Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zdobnictwo ³uków
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Tupa
Witajcie!!!
Mam powa¿ny dylemat a co za tym idzie pro¶bê o pomoc do wszystkich zainteresowanych.

Jak wiadomo zdobnictwo nie ominê³o ró¿nego rodzaju broni, pancerzy i odzienia nale¿±cego do rycerstwa i pospolitego wojska. Mamy piêknie zdobione g³owice mieczy, he³my, zbroje itd. W jaki sposób zdobnictwo odnosi siê do ³uków (interesuj± mnie g³ównie ³uki angielskie).
Przecie¿ na pewno nie jeden ³ucznik zdobi³ sw± broñ. Jakie motywy i metody zdobnictwa dawniej stosowano odno¶nie ³uków np. rze¡bione majdany, malowane ramiona (mo¿e jakie¶ motywy kwiatowe?)itp. Do czego zmierzam? Mianowicie czy zmieniaj±c ³uk z patyka w dzie³o sztuki z misternymi p³askorze¡bami ramion, majdanem w kszta³cie morskiej fali ze stonowanymi kolorystycznie malunkami, nie uchodzi³oby to we wspó³czesnych krêgach rycerskich jako powiedzmy... kretynizm???

Je¿eli kto¶ interesowa³ siê podobn± spraw±, ma mo¿e jakie¶ fotografie zdobionych ³uków, wie co¶ na temat takiego zdobnictwa, ma jakie¶ pomys³y, bardzo ale to bardzo proszê o pomoc.
Dziêkujê i pozdrawiam.
Narazie b³êdny ale nieob³êdny rycerz Tupa

Ps: Za jaki¶ czas mogê przedstawiæ szczegó³owe projekty zdobionego ³uku, szkice w³asnej roboty a jestem w tym naprawdê niez³y... Ponadto posiadam po ojcu warsztat zegarmistrzowski z kolekcj± bardzo precyzyjnych narzêdzi i jestem w stanie pokryæ ³uk delikatnymi p³askorze¡bami nie naruszaj±c konstrukcji broni.
Tomasz Pêkala
Witam!
Elementy zdobnicze - jak najbardziej, ale...to zale¿y o jaki ³uk chodzi.
Wschodnie ³uki kompozytowe - jak najbardziej. Tu czêsto sam± warto¶æ ³uku podnosi³y umiejêtnie i z wysoka precyzj± naniesione zdobienia. Tam pracowa³y inne elementy. Wierzchnia warstwa spe³nia³a zarówno rolê ochronn±, jak i w³a¶nie zdobnicz±.
Proste zachodnie - tu mo¿e byæ problem. W tym przypadku starano siê niestosowaæ ¿adnych udziwnieñ - szczególnie je¶li narusza³oby to strukturê w³ókien drewna.

Zapraszam do przejrzenia linków w serwisie Czas £uku http://bowtime.republika.pl - bêd± niebawem uaktualniane.
Szczególnie tych po¶wiêconych ³ukom wschodnim

Pozdrawiam serdecznie
Piotr Niemir Kotowicz
We wschodnich ³ukach zdobione by³u z regu³u elementy rogowe. Jak zauwa¿y³ kolegsa Tomasz zdobienie powierzchni drewnianych narusza³oby strukturê w³ókien.
Podsy³am jeden z przyk³adów zdobnictwa ³uków wschodnich - tzw. wê¿ownic±. Elementy przedstawione pochodz± z grobu wojownika datowanego na XII wiek z Gródka nad Bugiem, woj. lubelskie
Langus
Witam

Ja na swoim "Bisoku" mam wyt³oczony ornament. Symbol ów przypomina liczbê "17". Ornament ów znajduje siê na majdanie.

(((:

Pozdrowienia
Robert £aziñski
Ten "ornament" na bisoku to oznaczenie si³y naci±gu. Bisok nie robi ³uków drewnianych tylko kompozyty z laminatem z tworzyw sztucznych i mo¿e sobie pozwoliæ na drobne naruszenie struktury drewna. Wydaje mi siê, ¿e jednak podstawowym sposobem zdobienia ³uków azjatyckich by³o ich malowanie. Oczywi¶cie wystêpowa³y ró¿ne nak³adki (czy to nie gdzie¶ w Waszych okolicach Niemirze znaleziono nak³adki na ³uk ze z³otej folii prawdopodobnie huñskiej prowieniencji), wiêc mog³y byc te¿ rogowe rze¼bione. Sam mia³em w rêkach perski ³uk metalowy, którego bu³atowe ramiona (¿eby by³o ciekawiej wkrêcane w majdan) by³y zdobione nabijaniem z³otem i grawerowaniem (przez opuszczenie sporej ilosci t³a na ramionach w okolicach majdanu), no ale to ju¿ XVII w.
Tomasz Rajtar
CYTAT
Ten "ornament" na bisoku to oznaczenie si³y naci±gu

Mówisz? Nieee... no co Ty... Naprawdê? hehehe.gif
Langus? Zgad³by¶, ¿e to o to chodzi? bigsmile2.gif

P.S. ¯artujê sobie... tak jak i Langus wy¿ej... icon_wink.gif
Langus
Witam

Jeju... Kur... zapia³...
Tomku nie zgad³em...
Robert jeste¶ wstrêtny. Ja s±dzi³em ¿e mam naturalny ³uk i to w dodatku wypasiony z ornamentami a Ty mi tu mówisz ¿e mam laminata jakiego¶... NIE LUBIE CIE!

icon_cry.gif icon_cry.gif icon_cry.gif

Pozdrowienia

bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Piotr Niemir Kotowicz
Huñski ³uk ze z³otymi ok³adzinami pochodzi z Jakuszowic w województwie ma³opolskim - spory kawa³ek od Sanoka. A ty Langus nie bocz siê na ludzi bo Ci na treningu wt³ukêsmile.gifsmile.gifsmile.gif
Niemir
Robert £aziñski
Trudno zb³a¼ni³em siê, nie znamy siê wiêc nie wiedzia³em jakie Langus posiada informacje na temat bisoków, ale nie mia³em zamiaru robiæ z nikogo idioty ani imbecyla - za to zdaje siê uda³o mi siê skutecznie zrobiæ takiego z siebie, bywa. Nieporozumienie wynika chyba z tego, ¿e dokumentnie nic mi nie mówi± te znaczki umieszczone przez Langusa na koñcu wypowiedzi, dopiero Kolega Tomek u¶wiadomi³ mi ¿e to "u¶mieszek" i oznacza ¿art.
Tomasz Rajtar
A ja przepraszam, ¿e nie zda³em sobie sprawy z tego, i¿ kto¶ mo¿e po prostu takiego "u¶miechu" nie zidentyfikowaæ... W takim wypadku wypowied¼ Marcina vel Langusa mo¿e wygl±daæ faktycznie dziwnie...
Zostawmy w takim razie t± nieszczêsn± "dygresjê". Chêtnie dowiem siê jeszcze czego¶ o zdobieniach ³uków. Nauki nigdy za wiele... icon_wink.gif
Tomasz Pêkala
CYTAT(Piotr Niemir Kotowicz)
We wschodnich ³ukach zdobione by³u z regu³u elementy rogowe. Jak zauwa¿y³ kolegsa Tomasz zdobienie powierzchni drewnianych narusza³oby strukturê w³ókien.
Podsy³am jeden z przyk³adów zdobnictwa ³uków wschodnich - tzw. wê¿ownic±. Elementy przedstawione pochodz± z grobu wojownika datowanego na XII wiek z Gródka nad Bugiem, woj. lubelskie

Witam!!!
Czy móg³by¶ podaæ bli¿sze dane?
Mo¿e jakie¶ ¼ród³o?
Mo¿e jakie¶ xero do dostania - bo jak rozumiem jest to z jakiej¶ pracy.

Jako¶ nie wygl±da mi to na elementy ³uku, ale moge siê myliæ.

Pozdrawiam serdecznie

ps. A na wyrobach £ukbis-u mo¿ecie sobie mazaæ ile wlezie. Nawet wgniataæ ile wlezie. Szczególnie na czê¶ci majdanu. Ta czê¶æ w tym ³uku nie pracuje prawie wogóle. Ale naruszcie konstrukcje ramion - gwaranowane pêkniêcie. Fiber to fiber. ;)))
Piotr Niemir Kotowicz
Witam
Oto odsy³acz bibliograficzny: S. Jastrzêbski, J. Maciejczuk "Grób wczesno¶redniowieczny z Gródka nad Bugiem, stan. 1C, woj. zamojskie", (W:) Studia nad etnogenez± S³owian i kultur± Europy wczesno¶reniowiecznej, tom. 2, s. 55-61, Wroc³aw-Warszawa-Kraków-Gdañsk-£ód¼.
Hmmm . A je¶li nie ³uk to co Ci przychodzi do g³owy?
PS. JAk nie zdobêdziesz artyku³u to go zeskanujê i wy¶lê...
Wotawa
Piotrze, Tomasz ma racjê, to raczej nie s± elementy ³uku. Mo¿e ³ubia, ale nie ³uku.
Nie wiem, wszystko to mog³o byæ, ³±cznie z elementami siod³a.
Pewnie trzeba by pokazaæ Abratowi, mo¿e by cos wykombinowa³.

Przypimina mi sie opisanie cybucha fajki wodnej jako perskiego zekiera a dzirytów jako strza³. Zdarzaj± siê takie pomy³ki.
Dla mnie to te¿ nie s± elementy ³uku. Przynajmniej nie wszystkie. Pan Maciejczuk nie musia³ siê znac akurat na ³ukach. Poprosimy o artyku³, bo bardzo jestem ciekaw dlaczego elementy te rozpoznano jako czê¶ci ³uku.
Ja nie jestem w stanie sobie wyobraziæ co to móg³ byæ za ³uk. Poza tym nie ma skali. Mo¿e to nas myli?

Huñski ³uk o którym ju¿ wspominano by³ akurat ceremonialn± odzank± w³adzy. Z tego siê nie strzela³o. Je¶li chodzi o koczowników odsy³am do ¼róde³ wêgierskich - bardzo po¿yteczne.
Piotr Niemir Kotowicz
Macie co chcecie!
Oto ca³y artyku³ (z wyj±tkiem mapki ze stanowiskiem).
Czê¶æ jak pisz± autorzy to chyba rzeczywiscie fragmenty ³ubia, ale czy wszystkie?
Opiniê pozostawiam specjalistom
Niemir
Piotr Niemir Kotowicz
i jeszcze koñcówka...
Pozdrawiam
Niemir
Wotawa
A w³a¶nie. Czyli dobrze kombinowa³em :-).
Tak jak jest napisane - niektóre elementy rogowe niezdobione mog± byæ czê¶cia ³uku. Np. 2 w za³±czniku b. Na oko ok³adzina boczna majdanu.
Potwierdza siê, ¿e te zdobione to elementy sajdaka.

Dziêki Piotrze za pouczaj±c± (po³uczaj±c± icon_wink.gif) lekturê. Fajna rzecz.
Co do giêcia miecza - nie jestem pewien czy tylko przy wyga¶niêciu rodu go niszczono. Chodzi tu czasy i miejsce opisywane w artykule. Nie podwa¿am tego akurat - zastanawiam siê.

Zastanawiam siê te¿ (taka refleksyjna natura) na ile przenikanie wschodniego i zachodniego uzbrojenia na pograniczu polsko-ruskim mog³o pojawiaæ siê pó¼niej, np. pod koniec XIVw. Choæ nie wiem te¿ czy w przypadku tego przypadku mozemy mówiæ o przenikaniu.
Ale to temat na inn± bajkê.
Piotr Niemir Kotowicz
Co do giêcia miecza to chyba autorzy nieco intuicyjnie podeszli do tematu. Ale jakie¶ znaczenie magiczne mieæ to mog³o. Jednak autorzy tego¿ opracowania nie s± bronioznawcami (ani nawet specjalistami od wczesnego ¶redniowiecza) wiêc mogli nieco popu¶ciæ fantazji.
Co do przenikania - to moim zdaniem jest ono jednak tutaj wyra¼ne. £uk refleksyjny - nieodzowny atrybut koczowników, miecz - kojarzy nam siê z uzbrojeniem ludów osiad³ych (w tym wypadków Rusinów). Je¶li by³by tutaj pochowany koczownik to raczej wyposa¿ony by³by w szablê - nie spotka³em siê z grobami koczowników gdzie wk³adanoby jako wyposa¿enie miecz. Analiza antropologiczna szkieletu wykaza³a jego przyanle¿no¶æ do tzw. typu czuchoñskiego, który to jest najliczniej reprezentowany w¶ród ludno¶ci wschodnios³owiañskiej oraz ludno¶ci zamieszkuj±cej obszary Wschodniej Polski. To moim zdaniem mo¿e wskazywaæ, ¿e pochowany tutaj cz³aczyna by³ pochodzenia "osiad³ego"
Ale zaznaczam to tylko sugestia
Niemir
Abrat
Na pogiêtych mieczach siê nie znam, na niepogiêtych te¿ dunno.gif ale czesto siê z tym spotyka³em w publikacjach opisuj±cych pochówki (albo mi siê teraz zdaje, ¿e czêsto). Ale ja chcia³em jak zwykle o ³ukach.
Ogl±dno³em sobie wreszcie te skany z ko¶cianymi czê¶ciami ale jeszcze dok³adnie nie porównywa³em z innymi publikacjami, i pewnie tego, z braku czasu, nie zrobiê prêdko. Tak na szybko to tak jak Wotawa pisa³ jedna z czê¶ci pasowa³a by do ok³adki ko¶cianej majdanu (od brzu¶ca lub grzbietu), jeszcze jedna byæ mo¿e do bocznej ok³adki majdanu ale to muszê siê dog³êbniej wczytaæ w tekst i wymiary. Odno¶nie tak wygiêtego kawa³ka, to je¶li ju¿ czê¶æ oporz±dzenia ³uczniczego to z ³ubia. Mo¿na by siê pokusiæ o rekonstrukcjê, maj±c zacz±tek.
Mo¿e jeszcze co¶ wydumam.

Teraz z innej beczki, odno¶nie zdobieñ, ju¿ co¶ wcze¶niej napisa³em ale post wycofa³em, aby jeszcze parê rzeczy sprawdziæ. Otó¿ dzisiaj, wrzuci³em na inny temat ³uczniczy, ³uk p³aski ze Szwecji z wyra¼nymi zdobieniami, i s± to raczej zdobienia wyrzezane w ³uku. W tek¶cie nic o tym nie by³o napisane. Nie maj±c ¼róde³ europejskich (dalej nie wiem czy jakie¶ s±) dotycz±cych zdobieñ ³uków drewnianych w ¶redniowieczu, przygl±dno³em siê jak to wygl±da³o u ludów, stoj±cych co prawda ni¿ej w technicznym zaawansowaniu ni¿ ¶redniowieczni Europejczycy, ale powszechnie pos³uguj±cych siê ³ukiem, czyli do Indian w Pó³n. Amer. A zdobienia u nich s± praktycznie we wszystkim co siê da ozdobiæ. £uki tam malowano w ró¿ne kolory i wzory, przyczepiano do nich piórka i frêdzelki itp. oraz równie¿ wycinano na nich wzory i to zarówno po bokach jak i na stronie grzbietowej i brzusznej ³uku. Oczywi¶cie nie by³y to g³êbokie naciêcia. Oczywi¶cie bywa³y te¿ rze¼bione krañce ³uków, na zewn±trz zaczepów.
Je¶li wzi±æ pod uwagê, ¿e i w ¶redniowiecznej Europie lubiono zdobienia, to dlaczego by nie zdobiæ ³uków? Na pewno malowaniem, a je¶li kogo¶ staæ na próby, mog±ce siê skoñczyæ zmian± sposobu uzytkowania ³uku z broni na ozdobê ¶cienn± (lub pochodniê) to mo¿e i lekkie rytownictwo?

Z drugiej strony by³a w którym¶ z postów mowa o ³ukach z £ukbisu, moim zdaniem (bardzo subiektywnym), robienie ich na bardziej ¶redniowieczne jest nonsensem. Z uwagi na technologiê s± one nieodwracalnie XX-XXI wieczne. Maj± za to, obok niehistoryczno¶ci cicho.gif, wiele innych pozytywnych cech.
Co do moich pogl±dów na rekonstrukcjê s± one o tyle ma³o istotne, ¿e ja osobi¶cie siê tym nie zajmujê blinkie.gif

Howg
Gyula
>Co do giêcia miecza - nie jestem pewien czy tylko przy wyga¶niêciu rodu go niszczono.<

Z gieciem mieczy roznie to bywalo, np u Magyarow czasami lamali szable,ale czesciej kladli je po drugiej stronie, ogolnie chodzi tu o wierzenia zycie po smierci itd.
Zycie po smierci jest lustrzanym odbiciem zycia obecnego, i tak jak zlamia w tym zyciu w drugim bedzie cale jak i kladzenie na odwrot przedmiotow. To tez moze byc jednym z wyjasnien polamanych lub gietych mieczy lub szabel.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.