Prosze bardzo:
http://www.janusz.iav.pl/download/buklaki.doc
Angielski jezyk odpowiada?
Niektórych s³ów nie da³o sie przet³umaczyæ niestety bo to w Altaviscie bylo tlumaczone ale ogólny sens da sie zlapaæ.
W³a¶nie skoñczy³em produkcjê swojego pierwszego buk³aczka...
Wyszed³ straaaasznie krzywo
ale dzia³a.
Przede wszystkim u¿y³em za cieñkiej i za miêkkiej skóry (1,5 mm), co sprawi³o, ¿e podczas suszenia z piaskiem siê zdeformowa³. Ale dobi³em go dopiero podczas podgrzewania do temperatury 80 stopni przed wlaniem wosku... olejcie to!! Po prostu po oczyszczeniu z piasku od razu wlejcie gor±cy wosk... Jak wsadzicie buk³ak bez piasku do piekarnika to siê mo¿e nie¼le odkrzta³ciæ. I wa¿na rzecz - buk³ak robi siê sztywny jak deska dopiero jak wyschnie wosk. Przedtem jest tylko trochê usztywniony wiêc nie przejmujcie siê tym za bardzo. Ja siê przej±³em, wrzuci³em go jeszcze do piekarnika bez piasku i siê kompletnie skopa³ krzta³t. 3 godziny suszenia z piaskiem wystarcz±.
Ale pierwsze koty za p³oty. Nastêpny bêdzie ³adny a ten i tak siê przyda.
CYTAT
Angielski jezyk odpowiada?
Mam u Ciebie d³ug wdziêczno¶ci
Spotkamy siê gdzie¶, to sp³ace
Dziêkujê!
No i oczywi¶cie dziêki za wskazówki - napewno skorzystam.
Ja bêde siê bra³ za produkcje buk³aczka za nied³ugo, narazie szyje ciuszki.
Jak zrobie, to przedstawie swoje spostrze¿enia!
By³o ju¿ tyle tematów o buk³akach, ¿e nie zalo¿e nowego i tu zawre swoje pytanie
Co z "histeryczno¶ci±" buk³aków? Czy jest obojetne jaki i kiedy? Czy mo¿e s± jakie¶ schematy, "projekty", wzory takowych? Je¶li tak czy kto¶ wie gdzie szukaæ ich na wiek XV??
(szczególnie pocz±tek)
Z góry serdeczne dziêki:)
do Janusza: hm, chyba w piekarniku to jednak z piaskiem trzeba suszyæ - nie by³oby problemów z odkszta³ceniem skóry. z tego co rzek³ mi Wasek to nale¿y potrzymaæ 5-6 godzin w 80 st.C
do wszystkich: przy³±czam siê do pro¶by Aerlin/Aerlina (?) - jak jest z kszta³tami buk³aków na przestrzeni, powiedzmy, XIII-XV ?
Jo³
w Codex Manesse jest pokazany okrag³y buk³aczek (to znaczy jak siê patrzy po obrysie nici to rysuj± one kszta³t okregu plus dziubek na górze i uszka na ptwprki). Jego wielko¶æ - tak by mo¿na by³o d³oñ na wyciêtej w kszta³cie skórze po³o¿yc i by palce czy inne wystaj±ce:) nie wystawa³y:)
To ok. 1315 roku.
Ja na II po³. XIII te¿ taki sobie zrobiê.
Pozdrawiam
Vroobell zada³ bardzo ciekawe pytanie
Ja równiez poszukujê potwierdzenia wzorów buk³aczków w ¼ród³ach. Chodzi mi o XIII wiek. Gdzie, oprócz Codex Manesse, mo¿na podejrzeæ wzory buk³aczków?
Pozdrawiam,
Fanfir
Przejrza³em Codex i znalaz³em (najprawdopodobniej) buk³ak o którym wspomina³ Bartosz. mam nadziejê, ¿e widaæ w za³±czniku.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Mnie zas frapuje inne zagadnienie, na ktore nie udalo mi sie dotad znalezc odpowiedzi...
Jak sie maja do rzeczywistosci historycznej plaskie buklaki o ksztalcie prostokatnym? Czesto pojawiaja sie w ofertach naszych wytworcow, ale jeszcze nie znalazlem zadnego wiarygodnego przedstawienia, nie wspominajac juz o datowaniu:(
Bede wdzieczny za wskazowki.
ma mo¿e kto¶ dzia³aj±cy link odno¶nie tego jak zrobiæ buk³ak ?
no i uda³o siê buk³aczek wyszed³, pojemno¶æ 350 ml gr skóry 2mm
Bardzo zgrabnie wyszed³, a tak z ciekawo¶ci taki kszta³t móg³by byæ na XII/XIII wiek?
CYTAT(Fanfir @ 23:19 04.12.2007)
Przejrza³em Codex i znalaz³em (najprawdopodobniej) buk³ak o którym wspomina³ Bartosz. mam nadziejê, ¿e widaæ w za³±czniku.
Witam.
Nie mogê nigdzie znale¿æ potwierdzenia ¿e ten buk³ak jest ze skóry:)
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=195062 Za to "buklaki" w podobnym kszta³cie napewno by³y wykonywane wcze¶niej i pózniej z gliny i drewna.
ps.zdjêcie wy¿ej: XIXw/XXw. Beskidy
zdjêcie ni¿ej : VI albo VIIw....bodaj¿e dzisiejsze Niemcy.
Troszkê od¶wierzê temacik. Poszukujê wzorów buk³aków na XII/XIII wiek u¿ywanych przez stepowców, mog± byæ tak¿e Chiny i okolice Iranu.
Wiem tak¿e ¿e buk³aki by³y robione ze skór ca³ych zwierz±t, ma kto¶ mo¿e co¶ o tym ?
O ile wiem szyto je z kompletnej skóry antylop (np. suhaka / sajgi, typowego zwierzaka Wielkiego Stepu), odcinaj±c tylko farfocle (nogi itp.), by³y wiêc do¶æ du¿e. O ile wynika z opisów takich skór u¿ywanych przez ostatnich nomadów, s± one nieimpregnowane - tak, ¿e wilgoæ przesi±ka powoli przez ca³± powierzchniê skóry, ch³odz±c je, dziêki czemu woda ma w upalny dzieñ temperaturê znacz±co ni¿sz± od pustynnego piachu. Druga strona medalu natomiast jest taka, ¿e worki nie nadaj± siê do bardzo d³ugotrwa³ego przechowywania wody, bo ucieka (nie mówi±c o zapaszku).
A ja poszukujê ¼róde³ dla buk³aków skórzanych z II po³owy XV wieku dla szeroko pojêtej Europy ³aciñskiej. Najchêtniej tereny Rzeszy lub Polski.
Z góry dziêki za pomoc.
Pozdrawiam Arek
Witam.
Mam pytanie o sposób noszenia buk³aku w warunkach bojowych. Czy istniej± jakiej¶ przedstawienia w jaki sposób rycerstwo nosi³o buk³aki, ¿e tak powiem przy sobie (nie przy siodle)? Szuka³em i nigdzie nie mog³em znale¼æ, wiêc albo kto¶ wodê nosi³ po polu bitwy za panem, albo pan wozi³ j± przy siodle, albo ja nie dostrzegam jakiej¶ oczywisto¶ci.
Nawet ma³y buk³ak przerzucony na pasku przez ramiê dynda i przeszkadza, a do przytroczonego do pasa nie ma jak siê dostaæ (odwi±zywanie go w klepsydrach aby wzi±æ ³yk mija siê z celem).
bêdê wdziêczny za wszelk± pomoc (nie tylko za ikonografiê ale tak¿e za praktyczne wskazówki w tej kwestii)
EDIT: oczywi¶cie chodzi mi o prze³om XIV/XV wieku.
pozdrawiam
Laukon
A u mongo³ów/stepowców mo¿e byc?
je¶li masz jakiego¶ mongo³a w p³ytówce i klappvisierze
a tak na serio to szukam jakiego¶ historycznego rozwi±zania na przytroczenie sobie ma³ego buk³aka, z którego bêdzie mo¿na swobodnie poci±gn±æ ³yk bez bawienia siê w wêz³y i inne takie. mam ró¿ne egzotyczne pomys³y(np. przywi±zanie go do imacza tarczy czy cu¶ w ten deseñ) ale szukam takiego, które wystêpowa³o w praktyce na prze³omie XIV/XV
wracaj±c do ludzi stepu: je¶li posiadasz jakie¶ rozwi±zanie które siê sprawdza³o u mongo³ów to mo¿e da siê znale¼æ analogiczne(lub podobne) rozwi±zania u rycerstwa zachodniego?
pozdrawiam
Laukon
Jest jedna z rycin "Chiny mongolski ³ucznik XII wiek", zreszt± jeden z nas bedzie go duplikowa³.
http://img706.imageshack.us/img706/9257/2008515162432702.jpgPo prawej stronie w siatce to jest najprawdopodobniej w³a¶nie buk³ak, 100% pewno¶ci nie ma oczywi¶cie. My takiej te¿ nie dajemy, ale jest to najlepsze jak narazie skojarzenie. Nie mo¿e byæ to siatka na ryby od razu piszê, ani kapelusz s³omkowy.
Na tej stronie, masz kilka galerii zza wschodniej granicy, mo¿e tutaj co¶ ciekawego z Twojego okresu znajdziesz.
http://www.kitabhona.org.ua/gallery/main.php?g2_itemId=15Tutaj natomiast masz dwa buk³aki z XI i XVI wieku, zauwa¿, ¿e oba posiadaj± dziury które wg mnie moga byc u¿yte albo do przytroczenia do pasa (ma³o prawdopodobne, choæ nie nie mo¿liwe) lub na zawieszeniu na d³ugim rzemieniu/pasie przez ramiê.
http://img682.imageshack.us/img682/4295/61831333.jpgPS: Proszê o nie poprawianie przez moderatorów linków do zdjêæ. S± w wiêkszej rozdzielczo¶ci i mog± rozjechaæ forum.
Pozdrawiam Bu³ek
Dziêkuje ze linki.
Najrozs±dniejszym wyj¶ciem wydaje siê byæ zawieszenie buk³aku na rzemieniu przez ramiê na skos ale to ci±gle ma³o wygodne.
pozdrawiam
Laukon
Witam,
Czy posiada kto¶ mo¿e dok³adniejsze zdjêcia lub wie/domy¶la siê jak by³y kszta³towane szyjki buk³aków przedstawionych w linku od Brata Bule?
LINKInteresuje mnie zw³aszcza drugi buk³ak. Szyjka jest do¶æ cienka, nie widzê szwów zewnêtrznych - tak jakby szyto czê¶æ z szyjk± "na wywrotkê" i doszywano do reszty. Tylko co wtedy z korkiem - szew wewn±trz szyjki przeszkadza³ by.
Ogólnie trudno mi wyobraziæ sobie w jaki sposób kszta³towano wlew/szyjkê w buk³akach zszywanych z wiêcej ni¿ dwóch czê¶ci (przyk³ad w za³±czniku).
Pozdrawiam
Tomek
zawsze mo¿na zszywaæ na styk a nie na zak³adkê, na wywrotkê i powinno byæ ok.
Witam,
Je¶li my¶lisz o szwie krawêd¼/mizdra (jak na obrazku) to s±dzê, ¿e nie zda on egzaminu. Po wci¶niêciu korka szew rozci±gnie siê (tak jak w butach) i powstanie szczelina. Nie wiem czy ten szew nie jest zbyt s³aby na zszycie szyjki (lub gdziekolwiek w buk³aku). Chocia¿ oczywi¶cie pewno¶ci do koñca nie mam.
Pozdrawiam
Intryguje mnie to, doszed³em do wniosku ¿e mo¿e byæ w szyjkê co¶ wstawione sugeruje siê zdjêciami które wstawi³e¶. Jak siê dok³adnie przyjrzysz to koñcówka szyjki jest zawiniêta do ¶rodka wtedy by siê zgadza³ szew (który notabene jest do¶æ mocny buk³ak nie pracuje tak jak buty) i kszta³t, ale nasuwa siê kolejne pytanie co by by³o wstawione kawa³ek rogu?
Witam!
Mam dwa pytania, bêdê wdziêczny za odpowied¼:
* czy przypadkiem buklaki nie powinny byæ szyte dwoma równoleg³ymi szwami? Wszystkie buklaki ze szwem pojedynczym zaczynaja mi przeciekac po pewnym czasie i nawet ponowna impregnacja woskiem niewiele pomaga.
* jak siê ma do realiów ¶redniowiecza buk³ak miêkki w kszta³cie ³ezki? Rzeczone buk³aki sa popularne w Hiszpanii wspólczesnej jako mturystyczne manierki. Zastanawiam siê nad kupnem takiego i wymian± zamkniêcia (jest, niestety, plastykowe) - ale czy w ogole taki miêkki buk³ak ma w Polsce ¶redniowiecznej jak±¶ racjê bytu?
Pozdrawiam!
Maciek
Witam,
CYTAT(Bryan @ 12:50 04.04.2011)
* czy przypadkiem buklaki nie powinny byæ szyte dwoma równoleg³ymi szwami? Wszystkie buklaki ze szwem pojedynczym zaczynaja mi przeciekac po pewnym czasie i nawet ponowna impregnacja woskiem niewiele pomaga.
Je¿eli buk³ak jest dobrze uszyty to nawet jeden rz±d szwu powinien wystarczyæ. Oczywi¶cie po pewnym czasie (kilka - kilkana¶cie) miesiêcy lub ciê¿szym sezonie buk³ak mo¿e zacz±æ przeciekaæ - to nie butelka. Równoleg³e szwy na pewno wzmocni± po³±czenie ale najlepszym rozwi±zaniem jest zastosowanie dodatkowej, trzeciej warstwy skóry. Mo¿na powiedzieæ, ¿e pe³ni ona funkcjê uszczelki i pozwala lepiej roz³o¿yæ wosk na styku kilku warstw wewn±trz buk³aka.
Pozdrawiam
Tomek
Hej.
W Hiszpanii kupi³em skórzany buk³ak na wino. Co ciekawe, jest on do¶æ elastyczny niezale¿nie od temperatury, niczym nie ¶mierdzi, trzymam w nim ca³y czas wino i nic siê nie dzieje.
Kto¶ wie jak ta skóra zosta³a zaimpregnowana?
ps. To co zauwa¿y³em, skóra jest wywinêta licem do wewn±trz, w dodatku nie mia³a usuniêtej sier¶ci w procesie garbarskim. Sier¶æ zosta³a ogolona, widaæ jej niedogolone resztki przy wylewie.
Je¶li siê nie mylê, impregnacja jest taka sama jak w beczkach do produkcji retsiny. Jaka¶ ¿ywica, czy inna smo³a.
Martin co¶ kiedy¶ wspomina³, ¿e impregnuje siê je ¿ywic± z drzew brzoskwiniowych.
Wraca temat elastycznych buk³aków.
Nadal nie mam pojêcia czym je uszczelniano. My¶la³em, ¿e to ¿ywica z drzew owocowych. Zrobi³em próbê z moczeniem grudki ¿ywicy czere¶ni w wodzie. Grudka napuchnê³a jak ¿elatyna i przybra³a konsystencjê galarety, wiêc to nie to.
My¶la³em o dziegciu, ale wtedy chyba by strasznie wêdzonk± wali³o.
Jakie¶ pomys³y?
s³awa
mam pytanie, jak krok po kroku zrobiæ sobie buk³ak? wiem, ¿e gdzie¶ by³o ale nie mogê znale¼æ
Czy kto¶ zna jakiekolwiek ¼ród³o na skórzany buk³ak z XI-XIII wieku, z naszego krêgu kulturowego (tzn Hiszpania, Italia, Ba³kany, Ru¶, Skandynawia etc odpadaj±)? Jakiekolwiek ¼ród³o - znalezisko, tekst pisany, ikonografia jednoznacznie pokazuj±ca ¿e jest skórzany a nie ceramiczny?
Z góry dziêki.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.