Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: No¿e, Sztuæce itp
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Naczynia, sprzêty kuchenne i zastawa sto³owa
Keylan
cze¶æ A. g³upich pytañ
Jak siê ogl±da rycinki to ka¿dy sarmata za pasem ma no¿yk piêknie zdobiony w tureckim/perskim/arabskim stylu
1.czy to ma swoj± nazwe (hmm g³upie pytanie pewnie gdzies s³ysza³em ale mam pustke we ³bie teraz:/)
2.czy s± jacy¶ producenci takowych no¿yków mo¿e nie w wersji super ozdobnej z rubinami i z³otem ale takie w miare ok i oczywi¶cie urzytkowe....?
3.czy mo¿na co¶ stosowaæ zamiennie np jaki¶ sztylet czy inne cu¶?

a teraz pytañ czê¶æ B.
jak wygl±daj± sztuæce z XVI-XVII wieku i co sarmata przy sobie mieæ musi i gdzie to nosi³ (³y¿ke za cholew±?....) no i producenci ewentualni tego ta³atajstwa...

i czê¶æ C. czyli wyposa¿enie dodatkowe jakie¶ kubki kufle kielichy manierki itp jak to wygl±da czy s± producenci itp...?smile.gif

Pozdrawiam
Keylan
ps.Przepraszam je¶li jakie¶ pytanie jest durne ale od 3 dni siedze nad analizami strategicznymi (brr ekonomista od siedmiu bole¶ci) i mam seczke zamiast mózgu.
Jacek Soko³owsk
Witam.
A czy kto¶ ma mo¿e ryciny, czy zdjêcia sztuæców z okresu XVw?
EwKa
Jesli Jacku interesuja Cie noze, lyzki i widelce to:
http://www.larsdatter.com/spoons.htm
http://www.larsdatter.com/cutlery.htm
Nikodem
Jedno szybkie pytanie, gwoli upewnienia siê raczej: czy ok³adki do no¿y wykonywaæ mo¿na z ko¶ci? Chodzi mi o XV wiek, chocia¿ to nie powinno graæ du¿ej roli kiedy dok³adnie...
Pytam, poniewa¿ w podawanych na Fresze ¼ród³ach widzia³em chyba tylko jeden taki zabytek, a na ikonografii wszystkie no¿e zdaj± siê mieæ ok³adki drewniane albo wykonane z ko¶ci s³oniowej.
Trollsky
oczywiscie ze wykorzystywano kosci, w szczególnosci wo³owe bo ³atwo uzyskaæ duzy i gruby kawa³ek. A sk±d wiesz ze na ikonografii jest w³asnie kosc s³oniowa ktora by³a przeciez surowcem wcale nie tak ³atwym do zdobycia.
Sauron
Hej,

Ostatnio wrzuci³em trochê sztuæców do Almanachu (g³ównie XVII i XVI wiek) z muzeów w Czechach. Z XV wiecznych by³a tylko kolekcja ja³owcowych ³y¿ek ;)

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.