Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Stroje wikiñskich dzieci
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
_Verdandi_
....przejrza³am posty na ile pozwoli³ mi na to czas i moja coreczka. Mam pytanie o stroj dziecka wikinskiego: czy to po prostu mniejsza wersja kobiecego czy rozni³ sie jakimis elementami i czy mia³a znaczenie p³ec dziecka. Moze ktos mog³by takze podac jakies informacje co do zabawek i przedmiotow uzytku codziennego zwiazanych z dziecmi.
Pozdrawiam

Verdandi
Svana
Nie s±dze by dzieci nosi³y miniaturke mamusi,choæ by³o by to s³odkie, taki malutkei broszki zo³wiowe smile.gif
Ale nie nosi³y na pewno bi¿uterii. zreszta poni¿ej jest tekst... wiecej nie mam.

To cytat ze strony
http://www.viking-experience.co.uk/authent...emale_clothing/

CHILDREN
The clothing of Children was not simply a scaled down affair of their mothers. High Born children in Finland still wore expensive clothing and valuable jewellery, but the brooches and apron arrangement are absent. If similar practices were adopted by the Viking, we wouldn't expect to see young women wearing the brooches and aprons. These were a mark of class, wealth and marital status. A Viking girl could be married as early as 12 or 13 years old! however the trappings would result partially as heirlooms and partly as booty plundered by her husband.

Svana
Verdandi
mam alter ego? smile.gif
Ulf Ko¶cisty
Verdandi mo¿e ja bêdê ci w stanie pomóc je¶li chodzi o zabawki. Wczoraj przegl±da³em ksi±¿kê Jak Wygl±da³o ¯ycie Kiedy ¯eglowa³y D³ugie £odzie, któr± zacytujê:

"Takie zabawki jak drewniany konik, czy ³ódka zachêca³y skandynawskie dzieci do wykorzystania swojej wyobra¼ni. Zamiast formalnej nauki, m³odzi wikingowie nabywali potrzebne umiejêtno¶ci pomagaj±c doros³ym. Ch³opcy przygotowywali siê do wojny walcz±c ze sob±, a dzieci obojga p³ci uczy³y siê przystosowywaæ do otoczenia i podró¿owaæ spêdzaj±c czas z przybranymi rodzinami"

Je¶li mi siê uda zeskanujê fotki owego konika i ³ódki i zamieszczê na forum. Prawdopodobnie ch³opcy bili siê ze sob± na drewno (w±tpiê ¿eby jaki¶ wiking da³ dziecku do rêki ¿elazny miecz ¿eby poszed³ pobawiæ siê z kolegami 1) miecze by³y naprawdê bardzo drogie 2) pewnie obawia³ by siê czy dzieciak nie zrobi sobie krzywdy) sposobi±c siê do wojennego rzemios³a, wiêc my¶lê ¿e jakie¶ drewniane mieczyki te¿ mo¿na zaliczyæ do kanonu zabawek.

Poni¿ej zamieszczam jeszcze link do fotkek:

http://www.winland.pl/ksiegi/ksiega13/zdje...ia/rynia_12.jpg

http://www.historiska.se/exhibitions/vikin...idor/Bild17.htm
Adalheidis
Z tego co ja wiem...... to stroje wikiñskich dziewczynek rozni³y sie od strojów swoich matek tym...ze nie miali zadnych ozdob. by³a suknia spodnia, wierzchnia i czasem fartuch, ale nie by³o krajek, pasków czy brosz.
Pozatym, dzieciom szyto ubrania z materialów, ktore zostawa³y po uszyciu rzeczy "wazniejszych" czyli dla przyk³adu koszuli dla mê¿a;)
Tak przynajmniej mi siê wydaje:P
jak uszyjesz córeczce tak± skromn± sukniê na wzór Twojej to chyba nie bedzie zle:)
Vislav
Witaj Verdandi

Zastanawiajac siê nad strojem dla dziecka, przede wszystkim nale¿y okre¶liæ rolê spo³eczn± jak± pe³nili rodzice.
Pomijaj±c rozpuszczone bachory, obrzydliwie bogatych rodziców - dzieciñstwo by³o bardzo krótkie. Wyjatkowo szybko musia³y siê nauczyæ i wykonywaæ wiele czynno¶ci zwi±zanych z doros³ym ¿yciem. Aby ¿yæ i prze¿yæ szybko trzeba by³o nabyæ wiedzê praktyczn±. Szczególnie, ¿e ¿ycie w tamtych czasach by³o stosunkowo krótkie.
Codzienny strój raczej nastawiony by³ na stronê praktyczn±, z wykorzystaniem zasad kroju i szycia podobnych dla doros³ych jak i dla dzieci. Przynajmniej taka wyra¼na zale¿no¶æ wystêpowa³a na obszarach wschodnich.

Co do bi¿uterii i "choinek" - u dzieci bardzo w±tpliwe, a i doros³ych moim zdaniem nie tak powszechne jak siê na festiwalach widuje.

Ciekawy popularny artyku³ Viking Childhood by Jim Cornish
Warto spojrzeæ na pogl±dowe diagramy pdf na dole tekstu.

pozdrowienia Vislav

p.s. Ostatni Wolin pokaza³ jak wspó³czesne doros³e "dzieci" radz± sobie w trudnych warunkach
Adalheidis
o wlasnie, zapomnia³am dodaæ o owym statusie.... Ale my¶lê ¿e to chyba oczywiste, ¿e je¶li rodzice byli biedni to i dziecko nie nosi³o wyszukanych sukien z drogich materia³ów;)
Teraz jednak w³asciwie ka¿dy mo¿e sobie pozwoliæ na dowolny strój, ale je¶li jednak macie zamiar odtwarzaæ historiê to trzeba wzia¶æ pod uwagê, i¿ nie wszyscy mogli ³aziæ np. w pieknych, bogatozdobionych, czarnych strojach:P
Elvin
No to ja moze wrzuce pare zdjêæ kolegów z zachodu.

No to ja moze wrzuce pare zdjêæ kolegów z zachodu. Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Vlasta
Na stronie Viking Tunic Construction znalaz³am takie zdanie: At Jorvík (York, England) several early eleventh- century pieces came to light that are thought to have belonged to a young child's linen smock. They comprise two sleeves, a side, and part of an underarm gusset assembly (Walton, Penelope. 1989. Textiles, Cordage and Fiber from 16-22 Coppergate. The Archaeology of York, Vol. 17: The Small Finds, Fascicule 5.)
Pozdrawiam!
Thyrvald
Jako ciekawostka:
The toy horse found in Trondheim, Norway

A tu sukienka dziwwczynki z Herjolfness 44 (niestety nie mogê siê doszukaæ datowania tego grobu)

This dress was made for a girl, approximately ten at the time of her death. It was made from 2/2 twill, quite heavy, and has a strong brown colour although it was originally made from white wool. It was not dyed originally, the colour must have come from its burial in the ground. The sleeves are slashed at the wrist. It is not tight-fitting. It was recreated by the National Museum of Denmark for their children's exhibition.

EwKa
Herjolfsnes no. 44 (Mid-Late 14th Century).

Pozdrawiam
MagE
Podajcie drodzy frehowicze jakie¶ linki do rycin czy innych materia³ów odno¶nie stroju dzieciêcego wikinskiego i s³owiañskiego ?? Chodzi mi konkretnie o strój dla dziewczynki - wybieram siê z córk± na parê imprez. smile.gif Aha - ma³a ma 4 lata
Rabiega
To wikiñski czy s³owiañski w koñcu crazy.gif ?
Stroje dzieciêce to kopie i miniatury szat doros³ych. Materia³y i zdobienia proporcjonalne do zamo¿no¶ci.

K³aniam.
Vislav
CYTAT(MagE @ 22:24 08.04.2007) [snapback]186079[/snapback]
Podajcie drodzy frehowicze jakie¶ linki do rycin czy innych materia³ów odno¶nie stroju dzieciêcego wikinskiego i s³owiañskiego ?? Chodzi mi konkretnie o strój dla dziewczynki - wybieram siê z córk± na parê imprez. smile.gif Aha - ma³a ma 4 lata

Witaj
Pod³±czy³em Ciê do tematu, który ju¿ by³ poruszany - poczytaj powy¿ej Twojego postu.

Generalnie mo¿na zak³adaæ tak jak okre¶li³ to Rabiega - 'uproszczona' wersja dla doros³ych.

pozdrowienia Vislav

p.s. warto jeszcze przeczytaæ http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6621
oraz
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=10472
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.