Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak zrobiæ drewnian± pochwê do miecza?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Inne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Olek
Witam,
Wiem, ¿e ju¿ siê dwa tematy na FREHA pojawi³y dotycz±ce pochew na miecze i ich przypasañ. Mnie bardziej by interesowa³o zapytanie, czy nikt nie ma jakiej¶ recepty na zrobienie w³asnymi ¶rodkami w miarê przyzwoitej pochwy na miecz. Chodiz mi o drewnian± pochwê do jedynki; II po³ XIV, lub I po³ XV wieku. Zastrzegam, ¿e nie mam do dyspozycji pe³nowymiarowego warsztatu icon_sad.gif wiêc prosi³bym o raczej proste metody. Je¶li do mocowania takiej pochwy jest potrzebny jaki¶ specjalny pas, to nie pogardzi³bym równie¿ wiedz± dotycz±c± jego zrobienia smile.gif Dziêki z góry icon_cool.gif
Kacper
nie jestem pewien ale mo¿esz spróbowaæ ta: (z obserwacji pochwy drewninej która lzy u mnie..)

kawa³ek drewna o d³ugo¶ci wiêkszej ni¿ miecz rozpo³awiasz delikatnie wzd³ó¿, nastêpnie dr±¿ysz obie czê¶ci jak ³ódeczki. zostawiasz do wyschniêcia. Potem robisz z niegarbowanej skóry pokrycie i po na³o¿eniu na obie czê¶ci moczysz ja i suszysz by je przytrzymaywa³a. Przy pocz±tku pochwy i koñcu robisz obicia (nie wiem jak to nazwaæ) z jakiego¶ metalu (to miejsce sie idealnie na ozdoby nadaje)..

to tyle z moich prób... nie wiem tylko jak z historyczno¶ci±...
Sendilkelm
Witam

Naj³atwiej jest zrobiæ pochwê ze sklejki po prostu odrysowujesz kszta³t miecza na sklejce, dodajesz do tego z pó³torej centrmetra i wycinasz dwa takie same kszta³ty. Na pozostawione miejsca wklejasz paski sklejki(ich ilo¶æ zale¿y od grubo¶ci miecza) i na to naklejasz drug± wyciêt± czê¶æ sklejki. Po dobrym wyschniêciu kleju boki pochwy mo¿esz zeszlifowaæ na pó³okr±g³o. Tak przygotowan± pochwê mo¿esz obci±gn±æ skór± i za³o¿yæ okucia.
Vislav
Witam

Duzo informacji jest tutaj Pochwa i przypasanie miecza. Zwyczaje i konstrukcja. . M.innymi str.3.

Pozdrowienia
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.