Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: REGIOMONS 2004 - Kaliningrad --> 25-27.06
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Robert Bagrit
Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.

Zapraszam do dyskusji
Robert Bagrit
Informacje o organizatorach: tutaj

Pozdrawiam
Ciwun
Witam!

Czêsc informacji na temat I Miedzynarodowego Festynu Rycerskiego w Kaliningradzie "REGIOMONS 2004" mozna znalesc na stronach internetowych:
http://westower.narod.ru oraz http://rycerska.gildia.pl
Ciwun
Witam

Zainteresowani informacjami o I Miedzynarodowym Rycerskim Festynie w Kaliningradzie (25-27.06.2004 r.) beda mieli mozliwosc spotkania sie z czlonkami Komitetu Organizacyjnego tego festynu na terenie Polski w ramach biwaku rycerskiego w Zaworach - http://rycerska.gildia.com
Ciwun
Witam!

Zgodnie z zapowiedzia Polske odwiedzili przedstawiciele Komitetu Organizacyjnego I Miedzynarodowego Festynu Rycerskiego w Kaliningradzie "REGIOMONS 2004" w dniach 24.06.2004 (czwartek) do 28.06.2004 (poniedzialek): Ella P. Aviatasyanc, Svietlana Sokolova i Andriej B. Fomichiev. W Zaworach w sobote 29.05.2004 spotkali sie z uczestnikami kaszubskiego biwaku rycerskiego.
Obecnie oczekujemy od organizatorow wywieszenia na FREHA informacji prawnej o zasadach posiadania i przewozenia broni i uzbrojenia w Federacji Rosyjskiej oraz zarzadzenia Naczelnika Oddzialu Kultury Merii Miasta Kaliningradu: "O przeprowadzeniu wojenno-historycznego festiwalu "Krolewska Gora" (MONTE REGIO).

Komitet Organizacyjny otrzymal ponizszy spis kierownikow grup, ktorzy maja dostac od organizatorow pisemne zaproszenia wraz z zezwoleniami rosyjskich organow spraw wewnetrznych na posiadanie oraz przewoz broni i uzbrojenia niezbednego do udzialu w inscenizacji historycznej oraz do udzialu w turniejach festynu rycerskiego w Kaliningradzie (w ilosci uzgodnionej z organizatorami dla kazdej z grup):
a) Eryk Gajdiss tel. [+48 58] 552-08-34
B) £ukasz Baran [+48 58] 554-30-06
c) Maciej Flis [+48 58] 552-21-30
d) Marek W³odkowski [+48 58] 629-48-27
e) Przemys³aw Perycz [+48 58] 684-23-95
f) Jakub Dejk [+48 58] 685-36-45
g) Ireneusz Puzio [+48 58] 681-73-52]
h) Tadeusz Kowalski [+48 58] 629-09-18
i) Miko³aj Ha³uszczuk [+48 58] 303-68-90
j) Przemys³aw Kêpka [+48 58] 303-54-34
k) Andrzej Duchnowski [+48 58] 678-61-71
l) Iwona Murawska {+48 58] 344-13-15
m) Szymon Miotk [+48 58] 624-77-36
n) Miros³aw Kropinski [+48 58] 623-88-95
o) Wiktor Szewczyk [+48 58] 341-61-50
p) Adam Dobrzynski [+48 89] 512-80-46
r) Leszek Zulewski [+48 58] 307-32-87
s) Ryszard Rutkiewicz [+48 58] 557-75-92
t) Miros³aw Konarski-Miko³ajewicz [+48 58] 557-80-02
u) Andrzej Micha³ek [+48 55] 236-29-28
w) Pawe³ Jankowski [+48 58] 305-87-84
y) Katarzyna Czerniak [+48 58] 623-77-97
Po otrzymaniu zaproszen i zezwolen kierownicy grup wystapia do Konsulatu FR o wizy.
Organizatorzy maja takze ukonkretnic techniczne warunki transportu zgodnie z przyjetym na siebie w Zaworach obowiazkiem zapewnienia bezplatnego przejazdu w jedna strone.
Fiodor Bie³yj
Wyjazdu na Wschód ³akn±cym za³±czam bezzw³ocznie http://www.westower.narod.ru/r/index_p.htm polsk± wersjê imprezy. ¦wie¿utka, prosto z pieca devil.gif . Na stronie s±:

Koncepcja festynu
Regulamin turnieju bojowego
Szablon zgloszeniowy

Polszczyzna gdzieniegdzie utyka ale nie zmienia to sensu pisanego. Ugnê siê musia³a nie¼le napracowaæ read.gif respekt.gif

Co do figury z zaznaczon± „stref± ataku” – kolory:
-czerwony – zabronione
-granatowy – 2 punkty
-zielony – 1 punkt

Terminy imprezy: 25 – 27 czerwca

Dojazd z Polski do Kaliningradu warrior.gif : z autopsji wiem, ¿e jest to banalnie proste: codziennie oprócz niedziel z Gdañska G³ównego PKS jad± tam autokary – o 7.00 i o 15.00 o ile siê nic nie zmieni³o od kwietnia. Cena biletu w jedn± stronê oko³o 30 z³.
Podró¿ trwa oko³o 5-6 god¼, ³±cznie z przej¶ciem granicznym. Autobusy jad± te¿ z Olsztyna ale godziny nie podam, wiem ¿e jako¶ raniuchno.

Wg mnie 750- ta rocznica Kaliningradu-Królewieca-Koenigsberga zapowiada siê nie¼le, wszyscy go¶cie s± mile widziani oprócz "marsjan" (czytaj - mrocznych).

P.S. Zapadnaja Basznia przekazuje szczególne pozdrowienia dla Smoczej Kompanii. Po wspania³ej I³¿y pragnêli by witaæ ich jako go¶ci honorowych.

loki08.gif
Bryan Dunne
Mam kilka pytañ:
- Jak jest z rosyjskmi przepisami odno¶nie naszej broni - nie bardzo mam ochotê trafiæ do aresztu na przej¶ciu granicznym;
- Na tegorocznej "Damroce" dowiedzieli¶my siê i¿ organizatorzy turnieju zaplanowali transport dla uczestników - czy to wci±¿ aktualne?

Pozdrawiam!
Flavia
Do³±czam siê do pytania bryana d.
g70104sm
Pytanie do organizatora/organizatorów w imienu Zespo³u Riachtanas (tañce szkockie):

1. Jaki jest aktualnie plan naszych wystêpów? W szczególno¶ci gdzie mamy wystêpowaæ i na jakim pod³o¿u?
2. Jak wygl±da sprawa dojazdu i zakwaterowania?
3. Jak z aspektami prawnymi: wizami i zezwoleniami na wwóz ³uków i strza³?

Szymon Miotk
Fiodor Bie³yj
loki08.gif Ostatnie ustalenia co do przejazdu i bezproblemowego przewozu ekwipunku (cytujê):

"Dla u³atwienia formalno¶ci zwi±zanych z przewozem atrybutów najlepiej by by³o stworzyæ listê osób i jechaæ jako grupa.
Tak± listê wystarczy przes³aæ do nas e-mail`em.

Na li¶cie:

1. Dane z paszportów
2. Adresy kontaktowe
3. Wykaz rzeczy (np. kolczuga, miecz, he³m itd.) i ilo¶æ ka¿dego rodzaju atrybutów.

Nazewnictwo: w stosunku do ka¿dej rzeczy z osobna podaæ, i¿ jest to replika, imitacja, inwentarz sportowy etc.

Wszystkie osoby z listy umie¶cimy w oficjalnym zaproszeniu, które ode¶lemy do Polski.
W Polsce kompetentna osoba od nas za³atwi grupowe zezwolenie na przewóz rzeczy do Rosji i z powrotem.
Osoby, które znajd± siê na tej li¶cie si³± rzeczy bêd± musia³y jechaæ w jednym autokarze jako grupa.

P.S. nie mieli¶my mo¿liwo¶ci zamówienia osobnego autokaru dla uczestników z Polski, ALE:
Zapewniamy dla wszystkich zamieszkanie, wy¿ywienie i autokar do zwiedzania Kaliningradu."

Wg. mnie plan dosyæ standardowy i jasny. Poza tym zawsze "razem-ra¼niej".
Jedyne co dodam od siebie: (Dla pewno¶ci) dwa-trzy dni przed wyjazdem wystarczy wykupiæ bilety w Gdañsku czy Olsztynie.
Co za¶ do stworzenia tej listy - FREHA jak najbardziej w tym bêdzie pomocna icon_rolleyes.gif .
keyla
witam !
Jetsem Nowa ale mam nadzieje ze to nie zaden problem:)Ja mam pytanie do tych co organizuja impreze w Kaliningradzie 26-27 czerwca: czy moze ktos odpowiedziec na proste i jakze krotkie pytanie: czy cos wiadomo kto ma jechac a kto nie? Czy zaproszone i umowione wczesniej zepsoly tanca i muzyki celtyckiej maj ten termin anadla rezerwowac?czasu coraz mneij i potem moze byc o te kilka dni za pozno....Oba zespoly chetnie zagraja i zatancza tylko bylo by niezmiernie milo gdyby krts mogl w koncu jasno powiedziec: Tak, jedziecie wyjazd jest w sopbote i mamy dla was to , to i to...LUB Nie, nie m adla was ani czasu ani pieniedy ani niczego i nei mozecie przyjechac, zapraszamy za rok....cokolwiek...bardzo ladnei prosze z calego mojego neiwielkiego serduszka....niech sie ktos zlituje i odpowie....Pozdrawiam smile.gif
mazoo
Jak wyglada sprawa prezentacji autora licznych ksiag bronioznawczych i z historii wojskowosci, a szczegolnie XI-XV, ktory na spotkaniu z organizatorami w dniu 29.05.2004 r. wyrazil gotowosc bezplatnie uczestniczyc w festynie w Kaliningradzie w dniach 24-28.06.2004 i prezentowac uczestnikom festynu i mieszkancom Kaliningradu swoje liczne publikacje
Ugne
pytania do organizatorów mo¿na kierowaæ pod adres wiera@yandex.ru
ja ich przet³umaczê i przeka¿ê nim

Ugne
aniolek-angela
dunno.gif
Dzien dobry.
jestem Aniolek,jestem z Konfraterni Smorgonskiej Akademii devil.gif

Mam dwa pytania odnosnie Kaliningradu, a mianowicie;
- jak wyglada sprawa z wystepem zespolow tanecznych
-prosze o wyjasnieniami o rosyjskich przepisach o broni, czyli o wywieszenie ich na forum freha
a takze
-kiedy i gdzie zostanie podstawiony obiecany darmowy autokar.

Mam nadzieje na szybka odpowiedz
Pozdrawiam serdecznie
Anioilek
Ugne
- nie mo¿emy zapraszaæ p³atne zespo³y
- nie bêdzie ¿adnych problemów je¿eli mówiæ ¿e jest to nie broñ, a tylko model broni i sprzêt sportowy. organizatorzy zapewniaj± dokumenty do przewozu modeli i sprzêtu przez granicê
- sprawa z darmowym autokarem nie zosta³a jeszcze za³atwiona. jak co¶ bêdzie wiadomo - napiszê tutaj.
Ugne
Na pro¶bê organizatorów umieszczam tu informacje dotycz±ce Regiomons 2004 (t³umaczy³a nie ja smile.gif ):

PROGRAM FESTIWALU
REGIOMONS – KROLOWA GORA 2004

24 czerwca (czwartek):
W ciagu dnia -- Przygotowania do przeprowadzenia festiwalu. Przybycie uczestnikow festiwalu.
25 czerwca (piatek):
9.00 – 18.00 -- Przybycie, rejestracja i rozlokowanie uczestnikow festiwalu;
19.00 – 20.00 -- Uroczyste otwarcie festiwalu;
20.00 – 22.00 -- Wystapienia pokazowe uczestnikow festiwalu.
26 czerwca (sobota):
12.00 – 18.00 -- Turniej o nagrode sportowo-historycznego klubu “Zachodnia wieza”;
18.30 – 19.30 -- Konkurs historycznego ubrania i uzbrojenia;
19.30 – 21.00 -- Koncert stylizowanej muyzki sredniowiecynej;
21.30 – 22.30 -- Nocna bitwa (buhurt). Oblezenie twierdzy, jej wziece i spalenie;
23.00 – 24.00 – Sredniowieczne przedstawienie ogniowe.
24.00 -- Uczta dla uczestnikow festiwalu.
27 czerwca (niedziela):
12.00 – 13.00 -- Uroczyste zamkniecie festiwalu;
13.30 -- Autobusowa wycieczka dla uczestnikow festiwalu do historycznych i architekturnych zabytkow miasta i obwodu. Wycieczka nad morze.
28 czerwca (poniedzialek):
W ciagu dnia – Odjazd gosci festiwalu.

INFORMACJA DLA UCZESTNIKOW

Warunki mieszkaniowe:
- wyposazony polny oboz od obiada w piatek (25 czerwca) po obiad w niedziele;
- jest mozliwosc przechowywania rzeczy w zamknietym lokalu do i po festiwalu;
- biotoaleta, umywalnia na terytorium oboza;
- prysznic w sale sportowej blisko obozu;
- calodobowa ochrana obozu;
- zamieszkanie na terytorium obozu we wlasnych namiotach albo w namiotach zaofiarowanych przez organizatorow festiwalu (bez zaopatrzenia sypialnych i innych przedmiotow);
- mozliwosc nocowania w krytym lokalu (klub sportowy);

Odzywianie;
Piatek – kolacja;
Sobota – sniadanie, obiad, uczta;
Niedziela – sniadanie.

Przejazd:
– organizatorzy oplacaja koszty podrozy w jedna strone (za okazone bilety) tylko dla uczestnikow wspolzawodnictw (wszyscy osoby towarzyszace oplacaja swoj przejazd samodzielnie, pozostale – na warunkach powszechnych);
– uczestnicy powinny samodzielnie zalatwiac wizy wjazdowe do Kaliningradu;
– dla uprzedniego zalatwienia papierow na zezwolenie do przywozy rekwizytu teatralnego – makiety lukow, mieczy i tak dalej trzeba w najkrotszy czas wyslac pod adresem – sokolova_svetlan@mail.ru – potwierdzenie od starszych grup udzialu w festiwalu s wskazaniem calkowitej nazwy imprezy, daty i miejsca przeprowadzenia, ilosci przybywajacych ludzi i ilosci kompletow/sztucznie makietow mieczy, lukow, strzal i tak dalej.
– tym ktorzy nie zdaza wyslac takie potwierdzenie polecamy zwrocic sie do polskiego urzadu celnego dla konsultacji zeby prawidlowo zalatwic papiery i nie miec problemu z przejazdem przez granice. W rosijskim urzedzie celnym nam powiedzieli ze przy przekroceniu granicy trzeba wypelnic deklaracje KARNETATA i zapisac do niej "rekwizyt teatralny, a mianowicie – makiety mieczy, lukow, strzal i tak dalej". Ale lepiej to sprawdzic jeszcze w polskim urzedzie celnym.
Adamus
Mimo licznych pytan na FREHA do Komitetu Organizacyjnego festynu rycerskiego w Kaliningradzie w dniach 25-28.06.2004 r. brak jakichkolwiek odpowiedzi (Fiodor Bielyj i Ugne nie sa czlonkami KO). Azeby wziac udzial w turniejach, trzeba miec rosyjskie pozwolenia na bron. Ja do chwili obecnej takiego pozwolenia nie otrzymalem, mimo ze moje nazwisko wraz z liczba rodzajow uzbrojenia zostalo przekazane Organizatorom.
Moze ktos z 22 osob wymienionych na FREHA (albo sposrod innych osob) takie pozwolenie od Rosjan otrzymal i mozna byloby do niego dolaczyc w celu legalnego przewiezienia broni. Prosze o szybka wiadomosc, gdyz jeszcze trzeba otrzymac od Rosjan wizy na wjazd do Obwodu kaliningradzkiego
Ciwun
Witam!

Dociera do mnie coraz wiecej zapytan i prosb o komentarz do sprawy zachowan sie "Zachodniej Wiezy" oraz Komitetu Organizacyjnego. Ze wzgledu na oszczedne gospodarowanie prawda przez osoby, do ktorych o wyjasnienia zwracali sie namowieni przeze mnie do udzialu w "Regiomons 2004" czlonkowie bialoruskich i polskich bractw rycerskich liczac, ze w dobrze pojetym wlasnym interesie wreszcie odpowiedza na liczne pytania (azeby ludzie uczciwi zechcieli zaryzykowac przyszloroczny kontakt z organizatorami) sposrod stosu kilkudziesieciu pism skierowanych do strony rosyjskiej ponizej zamieszczam dwa ostatnie, ktore na cztery tygodnie przed festynem otrzymali Rosjanie i ktore wskazuja, kto poniosl caly wysilek organizacyjny i kto rezultaty tej ogromnej pracy (kilkaset godzin w okresie pazdziernik 2003 - maj 2004) zmarnowal. Opublikowanie tych dwoch listow pozwoli kazdemu na samodzielna ocene i na stawianie precyzyjnych pytan, gdyby ktos chcial wyciagac nauke na przyszlosc:

Od: "KSA wp" <konfraternia_sa@wp.pl>
Do: "Ella Avietisyanc" ; "Swietlana Sokolowa" <sokolova_svetlan@mail.ru>
DW: "Szymon Solarczyk" <swet@poczta.fm>; "Szymon Sobolewski" <satorus@o2.pl>; "Stanislaw Klimowicz" <wanoznik1@wp.pl>; "Slawomir Mrugowski" <slawek@mrugowski.pl>; "Przybyslaw" Robert Tarka" <hellass@pf.pl>; "Pavel Konstantinovich" <pavelk@servolux.com>; "Ola Ludwiczak" <trinityn@poczta.onet.pl>; "Monika Zieliñska" <sadi44@wp.pl>; "Miroslaw Kropinski" ; "Marzenna Kepka" <mkepka@wp.pl>; "Marina Ostrowcowa" <osmarina@elserv.minsk.by>; "Leszek Supinski" <kowaloliwski@tlen.pl>; "Kazimierz Nalecz" <kazimierz_nalecz@o2.pl>; "Katarzyna Dobrzynska" <tchibos@interia.pl>; "Jerzy Jackowski" <Jerzy.Jackowski@minrol.gov.pl>; "Jaroslaw Zulewski" <jazu@wp.pl>; "Jacek Spychala" <j.spychala@interia.pl>; "Igor Michno" <siver@folk2.lingvo.minsk.by>; "Grzegorz Kuklewski" <szlom@go2.pl>; "Grzegorz Kucman" <qcman@wp.pl>; "Grzegorz Bednarz" ; "Dariusz Odyniec" <RA-Odyniec@t-online.de>; "Buhlak Andrey" ; "Andrzej Paciorkowski" ; "Aleksander Szarafanowicz" <sharafanovich@mail.ru>; "Adam Maslaczyk" ; "Adam Bialke" <dedziki@tlen.pl>
Temat: tak chto budiet?
Data: 31 maja 2004 13:09
Priviet!
Spasibo za vash prijezd v Zavory v Subbotu 29.05.2004 g.
Poslie nashikh subbotnikh razgovorov ja kromie nizhe napisannogo v postie ot 28.05.2004 r. priedlagaju jeshchie sliedujushchije:
I. Organizovat' v ramkakh festa priezentacju 5 istorichieskikh knig Andrzeja Michalka i organizovat' vstriechu s avtorom. Radi etogo ugavarit' kaliningradskikh zhurnalistov chtoby do nachala festa prigotovili nieskol'ko matierialov v kaliningradskich sriedstvakh massovoj informacii o Avtorie i jego knigakh. Napravit' priglashenije (vyzov) Andrzeju Michalku i poslat' za nim mashinu, chtoby jego priviezla i otviezla na obgovoriennykh s avtorom uslovijakh
Kontakt Andrzej MICHALEK tel. [+48 58] 236-29-28
II. Zakazat' okazanije uslug Kluba Kieltskoj Kul'tury iz Gdyni proviesti dva muzykal'nykh i tancieval'nykh koncierta: odin v subbotu 26.06.2004 g. i vtoroj v voskriesienije 27.06.2004 i oplatit' ugovoriennoje voznagrazhdienije za eti koncierta
Kontakt: Katarzyna CZERNIAK tel. [+48 58] 623-77-97
III. poviesit' na sajtie http://www.freha.pl objavlienije o uslovijakh uchastija v Rycarskom Festie "REGIOMONS 2004", v tom o tom, chto organizatory (kromie nochliega, pitanija, tualieta, dusha, prizov v turnirakh i konciertov muzykal'nykh i tanceval'nykh grupp) garantirujut pierievoz uchastnikov v odnu storonu darom.
IV. opriedielit' srok i miesto podstavlienija avtobusa dlia pierievoza muzykal'noj i tanceval'noj gruppy v Gdyni v piatnicu 25.06.2004 g. po marshrutu Gdynia-Kaliningrad-Gdynia
V. opriedielit' srok i miesto podstavlienija avtobusa dlia pierievoza grupp iz Trojgoroda v Gdan'skie v subbotu 26.06.2004 g. po marshrutu Gdansk-Kaliningrad-Gdansk (v odnu storonu biesplatno, a na obratnoj puti s oplatoj gorazdo dieshievlie, chiem biliet na projezd Gdansk-Kaliningrad na rejsovym avtobusie)
VI. pieriedat' dien'gi na vozvrat zatrat sudiam turnira po striel'bie iz lukov.
VII. objavit' na sajtie http://www.freha.pl informaciju orgkomitieta o pravovom riegulirovaniju v Rossijskoj Federacii voprosov kak probrietat', imiet', upotriebliat', polzovatsa i pierievozit' kholodnoje i mietatiel'noje oruzhije - takoje kakim pol'zujutsa v svojej rabotie rycarskije bratstva v Evropie so special'nom uchtieniem rosijskogo pravovogo riegulirovanija pierievoza oruzhija i vooruzhenija chieriez gosudarstviennuju granicu.
VIII Nizhe ukazyvaju kontakt na starshikh grup na chie imia nuzhno niemiedlienno napravit' priglashenije (vyzov) orgkomitieta priniat' uchastije v I Miezhdunarodnom Rycarskom Festie "REGIOMONS 2004" Kaliningrad 24-28.06.2004 g. s razrieshenijem na vvoz i vyvoz dlia kazhdej s grupp po do vosiemnadcati (18) polnykh kompliektov akcessuarov sriednieviekovogo vooruzhenija dlia uchastija v istorichieskom spiektaklie i v turnirakh festa. V sostav kazhdego kompliekta mozhet vkhodit do: 18 miechi, 18 nozhej, 18 lukov, 18 shliemov, 18 shchitov, 18 toporov, 18 kol'chug, 18 pancirov, 180 striel i vsiekh drugikh nieobkhodimykh v takom sluchaje prinadliezhnosti podobnogo kharaktiera.

a) Eryk Gajdiss tel. [+48 58] 552-08-34
B) £ukasz Baran [+48 58] 554-30-06
c) Maciej Flis [+48 58] 552-21-30
d) Marek Wlodkowski [+48 58] 629-48-27
e) Przemyslaw Perycz [+48 58] 684-23-95
f) Jakub Dejk [+48 58] 685-36-45
g) Ireneusz Puzio [+48 58] 681-73-52]
h) Tadeusz Kowalski [+48 58] 629-09-18
i) Mikolaj Haluszczuk [+48 58] 303-68-90
j) Przemyslaw Kepka [+48 58] 303-54-34
k) Andrzej Duchnowski [+48 58] 678-61-71
l) Iwona Murawska {+48 58] 344-13-15
m) Szymon Miotk [+48 58] 624-77-36
n) Miroslaw Kropinski [+48 58] 623-88-95
o) Wiktor Szewczyk [+48 58] 341-61-50
p) Adam Dobrzynski [+48 89] 512-80-46
r) Leszek Zulewski [+48 58] 307-32-87
s) Ryszard Rutkiewicz [+48 58] 557-75-92
t) Miroslaw Konarski-Mikolajewicz [+48 58] 557-80-02

S uvazhenijem
Miroslav Konarski-Mikolajewicz

----- Original Message -----
From: KSA wp
To: Ella Avietisyanc ; Swietlana Sokolowa
Cc: Katarzyna Dobrzynska ; Katarzyna Czerniak ; Jaroslaw Zulewski ; Jacek Spychala ; Iwona Murawska ; Ireneusz Puzio ; Grzegorz Rutkiewicz ; Grzegorz Bednarz ; Ewa Wawoczny ; Dariusz Odyniec ; Buhlak Andrey ; Aryna Wiaczorka ; Anzelika Presz ; Andrzej Paciorkowski ; Andrej Latuszkin ; Andrzej Kosciuk ; Aleksander Szarafanowicz ; Adam Maslaczyk ; Adam Bialke ; Maciej Morawiec ; Marek Zwierzyñski ; Marzenna Kepka ; Michal Sadowski ; Mikolaj Haluszczuk ; Miroslaw Kropinski ; Ola Ludwiczak ; Przemyslaw Perycz ; Ryszard Rutkiewicz ; Slawomir Mrugowski ; Stanislaw Klimowicz ; Szymon Miotk ; Szymon Sobolewski ; Tadeusz Kowalski ; Tadeusz Paginski
Sent: Friday, May 28, 2004 10:28 AM
Subject: chto budiet?
Priviet!
Vizhu, chto sozdannyje mnoju vozmozhnosti priglasit' chlienov pol'skikh rycarskikh bratstv na fest v Kaliningradie v dal'niejshym nie ispol'zovannyje. Na sajtakh http://www.freha.pl i http://rycerska.gildia.pl v dal'niejshem nietu nikakoj nuzhnoj informacii. Na sajtie http://westower.narod.ru etoj informacii tozhe nietu.

Nie slyshu tozhe, chtoby Zapadnia Bashnia namieriena byla jekhat' v Zavory 28.05.2004 g. prinimat' uchastie v rycarskikh turnirakh i chtoby sobirat' opyt i ubiezhdat' liudiej, chto imiejet smysiel niesti zatraty na organizaciju vyjezda na fest v Kaliningradie.

Nie bylo tozhe obieshchannogo jeshchie na proshloj niedielie prijezda g-na Fomichieva v Gdansk, kotoryj obieshchal mishenie, striely i luki stoimostiu tol'ko 500 EUR

Ja otvietil polozhitiel'no na pros'bu organizovat' kontakt s muzykal'nymi i tanceval'nymi gruppami i dobitsa ot nikh kommierchieskogo priedlozhenija, chtoby uznat' urovien' finansovykh uslovij koncierta takikh grupp. Ja eto tozhe vypolnil.

Fotografii raznykh vidov myshenii ja iskal, nashol i Vam pieriedal, jesliby vy rieshalis' by dielat ikh samostojatiel'no.

Ja otrabotal rieglamient turnira po tradicionnoj striel'bie iz luka, poluchil jego odobrienije i vyviesil jego v Pol'shie na dvukh ukazannykh sajtakh.

Pieriedaju v mnogije miesta po elektronnoj pochtie informaciju o organizacii festa v Kaliningradie (uzhe bol'she chiem 6 miesiacev).

Liudi khotiat znat' osnovnyje uslovija prijezda. No informacii takoj nie nakhodiat. Ja im obieshchal prijezd chlienov kaliningradskogo Orgkomitieta na rycarskij fest v Zavory.
Eto ikh chiut' chiut' uspokoilo. No oni znajut rossijskikh tamozhnikov, rossijskikh pogranichnikov i rossijskikh milicjanierov ... i u nikh sil'no ogranichiennoje dovierie. Rossijskije chinovniki nikogda nie umieli rabota't na osnovie chistogo (golovogo) zakonodatielstva ili gentel'menskikh soglosovan': oni vsiegda triebovali rasporiazhenij, tieliegram i razrieshenij v pis'miennom vidu s kruglymi pieczatiami. Oni inachie robotat' nie sposobny, a vsie Poliaki eto priekrasno znajut. Tak chto nam nuzhno priniat' etu chiertu poviedienija chinovnikov i viesti siebia soglosno ikh privychkam.

Mnie koniechno slozhno i vsie slozhnieje. U mienia voznikajet vsie sil'nieje i sil'nieje vopros: chtoby ostalos' s dostizhenii Orgkomitieta, jesli by ubrat' mnoju vypolnienyje raboty? Razvie u Vas tozhe takoje samoje vpiechatlienije, kak u mienia?
Nado bystro:
1. Vyviesit' polozhenije merii Kaliningrada o proviedienii Rycarskogo Festa
2. Otrabotat' nakoniec to razumnuju programmu festa raslozhennuju na vsie jego dni s piatnicy po poniediel'nik
3. Nazvat' glavnoje mieroprijatie REGIOMONS 2004: rycarskij spiektakl' s istorii XIII v.
4. Organizovat' pir v piatnicu v 19.00
5. Napravit' avtobus (luchshe dva) za uchastnikami festa iz Trojgoroda i okriestnosti ili obiespiechit' zakhod poroma v Kaliningrad
6. Kupit dva luka (luchshe czietyrie) i 70 striel (luchshe 120) na prizy dlia uchastnikov turnirov
7. Kupit' chietyrie mysheni, jesli turnir luchnikov dolzhen okonchitsa v odni sutki
8. Zaplatit' dien'gi muzykal'noj i tanceval'noj gruppie i napravit' za nimi avtobus dlia pieriezda Gdansk-Kaliningrad-Gdansk
9. Poluchit' Orgkomitietom razrieshenije organov vnutiriennykh diel na do 200 kompliektov oruzhija i vooruzhenija dlia anonimnykh uchastnikov Festa, kotoryje budut vjezzhat' i vyjezzhat' na osnovanii prostoj kserokopii - udostovieriennyje kopii razrieshenija dolzhny imietsa na vsiekh pogranichnykh pieriekhodakh v Kaliningradskuju oblast' i u dizhurnykh oficierov milicii po Gorodu i po rajonam Kaliningrada
10. Vyviesit' informacii o vyshe ukazanom na nazvanykh pol'skikh sajtakh

Ja dumaju, chto pri takom oformlieniju diel ja v sostojanii ugovarit' nieskol'ko liudiej chtoby pri vozvratie zatrat zakhotieli biez voznagrozhdienij prigotovit' i proviesti turnir dla tradycionnykh luchnikov "REGIOMONS 2004".

S uvazhenijem
do siegodniejshej vstriechy na rycarskikh turnirakh w Zawory
Miroslaw

Mysle, ze te teksty mowia same za siebie, a jesli ktos chcialby znac stanowisko "Zachodniej Wiezy", to lacno je uzyska u zrodla, gdyz figuruje ona w spisie uczestnikow "Grunwald 2004"
Ugne
od Hansa Trinnkera:
неудивительно, что стороны имеют разное мнение". ЗБ лействительно будет на фестивале Грюнвальд 2004 в пятницу и субботу, мы с удовольствием готовы пообщаться с теми у кого есть к нам вопросы, что бы объяснить реально сложившуюся ситуацию и высказать свою точку зрения на проблемы

to moje t³umaczenie:
nic dziwnego, ¿e strony maj± ró¿ne zdania. „Zapadnaja Basznia” rzeczywi¶cie bêdzie na Grunwaldzie w pi±tek i sobotê, z przyjemno¶ci± porozmawiamy z tymi, kto ma pytania do nas, ¿eby wyja¶niæ powsta³± sytuacjê i podaæ swój pogl±d na problemy
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.