Witajcie!!!
Mam powa¿ny dylemat a co za tym idzie pro¶bê o pomoc do wszystkich zainteresowanych.
Jak wiadomo zdobnictwo nie ominê³o ró¿nego rodzaju broni, pancerzy i odzienia nale¿±cego do rycerstwa i pospolitego wojska. Mamy piêknie zdobione g³owice mieczy, he³my, zbroje itd. W jaki sposób zdobnictwo odnosi siê do ³uków (interesuj± mnie g³ównie ³uki angielskie).
Przecie¿ na pewno nie jeden ³ucznik zdobi³ sw± broñ. Jakie motywy i metody zdobnictwa dawniej stosowano odno¶nie ³uków np. rze¡bione majdany, malowane ramiona (mo¿e jakie¶ motywy kwiatowe?)itp. Do czego zmierzam? Mianowicie czy zmieniaj±c ³uk z patyka w dzie³o sztuki z misternymi p³askorze¡bami ramion, majdanem w kszta³cie morskiej fali ze stonowanymi kolorystycznie malunkami, nie uchodzi³oby to we wspó³czesnych krêgach rycerskich jako powiedzmy... kretynizm???
Je¿eli kto¶ interesowa³ siê podobn± spraw±, ma mo¿e jakie¶ fotografie zdobionych ³uków, wie co¶ na temat takiego zdobnictwa, ma jakie¶ pomys³y, bardzo ale to bardzo proszê o pomoc.
Dziêkujê i pozdrawiam.
Narazie b³êdny ale nieob³êdny rycerz Tupa
Ps: Za jaki¶ czas mogê przedstawiæ szczegó³owe projekty zdobionego ³uku, szkice w³asnej roboty a jestem w tym naprawdê niez³y... Ponadto posiadam po ojcu warsztat zegarmistrzowski z kolekcj± bardzo precyzyjnych narzêdzi i jestem w stanie pokryæ ³uk delikatnymi p³askorze¡bami nie naruszaj±c konstrukcji broni.