Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "I latarenkê na noc..."
> Przedmoty codziennego u¿ytku > O¶wietlenie
Maciek vel Paszczak
Witam.
Poszukujê producenta, o ile jest takowy, blaszannych latarenek na swiece. Takich jak np. w "Dragonach". To taki klimatyczny gad¿et na XV wiek.
Z góry dziêkujê za pomoc.
Maciek Wygnanski
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
A co powiesz na takie takowe lampeczki ?

Pozdrawiam Watcher
Bartko z £om¿yñca
Hmmmm, ³adne, ³adne....
Te¿ do XV pasuje?
Tomaszek
uprzedzam - nie chcê byæ wredny i nikogo obra¿aæ:

Watcherze - sk±d s± foto lampek szklanych? (ze szklanymi wstawkami)??
Pytam, bo to s± przeróbki lampek ogrodowych z IKEI cena 25.99
devil.gif angsad.gif anger.gif mad.gif
serialnie...
Beniec
Owszem, szklane lampki sa na pierwszy rzut oka podobne do Ikeowych, ale tylko podobne.
Przyjrzyj sie: niektore maja 'gotyckie' luki na szybkach, jedne sa o wiele nizsze, wrecz szescienne (te mi sie podobaja). Wygladaja na robione od poczatku, a nie przerabiane z Ikeowych. Predzej Ikea wzorowala sie na takich wyrobach tworzac wzor swojej lampki.
Poza tym watpie, zeby Kakaj probowal nam wciskac Ikeowy wyrob.
Szklane moga byc praktyczniejsze od tych z pergaminowa skra, bo ta sie marszczy od goraca.
Pozdrawiam,
beniec
PS O rany! Napisalem cos na liste! To mi sie naprawde rzadko zdarza.
Tomaszek
Beniu!
Nie upieram sie ni cholery - zapewne masz racjê, ale kurdebele - sam przerabia³em crazy.gif icon_mrgreen.gif i kurcze widzê o co chodzi... Je¶li s± to tzw "lampki spoko-historyczne" icon_mrgreen.gif to luzik, ale coponiektóre (ta bez ³uków) jest - co tu du¿o mówiæ - baaaardzo podobna do "Ikeowych"... je¶li to zbieg okoliczno¶ci to super - ja tylko chcia³em zwróciæ uwagê smile.gif . Rozumiem, ¿e wszelkie podobieñstwo jest przypadkowe... ch³e ch³e...
¿egnam siê zakamuflowanie:
"tik tak"
Maciek vel Paszczak
Dziêkujê za b³yskawiczne reakcje. Mi co prawda bardziej chodzi³o o takie jak na zamieszconych obrazkach, ale my¶lê: to z czasem. Ale mam nadzieje ¿e tymczasem Watcher ;-) da mi jakos znac.
Maciek Wygnañski
Tomaszek
aaaa... widzisz - i wszystko jasne smile.gif Tylko - niestety - nie wiem nic o kimkolwiek, kto by takie cosik robi³... Jak siê dowiem, to sprzedam namiar...
papa
Marek Hany¿ewski
Maæku ! Takie latarenki (powinny chyba byæ metalowe) produkuje niejaki Piotr z Gniewa (zwany rze¼biarzem). Niestety gdzie¶ mi siê zapodzia³ kontakt do niego. Mo¿e kto¶ pomo¿e?
Je¶li masz kontakt z Abdulem, to napewno on bêdzie mia³ na niego namiary.

/pozdrawiam/
Zbigniew Tomicki
Polecam strone http://www.historicenterprises.com/, troche drogo ale to co oni maja to tylko pomarzyc...
Zbigniew Tomicki
to jak znajdziesz adres do tego "rzezbiarza" to go tu umiesc
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
witam
uruchomi³em produkcjê lampek na XV wiek
pierwsze egzemplarze widac na mojej stronce w dziale KRAM.

lampki s± dêbowe, wykoñczone skór± wyprawion± na przezroczyst±.
koszt jednej to 150 z³,

zapraszam
Watcher
KhaToo
http://www.tempus-vivit.net/hma-info/
W dole strony s± lampki i ilustracja, chyba z Maciejowskiego...
Nina
proste i nie drogie latarenki smile.gif

www.lir.prv.pl

Zapraszam
Nina
Liadain
Witam
Mam pytanie dotycz±ce u¿ywania latarnii we wczesnym ¶redniowieczu - osobi¶cie spotka³am siê w jednym tylko ¼ródle z informacjami na ten temat - otó¿ w biografii króla anglosaskiego Alfreda Wielkiego (Brytania 849-899 - by³ to król Wessexu, który w czasie swego dlugiego panowania walczy³ skutecznie z Wikingami), jego biskup, Asser pisa³, ¿e król kaza³ wykonaæ latarniê z ko¶ci i rogu oraz ¶wiece do owej latarni shocked.gif .W zwi±zku z tym pytanie czy kto¶ siê z latarniami spotka³ we wczesnym ¶redniowieczu, ewentualnie jak tak± latarniê mo¿na wykonaæ (przyda³aby siê do namiotu smile.gif - nieprawda¿?)

Pozdrowienia
Liadain
Zbigniew Tomicki
No wiec ponawiam pytanie, czy ktos wykonuje latarenki typu "Domek Muminkow"?
Czy ktos ma wykroje jak zrobic taka latarenke?
Czy ktos sie podejmie zrobienia takiej latarenki i za ile?

(Bo mnie strasznie kreci taka latarenka.)

Tu dla przypomnienia.

Aiuto
no jasne ze tak !
jak chcesz moge podeslac fotki na priva...
Maciek vel Paszczak
Tak tak te latarenki co poleca przedmowca sa git. Mam taka swietnie sie sprawuje i wyglada tak jak trzeba.
Jako ten co zaczal ten watek uwazam ze rzowiazuja one sprawe.
Zaopatrzony w latarenke na noc
Paszczak
Thomas
Co Wy na następujące zdjęcia?

Czy ktoś poznaje tę glinianą?

z p. - Thomas
JakubZS±cza
Salve
czy latarenki byly uzywane juz w Xw (w tym jestem zielony). Jesli nie prosze o jakas odpowiedz (poza pochodniami )

Kuba
Ezerhorden
Mam pytanie do szanownych Frechowiczek i Frechowiczów (gdy¿ w temacie o¶wietlenia jestem kompletnie zielony) a mianowicie czy lampki okr±g³e, drewniane z lnem zamiast b³ony i wind± na ¶wiece s± poprawne historycznie na XV wiek ?

zdjêcie:
http://img20.allegroimg.pl/photos/oryginal...73/2240827339_1

Pozdrawiam i z góry dziêkujê za ew. pomoc.

Piotrek
Grzyp
Samo rozwi±zanie z wind± o ile mi wiadomo nie znajduje potwierdzenia w ¼ród³ach. Poza tym, jest cholernie niepraktyczne.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.