Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Runy czyli wró¿by itp.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Witos
S³awa!!!
Poszukujê informacji o wrozeniu z run i innych temu podobnych.
PILNE!!!
Z góry dziêki. smile.gif
Valdez
http://www.irminsul.org/ru/ru.html

Pozatym mozna poczytac w Eddzie poetyciej. Coprawda dziwnym trafem tam jest tylko 18 piesni, a jakos nie kojarze zeby ktorus futhark mial 18 run tylko... starszy ma na bank 24. Co do samego wrozenia to pojecia nie mam, gdzies mam znaczenia, ale ja sie tym nie zajmuje, bardziej na zasadzie alfabetu i pisma.
Ananke
Runy i futhark to jedno. a wró¿by z nich to zupe³nie co innego...
Jestem... hm.. wró¿k±(?) mo¿e czarodziejk± smile.gif , i z wró¿bami z run
spotykam siê czêsto. Ka¿da z nich ma 'znaczenie' - i wyci±ganie jednej runy
jest wró¿b± prost±. Natomiast wró¿enie z uk³adu jest bardzo skomplikowane,
i , ¿e tak powiem , nowoczesne...(XX-wieczne). Nie ma wiarygodnych zapisów
o historycznym wró¿eniu z uk³adu run - poza tym , jak wiecie, futhark i jego odmiany
maj± inne ilo¶ci znaków runicznych, co bardzo ró¿niloby mo¿liwe uk³ady.
Natomiest zawsze mo¿na wymy¶liæ w³asny system i w³asn± interpretacjê uk³adów
run - podobnie robi± , zw³aszcza do¶wiadczeni 'wró¿e' z tzw. kaba³± (wró¿ba z kart).
Natomiast co do wró¿enia - Szanowni Wró¿e (Wró¿ki)- skupiajcie siê na wró¿bach
pozytywnych - pamiêtaj±c , ¿e wró¿±cy bierze odpowiedzialno¶æ za skutki
swoich przepowiedni, równie¿ sugestie....
a w ogóle to - Moc z Wami.. smile.gif
Ananke
Valdez
A od kiedy kabala jest wrozeniem z kart? Mysle ze kabalisci by wrocili do tradycji sreniowiecznych traktowac czarownic i heretykow za takie stwierdzenie.
Zygmunt
Valdez czepiasz siê, kaba³a czy tarot co za ró¿nica, gra s³ów po prostu bigsmile2.gif cool.gif
A tak serio to potocznie w tradycji ludowaj czasem tak siê nazywa³o wró¿by.
Na temat runów jest ksi±¿ka:
R. I. Page, Pismo runiczne, Warszawa, 1998.
Ale na temat wró¿enia nic nie znalaz³em... Autor sugeruje ¿e przesad± jest traktowanie runów jako pisma szczególnie magicznego. Ka¿de pismo w spo³eczno¶ciach niepi¶miennych jest obdarzone jak±¶ magi±. Warto porównaæ z prac± Onga "Oralno¶c i pi¶mienno¶æ" (nie pamiêtam dok³adniej, jak znajdê notatkê to dopiszê)
Micha³ ¯elazo
OK...
Ju¿ nie wytrzyma³em. cool.gif

Kaba³a, droga (drogi ???) Ananke nie jest to¿sama z wró¿eniem z kart, ba nawet obok niego nigdy nie le¿a³a. bigsmile2.gif

Kaba³a (hebr. "tradycja") to mistyczna interpretacja ¶wiêtych ksi±g i ich zawarto¶ci jako symboliki umo¿liwiaj±cej zbli¿enie siê do Boga. Tak interpretowana Biblia szybko przeniknê³a na grunt XX wieku, st±d publikacje "Kod Biblii" itp.

Valdez...
O co chodzi w Twoim ostatnim po¶cie ?
Jestem w stanie zrozumieæ sms-ow± niechêæ do polskich znaków, ale bycie na bakier z czê¶ciami zdania i jego szykiem na forum z którego korzystaj± (uwaga, w³a¿ê w ass.gif Watcherowi) TYSI¡CE Polaków i nie tylko, jest nieeleganckie... icon_sad.gif

Pozdr.
M.
Ananke
-Dlatego napisa³am : tzw.kaba³± - tak okre¶la sie (dzi¶) jeden ze sposobów wró¿biarskiego k³adzenia kart - nie mia³am na my¶li talmudycznej Kaba³y smile.gif
pzdr! A.
Valdez
Oj sorki. Cos mnie w polowie zdania wytracilo z rytmu i jak wrocilem nie spojrzalem na to co juz napisalem tylko dokonczylem. No i wyszedl taki kwiatek. A chodzilo mi o to samo co tobie.
Lutobor
S³awa!
Je¶li chodzi o wró¿enie z run polecam ca³kiem dobr± ksi±¿kê Leszka Mateli "Runy i ich zastosowanie". Jest tam podanych kilka technik wró¿enia, a tak¿e propozycje interpretacji poszczególnych znaków. Wszystkie zaproponowane przez autora sposoby "stawiania kaba³y" (jest to cytat z tej ksi±¿ki, nie chce siê wpl±taæ w dyskusje o terminologii jaka toczy siê na tej stronie) polegaj± na wylosowywaniu poszczególnych tabliczek. S³ysza³em ostatnio, ¿e istnieje sposób rozsypania wszystkich run i wró¿enia z ich uk³adu. Je¶li kto¶ wie co¶ na ten temat niech siê podzieli smile.gif
Huskarl Thorgrim
Wejd¼cie na www.runy.pl
Pan, który tworzy ten serwis odtwarza³rytua³ na tegorocznym wolinie - z teco co z nim rozmawia³em t³umaczy na w³±sny u¿ytek ze staroislandzkiego opisy, i dosyc powa¿nie podchodzi do poprawno¶ci ich wykonania smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.