rynia ( festiwal) nazywa siê Krzysztof £obos tel 691394992 u niego kupisz po 10-15 z³ za metr.
S³awa :)
Witam,
dok³adnych namiarów nie podam bo to chyba nie sposób. Len naprawde tani mo¿na dostaæ pod Warszawa, za centrum Janki (jak sie wyje¿d¿a z wawy to przed Ikea w lewo) i tam rzêdem hurtowni ca³a masa, trzeba po³aziæ, popatrzec, pomacaæ i sie znajdzie taniusieñko, no tylko ze conejmnej 1 belke trzeba wzi±æ.
pozdrawiam
Jest te¿ hurtownia na ulicy Bie¿uñskiej, dok³adnego adresu nie pomnê, od centrum patrz±c - od Radzymiñskiej w prawo, nale¿y wej¶æ tam gdzie stacja kontroli pojazdów a nazywa siê ta hurtownia Alexis
Maj± tam lny w ma³ym wyborze kolorów (ale bia³y po 17 z³ cieniutki) a tak¿e na przyk³ad jedwabne haftowane tafty
pozdrawiam
Mam pytanie, otó¿ jak wchodzê do pierwszego lepszego sklepu w Tarnowie z tkaninami i pytam siê, czy jest jakie¶ p³ótno lniane to mi kobieta mówi, ¿e po 14-15zl/mb góra. Jak my¶licie czy robi mnie w konia (sukno widaæ grube, ale czy to jest len...), czy po prostu nie wie, ¿e ceny takowego materia³u mozna porzadnie podbijaæ?? Wiadomo z takiego p³ótna wiele rzeczy siê robi najcze¶ciej pewnie kupuj± to uczniowie wszelkich plastyków i oczywi¶cie rycerzo-wojopodobni :P
pozdro
W hurtowni na Bie¿uñskiej kupowa³em len na bielizne, polecam. Mo¿e troche drogo tam maj±, ale jak sie kupuje w detalu to mo¿e byæ. Swoj± drog±, czasem w IKEA mo¿na znale¼æ jakie¶ przeceny, nie wiem jak z lnem, ale ostatnio kupowa³em tam we³ne po 9.99zl/mb
pozdrawiam
15 zl za metr
kolory takie ze az nie wiadomo na co sie zdecydowac
czlowiek wysyla probki jesli go o to poprosic
byl na Rynii w tym roku i len u niego schodzil jak woda
podaje namiary:
lobosk@box43.pl
tel. 0-691 394 992
czlowiek jest z wroclawia i chodzily sluchy ze poza sezonem len u niego jest jeszcze tanszy, ale nie wiem czy wierzyc.
ja zamowilam probki materialow. dostalam stos roznego koloru, grubosci itp.
Polecam czlowieka.
na Allegro mozna go znalezc jako : lobosk
no i to tyle
Ja równie¿ polecam len od tego sprzedawcy,dodam ze swojej strony,¿e ma fajny gruby len po 10 z³. za metr (chyba najtaniej w Polsce!),sporo kolorów i szybko realizuje zamówienia.
A czy kto¶ orientuje siê, czy len od p. £obosa na namiot faktycznie siê na ten namiot nadaje?
Witam!
:
Simbelmyne, o tym pisane by³o ju¿ tu
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2196 , gdzie¶ pod koniec o tym wspomina³em. Dzi¶ rozmawia³em z panem £obosem i powiedzia³em mu, ¿e kole¿anka siê do niego wybiera pomówiæ w³a¶nie o materiale na namiot i nie przeczy³, ¿e takiego¿ nie ma.
Pozdrawiam
Ukasz
Salve!
Po przeczytaniu wypowiedzi postanowi³em sprawdziæ. Faktycznie na allegro jest wystawiona aukcja ,za 10PLN/MB. Do tego rózne kolory. Cena rewelacyjna, zwa¿ywzy na obecne ceny w sklepach (nawet u mnie w Kutnie)
A w Lublinie jest sklepik z tkaninami, boczna Kowalskiej z prawej strony idac od Placu Zamkowego gdzies w polowie ulicy, schowany miedzy kamieniczki. Bardzo mila starsza pani sprzedaje tam plotno w cenie wielce przystepnej, bo ok. 10 PLN za mb
Polecam
Znalaz³am w £odzi sklep z lnem- maja rózne grubo¶ci p³ótna, barwione i nie, te¿ serwety obrusy i troche (ale ma³o) ciuchów) ale jak widze to jest o niebo dro¿szy niz te co wymieniacie- taki jak na sukienke nie za gruby po 33 z³ mb, grubsze p³ótna typu workowatego:D po 26 na ten przyklad. Ale s±
Sklep jest na Sienkiewicza pare kroków od Narutowicz, mo¿na te zprzej¶c podwórkim z Piotrkowskiej, jest przy takim duzym parkingu. Pod szyldem Polski Len.
Wydaje mi siê, ¿e jednak najpro¶ciej i bez ryzyka by³oby zamówiæ len u którego¶ z naszych rzemie¶lników-dostawców (naszych tzn. z Ruchu Rycerskiego lub z Freha - broñ Bo¿e na Allegro, chyba ¿e ta sama osoba od nas wystawia równie¿ tam). Jest tu kilkoro "kramarzy", i masz wtedy wszystkie udogodnienia:
- sprzedaj± wysy³kowo,
- wcze¶niej mo¿esz dostaæ poczt± próbki i wybraæ co chcesz,
- mo¿esz (jego albo innych, którzy u niego ju¿ kupowali) poprosiæ o poradê co wybraæ,
- mo¿esz czêsto wybraæ tañszy lub dro¿szy ale bardziej historyczny (np. rêcznie tkany) materia³,
- w razie w±tpliwo¶ci mo¿esz siê zorientowaæ z opinii innych frehowiczów, czy ten kram jest OK,
- w niektórych kramach masz specjalne bonusy (historyczne! w przeciwieñstwie do Allegro),
- ze sklepami typu Polski Len i innymi firmowymi to nawet cenowo kramy wygrywaj±.
Galeria Lnu (len z ¿yrardowa)
Senatorska 20
Telefon: 22 827 54 18
www.galerialnu.pl
www.fwlinen.com.pl (foty wyrobów)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.