Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strugi ( heble ).
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
pjarrocinski - wypisany
Witam
Poszukujê hebli (strugów) do obróbki drewna po krzywiznach wklês³ych i wypuk³ych.
Tylko drewniane
Jan Gradoñ
Chyba bêdzie z tym problem. Po naszej ostatniej dyskusji szuka³em informacji o takich strugach, a tak¿e samych narzêdzi i nic. Mo¿naby poszukaæ u starych stolarzy na wsi, albo na targach staroci (wspominane kiedy¶ przeze mnie Kiermusy pod Bia³ymstokiem). Tylko to przychodzi mi do g³owy. W razie czego dam znaæ...
M¶cibor
Ja mam stary jeszcze po dziadku chyba dêbowy strug tongue.gif niestety nie na sprzeda¿ ale w Castoramie w Bielsku mo¿na kupiæ chyba po ok 50z³.
A w za³±czniku mój strug.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Damian
W Belgii na tzw. brocantach - czyli targach staroci, choæ nie tylko, mo¿na znle¼æ pojedyñczo i w kompletach najró¿niejsze strugi do pracy nad krawêdziami. W jednym starym "komplecie" widzia³em kilkana¶cie wzorów. Ceny bardzo ró¿ne. Sprzedawane jako bardziej ozdobna staroæ dla kolekcjonerów, ni¿ faktyczne narzêdzie - czêsto w bardzo dobrym stanie i bardzo drogo. Ale mo¿na tez znale¼æ w pud³ach z kup± innych starych narzêdzi, które kto¶ wynosi z domu po dziadku, brudne i zakurzone - wtedy cena mo¿e byæ zabójczo niska. Nie wiem czy ta informacja mo¿e pomóc (Belgia icon_wink.gif ), ale w dobie globalizacji, kto wie ...
Pozdrawiam,
Rabiega
Pozwoli³em sobie na korektê nazwy tematu. Mniemam, ¿e temat za³o¿y³ mieszkaniec Wielkopolski, st±d "heblowy" germanizm. My¶lê jednak, ¿e nazwa strug jest i ³adniejsza i bardziej po polsku smile.gif

Pozdrawiam -

Rabbi

thanx.gif Vslv
Ziemowit Tur
Najbardziej historyczne to o¶niki bêd±
www.sklep.dluta.pl/images/4000.jpg
Najlepiej poszukaæ na targach staroci i po wsiach. Czasami trafi siê te¿ na allegro.
Vislav
CYTAT(Ziemowit Tur @ 11:09 05.02.2008) *
Najlepiej poszukaæ na targach staroci i po wsiach. Czasami trafi siê te¿ na allegro.

Witam

A co powiesz na co¶ takiego? Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Authentisches Werkzeug

pozdrowienia Vislav
Kenzo
CYTAT(pjarrocinski - wypisany @ 19:24 20.04.2004) *
Witam
Poszukujê hebli (strugów) do obróbki drewna po krzywiznach wklês³ych i wypuk³ych.
Tylko drewniane

Tzn-szukasz strugów do pracy na p³aszczyznach w kszta³cie ³uku-czy te¿ strugów tzw kszta³towych do wykonywania rowków o profilu pó³okr±g³ym??
Wszeb±d
Pod Hal± Grzegórzeck± w Krakowie na starociach mo¿na czasem dostaæ strugi bednarskie. stolarskie itp.

HOWGH
Nikodem
CYTAT(Vislav @ 11:39 05.02.2008) *
CYTAT(Ziemowit Tur @ 11:09 05.02.2008) *

Witam

A co powiesz na co¶ takiego? Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Authentisches Werkzeug

pozdrowienia Vislav

Vislavie, masz mo¿e wiêcej informacji na temat strugów? Interesuje mnie od kiedy pojawiaj± siê na arenie historii narzêdzi, no i w jakiej formie siê pojawiaj± (tzn czy zbli¿onej, czy nie do dzisiejszego struga).
Viator
Te od Vislava s± do¶æ stare - wikiñskie z XII i XIII wieku - a zadziwiaj±co podobne do dzisiejszych. Widocznie ju¿ wcze¶niej osi±gnê³y ewolucyjn± doskona³o¶æ, rzeczywi¶cie musi byæ to bardzo dawny wynalazek.

Tak genetycznie rzecz bior±c, to jest to rodzaj d³uta w oprawie.
Thyrvald
CYTAT(Viator @ 10:57 04.09.2008) *
Te od Vislava s± do¶æ stare - wikiñskie z XII i XIII wieku

Ma³e sprostowanie. Górny jest z Islandii z XII-XIII wieku
¦rodkowy i dolny s± z Dublina i Mastermyr i one s± datowane na epokê wikiñsk±.

Odno¶nie XII to ju¿ nie epoka wikiñska lecz wczesnofeudalna w Skandynawii (pomimo ¿e typowo wikiñskie "wypady" nadal sporadycznie siê zdarza³y w koñcowce XI i na pocz±tku XIIw)

Pozdrawiam
Viator
Oj, to chyba muszê po¿yczyæ podrêcznik niemieckiego od syna i zacz±æ siê naumiewaæ...
Przynajmniej w kwestii narzêdzi i ich nazewnictwa - od hebla po droselklapê tandetnie blindowan± - nie ma innej alternatywy... icon_rolleyes.gif
Vislav
Witam

Powiedzmy post-wikiñskie, poza ostatnim.
CYTAT
Opis do zdjêcia hebli: "Strug - u góry: Islandia XII - XIII wiek, po¶rodku: Dublin (Irlandia, epoka wikingów), poni¿ej Mastermyr (Szwecja, epoka wikingów)

Ciekawe, ¿e wszystkie trzy strugi maj± identyczny sposób blokowania/osadzenia klina i '¿elazka' za pomoc± metalowego prêta - odmienny zreszt± od przewa¿aj±cych, pó¼niejszych rozwi±zañ.

Historia tego urz±dzenia siêga zamierzch³ych czasów Plane (tool)

Podobne rozwi±zania mia³y strugi z czasów rzymskich. Przyk³adowa wspó³czesna rekonstrukcja A Roman Plane - my 21st century re-creation w/g wzorca Guildhall Museum in Beverley, East Yorkshire, England

pozdrowienia Vislav

Rita
Wygl±daj± jak "starokaszubski" hebel mojego taty, dziedziczony po ojcu. Na wsi zachowa³y sie narzêdzia w naprawde ma³o zmienionej formie.
Dzisiejsze s± z tak miêkkiej stali, ze a¿ szkoda kupowaæ :/
Nikodem
CYTAT(Rita @ 17:45 04.09.2008) *
Wygl±daj± jak "starokaszubski" hebel mojego taty, dziedziczony po ojcu. Na wsi zachowa³y sie narzêdzia w naprawde ma³o zmienionej formie.
Dzisiejsze s± z tak miêkkiej stali, ze a¿ szkoda kupowaæ :/

My¶l±c "dzisiejsze" mam zamiar kupiæ narzêdzie nie m³odsze ni¿ 50 lat ;). Wiele z nich jest bardzo podobne do ¶redniowiecznych i co najmniej tak samo wytrzyma³e jak dzisiejsze. I tak oto naj³atwiej skompletowaæ narzêdzie które s± naprawdê pasowne do rekonstrukcji smile.gif.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.