Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: VI Spotkania Sarmackie na zamku Janowiec -> 2-3.08
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2003
Robert Bagrit
Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.

Zapraszam do dyskusji
Têcza
Czo³em

Mo¿na zajechaæ na imprezê w pi±tek ( 1.08 ) oko³o po³udnia, i siê zakwaterowaæ ju¿ na zamku?
Ptack
ja mam bardziej mroczne pytanie; czy w bojowym bêdzie mo¿na zadawaæ sztychy?

bez sztychów jest kicha no.gif
Pocisk
tam nei szablowego (??) turnieju bojowego. Z tego co sie orientuje to tylko turniej miecza renensowego+lewak.
Gunnar
Witam.
Czy impreza bêdzie otwarta dla publiczno¶ci???.

Jest jaki¶ plan tej imprezy???
Têcza
sam turniej odbywa siê na zamkowym dziedziñcu, ale ¿eby siê dostaæ trzeba przejsc przez bramê gdzie wo³aj± bilet. Nie pamiêtam jak rok temu by³o podczas turnieju czy te¿ wo³ali bilety od publiki czy nie, ale napewno by³a i nas ogl±da³a.

Co do planu imprezy, to sammemu dowiem siê dopiero na miejscu yes.gif
Marcin Franczak
Turniej organizowany jest przez Uniê Janowieck± przy g³ównym udziale organizacyjnym Ligi Baronów. Impreza za zaproszeniami przeznaczona jest dla odtwórców historii XVII wiecznej Rzeczypospolitej. Dok³adnego programu nie znam, ale w tym roku po raz pierwszy ma siê odbyæ turniej na szablê historyczn± (i nie bêdzie to na zasadach pokazów). Wiêcej szczegó³ów jak odby³a siê impreza w poniedzia³ek.
Ptack
z tego, co siêdowiedzia³em od Tomka Szajewskiego, to turniej ma byæ na trafienia.

Wymogi: grupy ¿upan + kolcza, karwasz, obojczyk.

Organizator zapewnia szyszaki i ochronê kolana.

dalej nie wiem, czy bêdzie mo¿liwo¶æ sztychowania, w walce to 40% moich ataków. Jak nie bêdzie sztychów, to odpadnê w pierwszej serii bum.gif
Jan Gradoñ
Witam!

Sztychy bêd± dozwolone, ale tylko i wy³±cznie na brzuch, to znaczy, mniej wiêcej od pêpka do mostka (no mo¿e troszkê wy¿ej). smile.gif
Marcin Franczak
Nie wiem czy bêd± sztychy dopuszczone. To nie intermidival. Chyba, ¿e masz bezpo¶rednio od Tomka dok³adne informacje. W±tpiê, aby kto¶ zezwoli³ na dok³adne zatêpienie sztychu szabli "na z³otówkê" aby robiæ sztychy. Nie wypowiada³ bym siê Jasiu a¿ tak autorytatywnie.
Jan Gradoñ
Tak Marcin, mam dok³adne informacje. Sztychy maj± byæ dozwolone, ale tylko na brzuch. yes.gif
Gollum
bylem w janowcu i musze powiedziec ze milo bylo. jedyny mankament to to ze uczestnicy nie dostali programu imprezy a siedziec caly dzien na dziedzincu i czekac nie wiadamo na co to mi jakos niebardzo sie podoba. tyle smetow a teraz cukiereczkow troche: szczegolne brawa naleza sie oragnizatorom za to ze zaprosili Swawolna Brac ziemi Mazowieckiej - ktora jak zwykle swoim pokazem wywolala ekstaze tlumow. buzi dla opata za to ze juz nigdy na kielbasa nie spojrze, buzi dla ukraincow za to ze ich wodki jak ognia sie bede wystrzegal, buzi dla szmela ze sie nie pozegnal (taki z niego romantyk) i buzi dla mosci szajewskiego bo mi w oko wpadl ;)
ogolnie dzieki wszystkim za wspolna zabawe
Opat
CYTAT(gollum)
buzi dla opata za to ze juz nigdy na kielbasa nie spojrze[...]ogolnie dzieki wszystkim za wspolna zabawe

Wiesz co Gollum ja nie wiem czy chce zebys ty mnie calowal.... I tak wam sie upieklo bo kielbasy w koncu chyba nie wzieliscie na droge zly.gif

Za wspolna zabawe my takze dziekujemy bylo nam bardzo milo Swawolna u siebie goscic... zaluje Gollumie tylko ze nie widzialem poczatku waszego pokazu z niedzieli podobniez byl arcyciekawy icon_wink.gif

A moze tak troszke kielbaski Gollumku sobie zyczysz???? mad.gif

Pozdrawiam
Ptack
Gollum jak zwykle zwiysiê¿y³ swoimi po¶ladkami ass.gif . Zdjêcia nied³ugo na stronie, jak i sfilmowany pokaz, Opacie ;)

Dostali¶my niez³y ³onot na bojowym.

MO¿e z czasem za³o¿ymy topic o tej bojówce, bo zasady troszkê mi do gustu nie przypad³y.

Co nie zmienia faktu, ¿e dostali¶my ³omot. bum.gif

Jak mówi³ mój cham, Gollum, organizacyjnie impreza by³a niedoci±gniêta, ludzie nie za bardzo wiedzieli, co siê dzieje, po drugie nie zosta³ wykorzystany potencja³ Swawolnej Braci - nie dostali¶myt nag³o¶nienia i nasz koncert poszed³ siê kochaæ.

Ale wy¿yjemy siê pod tym wzglêdem na Gniewie ;)

impreza fajna, fajni ludzie, kilka wniosków wyci±gniêtych.

pozdr dla Opata za Jagniê, Tomka i Przemka za towarzystwo i Panów z ukrainy za wódkê, piwo, wódkê i piwo.

Gollum rzyga³ we w³asny ¶piwór hehehe.gif
Gollum
opat wyslij mi kielbase mailem to ja sobie w cd-rom'ie podsmaze:P czemu nie chcesz buzi ? ja cie pocaluje tam gdzie najbardziej lubisz szczerba.gif

ptaku z tym spiworem to sa takie efekty jak sie cham miedzy pany pcha icon_mrgreen.gif
Karol £.
Ja by³em jako osoba prywatna i co prawda krêci³em siê trochê w miejscach nie przeznaczonych dla turystów ale my¶lê, ¿e nikomu nie przeszkadza³em. Zgadzam siê z Ptackiem w kwestii organizacji - jako turysta równie¿ nie mog³em znale¼æ informacji co w ogóle jest w planie imprezy.
Mam te¿ tak± uwagê - obok w Kazimierzu w tym samym czasie odbywa³ siê festiwal filmowy, by³o tam mnóstwo ludzi, natomiast obok na zamku w Janowcu gdzie obywa³a siê impreza odwiedzaj±cych by³o bardzo ma³o. Wydaje mi siê, ¿e przeprawa przez Wis³ê miêdzy Kaziemierzem a Janowcem by³a czynna, wiêc dobrym pomys³em by³yby rozreklamowanie imprezy w³a¶nie w Kaziemierzu, nie wiem rozklejenie jaki¶ plakatów czy co¶, wtedy na pewno czê¶æ ludzi chêtnie wpad³a by popatrzeæ w przerwie miêdzy ogl±daniem filmów. No chyba, ¿e to w zamierzeniu ma byæ taka kameralna impreza, w koñcu nazwa "Spotkania sarmackie" na to wskazuje.
Ostatnie co chcia³em skomentowaæ to turniej szabli (bojowej czy polskiej - nie pamiêtam). Bardzo podoba mi siê idea takiego turnieju i mam nadziejê, ¿e na sta³e wejdzie on do planu tej i podobnych imprez. Co prawda jako ochrona g³owy moim zdaniem lepsza by³aby maska szermiercza ale rozumiem, ¿e organizatorom chodzi³o równie¿ o zachowanie klimatu a te szyszaki, których u¿yto, s± zdecydowanie bardziej klimatyczne ni¿ maska szermiercza. Ogl±daj±c przebieg turnieju i przygotowañ do niego dzieñ wcze¶niej zauwa¿y³em, ¿e bardzo czêsto zdarza³y siê trafienia obopólne - niestety tego nie da siê, moim zdaniem, wyeliminowaæ za pomoc± zasad turniejowych. ¯adne zasady na to nie pomog±. Jest to kwestia samych uczestników turnieju. A odnios³em wra¿enie, ¿e uczestnicy tego turnieju nie æwicz± walki na trafienia. Bardzo rzadko wywi±zywa³a siê jakakolwiek wymiana ciosów, zazwyczaj drugie ciêcie ju¿ by³o koñcz±ce a trafienia obopólne by³y bardzo czêste. Widaæ by³o, ¿e uczestnicy nie byli nauczeni, ¿e trafienie obopólne jest bezsensowne z punktu widzenia pojedynku - co z tego, ¿e zrani³em/zabi³em przeciwnika, skoro sam równie¿ zosta³em ranny. Ca³a sztuka szermierki polega na trafieniu przeciwnika, samemu nie bêd±c trafionym. Dlatego apel do wysztkich chc±cych braæ udzia³ w turnieju szablowym: Æwiczcie walkê na trafenia w strojach ochronnych! To naprawdê jest ogromna ró¿nica, kiedy wiesz, ¿e mo¿esz trafiæ przeciwnika i nie zrobisz mu krzywdy. Je¿eli w trakcie walki skupiasz siê równie¿ na tym, by w ostaniej chwili hamowaæ si³e ciosu, nigdy nie nauczysz siê kontrolowaæ dystansu i tempa. I nigdy nie doprowadzaj do obopólnego trafienia bo to bezsensu. Z punktu widzenia pojedynku nawet je¿eli trafisz przeciwnika pó³ sekundy wcze¶niej, to jego szabla i tak zd±¿y spa¶æ na Ciebie i równie¿ bêdziesz ranny.
Zdob±d¼cie sobie jakie¶ stroje ochronne (polecam maskê szermiercz±, plastron inp. waciak +karwasze i co¶ na nogi) i bijcie siê na trafienia. Je¿eli nie bêdziecie siê staraæ trafiæ przeciwnika o u³amek sekundy wcze¶niej ni¿ on, zaczniecie szukaæ sposobów na trafienie przeciwnika, samemu nie bêd±c trafionym. Zaczniecie go wci±gaæ w wymianê ciosów a wtedy wasza walka bêdzie wygl±daæ o wiele lepiej i przyjemno¶æ z niej bêdzie wiêksza. Czego sobie i wszystkim zainteresowanych szermierk± ¿yczê.
makKac
Dwa s³owa o wydarzeniu w Janowcu - z dystansem, bawi³em tam ledwie jeden wieczór. I tak cud, ¿e uda³o siê zajrzeæ na choæby i na momencik.

Ruiny zamku - sliczne, warto jechaæ ju¿ choæby dla samego miejsca.
Warunki do organizowania tego typu imprez znakomite.
Fajnie siê spa³o na kruzgankach, ¶wietne wra¿enie robi zamek noc±, zape³niony lud¼mi w strojach, ¶piewami, gwarem rozmów...

Zastanawia mnie jednak pewna kwestia. Kto ¿yw narzeka, ¿e tak niewiele w kraju imprez renesansowych (bez wnikania w poprawno¶æ definicji). Tymczasem frekwencja W Janowcu by³a zdecydowanie ni¿sza od potencjalnie mozliwej do osi±gniêcia. Kiedy upa³ wygania³ ryceriadê z dziedziñca w poszukiwaniu cienia, robi³o siê jako¶ pusto i nie na temat.
Szkoda, ale nie znam warunków, bud¿etu itp., wiêc absolutnie nie jest to zarzut wobec organizatorów.

Organizacja by³a poza tym niczego sobie. By³o gdzie spaæ, by³o co je¶æ (pozdrowienia dla Opata i jego kuchareczek dzielnie krz±taj±cych sie przy paleniskach w tym koszmarnym upale). Pozdrowionka i szacunek smile.gif

Polonez na dziedziñcu z wysokosci kru¿ganków wygl±da³ ¶wietnie.

Turniej bojowy na szable bardzo mi³y dla oka. W zasadzie próba generalna w sobotê, bo samego turnieju w niedzielê ju¿ nie widzia³em.
Pomys³ ¶wietny, mam nadziejê ¿e wpisze siê w tego rodzaju imprezy na sta³e.
Podobnie nie zobaczy³em ju¿ pokazów - ponoæ Swawolna ods³oni³a to i owo icon_wink.gif
Oj, ¿a³ujê...
Swoj± drog±, zazwyczaj wiêcej dzieje siê w sobotê. A tu na odwrót.

Pozna³em kilka osób, z braæmi Szajewskimi na czele. Dziêkujê za kilka chwil po¶wiêconych mojej skromnej personie.

Objawienie siê Golluma uznajê za fakt wykraczaj±cy daleko poza mury zamku i ramy imprezy, to prze¿ycie samo w sobie bigsmile2.gif
Oczywi¶cie przepraszam, ¿e siê nie po¿egna³em (z wiêkszo¶ci±) - po prostu wyje¿d¿ali¶my nagle, niespodziewanie, w trybie natychmiastowym, i w porze, gdy wiêkszo¶æ jeszcze spa³a lub mia³a za sob± pierwsze, nieudane próby pionizowania pozycji icon_wink.gif

Karola £., mimo iz objawi³ siê po stronie widowni, tak¿e wspominaæ bêdê mi³o.

Fajnie wygl±da³a musztra w wykonaniu go¶ci z Ukrainy. Sami go¶cie z ukrainy te¿ byli mili, z wiêkszo¶ci± da³o siê porozmawiaæ (i to niekoniecznie o rr), pozdrowienia dla Andrieja z Kamieñca Podolskiego (mo¿e kto¶ z LB przeka¿e).
Zasadniczo ich stroje przy bli¿szych oglêdzinach trochê traci³y na warto¶ci, ale nie sprawiali wra¿enia przejmuj±cych siê guzikami z dmuchanego plastiku czy od³a¿±ca z jakiego¶ elementu srebrzank±.
Za to po napojach dalekiego zasiêgu wylaz³y na wierzch antagonizmy i kompleksy. Od paskudnych Lachów nikt mnie nie zwyzywa³, ale od ¶mierdz±cych Szetlandców ju¿ tak.
¦miaæ siê, czy p³akaæ?
bigsmile2.gif

Dla zainteresowanych dwa kroki od zamku koncert Kroke.
Niestety, w tym samym czasie konkurencyjne muzykowanie w ramach turnieju...
Ale to chyba lepiej, ¿e dzieje siê za du¿o, ni¼li nic.

Dziêki Opat za zaproszenie, za stukanko na pa³asze (choæ Ptacko zbluzga³ by³ nas i nasze próby szermiercze ass.gif ), dziêki za wycieczke po zamku, troskê o dobre samopoczucie i ogólnie za klimacik.

beee
Gollum
dziekuje szmelu, ja tez cie pokochalem od pierwszego wejrzenia i nawet wybaczylem ci twoj romantyzm icon_mrgreen.gif
Agata Witkowska
By³o przewspaniale smile.gif smile.gif smile.gif
Dziêki serdeczne wszystkim - Lidze Baronów za organizacjê, ca³ej reszcie za wspania³e towarzystwo. Nie bêdê wymieniaæ wszystkich z nazwiska bo jeszcze kogo¶ pominê i bêdzie mu przykro tears.gif Turniej szermierczy - pomimo wad, bardzo ciekawy i fajnie, ¿e wreszcie co¶ takiego zaczê³o siê robiæ. Dodatkowy bonus - obecno¶æ pana Jacka Kowalskiego, i to przez ca³e dwa dni heart.gif !!!
Janowiecka impreza, w ogóle nale¿y do jednych z moich ulubionych, a to miêdzy innymi dlatego, ¿e prywatnie jestem wielbicielk± tego zamku. Dlatego warto by pomysleæ, jak jeszcze bardziej wykorzystaæ jego potencja³. Bo takowy ma ogromny.
Eeehhh, nie mogê sie ju¿ doczekaæ przysz³orocznego Janowca.
pOZDRAWIAM
Agacia blinkie.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.