To co wiem o landsknechtach pochodzi g³ównie z sieci. Nie mam ¿adnych ¼róde³ ani opracowañ na ten temat. Wiêc zwracam siê o pomoc. Mo¿e s³yszeli¶cie o czym¶ takim jak Czarny Legion. Przeszed³ on na stronê Francji (przeciwko Cesarstwu) i zosta³ wyrzezany przez kolegów po fachu. Jeden mój bardzo zacny kolega - Siwy zrekonstruowa³ ich robi±c sobie kolorowe (jak przysta³o na landsknechta) dublety (podobno ma ich kilka) lecz dominuj±cym kolorem w nich jest kolor czarny, zastanawia Mnie czy jest to efekt wyj±tkowego upodobania kolegi do tego koloru czy mo¿e jednak tak siê ubiera³ 'Czarny Legion'?
Druga rzecz - mo¿liwe ¿e Black Band przeszed³ na stronê przeciwn± ze wzgêdów reformacyjnych aby móc zawalczyæ przeciwko katolikom (nie powinno dziwiæ wiêc zainteresowanie nimi kolegi (no i moje skoro to piszê)
) a byæmo¿e kto¶ im wiêcej zap³aci³, jak by³o? Mile widziane tak¿e ¼ród³a i opracowania ("Daj nam bo¿e sto lat wojny" jeszcze nie zdoby³em.) Mile widziane konkretne odpowiedzi. Mile tak¿e widziane kroje dubletów i spodni landsknechtowskich, oraz szczegó³y na temat ich uzbrojenia.
A to m.in. sk±d to wzi±³em (jakby kto¶ chcia³ sobie poczytaæ):
http://landsknecht.com/html/history.html
CYTAT(Willi)
Druga rzecz - mo¿liwe ¿e Black Band przeszed³ na stronê przeciwn± ze wzgêdów reformacyjnych aby móc zawalczyæ przeciwko katolikom (nie powinno dziwiæ wiêc zainteresowanie nimi kolegi (no i moje skoro to piszê)
)
Tak siê zastanawiam czy rekonstrukcja historyczna to miejsce realizacji swoich politycznych i wyznaniowych przekonañ? Czy kto¶ w rr walczy za wiarê lub ustrój feudalny albo republikañski?
tak gwoli ¶cis³o¶ci to Francja do rewolucji by³a krajem katolickim a w wojnach przeciw cesarstwu wystepowa³a tylko z pobudek politycznych. Jak to ktos powiedzia³ czy napisa³ by przerwaæ rakuski ³añcuch.
Ps
mam sto lat wojny i wieczorkiem zobaczê co z t± czarn± band± ( a mo¿e to byli murzyni
spece od politycznej poprawno¶ci podnios± rwetes?
szcza³ka...
z moich informacji wynika, ¿e "Czarny Legion" stworzy³ Ludwik XII z niesubordynowanych landsknechtów w roku 1512, po tym jak to wkurwrzony Maksymilian kaza³ wracaæ do kraju wszystkim niemieckim uczestnikom bitwy pod Rawenn±, w której to przynie¶li francuzom zwyciêstwo... rozkazu "cysorza' nie pos³ucha³o ok. 800 ludzi, z których sformowano jednolit± formacjê pod dowództwem ks. Gueldres. nazwa formacji pochodzi³a od umundurowania: czarne kaftany i spodnie + czernione pó³zbroje. w wojsku francuskim istnieli do 1525 roku.
nale¿y zaznaczyæ, ¿e niemog³o byæ mowy o pobudkach religijnych, bo do kurna Marcina Lutra to w momencie powstania oddzia³u mamy 5 lat (tezy lutra - 1517)...
aha - liczebno¶æ formacji wzros³a do kilku tysiêcy w 1513 podczas wyprawy francuzkiej na mediolan...
aha - o uzbrojeniu nic nie wiem, ponad to ¿e zapewne mieli piki krótkie - "wzoru" francuskiego - 3metrowe...
no - to tyle
papa
No to nie¼le Tomaszku, a mo¿esz podzieliæ siê z nami jeszcze gdzie to wyczyta³e¶?
"daj nam bo¿e 100 lat wojny", Plewczyñski M., Bellona/Rytm, str. 76 - 77, 88 - 96
i
"historia doktryn politycznych i prawnych", Olszewski, ¬mierczak, Poznañ, str 100-101
a ponadto;
nie mo¿na myliæ "Czarnego Legionu" z "Black Band"... to wbrew zbie¿no¶ci nazw NIE TO SAMO...
genezê pierwszj formacji opisa³em wcze¶niej - to drugie ("la bande noire") to nazwa 9000 piechurów francuskich pod dowództwem Suffolka w bitwie pod Pawi± 1525... Czarny Legion (4500 ludzi w tej¿e bitwie) ma podobn± nazwê ale to inny oddzia³, bo ¿³o¿ony z niemców po³udniowych...
strza³a
dopiero trafi³em na t± stronê,temat trochê podumar³,ale mam nadziejê ¿e znowu sie rozwinie.brali oni udzia³ w bitwie pod Pawi± i raczej tylko tam,bo mimo ogromnej odwagi zostali (dos³ownie)rozgromieni,a by³o ich ok.4000.nie wiadomo natomiast czy black legion ,czy black band to to samo niektu¿y twierdza ¿e tak,a wszystko rozchodzi siê o to ¿e formacja ta (formacje te)istnia³a we francji i trudno jest jednoznacznie stwierdziæ czy to jest ta sama formacja.pozdro.willi my to siê chyba znamy ,jak chcesz do nas to daj znaæ
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.