Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [jubilerstwo] Sposoby robienia bi¿uterii i ozdób
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Pioteroos
Witam!
Nie wiedzia³em gdzie ten temat wstawiæ, wiêc poszed³ do Mebli.
Ogólnie chodzi mi o techniki wyrobu bi¿uterii. Wiem ju¿ co nieco o inkrustacji i trawieniu, bo to na forum ju¿ siê pojawi³o. Nie wiem natomiast jak np. zrobiæ m³ot Thora czy jakie¶ inne ustrojstwo do zawieszenia na sobie. Próbowa³em robiæ odlewy, ale miernie to wychodzi³o. Sposób w jaki to robi³em: lepiê z modeliny tak± ozdóbkê, odciskam jej wzór w gipsie, roztapiam jakie¶ cu¶ (nie wiem w³a¶ciwie co roztapia³em, bo nie znam siê na tym i bra³em to co wydawa³o siê ³atwe do stopienia i by³o ³atwo dostêpne, tzn. le¿a³o w piwnicy). Efekt mierny. Nie wiem jak powinno siê to robiæ, wiêc proszê o pomoc (jakie¶ stronki, ksi±¿ki mog± siê przydaæ).
A jak ju¿ siê co¶ odleje to mo¿na by tam wzorek zrobiæ, wiêc o grawerowaniu te¿ chcia³bym siê czego¶ dowiedzieæ. Czy wzorki na odlewach uzyskuje siê graweruj±c, czy poprzez zrobienie odpowiedniej formy, czy mo¿e jeszcze jako¶ inaczej?

Pozdrawiam, Drogomir.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
¯eby¶ nie musia³ szukaæ daleko, bo z piêæ tematów w dó³, linkujê Ci temacik, który powinien o¶wieciæ Ciê odrobinkê w kwestii odlewnictwa:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2652&start=0
Pozdrawiam
Gwyn
Pioteroos
Witam!
No rzeczywi¶cie nie popisa³em siê. Ale w tym temacie nie ma nic na temat grawerowania. Czy mo¿e kto¶ móg³by siê wypowiedzieæ na ten temat.

Pozdrawiam!
Zygmunt
Pogr±¿asz siê dalej...
Poda³em tam¿e lektury, jedn± ¼ród³ow± (Teofila) i jedn± podrêcznikow± (Gradowski)
CZYTAJ!!! my¶l, i wykonuj inne prace umys³owe a nie zadawaj pytañ na które ju¿ odpowiedziano!!!
PS Nie baw siê z nieznanymi substancjami bo mo¿esz sobie zrobiæ krzywdê, albo komu¶ z otoczenia. Najprawdopodobniej by³ to lut czyli stop cyny i o³owiu (o³ów jest szkodliwy, top w miescu przewiewnym lub wentylowanym) ale...
Nina
w gradowskim sa rzeczywiscie podstawy ale niestety nic o sredniowieczu
w teofilu jest wiele przydatnych rzeczy a w nowym wydaniu jeszcze toche ilustracji

ja dotarlam jeszcze do jednej ciekawej ksiezki jezeli chodzi o technike

jak np rysunki z wykopalisk narzedzi zlotniczych
tygli lyzek przeciagadla do drutu pilnikow form do wlewek i innych smakolykow smile.gif

w "Z³otnictwo sandynawskie IX-XI wiek" Kocka ( z daszkiem nad "o" )Krenz
z tego co wiem to autorka pisala cos jeszcze w stylu" Ozdoby pn-zach slowianskie" ale nie pamietm dokladnie tytulu a ksiazeczki jeszcze w rekach nie mialam

oprocz tego jest troszke rysunkow wyrobow..ale nic specjalnego

ale praca jest poswiecona raczej samej technologii sposobie wykonywania, skad brano surowiec i jakiego uzywano
troche o techoligii odlewow met. wosku traconego ( o tym jest troche publikacji anglojezycznych ale ja jeszcze do nich nie dotarlam - a dok o tej met. uzywanej przez wikingow )

goroco polecam
a przy okazji jesli ktos dodtrze do niej i bedzie xerowal to ja sie ladnie usmiecham

bo ja widzialam ja tylko w kilku bibliotekach gdzie xero jest po 40 gr za strone
i mam tylko czesc odbita icon_sad.gif

Nina
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.