Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: gorsety
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Damskie ubiory renesansowe i barokowe
Madeleine
Proponujê tu przeniesc rozpoczynaj±ca sie dyskusje o gorsetach z tematu "dublety" bo wydaje mi sie ze jest to jednak temat interesuj±cy i warto go rozwin±c... Do³±czam sie do pytania Izy o aksamit bawe³niany w XVI wieku smile.gif i jeszcze nie do konca rozumiem pewna kwestie: wydaje mi sie ze w sukniach 16 wiecznych gorset by³ pod spodem a suknia na wierzchu a nie ze suknia mia³a usztywniana na wzór gorsetu górê... przecez przy ilosci uzytych usztywnien wygl±da³oby to fatalnie i nie widac czegos takiego na ¿adnym obrazie: raczej ³adnie rozpiêty aksamit (jedwabny? bawe³niany??) na czyms sztywnym opd spodem...
EwKa
Przejezyczenie-mowiac o XVI w. mialam na mysli jedwabny, mowiac o rekonstrukcji wspominalam o bawelnianym aksamicie...Ja wiem, ze fajnie sie czepiac slowek ale czy cos konstruktywnego moze wyjsc z tego?

Gorset bielizniany-nazywajmy go sobie w ten sposob-orginalny, z konca XVI w. ktory znalazlam jest z barchanu i usztywniony zarowno fiszbinami (trzcinkami?) jak i brykla wykonana z deseczki. Przy takiej pancernosci gore sukni wieszchniej nie wspominajac juz o sukni spodniej nie sadze aby usztywniano niczym innym jak tylko grubymi podkladami sztywnego plotna i pojedynczymi fiszbinami na szwach.

Dublowanie calej "klatki" z fiszbin we wszystkich 3 warstwach jest nielogiczne-ksztalt sylwetki juz masz, jeszcze tylko pozostale stroje musza byc na tyle sztywne aby sie nie deformowaly. Poza tym kazda warstwa zaczyna "zyc wlasnym zyciem" i krecic sie niemilosiernie na korpusie-przecwiczone. Podlozenia z 4-5 warstw grubego, przeszytego ze soba plotna sa pancerne jak blacha i wystarczaja jako sztywnik w sukni spodniej i wieszchniej. Podobno kiedys redukowano warstwy odziezy-zamiast gorsetu z plotna/bawelny i sukni spodniej dawano gorset z lepszej tkaniny i spodnice ktora pozniej widac bylo spod sukni wieszchniej. Kombinacji bylo sporo.

Co do tego co widac lub nie na obrazach...czasem szwy sa nienaturalnie wyokraglone i wygladaja jakby jeszcze dodatkowo byly w nich sztywniki-trzcinki lub fiszbiny. Poza tym jak dasz duzo podlozenia z plotna a w srodek wszyjesz usztywnienia to tak latwo ich nie zobaczysz...Znalazlam dokumentacje wamsu damskiego z konca XVI wieku gdzie na przodzie wzdluz lini zapiecia masz system tuneli na fiszbiny.
Ludka
Witam!

Czym usztywnic gorset w stroju XVI wiecznym, zeby bylo historycznie i gdzie to dostac?

Ludka Excalibur
Kali
Kolezanka ostatnio zrobila gorset wlasnie na XVI wiek u usztywnila go wiklina
Madeleine
trzcink± a na przodzie brykla.
Mozna tez zrobic ca³y z metalu..... bigsmile2.gif
Ludka
Witam!

Dzieki za informacje, o wiklinie slyszalam, ze jest uzywana przy spudnicach. Natomiast co do usztywniania do w strojach Tudorow gorsety spodnie i te od sukni byly usztyniane. Te od sukni na przodzie na takiej klapce co zaslaniala sznurowanie. Ja wiem, ze to moze wydawac sie nie logiczne ale ww. wypadku mamy albo dwa gorsety sznurowane z tylu albo dwa gorsety jeden sznurowany z tylu drugi z przodu i jeszcze usztywniony na tym sznurowaniu.
Az mi skora cierpnie jak sobie pomysle, ze one to codziennie nosily

Ludka Excalibur
EwKa
Co do troche pozniejszego gorsetu i sukni oraz ich zapinania pare faktow...
Arnold podaje egzemplarz z 1598r. (troche pozny ale zawsze...) nalezacy do Doroty Sabiny von Neuburg i mamy tam tylne wiazanie gorsetu, bo z przodu jest "busk" czyli sztywnik z deseczki lub rogu a suknia wieszchnia zapinana jest z przodu na haftki i nie ma wszytych zadnych pretow...
Zachowany doublet damski w stylu niemieckim z 1585r. ma sztywniki takze z kosciale to ostatnia warstwa ubioru przychodzaca na gorset i suknie spodnia (ksztalt, kirtle). U Alsega jest damski wams z jedwabiu z adnotacja o dodaniu ekstra materialu jesli ma byc on "pikowany" pod usztywnienie wiec byla to ogolnie stosowana metoda.
Suknia i spodni gorsecik w suknii Eleonory z Toledo nie byly usztywniane niczym innym jak dodatkowymi warstwami tkaniny. Na jej portrecie pedzla Bronzino widac gladka powieszchnie stanu sukni ale nie ma zadnych dowodow opowiadajacych sie konkretnie za gorsetem z fiszbinami lub gorsetem z wielu warstw materialu.
Podobnie suknia typu kirtle z 1639r. nalezaca do Doroty Marii von Sulzbach nie ma zadnych "pretow" w sobie.
Alsega nie podaje przy przepisach na krojenie kirtle zadnej wzmianki o ew. usztywnianiu.
Wychodzi z tego dosc jasna zasada stosowania usztywniania w stroju klas srednich i wyzszych: gorset z pretami ,miekka kirtle/ksztalt i ew. usztywniany wamsik.
Arnold podaje, ze "kobieca figura byla modelowana przez gorset (lub pair of bodies) skladajacy sie z 2 warstw scisle tkanego lnu lub plotna zaglowego lnianego z przeszytymi tunelami na "bent" co mozna tlumaczyc jako rodzaj trawy zwanej mietlica a rosnacej na wydmach, o trzcinowatych lodygach (daje foto zachowanego szczatku gorsetu z pocz. XVIIw.) lub po 1580r. na fiszbiny. Wiazki tej trawy wydmowej maja ta zalete, ze nie odznaczaja sie tak bardzo po zaszyciu ich w material i daja usztywnienia bardziej plaskie w przekroju.
Co do stosowania jakiegos preta usztywniajacego sznurowanie to nie ma zachowanych dowodow na jego istnienie.
Martuszka
Zaraz zaraz. Madeleine t³umaczy³a mi w tamtym roku na Zamo¶ciu jak robiæ gorset z metalowych drutów (czy tam prêtów). Szczerze mówi±c nie za bardzo zrozumia³am jak mam to zrobiæ i w konsekwencji nie mam gorsetu. Ponadto nigdzie nie mog³am siê doszukaæ jak to zrobiæ. Czy kto¶ mi mo¿e wyja¶niæ jak te druty siê wszywa³o lub wstawia³o?
Madeleine
Madeleine t³umaczy³a jak zrobiæ gorset usztywniany niehistorycznym drutem tzw "spiral bones" smile.gif (czym zreszta usztywniam swoje wspó³czesne gorsety, szyte wg. krojów XIX-wiecznych- jest idealny)
Mój historyczny gorset jest usztywniany trzcink±.
A czego konkretnie nie zrozumia³a¶? Je¶li mam byæ szczera to nie pamiêtam kontekstu ani sytuacji; natomiast nie bardzo wierze abym mówi³a o usztywnianiu historycznego gorsetu drutami, skoro sama tego nie robiê..... Mog³am moze mówiæ slowo prêt maj±c na my¶li trzcinkê?? A potem wspomnia³am o tych drutach?
EwKa
Martuszka, sprawdz na stronie: http://www.vertetsable.com/demos_corset.htm lub na stronie Drea Lead http://costume.dm.net/effigy.htm
http://costume.dm.net -zawiera ogromna ilosc info na temat mody renesansowej w Europie.
Martuszka
Byæ mo¿e mówi±c prêt mia³a¶ na my¶li trzcinkê a ja ciê ¼le zrozumia³am ale to mój b³±d smile.gif . T³umaczy³a¶ mi w drugim dniu turnieju (czyli w sobotê) w parku.

Dziêkujê za linki jestem bardzo wdziêczna. smile.gif
Æma
Witam smile.gif
Chcia³abym siê dowiedzieæ od kiedy kobiety zacze³y nosiæ gorsety? Czy jest mo¿liwe aby takowy pojawi³ siê oko³o roku 1490 czy jest to twór powsta³y ju¿ po 1500? face4.gif By³abym bardzo wdziêczna za t± informacjê smile.gif

Pozdrawiam - Æma smile.gif
Madeleine
Pojawi³ siê oko³o 1490 wraz z hiszpañskim vertugado (ten pojawi³ siê oko³o 1470 roku)- w krajach gdzie, mówi±c prosto, renesans zacz±³ siê wcze¶niej- g³ównie hiszpania.Absolutnie nie u nas i nie w Europie zachodniej (Hiszpaniê trudno uznaæ za Europê zachodni±- raczej po³udniow±...). Zaraz po Hiszpanii pojawi³ siê we W³oszech, potem Anglia. Nie polecam jednak rekonstrukcji bo to by³y piêknie kute, metalowe klatki.
Polecam natomiast ksi±¿eczkê Norah Waugh "Corsets and crinolines"
Izabela Zebrowska
wla¶nie usztywniam now± generacjê swoich gorsetów lekk± trzcink± - w ka¿dy kanalik w³azi ok 6 trzcinek. Gorset jest wygodny i lekki a zarazem wytrzyma³y i wspaniale podtrzymuje rózna atrybuty i nadaje cia³u odpowiednia liniê bez nadmiernych tortur:-)

polecam

http://www.grannd.com/Merchant2/merchant.m...y_Code=cc-reeds
igorusis
Troche mniej od strony konstrukcyjnej.

Czy byly gorsety (ze tak powiem wierzchnie) haftowane w 17w.?
Jak tak to czy ma ktos moze jakies rycinki obrazy gorsetow haftowanych?
Bardzo bym prisil o linki lub info gdzie moge znalezc.

Z gory dziekuje.
Margot
jesli ktos nie chce sie bawic w trzcinki itepe, to mozecie kupic fiszbiny z jakiegos tworzywa. sa lekkie i mozna w razie czego prac gorset (ale ostroznie!), no i nie jest to jakis koszt gigantyczny. a "busk" owy, czyli brykle to z deseczki juz mozna dac...przynajmniej ja to tak zrobilam.

wogole to polecam te stronke. przydatna, jesli ktos nie ma problemow wiekszych z angielskim ;)
www.vertetsable.com
Ba¶ka z Koziegorynku
Sory- si³a wy¿sza - musia³am to wykasowaæ.
Ba¶ka z Koziegorynku
XXX
liwley
witam
mam pewien dylemat, stwierdzi³am ¿e ten temat jest spokrewniony wiêc napiszê tutaj.
Szukam nazwy ( fachowej lub potocznej) dla woreczka zapachowego noszonego miêdzy piersiami w gorsetach.
Macie jak±¶ wiedzê na ten temat??
Szukam ju¿ od jakiego¶ czasu, ale jeszcze nie uda³o mi siê nic znale¼æ.
Ig³a
Nie wiem czy to super fachowa nazwa i czy aby noszono to miêdzy piersiami w gorsecie w którym miejsce by³o deficytowe, aczkolwiek wizja jest wielce kusz±ca. Nosili takie woreczki tak¿e mê¿czy¼ni, i siedz±c sobie podczas nudnej uczty mogli sprawiæ sobie tê przyjemno¶æ i pow±chaæ co¶ mi³ego - jako ¿e w±chanie gorsetów mog³o uchodziæ za niestosowne ;)

W ka¿dym razie: Sweet bags

A tutaj zebra³em kilka uwag o tym:
Sweet bags

Edycja: Poprawi³am link - Vlasta
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.