Poszukujê przedstawieñ z ksiêgi Alfonsa IX M±drego.Tytu³ dzie³a to "Las siete partidas".
Ewentualnie jakiekolwiek inne przedstawienia zakonników zakonu ¶wiêtego Jakuba (Orden de Santiago, Ordo Militiae Sancti Iacobi DE Spathe). Zw³aszcza strój cywilny...
No popatrz- dopiero teraz tu dotar³em....Przypomnia³a mi siê nasza rozmowa na I³¿y na temat zakonów.....postaram ci siê jako¶ pomóc- mam aktualnie paru znajomych w Hiszpanii na Sokratesie-poproszê by pogrzebali w ksi±¿kach. Mo¿e co¶ siê uda znale¼æ.
A'propos i³¿y-pode¶lemy ci ze Szkotem parê twoich fotek, ale podaj adres.... mailowy znczy siê i to taki, gdzie masz conajmniej 5 MB wolnego miejsca
Pozdrowienia od Kawalerów Mieczowych!!!
Kiedys na LDRP byla na ten temat goraca dyskusja. Mam jedna rycine, wieczorem ja wrzuce. Ale Martin, chodzi Ci o stroj mezczyzn czy kobiet?
Proszê. Mo¿e siê przydadz± te za³±czniki.
/pozdrawiam/.......Marek
Migu¶ -> Chodzi mi oczywi¶cie o stój mêski, w±tpiê, ¿eby siê ¿eñski trafi³...
Marek Hany¿ewski -> jedno znam oczywi¶cie, ale nic o nim nie wiem. ci dwaj rycerze. mam jeszcze pozosta³ych dwóch, podpisane to, ¿e s± to rycerze zakonu.i tyle, czyli nic. brak datowania etc.
Ten drugi rysunek, to dla mnie nowo¶æ. mozesz podaæ, sk±d pochodzi? szkoda tylko, ¿e przedstawia zbrojnych, bez ¿adnych insygniów...
No wlasnie, ten pierwszy jest niekompletny. Masz moze jego druga czesc na ktorej, wg mnie i historykow, pokazana jest zbrojna kobieta na koniu? Ja mam ten rysunek ale czarno-bialy, chetnie obejrzalbym kolorowy. A co do stroju zakonnego kobiecego, to polecam Ci odwiedzenie przy nastepnej okazji (a pewnie bedziesz mial taka) polnocy Portugalii, niestety nie pozwolono mi robic fotek, ale w co drugim prywatnym dworku-palacu czy muzeum wisialy na scianach obrazy przedstawiajace zwyciestwa i bohaterow zakonu Santiago. Byl nawet jeden pokazujacy brata i siostre z zakonu, ale w strojach dosc wspolczesnych, wlasciwie od innych zakonnikow odroznialy ich charakterystyczny czerwony krzyz-sztylet, ktory tez dosc czesto widywalem u ludzi w klapach marynarek na ulicach.
Sza³u to to nie robi ale na 18 stronie ¦redniowiecze encyklopedia popularna Czytelnik 1996 jest XIII wieczna hiszpañska rycina z Alfonsem VIII i wielkim mistrzem zakonu.
Martinie- wejd¼ na tê stronkê. Mo¿e to niewiele, ale zawsze co¶..
http://www.chivalricorders.org/orders/span...sh/santiago.htm
Na pocz±tku chcia³em powitaæ serdecznie wszystkich u¿ytkowników FREHy, jako i¿ jest to mój pierwszy post na tym forum.
Przechodz±c jednak do sprawy bez owijania w bawe³nê: Chcia³bym nieco od¶wie¿yæ temat (choæ zdajê sobie sprawê, ¿e ma ju¿ prawie 9 lat...). Czy posiada kto¶ jakie¶ przedstawienia albo cokolwiek co ma zwi±zek ze strojem cywilnym zakonu Santiago i chcia³by siê tym podzieliæ? Bêdê bardzo wdziêczny za wszelk± pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.