hej wiele ju¿ powiedziano o krojach ale jest ma³o o kolorystyce zestawieniach kolorów itd.
wiadomo ¿e Hussaria lubowa³a siê w czerwieniach a butki czerwonego koloru by³y zarezerwowane dla szlachty...
wiêc mam takie pytanko jakie kolory jacy ludzie nosili
co móg³ nosiæ za¶ciankowy szaraczek, jakie kolory preferowali kozacy, jakie posesjonaci itd... oczywi¶cie nie tylko kolory ale i jakie wzorki(jak to siê nazywa? chodzi mi oto czy by³a czysta jedno kolorowa tkanina czy te¿ mia³a jakie¶ wzorki a jak tak to jakiemoga byæ a jakie odpadaj± totalnie...?) -tkaniny len we³na jedwab i?
jakie nici?
Przepraszam jesli pytania wydadz± siê g³upie ale poprostu niechce zmarnowaæ czasu i pieniêdzy na co¶ co wyjdzie paskudnie niehistoryczne. :-)
Pozdrawiam
Keylan
ps w wakacje bêde mia³ czas to si±de i wreszcie uszyje sobie stroik sarmacki ale raczej szaraczka za¶ciankowego... szwy no¶ne napewno bêde robi³ maszynowo ale te widoczne ozdobne spróbuje ig³± cykn±æ macie jakie¶ porady?
Parê s³ów na ten temat jest tutaj:
http://www.wiw.pl/sztuka/plastyka/dyscypli...da/szlachta.asp
Przy okazji proszê ludzi dobrze poinformowanych o ewentualn± korektê w razie nie¶cis³o¶ci zawartych w tekscie
Pozdrawiam
Polecam t± stronke:
http://156.17.3.106/wks/viewart.php?where_.../wks/stroje.php
z tego co pamiêtam jest tam du¿o o kolorach.
Co do butów to s³ysza³em ¿e biedna szlachta nosi³a czarne,gdy¿ kolor ten pochodzi³ od smo³y któr± by³y smarowane by siê nie niszczy³u,tudzie¿ nie przecieka³y.
Buty czarne i br±zowe to tak¿e buty podró¿ne (bo szkoda zniszczyæ czerwone buty).Generalnie kolory zale¿a³y od fantazyji pana Brata.
no w³a¶nie chcia³bym jaki¶ taki bardziej szary stroik sobie zrobiæ jak bym mia³ do¶æ pieniêdzy zrobi³bym sobie karmazyna albo husarza ale ¿e niemam to wole szaraczka pozatym raczej preferuje stonowan± kolorystyke i tak za bardzo niewiem co i jak z tymi kolorami i wykoñczeniami bo kroje mam, maszyne do szycia te¿ (ale tylko te szwy niewidoczne bêde ni± robi³ widoczne albo zrobie maszyn± i na to rêcznie ig³± z nitk± albo tylko ig³a i nitka) ehhh :-)
Co do kolorów butów to ¿ó³te butki by³y najdro¿sze wiêc stroili siê w nie ci najbogatsi. I zaznaczam kolor dobry na takie buty to soczysto ¿ó³ty, a nie cytrynowy
CYTAT(Netka)
Co do kolorów butów to ¿ó³te butki by³y najdro¿sze wiêc stroili siê w nie ci najbogatsi. I zaznaczam kolor dobry na takie buty to soczysto ¿ó³ty, a nie cytrynowy
dziêki akurat to o ¿ó³tych i czerwonych wiedzia³em :-) dlatego kupie czarne albo br±zowe(w naturalnym kolorku) tylko problem z butami bêdzie $$ :-) bo jak widze to s± drogie:)
¿upanik bêdzie ciemno szaro zielony jak znajde taki materia³ (we³na dla szaraka tak?
) widzia³em gdzie¶ jaki¶ obraz i tam zwyk³y ¿o³dak takiego kolorku mia³) do tego br±zowe spodnie(wcale ¿eby nieby³o widaæ wiadomoczego bo ja siê nieboje poprostu by kolorki fajnie pasowa³y
) lniane koszule i potem delijke ale niewiem w jakim kolorku zreszta pewnie czasu i pieniedzy niestarczy w wakacje na wiêcej ...
Zastanawiam siê jakiego koloru podszewka by³aby odpowiednia do we³nianego zupana barwy br±zowej?
Czy guzy by³y przyszywane tak jak obecnie guziki i pe³ni³y tak± sam± co obecnie funkcje czy pe³ni³y funkcjê ozdobn±? A je¿eli tylko ozdobn± to w jaki sposób by³ zapinany np ¿upan?
Na spodniej lewej stronie poly byl przyszyty sznureczek zawijany co chwile w petelke. Na prawek stronie poly ktora nachodzila na lewa, przy samym brzegu sa guziki. Tak wiec nie pola z petelka (dziurka) na guzik, ale odwrotnie.
Acha a co to ma do kolorystyki
A czy kolor czarny byl u¿ywany w polskich szatach XVII wiecznych(np.jako podszewka czy potrzeby )?
Pozdrawiam
Nie widze przeszkod
oczywi¶cie, ¿e kolor czarny by³ u¿ywany w szatach - holendrzy, starozakonni akurat do nich ¶wietnie pasuje
Pytam siê, bowiem kto¶ mi kiedy¶ powiedzia³, ¿e kolor czarny by³ przez szlachcica noszony tylko w ci±gu ¿a³oby.
W przekazach istniej± wzmianki o czarnych ¿upanach, ale bardzo sporadyczne.Wczesne ¿upany
mog³y byc wzorzyste, g³adkie, w esy-floresy,itp. W drugiej po³owie XVII wieku ¿upan staje siê
raczej g³adki jednobarwny, najczê¶ciej jest te¿ ja¶niejszy od szaty zwierzchniej.
Natomiast wdzianko na wierzch - wczesne zapina siê na guzy i pêtlice, pó¼ne (2 po³.XVII i dalej)
nie zapinaj± siê, a guzy s³u¿± wy³±cznie jako ozdoba ( choæ podobno istniej± jakie¶ kontusze
z dziurkami na guzy - sam nie widzia³em..)
A jak z kolorem bialym? Mam zamiar szyæ sobie niedlugo deliê i zastanawiam siê czy do czerwonego ¿upanu pasuje bia³y kolor.
Bia³± delijê ma Stanis³aw Têczyñski na obrazie Tomasza Dolabelli z 1634 roku. Przedstawienie bia³ego ¿upanu, to chocia¿by Krzysztof Zbaraski (malarz nieznany).
Pozdrawiam!
Dziêki bardzo za szybk± odpowied¼
Krzysiek przemysl tez sprawe z praktycznego punktu widzenia, ja swojej deli uzywam czesto jako kocyka, poduszki pod glowe, wiec kolor bialy moze w szybkim czasie zmienic kolor.
Pozdrowionka
To mo byæ delia hmm paradna, wiêc na niej siedzieæ raczej nie bêdê
Deliê "na codzieñ" bêdê mia³ w kolorze bardziej stonowanym:)
Pozdrowienia
Krzysiek
Witam.
Nie do koñca zgodzê sie z Netk±
"Na spodniej lewej stronie poly byl przyszyty sznureczek zawijany co chwile w petelke. Na prawek stronie poly ktora nachodzila na lewa, przy samym brzegu sa guziki."
Bywa³o tak¿e odwrotnie. Podawa³em nawet przyk³ady, o ile mnie pamiêæ nie zawodzi to portret Jana Kazimierza w stroju polskim.
Pozdrawiam
Piotr Czy¿
a ja mam tak zrobione zepiecie jak w zupannie ktory widzialem w Muzeum Narodowym w Warszawie, nie wiem czy jest ono poprawne ale wyglada to tak, mam na lewej stronie od strony podszewki przyszyte takie male pêtelki a na prawej wezelki, a wszytko to jest ukryte, zachodzi tak pod lewa czesc zupana ze praktycznie tego nie widac, a guzy mam naszyte na zupan na jego lewa czesc tak dla ozdoby.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.