Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Karty XV wieczne
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Inne przedmioty
Owen
Witam
Podrzucam linka na stronê, któr± znalaz³em po bardzo d³ugich poszukiwaniach.
Wraszcie mamy tam konkretne wzory prawie ca³ych talii kart z 15 wieku.
W³a¶nie jestem w trakcie tworzenia kolejnych kart, sporo to pracy smile.gif.
Pozdrawiam

http://www.wopc.co.uk/italy/italia.html
Peter von Opperau
karty piêkne ale jak do czosnka siê w to gra³o???? smile.gif jak mi kto¶ wyja¶ni to i sam zrobiê smile.gif
a tak btw. to w jaki sposób je wykonujesz?? znaczy o materia³ chodzi i o utrwalenie wzoru by siê nie ¶ciera³.....
pozdrawiam
Owen
Witam
Co do zasad to jest ich trochê w necie jak skoñczê karty to bêdê my¶la³ nad tym smile.gif.
Ja robiê tê taliê w³osk±, mam nadziejê ¿e po linkach dotarli¶cie te¿ do innych.
Mam wra¿enie ¿e ta talia nie jest kompletna i stanowi to pewne utrudnienie smile.gif, brakuje moim zdaniem tam liczb. Co do tego co jest dostêpne to moim zdaniem nie ró¿ni siê tak wiele od talii wspó³czesnych. posiada tez co¶ na wzór 4 kolorów, tutaj s± to przedmioty trzymane przez te postacie. Je¶li siê wpatrzycie dok³adniej zauwa¿ycie ¿e wystêpuj± tu wariacje 4 przedmiotów: lasski , miecza, kuli i jakiego¶ dzbana/amfory.
Karty orginalnie by³y robione z drzeworytu odciskanego na arkuszach papieru czerpanego , potem ewentualnie kolorowane. Ja swoj± taliê wykonujê te¿ na ¿ó³tym papierze czerpanym, wzory malujê piórem i tuszem. Uwa¿am ¿e wychodi mi ca³kiem ³adnie i bardzo blisko orgina³owi. Karty warto skleiæ z dwóch warstw tak by stworzyæ tekturkê.
Pozdrawiam
Ania ¯uk
Wydaje mi siê, ¿e wspó³czewsne karty u¿ywane do tarota s± bardzo podobne! Tam s± cztery "kolory": monety, miecze, pa³ki i kielichy (to te dzbany jak je okresli³e¶). A warto¶ci s± takie jak w normalnych kartach od dwójek do dziesi±tek, natomiast w kartach tarota wystêpuje dodatkowa "figura" mêska. Niestety na razie nie mogê tego opisaæ dok³adnie, bo karty mam w domu a piszê od rodziców (spali³ mi siê wentylatorek w kompie), ale postaram siê sprawdziæ.
Filippo
wzory kart to jedno, a jakie gry karciane by³y w tamtym czasie popularne?
Aiuto
jesli ktos jest zainteresowany ,to posiadam wzory kart z Pocz.XVI w (niemcy)
Vlasta
Hej! Trochê historycznych kart jest jeszcze tutaj: http://trionfi.com/0/j/d/Hofaemterspiel/t.html
Pozdrawiam!
Vlasta
Aiuto
rewelacja! wspaniale karty z 1455r! oprocz karciazy powinno to zaintersowac naszych kolegow od wojny 13 letniej ze wzgledu na wspaniale miniatury !
(pelen szacun dla kolezanki Vlasty!!)
Don Carlos
Czesc!!
Jesli chodzi o zasady zajzyjcie tutaj:

http://jducoeur.org/game-hist/game-rules.html

Tu sa rozne gry karciane na przestrzeni wiekow.I jeszcze tu, choc bardziej wspoleczesne sa gry:

http://www.pagat.com/alpha.html

A tu np o roznych taliach z roznych wiekow:

http://www.wopc.co.uk/history/

POzdrawiam

Don Carlos
Grainne
Witam,
Karty z linka Owena gdzi indziej s± opisane jako nie pociêta seria kart do tarota.
Inn±, bardzo ³adn± ;) jest talia Visconti-Sforza, datowana na 1444/1450:
http://quatramaran.ens.fr/~madore/visconti...i-tarots/large/

Jest jeszcze w necie talia przypisywana Karolowi IV ( "tarot dit du Charles IV") , która by³a gdzies tez po nazw± d'Ercole d'Este I.

Podobno (nie pamiêtam gdzie to by³o napisane face4.gif ) Tarot by³ w ¶redniowieczu tak¿e gr±, nie wy³±cznie sposobem wró¿enia - tarok (?)
Ezber
Karty do tarota ró¿ni± siê od kart, jakimi grano od ¶redniowiecza. Poza oczywist± ró¿nic± - arkanami wiêkszymi - inne s± tak¿e kolory.

Poni¿ej nazwy kolorów kiedy¶, dzi¶ i w tarocie:

dzwonki = karo = denary
wino = piki = miecze
¿o³êdzie = trefle = pa³ki
serca = kiery = kielichy

Warto zwróciæ uwagê, ¿e w niektórych czê¶ciach Polski w przetrwa³y stare nazwy, na okre¶lenie nowych kolorów.
Cormalek
Tarok
Cala stronka

Mam tylko pytanie - gdzie to "Major Arcana"? Chyba bylyby to przedstawienia bez zadnego z 4 przedmiotow (np hierofant z talii w jednym z powyzszych linkow)?
Tutaj jest kawalek dotyczacy major arcana, mozna poczytac (ale high priestess miala na powyzszym decku w dloni cos dlugiego angsad.gif )

No nic, pozostaje pozestawiac zachowane egzemplarze z obecnie uzywanymi kartami do tarota...

Znalezliscie inne gry kartami tarota poza tarokiem?
Gloria z Krakowa
CYTAT(Vlasta)
Hej! Trochê historycznych kart jest jeszcze tutaj: http://trionfi.com/0/j/d/Hofaemterspiel/t.html  

A jest na tej stronie jeszcze wiêcej ró¿nych wzorów: http://trionfi.com/l-old-tarots-deck-list/ :)

Mam jeszcze pytanie o produkcjê. Czy na pewno nale¿y wykonywaæ karty na papierze czerpanym? Próbowa³am malowaæ temper±, ale papier przesi±ka i zwija siê (mo¿e za cienki), co trochê mija siê z celem. Sklejanie dwóch warstw chyba niewiele by pomog³o. Poza tym papier ma to do siebie, ¿e jest nietrwa³y i ³atwo ulec mo¿e zniszczeniu pod wp³ywem wilgoci, noszenia w prze³adowanej sakwie itp. Czy nie da³oby siê zrobiæ ich na przyk³ad na pergaminie? Jest chyba mocniejszy i jego jedyn± zasadnicz± wad± jest cena.
Jak wy sobie radzicie?
EwKa
Gloria, jest wiele zaleznosci ktore moga sprawiac, ze podklad na ktorym pracujesz zachowuje sie niewlasciwie...
Jak gruby byl ten papier czerpany?
Czy kontury byly odbite z klocka drewnianego? A jesli tak to farba drukarska i wgnioty robione przez matryce usztywniaja troche papier.
Jesli chcesz odtworzyc karty malowane recznie a nie podmalowywane tylko to czy papier byl przeklejany tak, jak robi sie to w przypadku normalnych miniatur? Recznie malowane karty sa nawet zlocone a to produkt tak luksusowy, ze nie nosi sie tego w przeladowanej sakiewce i nie gra sie brudnymi raczkami... Zlocenia i warstwa podkladu pod zloceniem tez usztywnia.
Gloria z Krakowa
D³ugo opiera³am siê przed ¿ebraniem na Fresze, jednak przejrza³am ju¿ wszystkie dostêpne mi tymczasowo ¼ród³a i mam bardzo niewiele.

Czy posiada kto¶ jakiekolwiek XV-wieczne ¼ród³a (nie tarot), na których widoczne s± figury? Nie chodzi mi o ekskluzywne talie, w których ludzik/scena rodzajowa widnieje na ka¿dej karcie (np. Hofämterspiel), tylko egzemplarze ze zwyk³ego, najprostszego zestawu figury + kolory. Poza jedn± zachowan± pó¼n± tali± z Niderlandów nie uda³o mi siê wypatrzeæ prawie nic sprzed renesansu. Równie¿ przedstawiaj±ca graczy ikonografia niewiele wnosi do tematu. Na ilustracjach widaæ same dzwonki, wina i inne trefle, za¶ postaci - kiedy ju¿ wystêpuj± - ze zrozumia³ych wzglêdów s± przedstawione bardzo niewyra¼nie i ciê¿ko dopatrzeæ siê w nich jakichkolwiek szczegó³ów.

Piêknie prosi³abym o pomoc, bo techniki malowania po papierze ju¿ z grubsza opanowa³am:)

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik- to przyk³ad tych Niderlandów, i jeszcze tutaj, tylko gdzie¶ pogubi³am resztê obrazków i mam problemy z za³±cznikami:]
Viator
A czy obejrza³a¶ wszystkie odwo³ania (linki) ze strony podanej przez Don Carlosa http://www.wopc.co.uk/history/ ?
Chyba du¿o wiêcej nie znajdziesz. Zreszt± chocia¿ grywa siê w karty produkcji lokalnej ju¿ od lat 1370. pierwsze zachowane egzemplarze pochodz± z XV wieku, wiêc znajdziesz tylko pó¼ne karty.
Gloria z Krakowa
Wielokrotnie ju¿ przewierci³am wzrokiem na wylot zarówno Frehowe linki, jak i ¼ród³a samodzielnie znalezione w sieci (oraz odrobinê poza ni± - ksi±¿ka "The Oxford guide to card games"). Trafi³am na mnóstwo interesuj±cych okazów z XVI wieku, jednak ¶redniowiecze (zw³aszcza "postaciowe", bo kolorów, tarotów lub kart np. ze scenami polowañ trochê by³o) prezentuje siê bardzo ubogo. Sieæ nie jest jednak kompendium wiedzy na ¿aden temat, za³o¿y³am wiêc, i¿ kto¶ inny mo¿e posiadaæ materia³y ze ¼róde³ dla mnie niedostêpnych;)

Je¿eli chodzi o karciane ¼ród³a pisane, mo¿e warta³oby odnale¼æ tekst Johannesa von Rheinfeldena "Der Ludus cartularum moralisatus" z oko³o 1377 roku (poza wzmiankami na trionfi.com). Niestety niczego bli¿ej o nim nie wiem, chocia¿by z racji nieznajomo¶ci niemieckiego.
Znalaz³am natomiast co¶ takiego:), czyli traktat niejakiego Ingolda z 1432 roku, mówi±cy miêdzy innymi o kartach. Nie czyta³am. Powód ten sam, co w punkcie powy¿ej.
Jasny gwint... Przysiêg³abym, ¿e wpad³am gdzie¶ jeszcze na wzmiankê o trzecim wczesnym traktacie z Europy ¦rodkowej... Gdzie mi to wciê³o?:/
Adek Kronikarz
Witam,
dotar³em do digitalizacji takiej oto ksi±¿ki:
"Research into the history of playing cards with illustrations of the origin of printing and engraving on wood by Samuel Weller Singer, London 1816"
Na stronach 173-191 przedstawiona jest pe³na niemiecka talia 48 kart z XV w., do tego w kolorze. Orygina³ zosta³ odkryty w XVIIIw. w ok³adce starej ksi±¿ki. Na tej podstawie zrobi³em w³asn± taliê. Na pocz±tku problemem jest odró¿nienie dam(rycerzy) od knechtów, po chwili widaæ jednak zale¿no¶æ umiejscowienia symbolu koloru wzglêdem postaci (w przypadku damy/rycerza podtrzymywany rêk± w górze, u knechta na dole). Króla ³atwo rozpoznaæ po koronie i tronie, na którym siedzi. Ciekawie przedstawia siê dwójka ¿o³±d¼ z jednoro¿cem i gemerkiem Spielkartenmeistera.
Pozdrawiam
Kizickaya
Witam,
Oto kolejny niemiecki talii kart
http://www.a.trionfi.eu/WWPCM/decks05/d02367/d02367.htm
Gloria z Krakowa
Adku, super ksi±¿ka i wspania³e obrazki, dziêki wielkie! Co do knechtów (ni¿ników) i rycerzy (wy¿ników), to zgodnie z procedur± rozpoznaje siê ich w³a¶nie po umiejscowieniu symboli kolorów.

Gdyby kogo¶ interesowa³o, pozbiera³am do kupy trochê ikonografii ró¿nego rodzaju i mo¿na obejrzeæ j± tutaj, a nieco m³odsz± tutaj. Kiedy siê nauczê wycinaæ obrazki z pdf-ów, karty Adka pewnie te¿ doklejê;)
Kizickaya
Gloria z Krakowa s± dobre albumy!
Wiesz co¶ na temat tych kart? Rok, w kraju?
pierwszy
drugi
Gloria z Krakowa
Nr 1 - jaki¶ Endter, XVII wiek, Niemcy
Nr 2 - Peter Flötner, te¿ Niemcy, 1545
Muszê to pooznaczaæ w galerii.
Kizickaya
CYTAT(Gloria z Krakowa @ 17:19 12.02.2011) *
Nr 1 - jaki¶ Endter, XVII wiek, Niemcy
Nr 2 - Peter Flötner, te¿ Niemcy, 1545
Muszê to pooznaczaæ w galerii.

Dziêkujê bardzo!
Adek Kronikarz
Moja talia, zrobiona na podstawie przekazu S.W. Singera; papier ¿eberkowy, rysunek tuszem (stara³em siê zaimitowaæ charakterystykê drzeworytu, pêkniêcia belek itp.), wype³nienie akwarel±. Wymiary 5x8cm. Zabezpieczone fiksatyw±, ju¿ trochê przechodzone i u¿ywane g³ównie w warunkach "polowych" smile.gif Chcia³em poeksperymentowaæ z drzeworytem, ale cierpiê na chroniczny brak czasu i muszê zadowoliæ siê uproszczonym wykonaniem.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Gloria z Krakowa
Piêkne karty Adku:)
Hubert z Poznania
Witaj,
Tutaj post nr. 8. Mo¿e nie jest tu du¿o informacji, ale "nakre¶la" sytuacje kart w ¶redniowieczu.
Viator
Adku - je¿eli jeszcze tu zagl±dasz - a czy lew± stronê równie¿ zabezpieczy³e¶ fiksatyw± i czy zostawia³e¶ j± na bia³o czy malowa³e¶ "koszulkê" na jaki¶ kolor?
Adek Kronikarz
Dawno tu nie zagl±da³em, ale oto wywo³any do tablicy siê zg³aszam - drug± stronê pozostawi³em "czyst±" i nie zabezpieczon±. Karty u¿ywane by³y do¶æ intensywnie przez dwa sezony, w ró¿nych warunkach obozowych i nadal s± w stanie u¿ywalnym - co wiêcej, to ¿e siê nieco powyciera³y dodaje im tylko autentyzmu smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.