Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Misterium
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie staro¿ytne > Inne uzbrojenie staro¿ytne
Romanus
Do misterium ( inscenizacja mêki, ¶mierci i zmartwychwstania Chrystusa) potrzebujê he³mu jaki nosi³ zwyk³y ¿o³nierz rzymski (miles gregarius), dowodzony przez centuriona (setnik). Sam setnik nosi³ he³m z poprzecznym pióropuszem. Gdyby kto¶ (najlepiej z Olsztyna b±d¿ okolic) posiada³ taki lub podobny he³m, ale bez pióropusza i móg³by mi go u¿yczyæ do wspomnianego przedstawienia, to by³bym niezmiernie wdziêczny. Gdyby jeszcze kto¶ mia³ w³óczniê ( hasta) i nagolennice, to ju¿ ca³kiem by³oby O.K. Dziêki i pozdrawiam.

Romanus
Wotawa
Zwyk³y legionista nie u¿ywa³ hasta w tych czasach, nie u¿ywa³ tak¿e nagolennic.
Straznik móg³ pe³niæ s³u¿be tylko w tunice (kolor niebarwionego lnu lub niebarwionej we³ny), z mieczem i tarcz±, móg³ mieæ pilum i kolczugê.
W przeciwieñstwie do ¶redniowiecznych zasad odtwarzania, legionista powinien mieæ miecz (przede wszystkim).
Ukrzyzowanie Jezusa mia³o miejsce najprawdopodobniej miedzy 30 a 35 r.n.e. (proszê poprawiæ jesli siê mylê). Wskazuje to na czasy Tyberiusza (pod koniec rz±dów).
W czasach Tyberiusza najprawdopodobniej wesz³a w u¿ycie lorica segmmentata (corbridge "A"), jednak by³o to prawdopodobnie uzbrojenie charakterystyczne raczej dla legionów zachodnich.
Nie wiem jakie legiony stacjonowa³y wtedy w Palestynie, mozliwe te¿ (a raczej nawet bardziej prawdopodobne), ¿e do takich zadañ jak zajmowanie sie wiêxniami wykorzystywano raczej ¿o³nierzy legionów pomocniczych (inne uzbrojenie i strój trochê).

Dla legionisty he³m mo¿e byæ cesarsko -galijski, br±zowy italski.
To tak na przysz³o¶c, moze siê przyda.
Romanus
Napisa³em opieraj±c siê na dostêpnej mi literaturze, chyba ¿e istniej± sprzeczno¶ci.Je¿eli chodzi o ¿o³nierzy Pi³ata,to mia³ ich niewielu, legionu nie mia³ ¿adnego. Najbli¿ej stacjonuj±ce legiony by³y w Antiochii i w Syrii, której podlega³a prowincja palestyñska.Dziêki za informacje.
NADAL OCZEKUJÊ NA CO¦ Z UBIORU MILES GREGARIUS. MO¯E KTO¦ SIÊ ODEZWIE ?
Pozdrawiam.

Romanus
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.