Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [machiny] Stempel do nitów
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Pioteroos
Kto¶ mi kiedy¶ mówi³ o takim fajnym wynalazku jak stempel do nitów. Ja u¿ywam druta zbrojeniowego z wg³ebieniem, aby nity mia³y ³adny kszta³t. Ale s³ysz³em, ¿e s± stemple do nitów, które od razu ucinaj± nadmiar i rozklepuj± do ³adnego kszta³tu. Czy nie wie kto¶ mo¿e gdzie i za ile co¶ takiego mo¿na dostaæ (o ile mo¿na).
vroobell
a nie lepiej siê pobawiæ ma³ym m³otkiem rozklepuj±c dooko³a nit ? a potem tylko dobijakiem dooko³a wyrównaæ i ew. dobiæ mocno parê razy

takie nity ³adniej wg mnie wygl±daj± - widaæ, ¿e rêczna robota
mardinus
Witam.
Takie ustrojstwo jest nie do dostania (nikt teraz nie stosuje nitów w produkcji).
Mam takowe , ale go nie urzywam z kilku powodów:
-potrzeba do tego 3 rêki (jedna trzyma przedmiot nitowany , druga m³otek , a trzecia te ustrojstwo (zag³ownik??? - co¶ mi siê obija w pamiêci)(ja mam 2 rêce ........)
-zag³ownik jest d³ug¶ci ok 15 cm - i w bardzo wielu przypadkach nie ma miejsca aby go uzyæ.......
-zag³ownik musi byæ ustawiony dok³adnie pionowo w stosunku do nita - a z regu³y nie ma na to miejsca
-potrzeba naprawdê wielkiej si³y aby rozklepaæ w ten sposób nit - m³otkiem robisz to szybciej i bez takiej si³y (uderzaj±c dok³adnie tam gdzie chcesz)

czyli do czosnka o kulistych kszta³tach.
vroobell
- tiaaa, no ja te¿ mam dwie rêce, a jako¶ sobie radzê z u¿ywaniem dobijaka - ZAKOWNIKA
- nie u¿ywam dobijaka do pocz±tkowego rozklepywania nita tylko do ostatecznego nadania sferycznego kszta³tu i mocnego dobicia brzegów
- dobijak NIE MUSI byæ ustawiony w osi nita, mo¿na nim spokojnie naoko³o nita je¼dziæ nadaj±c kszta³t g³ówce
- nie do dostania w sklepie, zrobi³em sam
- Mardinusie - jak co¶ nie pasuje Tobie to nie znaczy, ¿e jest do czosnku wogóle

Pozdrawiam
M.Sc.
Pioteroos
Witam!
Dziêki za odpowiedzi. Chyba jednak zostanê przy dobijaku w³asnej produkcji. Jak us³ysza³em o tym niby fajnym urz±dzeniu to my¶la³em, ¿e mo¿e byæ przydatne, ale w takim wypadku wolê m³otek.

Pozdrowienia Pioteroos
Sauron
Skoro juz jest temat nitow - to ja (oczywiscie jesli ktos ma chwilke) dowiedzial bym sie z checia jak takie nity robicie, jaki material i jaka jest technika - bo oczywiscie mozna przysadzic mlotkiem - ale zazwyczaj zegnie sie (nit) i bedzie wygladal jak kawalek zle wbitego gwozdzia ;)
Tomasz z £añcuta
Szanowny Mardinusie - dziwiê siê zw³aszcza Tobie - nale¿y u¿ywaæ wszystkich elementów s³u¿±cych do nitowania - a tzw og³ownik musi byæ ze stali twardszej od nita.
Mo¿na to kupiæ lub wykonaæ samemu.
Dziêki temu nity maj± eleganckie ³ebki.
Nit mo¿na wcze¶niej przyci±æ tak by siê nie zagi±³, a zosta³o materia³u na ³ebek.
Pod gotowy koniec nita podk³adamy kawa³ek stali z wg³êbieniem, w które dok³adnie wpasowuje siê istniej±cy ³ebek.
Og³awiacz mozna przyci±æ do dowolnej d³ugo¶ci i do³±czyæ mu uchwyt boczny.
Jarek Przyby³o
Ja robiê piekne ³ebki tylko samym m³oteczkiem. Odwrotn± stron± m³oteczka stuku-puku po obrze¿ach nita i wychodzi piekny grzybek.
Skutilla
Kiedy¶ napisa³em taki ma³y artykuli o nitowaniu, mo¿e odpowie ci on na twoje pytania.
www.moonforge.prv.pl/nitowanie.htm
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.