Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Nogawico-spodnie z saczkiem
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Rudy
Witam
mam pytanie czy te spodnie s± zgodne historycznie, i z jakiego przdzia³u wiekowego pochodz± (chyba XIV - XV w.?!?)oraz czy ma kto¶ mo¿e wykroje do niego?!?
Pozd.
Marek Hany¿ewski
Owszem. S± w miarê historycznie poprawne. Datowane na XV wiek
A wykroje do tego typu spodni i równie¿ nogawic znajdziesz na stronie: http://site.voila.fr/costumesXV/chausses.htm
Pamiêtaj, ¿e do uzyskania takiego efektu ( opinania dok³adnie nóg ) jak na zdjêciu, musisz szyæ te spodnie, wycinaj±c je z ukosa tkaniny.

/pozdrawiam/...........................Markus
Korinka
Jeszcze wykrój z "the medieval tailor's assistan" i rysunek jak to zszywac.
Mam nadzije, ¿e pomog±, jesli niewystarczajaco to jest do tego jeszcze opis (po angielsku).

Pozdrawiam
Kakofoniks
W¶ród prac Breughl`a jest rysunek ch³opa w lu¼nych spodniach z wysokimi butami (onucami?). Na pierwszy rzut oka nie s± one podwi±zywane w ¿aden sposób, ale nie mo¿na tego stwierdziæ na pewno.
Jest to jedyny (sic!) przyk³ad lu¼nych spodni jaki znalaz³em dla pó¼nego ¶redniowiecza w Europie.
Tomaszek
eeee... bez skrajno¶ci - spodnie obcis³e by³y w modzie - nie zmienia to postaci rzeczy, ¿e zdarza³y siê nieobcis³e ciuchy robocze. przyk³ady:
a) niemieckie spodnie robocze z landów pó³nocnych,
B) spodnie naszych i czeskich gwarków (górników)

ale ogólnie - obis³o¶æ rz±dzi - i to a¿ do nieprzyzwoito¶ci smile.gif
papa
Wojciech Radzki
A kiedy w Polsce pojawi³y siê jednoczê¶ciowe nogawice z saczkiem (lub jak kto woli nogawico-spodnie)?
By³y ju¿ na pocz±tku XVw? Czyta³em gdzie¶ ¿e w drugiej po³owie XVw, z kolei w innym miejscu znalaz³em informacjê ¿e pod koniec XIVw. crazy.gif To jak to w koñcu jest?

Pozdr!
WR
EwKa
To co widac na zalaczniku z "Medieval tailors assistan" to sa SPODNIO-nogawice..sorry!
Maja na stale wszyty saczek i sa zszyte z tylu. Nie moga byc rolowane w dol jak nogawice. W kostiumologii zwyklo sie uzywac terminu nogawice TYLKO w odniesieniu do 2 nie polaczonych ze soba nogawek. Na stronce ktorej adres podaje Markus sa wykroje SPODNIO-nogawic jeszcze wczesnych i nie tak wysokich. Pochodza one z lat 20tych XV wieku. Wymagaja one noszenia doubletu. Wysokie spodnio-nogawice pojawiaja sie ok. 1480 roku i sa o tyle wygodniejsze, ze nie wymagaja doubletu. A na pupie utrzymuje je wyrobione wciecie w pasie, elastycznosc tkaniny i zawiazany w pasie rzemyczek.

A!!!!!! Nogawice zeby byly obcisle MUSZA BYC ZSZYWANE NA NODZE!!! Korespondencyjnie sie nie da dobrze opiac nogawki na nodze.
EwKa
Prosze nie podawac Bruegla jako zrodla sredniowiecznego, bo tworzyl on w polowie XVI wieku a to, ze portretowani przez niego wiesniacy maja zapoznione stroje to nic nie znaczy. Te ciuchy to ewolucja stroju landsknechtowskiego wywodzacego sie z poznosredniowiecznego o ktory wlasnie w tym forum chodzi.

krotka lista z zaznaczeniem, ze chodzi o mode wloska a nie niemiecka, czeska czy polska (ultrahistorycznosc chyba wyklucza takie podroze mody z pd. na pn,))))
1.Antonio Pollaiuolo "Meczestwo Sw. Sebastiana" kusznik w rozowych nogawicach, ok.1480r.
2.Ercole de Roberti "4 cuda Sw. Wincentego" 1480r.-nogawice nie dowiazane do doubletow do pasa.
3.Bosch portretuje ludzi zarowno w nogawicach dowiazywanych("leczenie glupoty") jak i nie wiazanych (Syn mrnotrawny).1490-1500
4.Luca Signorelli "Sad ostateczny" nogawice nie polaczone, jakies szarfy lub koszula zedrana w pasie.
5. Tryptyk z Lusiny, Przelom XV i XVI w. "Cierniem koronowanie"Oprawca w zielonym doublecie i nogawicach nie polaczonych.

W "Historii mody" Boucher-wydanie polskie-mozna znalezc terminologie i mala ilustracje na str.213 (il.389) podpisana troche blednie. Przedstawia ona obraz a nie tapiserie, z konca XV w. anie pocz.XVI, i z terenu pd. Niemiec-taka estetyka...Na owej ilustracji mamy chlopa w slomianym kapeluszu, koszuli (bielusienkiej!!!) i nogawico-spodniach bez jakichkolwiek dziurek na wiazadelka!

W pocz. XVI w. koszula z bielizny awansuje do roli pieknego i kosztownie zdobionego elementu reprezentacyjnego ubioru. Dopiero w renesansie jest ogolnie przyjetym pokazywanie sie w koszuli i to nawet w przypadku kata na obrazie pasyjnym. Bo wszystko co przedstawia sztuka musialo byc polepszone i uestetycznione-taka filozofia sztuki sredniowiecznej-nawet jesli wydaje sie calkowicie realistycznym przedstawieniem zwyklego zywota.
Pozdrawiam
PS. Milo zobaczyc Twoja twarz Wotawo! ,))))))
Rudy
Nogawico-spodnie z saczkiem s± spox na grunw, tylko ¿e niskie - takie do bioder, a ten saczek to jest taki woreczek na "jajka" bigsmile2.gif, ale tego chyba t³umaczyæ nie musze ;P szyty z dwóch kawa³ków niby prostok±tnych tyle ¿e od ¶rodka takie wypuk³e, tak jak w za³±czniku pokazane.

Pozdr. Rudy
Rudy
Witka - it's me again ;P
Nie rozumiem stwierdzenia "z ty³kiem i saczkiem" :/ ciê¿ko by by³o ¿eby by³y bez tylka, a z saczkiem, w koñcu do czego¶ ten saczek trzeba przyszyæ.
A co do skórzanych spodni by³a gdzie¶ ju¿ dyskusja, i wnisek by³ taki ¿e by³y, ale dla jakich¶ rzemie¶lników i w podró¿y, ale i to baaaaardzo ¿adko, wiêc lepiej unikaæ takich rozwi±zañ.

Pozdr. Rudy
Pawe³ Lipnicki
Skórzane (zamszowe??) równie¿ wtedy,gdy by³o ciê¿ko o inne materia³y,lub
oszczêdzaj±c dobre i modne, ¿eby mieæ siê w czym pokazaæ.W ostateczno¶ci
dla niebogatego najemnika, ciury,s³ugi,pacho³ka - nie dla RYCERZA (musia³
dbaæ o P.R.) smile.gif tongue.gif
vroobell
No dobrze, te "spodnie" niedowi±zywane to pó¼na sprawa. A co z tymi niskimi, dowi±zywanymi do dubletu? Czy na 1410-1435 pasuj±? EwKa - Pomocy! bigsmile2.gif
El_Scorpion
Co zak³adali ¶redniowieczni na nogi jak mieli zamiar jachaæ gdzie¶ konno?
Bo nie wierzê ¿e szorowali majtasami po siodle.
POZDROWIENIA
Szypu³
W XV wieku dosc popularne sa wysokie buty skorzane (widac je na wielu rycinach przedstawiajacych jezdzcow)
w zasadzie sa to buty wysokie czesto az do pachwiny, dopasowane do nogi. czesto noszone z wywinieta czescia cholewki do okolic kolana.
Kasieniaczek
Wiem mniej-wiêcej jak go wykonaæ, ale mam problem z tym jak go przymocowaæ. Ok robimy sznureczki czy tam dziurki na sznureczki na górze po obu bokach ¿eby sie trzyma³o nogawic ,ale co z dolem, jak on ma byc przymocowany, bo chyba tak sobie luzno zwiewac to niepowiniem. Prosze o jakies rady i rysunki.

Pozdrawiam!

Kasieniaczek
Szymon de Conti Sarré
Fajny lapsus literowy :D

Do³em to on jest wszyty miedzy nogawice. Ta jego czê¶æ stanowi równie¿ bardzo wa¿ny i niejako "no¶ny" element, bo przecie¿ nogi nie spotykaj± siê w jednym punkcie (co¶ je tam dzieli... icon_wink.gif ). Nie mam w tej chwili wykroju, ale w "³ikend" bêdê w domu to wy¶lê, je¶li nikt nie zrobi tego wcze¶niej.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Wszystko wskazuje na to, ¿e przed 1480 rokiem saczek by³ wi±zany do dubletu, troki przechodzi³y przez ostatni± parê dziurek dubletu. Sam saczek potrafi siêgaæ do¶æ g³êboko. Wa¿ny trick przy dopasowywaniu nogawic - musz± siêgaæ jak najbli¿ej kroku, tak wysoko jak tylko siê da. Wtedy nie bêdzie strzela³ szew jak siê da du¿y krok, albo stanie w rozkroku. Ja nie mam problemu z bardzo g³êbokim wypadem czy szerokim rozkrokiem w³a¶nie dziêki takiemu skrojeniu.
Pozdrawiam
Gwyn
Kasieniaczek
Dziekuje za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie, czy moze on byc przymocowany do zwyklych nogawic, czy tez nosilo go sie wylacznie do nogawicospodni. Zastanowilo mnie to, gdyz nic nie znalazlam. Tak sobie mysle,ze przod zasloniety, a co wtedy z tylem, czy mogly byc widoczne gacie, jak to bywa w przypadku zwyklych nogawic?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Najprawdopodobniej najpierw zaczêto ³±czyæ coraz bardziej ty³, dopiero pó¼niej wprowadzono saczek. Chocia¿ na 100% nie wiadomo, w ka¿dym b±d¼ razie ja nie wiem smile.gif
Pozdrawiam
Gwyn
EwKa
Polecam:
http://lerozier.free.fr/chausses.htm
jest tam troche wyjasnione ale to tylko poczatek do wlasnych poszukiwan.
Jesli chcesz to mozesz poczytac sobie archiwalne maile na stronie Company of St. George na temat saczka (taki przyklad):
http://www.companie-of-st-george.ch/ml-livhist/msg02491.html
Kasieniaczek
Oo dziekuje bardzo smile.gif Napewno sie przyda.
SzalonyJogurt
Witam.
Nie chcia³em ju¿ zak³adaæ nowego tematu skoro ju¿ jest odpowiedni. Mam nadziejê, ¿e nikt nie oskar¿y mnie o nekromancjê zwa¿ywszy na datê ostatniej wiadomo¶ci smile.gif
Na tegoroczny Grunwald chcia³bym sprawiæ sobie w³a¶nie nogawico-spodnie z saczkiem.
Mam w zwi±zku z tym kilka pytañ (mam nadziejê, ¿e mogê liczyæ na Wasz± pomoc):

1. Znajdujê sprzeczne informacje na temat ich datowania. Przewa¿nie jest to koniec XIV w. ale znajdujê tak¿e informacje wskazuj±ce na koniec XV. Jak z tym wreszcie jest?

2. Domy¶lam siê, ¿e pocz±tkowo nogawice ³±czono z przodu, a dopiero pó¼niej z ty³u, tym samym wyewolu... wylewou... cholera, przechodz±c metamorfozê w co¶ na kszta³t spodni.
Teraz jednak rodzi siê pytanie jaki typ tego ubioru pasuje na ten okres, czy te po³±czone tylko z przodu, czy tak¿e te po³±czone z obu stron? S³ysza³em o sytuacji, gdzie kto¶ maj±cy te drugie nie zosta³ dopuszczony na imprezê pocz±tkowo-piêtnastowieczn±, tak wiêc odpowied¼ na to pytanie jest dla mnie wa¿na.

3.W przypadku tego pó¼niejszego typu posiadam odpowiednie wykroje, jednak do tego wcze¶niejszego niestety nie mogê nic znale¼æ. Je¿eli kto¶ dysponuje takim wykrojem lub zdjêciami bardzo prosi³bym o zamieszczenie lub o wskazówki, gdzie móg³bym co¶ takiego znale¼æ. Ogl±da³em oczywi¶cie wcze¶niej zamieszczone linki, jednak niestety nie znam francuskiego, a t³umacz, zwiê¼le mówi±c okazuje siê ma³o skuteczny (przyk³ad: Kiedy dwa sygna³y zosta³y zebrane i do³±czone do gippon, obejmowa³y one doln± czê¶æ pleców. Konformacji ogony wê¿a pozwoli³o na utrzymanie kontroli w tej czê¶ci cia³a lub utraciæ ubraniu. bigsmile2.gif )

Bardzo proszê o pomoc i z góry bardzo dziêkujê.
MotyllicA
Na pewno spodnio-nogawice z saczkiem s± odpowiednie na Grunwald. Szczerze mówi±c, pierwsze s³yszê o wi±zaniu tylko z przodu, jednak mo¿e w³a¶nie to obrazuje ten wykrój? http://www.freha.pl/style_emoticons/default/dunno.gif
http://lerozier.free.fr/harmand_icono/chausses005.jpg

Potrzebny mi wykrój na takie spodnie wi±zane z obu stron (tak¿e na Grunwald), jednak zagraniczne strony w niczym mi nie pomog±, a nawet nie my¶lê o korzystaniu z t³umacza Google bigsmile2.gif I co do powy¿szego wykroju, to zupe³nie nie wiem, jak siê zszywa te nogawice, bo wychodzi mi na to, ¿e z ty³u jest dziura i nie widzê tych trzech szwów z ty³u, tylko jeden po ¶rodku http://www.freha.pl/style_emoticons/default/dunno.gif Móg³by kto¶ spróbowaæ to jako¶ opisaæ (po polsku)? Nawet maj±c spodnie na wzór w rêku, nie potrafiê tego prze³o¿yæ na fragmenty materia³u, bo przy trzymaniu jednej nogawicy za tylny szew, ca³e spodnie uk³adaj± siê dziwacznie...

I jeszcze - pierwszy link z tego w±tku niestety wygas³ angsad.gif
Yhm
CYTAT
Na pewno spodnio-nogawice z saczkiem s± odpowiednie na Grunwald.

Sk±d ta pewno¶æ? Bezpieczniej zrobiæ rozdzielne, dobrze zabudowane na ty³ku, jak z linka. który poda³a¶. Pewna ¼ród³a na zszywane dopiero po 1430/1450, tak samo jak na nogawice ze strzemi±czkiem.

A http://lerozier.free.fr/chausses.htm jak najbardziej dzia³a.
MotyllicA
Kolega z bractwa sobie takie zrobi³ w³a¶nie na Grunwald. Zupe³nie zabudowane, jednak siêgaj±ce tylko do bioder. Wy¿sze s± jeszcze pó¼niejsze. Je¶li to nie jest pewne, to mogê poczekaæ do odpowiedzi co do zg³oszeñ na tegoroczny Grunwald i wtedy powiedzieæ ju¿ na pewno, co zostanie stwierdzone.

A te spodnie z mojego linku s± zszyte z ty³u tylko w tym jednym miejscu, zgadza siê? Zupe³nie nie widzê tego przestrzennie.

Chêtnie bym zobaczy³a wykrój na zupe³nie zabudowane spodnie z saczkiem, je¶li kto¶ mo¿e ma.

Mówi³am o tym linku: http://site.voila.fr/costumesXV/chausses.htm chyba ¿e mo¿e to by³o to samo.
Yhm
Spodnie z twojego linku nie s± zszyte wcale. Po prostu mniej wiêcej na ko¶ci krzy¿owej jest miejsce na parê wi±zade³ek tu¿ obok siebie. I koñce nogawic po prostu biegn± obok siebie zupe³nie nie zszyte lekko siê rozchodz±c ku krokowi.

Kliknij w linka z poprzedniego postu - te¿ nie czytam po francusku, a jednak widaæ jak byk, co panowie chcieli powiedzieæ. Masz obrazek nogawic + wykrój. Jak jest ³ezka to jest saczek, jak jej nie ma to nie ma i saczka.
MotyllicA
Ach, ju¿ rozumiem smile.gif Czyli te spodnie po lewej nie s± zszyte? http://lerozier.free.fr/harmand_icono/chausses012.jpg By³am pewna, ¿e to wszystko spodnie, a to jednak dziura na gacie? Hmm... no to dziêki za wyja¶nienie, bo ju¿ siê w tym pogubi³am http://www.freha.pl/style_emoticons/default/crazy.gif

A co z wykrojem na w³a¶nie takie spodnie z saczkiem zszyte ca³kowicie? Na tej stronie takich niestety nie ma.
Yhm
Spodnie które teraz da³a¶ s± zszyte. Polecam raczej bardziej zabudowane i nie zszyte co¶ na wzór

MotyllicA
To w³a¶nie chodzi mi o wykrój na takie. Jest tam gdzie¶ do nich wykrój, z którego mog± wyj¶æ te spodnie? Nie mam zupe³nie zmys³u krawieckiego, ani nie znam francuskiego, dlatego tak dopytujê o wszystko.
Dziêki za rady, jednak mój Rycerz zamarzy³ sobie w³a¶nie te nogawico-spodnie i nie wiem, czy da siê namówiæ na inne ;)
Yhm
Postrasz go, ¿e maj± do¶æ w±tpliwe datowanie, je¶li chodzi o Grunwald i ¿e wygodniej siê za³atwia potrzeby higieniczne, je¶li nie musisz odwi±zywaæ saczka ;) Poza tym nogawico-spodnie maj± mi³y zwyczaj pêkania na ty³ku i prucia siê na wszystkie strony, je¶li szyje je pocz±tkuj±ca krawcowa. Wytnij sobie ten wykrój z gazety, sklej w miejscu, gdzie bêdzie przykrótka i przy³ó¿ do rycerza, a zobaczysz, ¿e siê ³adnie sk³ada i gdzie trzeba poprawiæ. Szmata z lumpeksu te¿ bêdzie na miejscu. Potem gotowy wykrój odrysuj na we³nie dwa razy i masz nogawice. Polecam opcjê ze stópk± - mniej roboty je¶li chodzi o kombinowanie co za³o¿yæ na stopê. Zw³aszcza, ¿e zazwyczaj pada to na wspó³czesn± bawe³niano-nylonow± skarpetkê.
Rita
I skrawaj nogawice ze skosu, z we³ny flauszowej p³aszczowej lub dobrze ubitego sukna - takie materia³y dobrze pracuj± na ciele i nogawice nie pêkaj±.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.