Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Z jakiego to muzeum?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Inne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Kacper
W³asnie.. na freha zamieszczono zdjecia które mnie zafascynowa³y. Nie wiecie mo¿e sk±d dok³adnie jest to znalezisko i jak jest datowane? I z czego s± te swobodnie zwisajace powiewaj±ce na wietrze ozdobniki?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Lubeka. Sk±d to masz? O ile mi wiadomo, muzeum zbuntowa³o sê wzglêdem rozpowszechniania fotek. Pozdrawiam
Gwyn
Mateusz
Z³apa³em kiedy¶ "Geschihte der Kostum" Eriki Reinhart (tak jej chyba bylo) i zeskanowa³em to cu¶ (chyba jesienia 2001), datowane tam bylo o ile pomne na 1430-1440 a ksiazka jest bodajze z 1976 roku icon_cool.gif Potem pos³a³em ten skan Tomkowi Rajtarowi - on to gdzie¶ kiedy¶ wklei³ na Fresze i tak siê rozesz³o... Mi³o widzieæ jak pewne rzeczy wracaj± do nas po latach cool.gif

Kurna chyba zacznê mitologizowaæ swoj± przesz³o¶æ cool.gif

EDIT: A odpowiadajac na pytanie kolegi: Ten niemiecki "wappenrock" jest zrobiony z aksamitu jedwabnego przeszytego na wielu warstwach lnu. ozdobne wycinanki sa takze z aksamitu, o ile pomne ca³o¶æ jest ciemnozielona - spodnica pelni role dodatkowej szorcy przy napiersniku skrzyncowym. Bardzo podobne ubiory mozemy widziec na ¦wiêtych w "Rycerzach chrystusowych" na skrzydle oltarza van Eycka (1432). Dobrze tam widaæ przeszywanie. Podsumowuj±c - jesli nie masz w planach napiersnika skrzyncowego to odradzam ten typ bo bedzie wyglada³ dziwnie icon_wink.gif Ten strój jest noszony POD napiersnikiem -w zasadzie bedzie widac tylko jego spodnice ew. wycinane wykonczenia rekawów (tu ich nie ma ale sa na obrazie). Jakie¶ pytania jeszcze? icon_cool.gif
Kacper
Wielkie dziêki za informacje.. niestety nie planujê napiersnika jako elementu wyposa¿enia... Zwiód³ mnie brak rêkawów- my¶la³em ¿e skoro ich nie posiada to jest to wierzchni ochronny strój. No nic.. szkoda tylko bo tak ¶licznie wygl±da..smile.gif
Borg
Mam ma³e pytanie odno¶nie lubeckich zabytków.
S±/by³y tam dwa takie cuda. Oba bez rêkawów. Z jednej strony, odbarwienia pod pach± mog± sugerowaæ odprucie rêkawów. Chyba, ¿e to tylko ¶lad po ozdobnych wycinankach?
I przy okazji w muzeum datuj± to na oko³o 1450, a tkanina mo¿e i by³a aksamitem, ale siê doszczêtnie wytar³ "meszek". To co dzi¶ widaæ ma splot w jode³kê.
Pozdrawiam
Viator
CYTAT(Kacper @ 21:25 27.04.2004) *
W³asnie.. na freha zamieszczono zdjecia które mnie zafascynowa³y. Nie wiecie mo¿e sk±d dok³adnie jest to znalezisko i jak jest datowane? I z czego s± te swobodnie zwisajace powiewaj±ce na wietrze ozdobniki?

Nie macie tych zdjêæ, ¿eby je uzupe³niæ? Bez nich temat jest w zasadzie bezprzedmiotowy...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.