Wielokrotnie ju¿ przewierci³am wzrokiem na wylot zarówno Frehowe linki, jak i ¼ród³a samodzielnie znalezione w sieci (oraz odrobinê poza ni± - ksi±¿ka "The Oxford guide to card games"). Trafi³am na mnóstwo interesuj±cych okazów z XVI wieku, jednak ¶redniowiecze (zw³aszcza "postaciowe", bo kolorów, tarotów lub kart np. ze scenami polowañ trochê by³o) prezentuje siê bardzo ubogo. Sieæ nie jest jednak kompendium wiedzy na ¿aden temat, za³o¿y³am wiêc, i¿ kto¶ inny mo¿e posiadaæ materia³y ze ¼róde³ dla mnie niedostêpnych;)
Je¿eli chodzi o karciane ¼ród³a pisane, mo¿e warta³oby odnale¼æ tekst Johannesa von Rheinfeldena "Der Ludus cartularum moralisatus" z oko³o 1377 roku (poza wzmiankami na trionfi.com). Niestety niczego bli¿ej o nim nie wiem, chocia¿by z racji nieznajomo¶ci niemieckiego.
Znalaz³am natomiast
co¶ takiego:), czyli traktat niejakiego Ingolda z 1432 roku, mówi±cy miêdzy innymi o kartach. Nie czyta³am. Powód ten sam, co w punkcie powy¿ej.
Jasny gwint... Przysiêg³abym, ¿e wpad³am gdzie¶ jeszcze na wzmiankê o trzecim wczesnym traktacie z Europy ¦rodkowej... Gdzie mi to wciê³o?:/