Witam!
Jako pocz±tkuj±cy p³atnerzo/kowal mogê wspomóc kilkoma radami.
1) Kowad³o - jak ju¿ by³o napisane, najlepiej poszukaæ w jakich¶ wiochach, albo u¿yæ kawa³ka stal np. szyny kolejoweji. Ja kupi³em kowad³o 35 kg za 50z³ w wiosce u mojej babci.
2)M³otki robiê sam szlifuj±c m³otki kupione w jakim¶ sklepie.
3)Do klepania musisz mieæ dishing stump(wie kto¶ mo¿e jak to przet³umaczyæ). Jest o tym artyku³ na aradorze. Ja mogê do tego dodaæ, ¿e z zaprezentowanych tam sposobów zrobienia dishing stump'a wybra³em u¿ycie d³uta i szlifierki k±towej.
http://www.arador.com/articles/stump.html - dishing stump
¯eby wiedzieæ jak takiego dishing stumpa u¿ywaæ dobrze jest przeczytaæ artyku³ Building Spaulders ..... , który jest w dziele Articles and Essays. Na pocz±tku mo¿e siê wydawaæ, ¿e taki dishing stump jest zbyt ma³y (2,5cm g³êboko¶ci, 7 ¶rednicy), ale w artykule Building Spaulders... jest ³adnie pokazana metoda na wyklepywanie ró¿nych wypuk³o¶ci.
Ogólnie na www.arador.com jest bardzo du¿o dobrych artyku³ów, miêdzy innymi o robieniu m³otków.
4)Radzê przeczytaæ artyku³ o wykrojach. Najgorsze jest jak ju¿ siê wytnie blachê, a pó¼niej oka¿e siê, ¿e wykrój by³ z³y.
http://www.arador.com/articles/patterns.html
5)Do ciêcia blachy polecam na pocz±tek u¿ywanie szlifierki z tarcz± do ciêcia. Przy odrobinie wprawy mo¿na ci±æ po krzywej, a jest to o wiele tañsze od gilotyny. Gilotyna kosztuje kilkaset z³otych, a szlifierka kilkadziesi±t. Ja swoj± kupi³em z 29.99
, w jakim¶ supermarkecie. U¿ywam jej od kilku miesiêcy i jeszcze
chodzi.
6)Nie zra¿aj siê jak co¶ Ci bêdzie nie wychodziæ. Klepanie he³mów wygl±da tak ³adnie tylko na kursach w necie, które s± robione przez ludzi zajmuj±cymi siê tym od d³i¿szego czasu. Na pocz±tku du¿o jest mêczenia siê z tym aby dopasowaæ do siebie czê¶ci np: he³mu ¿ebrowego. Chyba, ¿e klepiesz he³m z jednego kawa³ka
.
7)Je¿eli chodzi o kucie mieczy to jest to ciê¿ki kawa³ek chleba. Je¿eli nie mia³e¶ wcze¶niej do czynienia z kuciem to proponujê zacz±æ od no¿y. Mo¿na wtedy poczuæ jak zachowuje siê metal podczas kucia. Mój brat dopiero po wykuciu kilku no¿y wyku³ no¿yk, który nie musia³ byæ szlifowany w celu uzyskania po¿±danego kszta³tu. No¿e naj³atwiej chyba kuæ z drutów zbrojeniowych. A palenisko to po prostu kilka cegie³ u³o¿onych tak aby miêdzy nimi mo¿na by³o rozpaliæ wêgiel. Bardzo dobra strona o kuci to www.platnerz.com Radzê przeczytaæ artyku³y z tej stronki.
Pozdrowienia Drogomir