Witam
0) czy byly w XV w. :D
1)Jak wykonac kolnierz biskupi ? chodzi dokladnie o to aby ladnie spoczywal na ramionach bo wychodzil mi caly czas walec a to przeca powinno przypominac storzek. zabieralem sie do tego trzy razy i nie wychodzi mi
2)czy historyczne jest uzywanie trokow do zapiecia kolnierza ??
byly w XV wieku
a troki, w sumie chyba moga byc, ale z uwagi na to ze jest to element bardzo idoczny unikalbym trokow wojskowych
mozesz zrobic na trokach, ewentualna zmiana przeciez to kwestia "chwili" roboty
Witam!
Ko³nie¿ biskupi, je¿eli by³ w wieku XV, to raczej pod jego koniec (nie znalaz³em ¿adnych wzmianek ani ikonografii - a za informacje jakowych¶ ¼ród³ach z tym faktem zwi±zanych z góry dziêkujê). My¶lê, ¿e w pocz±tkowej fazie XV w, jego funkcjê znakomicie zastêpowa³ czepiec kolczy. Poza tym sama pelerynka biskupia to raczej twór orientalny.
Pozdrawiam!
Pelerynki biskupie by³y u¿ywane ju¿ drugiej æwierci XV wieku przez piechotê husyck± i raczej nie by³ to wytwór orientalny.Pelerynki te posiada³y co¶ wformie podbródka i zchodzi³y az do ³okci.Robi siê je podobnie jak czepiec kolczy tyle ¿e bez czapy z du¿ym ko³nierzem.
Witam!
Proszê o jakie¶ ¼ród³a. Osobi¶cie nie spotka³em siê z ko³nierzami biskupimi w okresie o którym wspominasz. Husyci u¿ywali raczej kapturów i czepców kolczych tudzie¿ obojczyków, które w formie wspomnianych przez ciebie podbródków podczepiali do he³mów, b±d¼ kapturów.
Nie wiem jak to by³o na wschodzie, dlatego te¿ my¶lê, ¿e je¶li ich u¿ywano, to na wschodzie.
Pozdrawiam!
uzywano ich juz w II pol XIV wieku we Wloszech do kapalinow
Zrodlo informacji: artykul Wotawy na stronie Roberta Bagrita
Witam
Ja te¿ po poproszê o ¼ród³a na u¿ywanie takich pelerynek kolczych przez husytów.
Pozdrawiam
Witam!
Frapuje mnie kwestia tych pelerynek i osobi¶cie podtrzymuje nadal zdanie o ich wschodniej genezie. To co noszono w po¼nym ¶redniowieczu na Zachodzie Europy to przede wszystkim wspomniane ju¿ przeze mnie czepce kolcze - opadaj±ce i chroni±ce tak¿e barki wojownika, lub widoczne na ikonografii z I po³owy XV wieku kolcze, b±d¼ folgowe obojczyki.
Pozdrawiam!
Witam..
..by ko³nierz biskupi wyszed³ ³adnie i dobrze le¿a³ na ramionach podpowiadam by¶ plót³ go metod± dodawania tzw. "wolnych oczek". Co 10 oczko przewlecz jedno kó³ko "Wolne" tzn. nie splataj go z oczkiem s±siednim. W nastêpniej warstwie wzro¶nie ci wiêc ilo¶æ kólek i cytowana przez ciebie "rura" zacznie siê rozszerzaæ. No i co kilka warstw dodaj nastêpne "wolne kó³ka". Nie da siê inaczej opisaæ tego sposobu ale na Freha jest wiele pozycji o pleceniu z "wolnymi oczkami". Skorzystaj z nich. Sama metoda nie jest trudna.
Z rycerskim pozdrowieniem Hako
Hmm co do noszenia tylko czegos na szyi ale niestety raczej wyglada jak sam kolnierz z kolczugi niz pelerynka
Przyjzyjcie sie: goscie w kapalinach maja inaczej zaslonieta twarz. W ca³ej serii tak jest ze gosc w lepce ma zasloniete uszy, brode- kolczuga idzie tuz za oczami, natomiast kapaliniarze maja kolczuge tam ale pod skosem w gore z odslonieta broda i uchem
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.