Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Okrêty -Sarmacja
> Przedmoty codziennego u¿ytku > W podró¿y
Keylan
ok niewiedzia³em gdzie to wcisn±æ wiêc je¶li co¶ skopa³em prosze modów o przeniesienie tego tematu:)
Interesuje mnie jakie statki i ³odzie p³ywa³y po rzekach i morzach w XVI-XVII wieku zw³aszcza pod polsk± bander± (nieno floty to rzeplita niemia³a no poza czasami W³adys³awaIV...chyba :-) ) mam ksi±¿ke Przemys³awa Smolarka Dawne ¯aglowce ale z tego okresu niema za wielu rzeczy w niej najpierw wikingowie potem kolumb i spó³ka a potem prawie odrazu angole holendrzy i france z 18wieku....
interesuje mnie wszystko co tego dotyczy zw³aszcza mniejsze jednostki ba³tyckie (Kecze Pinasy itp)
Tomaszek
szcza³ka...

jest taka ksi±zka jak "¿aglowce" tekst: Stefan Gulas, ilustr. Pavol Pevny ... wszystko w niej jest... naprawdê nei dam rady przepisaæ... z okolic i czasu Cie interesujacych jest np:

galera nowo¿ytna, galera francuska (XVII - XVIII w.), galeasa, szebeka, felluka, okrêty kawalerów maltañskich, pinka, tartana, galera pó³nocnoeuropejska, karawela, karaka, galeony wszelkich rodzajów ;), fleuta, pinasa, okrêty liniowe (o ju¿ sie zagalopowa³em) - ca³a ksi±zka to bez ma³a 250 stron wiedzy o historii ¿agli :D

najlepiej znajd¼ - op³aca sie kupiæ i mieæ, jak siedzisz w ¿eg³arstwie - podstawa... aha -
wydawnictwo "Sport i turystyka", Warszawa, 1985...

papa
Szymon de Conti Sarré
Ave!

To jest ¶wietna ksi±¿ka! Do³±czam siê do namawiania do kupna. Zastanawiam siê tylko, czy to siê jeszcze da zrobiæ. Jak na tak niewielk± pozycjê, zawarto w niej naprawde du¿o wiedzy, bez powa¿nego sp³ycania tematu. Te wszystkie zachwyty staj± siê jasne, kiedy dowiemy siê jakiej narodowo¶ci s± autorzy. Pochodz± mianowicie z nacji zwi±zanej od wieków z morzem, gdzie tradycje ¿eglugi i ¿eglarstwa s± pewnie najbogatsze w tej czê¶ci ¶wiata - z Czech cool.gif .

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Tomaszek
ka¿dy przecie¿ wie ¿e "Dzieje marynarki wojennej Czech" i "kuchnia Etiopska" to dwa najznamienitsze dzie³a w historii ¶wiata... mad.gif devil.gif cool.gif
Keylan
no tak :-) niestety mam narazie kilka innych wydatków angsad.gif poprostu z ciekawo¶ci siê pytam. Rzeplita floty chyba nieposiada³a prawda? ale Gdañsk Elbl±g albo miasta kurlandii?? tak z czystej ciekawo¶ci mo¿e kto¶ siê orientuje jaki rz±d cen to jest zbudowanie takiego ¿aglowca z epoki tzn takiego ma³ego ba³tyckiego.... tak z 20m d³ugo¶ci :-)
Micha³ Tarnogrodzki
Polecam Ksia¿kê "Bitwa pod Oliw±" wyd. Bellona

Jest tam w mierê dok³adny opis tworzenia polskiej floty tego okresu.

(kolejna ¶wietna ksi±¿ka z serii "bitwa pod...")
Tomasz Brol
Je¶li dobrze pamiêtam, to ksi±¿ka "¯aglowce" jest w posiadaniu mojego klubu (¦l±ski Yacht Club). Je¶li kto¶ bêdzie bardzo potrzebowa³, to mogê poprosiæ Szymone de Conti Sarre o zrobienie jej skanu.
A tak na pocz±tek troszku fajnych informacji (bardzo podstawowych) o ¿aglowcach: http://www.zaglowce.ow.pl/index.php

Pozdrawiam
Keylan
oh gdyby móc takiego 80-200 tonow± pinke by³o by super Bia³egoPsa ¯ó³tego Lwa albo co¶ takiego :-) tylko ¿e pewnie by to poch³onê³o spor± kasiorke:(
ciekawe czy s± rycinki XVIIwiecznych pink polskich
Unik
By³a taka ksi±¿ka "Polska nad Ba³tykiem", autora nie pomnê. Tam jest napisane wszystko o polskiej flocie królewskiej w XVI-XVII w.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.