Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Proszê o opiniê o he³mie
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Skutilla
Witam

Wiadomym jest i¿ cz³owiekowi potrafi siê znudziæ siedzenie w domu podczas ferii zatem by zabiæ czas wyklepa³em he³mik.

To moja dzika fantazja o he³mie ¿ebrowym i tylko tak to prosi³bym to oceniaæ.

Wiêcej zdjêæ jest na http://priv.ckp.pl/kuznia/helmet.htm

He³m ten opchno³em za jakie¶ 80 z³ i mi to wystarcza ( pierwsza sprzedana rzecz). Aha zrobimy jest ca³kowice z 2 mm blachy wa¿y oko³o 3,6 kg a siatka kolcza to kó³eczka 1w4 1,6mm na 8mm.

Jaki¶ komentarz, uwagi, krytyka... ?
Sigurd
Dla mnie bomba !!! Móg³by¶ zrobiæ tak¿e wersjê z okularem ( wikiñski ) - 80 z³ to zbyt ma³o za ten he³m. Popatrzcie, czego cz³owiek mo¿e dokonaæ, gdy siê nudzi...
Szypu³
Hmmm a ja mam takie, pytanko z czego jest wykonany dzwon tego he³mu?
By³ przez ciebie klepany czy tez wykonany z jakiego¶ he³mu wojskowego?
Wydaje mi siê, ¿e mniej powinien przypominaæ sferê a bardziej sto¿ek, nech mnie ktos poprawi je¶li siê mylê.
Szypu³
Skutilla
To jest tak. Wszystko w tym he³mie jest w³asnorêcznie wykonane ( nity kupi³em bigsmile2.gif ). Jasne powinien byæ lekko sto¿kowy ale cie¿ko jest uzyskaæ ten efekt pracujaæ z 2mm blach± technik± "zimnego" klepania. Ale jak ju¿ bêde w posiadaniu pieca to takie porobie.

A co do krawêdzi to s± one poszarpane i niewyszlifowane ( Gwyn ja nic nie mówie ale 2mm ruszuæ choæ trochê rêcznymi no¿ycami by³o by cudem) gdy¿ nosal wycina³em przebijakiem kowalskim. A ¿a by³em podkoniec tak z³y na ten he³m to sobie poiwedzia³êm ze je¶li go nie skoñcze w nastêpne 30 minut to postne na kawa³ki i wywalê. Zatem pozosta³ taki szorstki i nie wykoñczony.
Kakofoniks
Jak na poczatek to bardzo fajnie. Ale przede wszystkim opiera³bym siê na twoim miejscu na konkretnym wzorze. To pomaga uzyskaæ ³adny krzta³t. No i oczywi¶cie wykoñczenie pozostawia jeszcze wiele do ¿yczenia i myslê ¿e tego akurat nie powiniene¶ sobie odpuszczaæ. Tak jak dzwon jest bardzo ³adnie wykoñczony tak obrêcze strasz±... My¶le ¿e nie powiniene¶ na tym bynajmniej poprzestawaæ. Jezeli stworzysz he³m zgodny z histori± który bêdzie tak wykoñczony jak æwiartki dzwonu to bêdziesz móg³ za niego wzi±æ o wiele wiecej...

Ogólnie rzecz ujmuj±c: yes.gif
Skutilla
Dziêkuje wszystkim za uwagi.

Co do przysz³ych dzie³ to napewno powstan± bo za du¿o czasu po¶wiêci³em na naukê podstawowych i zawansowanych technik p³atnerskich by teraz to wszystko rzuciæ w k±t.

A w³a¶nie , kumpel chce bym mu zrobi³ he³m , tylko ¿e on nale¿y do regimentu szkockiego zatem jakiego typu he³m by³ by historycznie poprawny dla jego sytuacji ?

By³bym bardzo wdziêczny za jakie¶ zdj±tko albo co...
Szypu³
A to wszystko zale¿y na jaki wiek jest ten regiment szkocki datowany je¿eli na XVII (bardzo kilciasty smile.gif to polecam papenheimer, no moze morion smile.gif
Skutilla
¦wietnie !! Okre¶lenie kliciasty pasuje i to nawet bardzo zatem to bêdzie ko³o XVII wieku tylko mi te nazwy nic nie mówi±...... tears.gif aaa.gif gdy¿ ja siê uczy³êm p³atnerstwa a nie historii i nazwenictwa he³mów.... jaki¶ opis albo zdj±tko albo czym sie to ró¿ni od tego he³mu.....
Szypu³
Heh trochê zamiesza³em wiêc co do kilciastych bractw szkockich to proponuje ¿eby¶ siê jednak zapyta³ kolegi z którego wieku chce he³m.
Problem z takimi bractwami polega na tym ¿e najwcze¶niejsza rycina przedstawiaj±ca Szkotów w kiltach pochodzi w³a¶nie z XVII wieku i przedstawia szkockich najemnikow z tego okresu. W zasadzie nie wiadomo kiedy Szkoci zaczêli nosiæ kilty, i tu powstaje problem. Niektórzy wyko¿ystuj±c fakt, ¿e nie ma wcze¶niejszych ¼róde³, twierdz± i¿ wcze¶niej kiltów nie by³o, z koleji inni uwa¿aj± ¿e skoro nie ma materia³ów zaprzeczaj±cych istnieniu kiltów wiec kilty mog³y istnieæ, i tak powstaj± w ca³ym kraju "Hordy Wallesów i de Bruceów" z XIII XIV i XV wieku dumnie nosz±cych ¶piwory na ass.gif . Ja przychylam siê do tej pierwszej grupy i uwa¿am,¿e skoro, nie ma materia³ów gwarantuj±cych istnienie kiltów przed XVII wiekiem, wiêc odtwarzaj±c t± nacje do owego XVII wieku lepiej za³o¿yæ zamiast kiltu co¶ innego np. leine .
Co do moriona i papenheimera postaram sie w najbli¿szym czasie do³±czyæ ryciny tych he³mów.
Pozdrawiam
Szypu³
Wotawa
Pappenheimer dla piechociarza? To by³ raczej he³m jazdy.
Co do kolegi Szkota - to jak rozumiem chce robiæ za pikiniera?

Co do zamieszczonego wynalazku - to nie widzê sensu zastanawiaæ sie nad kszta³tem dzwonu. He³m i tak jest SF, a poza tym kto powiedzia³, ze ¿ebrowe mia³y tylko ostrosto¿kowy kszta³t?
Zdecydowanie najlepiej jest opieraæ sie na wzorah historycznych.

Co do nazewnictwa uzbrojenia - to akurat Skutilla musi umieæ.
Trzeba sie tego nauczyæ i ju¿,.
A ¿e ³atwiej to opanowaæ ni¿ ku¼niê, to po lekturze "S³ownika Uzbrojenia Historycznego" Micha³ Gradowski/Zdzis³aw ¯ygulski jun. Wyd. Naukowe PWN
Warszawa 2000, bêdzie na pewno ³atwiej. S³ownik nale¿y traktowaæ powa¿nie, choæ bez przesady. To na pocz±tek. Z³±czam fragment strony tego s³ownika.
Wotawa
Straszne -przepraszam za ortografiê. icon_redface.gif
Szypu³
CYTAT(wotawa)
Pappenheimer dla piechociarza? To by³ raczej he³m jazdy.

Wojtku w zasadzie masz z racje, Skutilla pyta³ sie o he³m dla Szkota, nie precyzowa³ formacji to te¿ ja nie wnika³em jak± drog± wszed³ ów szkot w posiadanie tego he³mu szczerba.gif
A serio to po prostu by³y dwa typy he³mów jakie pasowa³y mi do nosicieli kiltów. No chyba ¿e we¿miemy pod uwagê równierz wiek XX. bigsmile2.gif
Skutilla
Dziêki za tê rycinkê ale nie obrazi³bym siê jakby kto rzuci³ we mnie jakim¶ zdj±tkiem albo co...

A polskich nazw trza siê bêdzie nauczyæ bo bardzo sie od angielskich ró¿ni±.

Jutro siê zapytam o funkcjê mojego kumpla w tym bractwie ( rembaj³a , kucharz itp.) to moze u³atwi mi to okre¶lenie typu he³mu jaki bêde musia³ zrobiæ.

A tak na boku to naprawdê nie robiono owalnych he³mów winiñskich ?
Sigurd
Bynajmniej, wiêkszo¶æ he³mów kultury vendelskiej, które najbardziej kojarz± siê dzisiaj z wikingami nie by³a sto¿kowa ( polecam obejrzenie stronki ):
http://www.missouri.edu/~rls555/SCA/resear...s/valsgarde.htm
Wotawa
Bajerne, ale Vendel to jescze przed w³a¶ciw± er± wikingów?
Czy np. w IXw. mo¿na by³o spotkaæ co¶ takiego na polu bitwy?

Co do morionów - to przyk³adów jest do diab³a i trochê.
Gdzi sie cz³owiek nie ruszy potyka sie o gruszkê albo ³ódkê smile.gif
Szypu³
CYTAT(wotawa)
Co do morionów - to przyk³adów jest do diab³a i trochê.
Gdzi sie cz³owiek nie ruszy potyka sie o gruszkê albo ³ódkê smile.gif

Chocia¿by gwardia papieska smile.gif
A serio to po postu poszukaj po stronach bractw odtwarzaj±cych XVII Wiek, w necie jest te¿ sporo stron p³atnerzy wykonuj±cych ró¿ne he³my poszukaj.
spojrz na przyk³ad na t± stronê: http://www.platnerstwo.pl/
Swoj± drog± je¶li zamierzasz siê zaj±æ p³atnerstwem poszukaj wzorów po muzeach (zachodnie maja ciekawe strony).
Polecam równie¿ seriê p³yt "Medieval" od naszego Watchera.
Pozdrawiam
Skutilla
Witam.

Jak siê okaza³o mój kumple jest zwyk³ym piechórem a bractwo datowane jest na XVII wiek zatem czy ten he³m Pappenheimer by³ by dobrym wyborem?

Zdajê sobie sprawe i zpytanie moze byæ g³upie ale...
Szypu³
Je¿eli ma to byc faktycznie piechór to sk³ania³bym siê raczej do moriona (zdjêcie w za³±czniku) ni¿ papenheimera.
Prwda jest taka ¿e w XVII wieku wyró¿niaj± siê dwie formacje piechoty muszkieterzy i pikinierzy (równierz oddzia³y uzbrojone w inna broñ drzewcow± ni¿ piki) o ile muszkieterzy raczej nie posiadali uzbrojenia ochronnego o tyle pikinierzy byli wyposarzeni zazwyczaj w he³my (najcze¶ciej w³a¶nie moriony) i napier¶niki. Je¿eli chodzi o szkotó to te¿ ró¿nie z nimi bywa³o na kontynêcie jako najemnicy uzbrojeni byli najcze¶ciej przez osobê ich najmuj±c± wedlug standartów europejskich.
U siebie zaczy sie w Highlands bywa³o ró¿nie, ubierali sie w co miêli pod rêk± wiêc niewykluczy³bym jakiego¶ zdobycznego papenheimera.
Skutilla
Ooooo piêknie dziêkuje za takie dobre zdj±tko.... blinkie.gif bigsmile2.gif
Ludka
Witam!

Zgadzam sie z opinia, ze helm zebrowy nie musi byc stozkowy, ale w takim wypadku sa one plytsze od tego prezentowanego na zdjeciu. Te rekonstrukcje takich helmow, ktore ja widzialam zakonczone sa rowniez bolcem.
A co do prezentowane helmu to moim zdaniem jego atutem sa blacha, z ktorej zostal wykonany i cena. Wady, ktore ja zauwazylam to za szerokie zebra, wyzej wspomniana glebokosc, poskladanie elementow roznych helmow w jeden no i nie wykonczenie krawedzi, co jest niebezbieczne dla uzytkownika.

Ludka Excalibur
Jugger
Kacper, ja Cie naprawde nie rozumiem... Mia³e¶ wpa¶æ w wolnej chwili do mnie i wszystkiego by¶ siê dowiedzia³. Po co mêczysz ludzi z polski jak masz do mnie kawa³ek? Powiem ci, ¿e najcie¿ej w takim helmie jest zrobiæ symetryczne æwiartki dzwonu - co Tobie siê uda³o (patrz±c na zdjêcie). Gdyby dokonac w nim pewnych przeróbek (zwê¿enie ta¶m, przyciêcie do³u æwiartek) to by³oby bardzo dobrze.

Helmem dla znajomego szkota bym siê nie martwi³, je¶li to ci szkoci o których my¶lê - wszystko jedno.

Gdybys siê skontaktowa³ to bede mia³ zamówienie, przypominam Ci równie¿ o palcach do rekawic plytowych...
Pozdro
vektor81
...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.