Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak wykonaæ oszczepy i miotacze do nich ????
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie staro¿ytne > Zaczepne uzbrojenie staro¿ytne
Canis Lupus
Wiec troche poszpera³em i wlasnie robie oszczepy do miotacza bum.gif . Oszczep ma dlugo¶æ 127 cm ¿e ¶rodekim ciê¿ko¶ci na 1/3 dlugosci . W jednej z ksi±¿ek zauwal¿yem ¿e do tego byly dodane pióra face4.gif: . A miotacz to jest dlugosci ok pó³ metra . Jak kto¶ bêdzie mia³ jakie¶ sugestie i porady to jestem na nie otwarty .
Adalbertus
I co masz te miotacze?
Czy nie chodzi o prowadnice jakich uzywali Indianie w filmie kostiumowym Misja?
Dzialaly na zasadzie szarpniecia za uchwyt z przodu, a nastepnie oszczep dostawal kopniecie
odbity od tylnej sciany zlobienia.

Wojtek
Canis Lupus
Miotacz zrobi³em i jako¶ to wygl±da³o. Jednak niesty w trakcie testów wsz³y na jaw bardzo powa¿ne usterki konstrukcyjne bum.gif. Wiêc na razie musze dopracowaæ szczegó³y czyli zacz±æ wszystko od pocz±tku. Mam jeszcze jedno pytanie czy mo¿na siê wzorowaæ na rysunkach z serii ksi±¿êk Tak ¯yli Ludzie read.gif read.gif .
Na razie konicze jeszcze kolczuge i udoskonalam maszyne do karjek.
Vislav
Witam

CYTAT(Canis Lupus)
Miotacz zrobi³em i jako¶ to wygl±da³o. Jednak niesty w trakcie testów wsz³y na jaw bardzo powa¿ne usterki konstrukcyjne bum.gif. Wiêc na razie musze dopracowaæ szczegó³y czyli zacz±æ wszystko od pocz±tku. Mam jeszcze jedno pytanie czy mo¿na siê wzorowaæ na rysunkach z serii ksi±¿êk Tak ¯yli Ludzie  :read:  :read: .
Na razie konicze jeszcze kolczuge i udoskonalam maszyne do karjek.

Witam
Jest to bardzo stara broñ g³ównie my¶liwska, (znaleziska w Europie to ok.20 tys.lat temu) bêd±ca w u¿yciu w wielu rejonach ¶wiata do chwili obecnej.
W USA m.in. jako broñ sportowa i my¶liwska. Istnieje wiele stowarzyszeñ miêdzynarodowych zajmuj±cych siê t± broni±.
W internecie bardzo dobrze udokumentowana - wrzuæ do wyszukiwarki s³owo: atlatl

dodatkowo Innuici i Aleuci : norsaq
aborygeni z Australii : woomera

Rekord wyrzucenia strza³y z broni sportowej to 260 metrów.

Zastosowanie bojowe m.innymi Inkowie kontra konkwistadorzy hiszpañscy - strza³ami przebijali napier¶niki.

Sam posiadam egzemplarz takiej broni wykonany przeze mnie kilka lat temu wci±¿ dzia³aj±cy ( przy okazji "wrzucê" kilka zdjêæ).

Przy "testowaniu" zalecam bardzo du¿± ostro¿no¶æ - zasiêg i si³a uderzenia jest zaskakuj±co du¿a. Z kilkunastu metrów stalowy grot bez problemu wchodzi w ¿elazn± beczkê po oleju. W trakcie jednego pokazu przez przypadek trafi³em w pokrywê skrzynki energetycznej - grot wszed³ do po³owy d³ugo¶ci.

Na pocz±tek:

i kilkadziesi±t planów konstrukcyjnych pod adresem:
ATLATL plans

pozdrowienia Vislav
Canis Lupus
Witam

Z dziêki za linki. Teraz bêde móg³ siê zabraæ do robienia miotacza z jakim¶ przygotowaniem read.gif read.gif a nie na oko z jakiego¶ dennego rysunku dunno.gif dunno.gif. Wiêc jeszce raz bradzo di¿êkuje.
Vislav
CYTAT(Canis Lupus)
Z dziêki za linki. Teraz bêde móg³ siê zabraæ do robienia miotacza z jakim¶ przygotowaniem read.gif  :read:  a nie na oko z jakiego¶ dennego rysunku dunno.gif  :-?. Wiêc jeszce raz bradzo di¿êkuje.

Jeszcze jedna istotna uwaga: od samej wyrzutni/miotacza bardziej wa¿ny jest oszczep/strza³a.

Tajemnica "skuteczno¶ci" tkwi w sprê¿yto¶ci strza³y (nie jest sztywna jak oszczep). Jest wiele artyku³ów na ten temat. M.innymi:

Atlatl dart tuning

¯yczê udanego konstruowania. Daj znaæ na Forum o wynikach.

Pozdrowienia Vislav
Vislav
Witam
Chcia³bym zaprezentowaæ moj± wersjê wyrzutni oszczepów ATLATL

Miotacz i strza³a wykonane s± z drewna ¶liwy. Zalet± tego materia³u jest du¿a twardo¶æ i sprê¿ysto¶æ.
Poprzednia strza³a wykonana z leszczyny po roku u¿ywania, pêk³a w momencie wyrzutu wskutek naprê¿eñ wewnêtrznych.
Koñcówka miotacza wykonana z rogu.

Szczegó³y na za³±czonym zdjêciu.

Pozdrowienia Vislav
starda
Vislav powiedz ty mi o swoich doswiadczeniach w u¿ywaniu atlatla.
Jak daleko rzucasz?
Czy celne toto jest?
Vislav
Witam
Dla mnie najwiêksz± frajd± jest konstruowanie broni "prymitywnych" i opanowanie ich zasad. D±¿enie do perfekcji jest dalszym celem.

Wracaj±c do osi±gów
dystans to oko³o 50-60 metrów
celowanie intuicyjne (tak jak by¶ rzuca³ kamieniem) z dystansu 20 metrów trafiam w tarczê ³ucznicz± - du¿± ze s³omianki.
Nie jest to rewelacja, ale jak dla mnie to wystarcza. Powiem, ¿e z dystansu 10 metrów druga osoba bez dobrego uzbrijenia ochronnego nie powinna ryzykowaæ starcia.

Natomiast w USA w obecnych czasach tej broni u¿ywa siê jako my¶liwsk± w polowaniu na kaczki i nied¼wiedzie grizzli (!!!).

Pozdrowienia Vislav
starda
Spotka³em kiedy¶ w internecie taki miotacz podwójny,do którego mo¿na za³o¿yæ diwe "strza³y".

Zastanawia mnie to czy ten wynalazek polega na tym ¿e rzuca siê jednocze¶nie dwiema "strza³ami",czy te¿ na tym ¿e za pierwszym zamachem wyrzuca siê jedn± a za drugim zamachem drug± "strza³e".(wiêksza szybkostrzelno¶c)

Jak to jest z tymi podwójnymi miotaczami?
Vislav
CYTAT(starda)
Spotka³em kiedy¶ w internecie taki miotacz podwójny,do którego mo¿na za³o¿yæ diwe "strza³y".

Zastanawia mnie to czy ten wynalazek polega na tym ¿e rzuca siê jednocze¶nie dwiema "strza³ami",czy te¿ na tym ¿e za pierwszym zamachem wyrzuca siê jedn± a za drugim zamachem drug± "strza³e".(wiêksza szybkostrzelno¶c)

Jak to jest z tymi podwójnymi miotaczami?

Witam
Powiem, ¿e temat ATLATL wertow³em wielokrotnie i nigdy nie spotka³em siê z takim rozwi±zaniem.
Pozdrowienia Vislav

p.s. bior±c pod uwagê technikê rzucania, gdzie strza³ê trzyma siê kciukiem i palcem serdecznym nie bardzo widzê mo¿liwo¶æ "przytrzymania" drugiej strza³y
starda
Ju¿ podaje strone gdzie to widzia³em;
http://www.archerymuseum.org/doubleatl.htm
Vislav
CYTAT(starda)
Ju¿ podaje strone gdzie to widzia³em; http://www.archerymuseum.org/doubleatl.htm

Dziêkujê bardzo jest to dla mnie ca³kowicie co¶ nowego. Znalaz³em dodatkowe opisy (linki poni¿ej)
Ogólnie mówi±c: bogato zdobiona broñ ceremonialna, je¿eli by³a u¿ywana to obie strza³y równocze¶nie.
Aztec Double Atlatl

witryna na temat rekonstrukcji

opis

TWO ANCIENT MEXICAN ATLATLS by D.I. Bushnell, Jr. from American Anthropologist, N.S. 7, 1905

Materia³y wystarczaj±ce do próby rekonstrukcji.

Dziêkujê i pozdrawiam Vislav

p.s. jeszcze jeden zestaw linków na temat ró¿nych konstrukcji
NPAA Atlatl Plans
S³awomir z Che³ma
Witam!!
Szanowny Vislawie,a jak jest z datacj± miotaczy?
Chodzi mi o to do jakiego okresu je stosowano,czy zapomniano o nich we wczesnym ¶redniowieczu w Europie?
Bo spotka³em siê z informacj± ¿e w na pocz±tku 17w. pod wp³ywem wschodu u¿ywano dzirytów z rzemieniem na koñcu którego u¿ywano jak prostego miotacza.

Ps.juz od dawna interesowa³ mnie temat miotaczy i dziêki informacjom read.gif powy¿ej zawartym zabieram siê do takowej rekonstrukcji szczerba.gif !
Vislav
CYTAT(Knia¼ S³awomir)
Witam!!
Szanowny Vislawie,a jak jest z datacj± miotaczy?
Chodzi mi o to do jakiego okresu je stosowano,czy zapomniano o nich we wczesnym ¶redniowieczu w Europie?  
Bo spotka³em siê  z informacj± ¿e w na pocz±tku 17w. pod wp³ywem wschodu u¿ywano dzirytów z rzemieniem na koñcu którego u¿ywano jak prostego miotacza.

Ps.juz od dawna interesowa³ mnie temat miotaczy i dziêki informacjom read.gif  powy¿ej zawartym zabieram siê do takowej rekonstrukcji szczerba.gif !

W Europie by³y u¿ywane b.dawno temu znaleziska w Magdalenien we Francji to ok.20 tysiecy lat temu.
Je¿eli chodzi o wczesne ¶redniowiecze to jedynie dalekie podró¿e Wikingów na pó³noc, jako broñ my¶liwsk± mogli spotkaæ u Innuitów. Pó¼niej konkwistadorzy hiszpañscy odczuli skuteczno¶æ tej broni na w³asnej skórze. Nie znalaz³em ¿adnych informacji na temat u¿ywania tej broni w Europie w ¶redniowieczu, lub w ostatnich tysi±cleciach.

Rêczna broñ miotaj±ca z okresu ¶redniowiecza to "staff sling" czyli proca drzewcowa do wyrzucania kamieni bad¼ podobnych "pocisków".
Moja rekonstrukcja: kostur

Gdzie¶ mi siê przewinê³a infomacja o wykorzystaniu procy drzewcowej do wyrzucania strza³ek podobnych do beltów z kuszy - niestety nie kojarze w tej chwili miejsca.

Je¿eli chodzi o wyrzucanie oszczepów ze wspomaganiem rzemienia to s± mo¿liwe dwie techniki:
1. rzemieñ na sta³e przymocowany do oszczepu z pêtelk± do palca
2. rzemieñ na krótkiej r±czce zakoñczony wêze³kiem i nawijany na oszczep
nazw niestety nie pamiêtam.

Pozdrowienia Vislav
S³awomir z Che³ma
Diêki za informacje !!
Proc drzewcowych u¿ywamy w naszym bractwie i muszê powiedzieæ,¿e dwurêczna wersja takiej procy musia³a byc mordercz± broni±,nasze zabawki miotaj± kamienie wielko¶ci dwu piê¶ci na odleg³o¶æ nawet oko³o 75-80m. bum.gif
Endrius
Spotka³em siê z informacj± o stosowaniu miotaczy we wczesnym ¶redniowieczu w Bizancjum. Ale ksi±zka w której to widzia³em (Andrzej Micha³ek "Wyprawy krzy¿owe-Normanowie"), zawiera duzo w³asnych fantazji autora i starych, nieaktualnych informacji, wiêc nie wiem na ile mo¿na w to wierzyæ.
Vislav
Witam

Kiedy¶ widzia³em grzbiet tej ksi±¿ki w KMPiK. Zawarto¶ci niestety bigsmile2.gif nie znam. Czy móg³by¶ przybli¿yæ konstrukcjê tego urz±dzenia. Jak mo¿esz przeczytaæ w tym temacie pisali¶my o ró¿nych "miotaczach".

pozdrowienia
Adalbertus
WItajcie,
Mysle, ze dyskusja mialaby bardziej merytoryczny charakter gdyby wszyscy dyskutanci wspominali, z jakich zrodel czerpia swoje informacje oraz na jakiej podstawie sadza, ze jakies wiadomosci sa 'przestarzale'smile.gif

pozdrawiam,
Endrius
Te Bizantyjskie miotacze maj± wg. rysunku w ksi±¿ce ok. 30cm. d³ugo¶ci a strza³a o d³ugo¶ci trochê ponad 1,5m jest stabilizowana lotkami z piór na koñcu. Autor ksi±¿ki (Andrzej Micha³ek-"Wyprawy krzy¿owe- Normanowie" i "S³owianie po³udniowi"), datuje je na V- VIw.
Vislav
Witam

CYTAT
Te Bizantyjskie miotaczemaj±wg. rysunku w ksi±¿ce ok. 30cm. d³ugo¶cia strza³a o d³ugo¶ci trochê ponad 1,5m jest stabilizowana lotkami z piór na koñcu. Autor ksi±¿ki (Andrzej Micha³ek-"Wyprawy krzy¿owe- Normanowie" i "S³owianie po³ódniowi"), datuje je na V- VIw.

W/g opisu jest to typowa wyrzutnia oszczepów "atlatl". Jest to ciekawe ze wzglêdu na miejsce i datowanie. Swojego czasu usilnie poszukiwa³em tego rodzaju informacji dla uzasadnienia wykonanego przeze mnie modelu miotacza. Nie znalaz³em absolutnie nic, nawet mglistego ¶ladu.

Czyli apel: ktokolwiek s³ysza³, ktokolwiek wie read.gif poza "micha³kowym ¼ród³em".

pozdrowienia
Grenadier
Mam zamiar zrobiæ miotacz i oszczep do niego. W zwi±zku z tym mam parê ptañ:
1. Jakie inne rodzaje drzewa , oprócz wspomnianej przez Vislava ¶liwy, nadaj± siê na oszczep ?
2. Co zrobiæ by zmiêkczyæ róg. Czyta³em kiedy¶ , ¿e "archeolodzy eksperymentalni"opracowali metodê na zmiêkczenie rogu przezd obróbk±. Niestety nie pamietam na czym ona polega³a.
3. Czy czê¶æ rogow± wystarczy wkleiæ na ¿ywicê i zwi±zaæ ¶ciêgnami ?

Pozdrawiam
Grenadier
na temat rogu ju¿ doczyta³em smile.gif
pozdrawiam
darek69
Jako,¿e jestem strasznie leniwy dopiero teraz zmusi³em siê do wykonania miotacza oszczepów. Wyszed³ chyba ca³kiem nie¼le ale sami oceñcie. Miotacz powsta³ z jesionu, oszczepy jak widaæ z bambusa. Groty to zwyk³e fieldy a lotki z gêsi, która posz³a na rosó³ do¶æ dawno temu. Ca³o¶æ zlepiona na super glue i poxipol (groty). Co do nowoczesno¶ci w moim wyrobie nie czujê wyrzutów sumienia. Na ró¿niastych turniejach i rekonstrukcjach panuj± ³uki od Bisoka, strza³y z Allegro i inne wynalazki dnia dzisiejszego, wiêc i ja lekko oszuka³em. Bambus prostowa³em na gor±co nad kuchenk± gazow±, ale doskonale prostuje siê nad rozgrzanym grillem.
Sprzêt wypróbowa³em. 60 m lekk± rêk±. Trochê za du¿e lotki, wiatr zmienia³ tor lotu, jednak nie przytnê. Takie s± dla mnie ³adniejsze.
Nie jest to sprzêt Vislava ale dzia³a konkretnie.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...5286822e96.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...bd8baaa4e7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...5924cfa00f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...0a58eaa402.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...ee015c840e.html
Viator
CYTAT
Nie jest to sprzêt Vislava ale dzia³a konkretnie.
¦wietnie, najwa¿niejsze ¿e dzia³a.

Kiedy zaczynasz rekonstruowaæ co¶ ca³kiem nowego, nie na podstawie konkretnego zabytku tylko z innych ¼róde³; co¶ eksperymentalnego, czego proporcje, z³±cza itd. musisz dopiero zaprojektowaæ i przetestowaæ, to nawet lepiej na pocz±tek u¿yæ wspó³cze¶nie ³atwo u nas dostêpnych odpowiedników materia³owych (np. bambus, kije toczone od szczotek, grabi itp.) i szybkich, tañszych technik wykonania (wiertarka, kleje chemiczne), a dopiero po dopracowaniu siê w miarê optymalnych parametrów i wymiarów wykonaæ docelow± replikê z w pe³ni historycznych materia³ów (oryginalnych je¶li s± znane lub domniemanych je¶li nie s±) i nie pozostawiaj±cymi ¶ladów mechanicznej obróbki technikami rêcznymi.

A propos konkretnie tej Twojej rekonstrukcji, zasiêg jest nienajgorszy, ale móg³by byæ chyba lepszy - przypuszczalnie strza³y s± za lekkie, spróbuj owin±æ dodatkowo drutem bardziej w przedniej czê¶ci. Lekkiej strzale mo¿esz nadaæ tylko niewielk± energiê, któr± ona nawet przy du¿ej prêdko¶ci pocz±tkowej szybko wytraci, zw³aszcza je¶li masz tak du¿e opory ruchu z powodu wielko¶ci lotek.
darek69
CYTAT(Viator @ 10:21 25.11.2009) *
A propos konkretnie tej Twojej rekonstrukcji, zasiêg jest nienajgorszy, ale móg³by byæ chyba lepszy - przypuszczalnie strza³y s± za lekkie, spróbuj owin±æ dodatkowo drutem bardziej w przedniej czê¶ci. Lekkiej strzale mo¿esz nadaæ tylko niewielk± energiê, któr± ona nawet przy du¿ej prêdko¶ci pocz±tkowej szybko wytraci, zw³aszcza je¶li masz tak du¿e opory ruchu z powodu wielko¶ci lotek.

Planujê wykonaæ nowe. Dobiorê bambus do odpowiedniej d³ugo¶ci kolanek, wklejê jednakowe odcinki drutu "6" do ¶rodka na poxipol i zablokujê grotem. No i chyba kupiê nowe opierzenie u Drizzita lub w "Strzalach". Ju¿ nie bêdzie tak ³adnie niestaranne... dunno.gif Chyba, ¿e sobie upolujê ba¿anta...
Wotawa
Witam!

Nieco na marginesie, ale my¶le, ¿e moze to pomóc w tej wymianie my¶li:

Szukamy osób do sta³ej wspó³pracy w dziedzinie archeologii eksperymentalnej. Chcieliby¶my zacheciæ do udzia³u w "Broñ i wojna w dziejach c¿³owieka" - ogólnopolskiej konferencji studnetów i doktorantów. Konferencja jest otwarta dla badaczy amatorów. Organizowana jest przez Bronioznawcze Ko³o Naukowe "Szare Banseria" we wspó³pracy z Studenckim Ko³em Naukowym Epoki Kamienia "BIFAS":

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=16...mp;#entry260715
http://szarebanderia.blogspot.com/

Blok po¶wiêcony broni pierwotnej jest sta³ym elementem konferencji. Po zimowych eksperymentach kilku kolegów pojawi³a siê idea wymiany do¶wiadczeñ zw³aszcza w kontek¶cie obs³ugi miotaczy. Moze kto¶ z Was bêdzie zainteresowany.

Na razie kontakt: wotawa@wp.pl

Przygotowanie eksperymentów, panelu dyskusyjnego, czy dostêpu do materia³ów naukowych organizowaæ bêdzie zespó³ pod kierunkiem mgra Piotra £uczaka i Bartosza G³uszczaka.

Bêdzie mo¿na to wszystko porównaæ na ¿ywo i w jakis sposób zdokumentowaæ.
darek69
Bardzo chêtnie. Co prawda moja przygoda z Archeologi± zakoñczy³a siê 12 lat temu i dostêpu do informatorów nie posiadam, to jednak co¶ czytam i zbieram. Jestem zainteresowany...
Wotawa
Znakomicie. Skontaktujê siê na p.w.

Mail konferencyjny - jednocze¶nie kontakt z Bronioznawczym Ko³em Naukowym:
szarebanderia@wp.pl

Jeste¶my otwarci na sugestie - ¿eby nie za¶meicaæ tematu- dalsze szczegó³y na:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=16...20&start=20
darek69
Jestem ju¿ po etapie eksperymentów. Jako, ¿e napisa³em, ¿e mam przepotê¿nego lenia to zanadto siê nie spieszy³em. Gar¶æ ciekawostek z przebiegu moich prób.
1. Lekki grot, ma³e lotki- lata bliskawo co¶ do 50-60 m.
2. Ten sam grot + 4- calowy gwó¼d¼ w drzewcu, ma³e lotki (¶rednia masa) lata piêknie. Porz±dny start, piêkny, falisty lot,eleganckie l±dowanie zakoñczone efektywnym wbiciem w glebê. Ze 100 m na bidê.
3. Grot samoróbka, zahartowany + piêciocalowiec gwo¼dzisko w rdzeniu, ma³e lotki. Za ciê¿ki. Lata ³adnie ale wolno i do 70 metrów. Za to si³ê to ma. 1 cm deska na wylot z jakich¶ 20 metrów. Fakt, ¿e machn±³em z ca³ej si³y zza ucha.... anger.gif

Do dwóch pierwszych oszczepów u¿y³em grotów z alledrogo 11/32 145 grainów a do trzeciego typu, samoróbki, któr± samodzielnie zahartowa³em.
Du¿e lotki nie maj± racji bytu w tym sprzêcie. Zaraz ³api± boczny wiatr i oszczep zaczyna rotowaæ pod koniec lotu.
dara
Witam wszystkich .To mój pierwszy post na forum.
Temat atlatla widzê ¿e zapomniany,chêtnie jednak nawi±za³ bym kontakt z u¿ytkownikami tej broni w celu wymiany do¶wiadczeñ.
Posiadam kilka miotaczy wykonanych samodzielnie.Od "zwyk³ego" z ga³êzi leszczyny do sk³adanego z elementów wykonanych na frezarce.
Najwiekszym problemem w tym sporcie jest wykonanie dobrej jako¶ci oszczepów.Z za³o¿enia rezygnujê z bambusa,testowa³em przerózne drewna i->
-leszczyna
-jesion
-wierzba
To jak mi siê wydaje najlepsze drzewa na oszczepy.
Z tym ¿e wierzba jak zauwa¿y³e jest idealna w zimie kiedy jej drewno jest suche.Ma ona wtedy dobr± sprezysto¶æ i mo¿na pozyskiwaæ oszczepy "z marszu".Posiadajac zapas grotów z trzpieniem i nasadk± na oszczep mozna zrezygnowaæ z noszenia du¿ej ilosci d³ugich i niewygodnych "kijów".
Zauwa¿y³em jeszcze:
-Jako stabilizacja oszczepu mo¿e z powodzeniem s³u¿yæ kilka cieñkich pasków kory wierzbowej d³ugosci ok 10 cm przywiazanych "pod w³os" na koñcu oszczepu.
-Je¶li oszczep ma w³a¶ciw± spre¿ysto¶æ,w ogóle nie potrzebuje stabilizacji
-Je¶li oszczep ma bardzo cie¿ki grot (u¿y³em zêba od brony z wykopka) i jest dostatecznie d³ugi stabilizuje siê sam w czasie lotu.
-zimowe oszczepy z wierzby s± niemal gotowe "same z siebie"nale¿y pamietaæ o tym ¿e robimy je "grubszym do przodu".

Zasiêg maksymalny jest uwa¿am spraw± mniej istotn± jak celno¶æ.
Ja æwiczy³em w ten sposób ¿e:
Z patyków,trzciny i s³omy wykona³em kuk³ê sarny i dziurawi³em j± oszczepami.
Najpierw z bliska a potem oddalaj±c siê coraz bardziej od celu.
Po 4 tygodniach uzyska³em niemal 100% celno¶æ z odleg³osci 25/30 m
Jest to wystarczaj±cy zasiêg do skutecznego polowania.

Je¶li jest na forum jaki¶ mi³osnik/mi³o¶niczka tej broni to zapraszam do dyskusji.

dodajê filmik z polowania aborygenów
http://www.youtube.com/watch?v=wwNbwPVFkSc
i jeszcze jeden 7 letni ³owca
http://www.youtube.com/watch?v=jfMiA_7zaOk
torys
Je¶li chodzi o w³ócznie wiecie mo¿e jak± nazwê nosi³ egzemplarz z tulej± o d³ugo¶ci ok 1m i taka w³ócznia dzia³a³a jak harpun, s³u¿y³a do wyrwania tarczy przeciwnikowi.? Znacie mo¿e jak±¶ literaturê odno¶nie tej broni (piszê licencjat)
Purvis
W³ocznia z tulej±? Mo¿esz napisaæ co¶ bli¿ej? Gdzie siê z tym spotka³e¶?

Rafa³ Pr±dzyñski
co¶ siê tam bibrzy o angonie - ale jakos bez ³adu i sk³adu jak widzê - jak pisaæ licecjat bez pojêcia o podstawach terminologii -- ach ta Tuskowa o¶wiata
Viator
W ka¿dym razie w³ócznia z metrow± tulej± do wyrywania tarczy ( a mo¿e chodzi o tataro-mongolskie w³ócznie z hakiem a la bosak do zwalania przeciwnika z konia? ) nie nale¿y do tego tematu, w którym omawiamy broñ miotan± - proszê spytaæ we w³a¶ciwym temacie albo za³o¿yæ osobny.
Rafa³ Pr±dzyñski
Viatorze- cz³ek nie odró¿nia w³óczni od oszczepu,tego od dzidy, tego od dzirytu, tego od asagajai to w ¿adnym wymiarze.
torys
"Drogi"Rafale ¶wietnie odró¿niam oszczep od w³óczni tylko ¿e nie jestem do koñca pewny czy to by³a w³ócznia czy oszczep. Ale tak chodzi o Angonê. (chcia³em to umie¶ciæ jako ciekawostkê w pracy)
Ps.gadasz jak jaki¶ PISowiec (¿eby nie by³o jestem antyPO i nie próbuj robiæ ze mnie idioty)
Rafa³ Pr±dzyñski
Wprawdzie nie mam legitymacji ale jestem pisuarem - a i tak nic nie muszê bigsmile2.gif z Ciebie robiæ.
Proste pytanie - Na jakiej podstawie odró¿niasz ¶wietnie oszczep od w³óczni skoro nie wiesz czy angoN jest jednym czy drugim ? bigsmile2.gif
torys
Angon m±dralo jest w³óczni± bo sama tuleja ma ok 1m. Gdzie¶ tyle co oszczep. Oszczep jest o wiele mniejszy od w³óczni (mniejszy grot, mniejsza grubo¶æ drzewca).

Jako ciekawostkê dodam: Oszczepy raczej bardziej siê sprawdza³y na polowaniach ni¿ w boju (przy chybionym ¿ucie przeciwnik móg³ go podnie¶æ i u¿yæ przeciw w³a¶cicielowi). Ponadto do wielokrotnego u¿ycia wojownik potrzebowa³by kilka takich grotów (³uk sprawdza³ siê w przypadku walki na dystans o niebo lepiej)

Panimaju?
Purvis
CYTAT
³uk sprawdza³ siê w przypadku walki na dystans o niebo lepiej

Dowodem na to jest przyt³aczaj±ca przewaga ³uczników nad oszczepnikami w armiach staro¿ytnych?

I - na Tryg³awa i Swaroga - "rzut", a nie "¿ut"!

Ponadto chêtnie dowiem siê gdzie angon ma tulejê.

Dobra, ¿arty na bok. Napisz ch³opie, jaki masz temat licencjatu, podrzuæ te¿ zarys planu pracy, zobacymy co siê da zrobiæ.
torys
Temat mojej pracy brzmi:

Uzbrojenie ¶redniowieczne od XI-XV wieku

Konspekt
1. Wstêp
2. Uzbrojenie zaczepne
3. broñ bia³a
Miecz
Tasak
Kord
pugina³
4.broñ drzewcowa i obuchowa
W³ócznia
Topór
Buzdygan
Maczuga
Cep bojowy
5.Uzbrojenie ochronne
-He³my
-Zbroje
-Tarcze
6.Broñ dystansowa
-£uk
-Kusza
-broñ palna
Broñ balistyczna (
7.Oporz±dzenie je¼dzieckie (osprzêt je¼d¼ca, konia)
8.Podstawowe Surowce rzemie¶lnicze
9.Podsumowanie

Jeszcze my¶la³em nad umieszczeniem w pracy machin wojennych ale profesor mi to odradza (zrobi³by siê zbyt obszerny temat zachacza o obronno¶æ grodu).

Je¶li chodzi o literaturê to podstaw± u mnie jest ¯ygulski i Nadolski. Korzystam tak¿e z Bogackiego, Weira i paru innych autorów
Rafa³ Pr±dzyñski
Da wsego dabroho naiszy to¿e etymologiczneje znamienia i roda dla "w³ócznia" ; "oszczep" - charaszo rebioñczyk? bigsmile2.gif
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
Nie chwytam tego konspektu. Skaczesz od ogó³u do szczegó³u, traktuj±c je równoprawnie. Dlaczego akurat miecz, tasak, kord i pugina³? Zabra³e¶ siê do enumeracji szczegó³owych rodzajów broni (kord, pugina³ i tak dalej), jednocze¶nie daj±c "miecz" który jest kategori± zbiorcz± dla olbrzymiej ilo¶ci rodzajów broni. Za miecz mo¿e te¿ byæ uznany tasak. Czemu akurat w³ócznia, a halabarda ju¿ nie? Czy tarcza ma oznaczaæ zarówno migda³ jak i pawê¿ kusznika?

S³owem - masz strasznie arbitrarnie dobrane kategorie i typy, mieszasz jedno z drugim, nie wskazujesz ¼róde³ ani metodyki takiego doboru. Albo zostañ przy szerokich kategoriach ("broñ drzewcowa", "miecze" i tak dalej), albo zostañ przy szczegó³owych enumeracjach broni ale znajd¼ sobie jakie¶ sensowne kryteria jej wyboru. Nie wiem, u¿ywane w Polsce, albo co¶.

Btw, ³uk jest broni± balistyczn±. Kuszy te¿ mo¿na tak u¿ywaæ.
Viator
Rafa³ku, kurde, jak zwykle nie mo¿na zrozumieæ o czym piszesz. Masz racjê ¿e znik³ tu oszczep, ale reszty w z±b nie rozumiem.

Torysie, profesor oczywi¶cie ma racjê. Jak zaczniesz omawiaæ uzbrojenie zaczepne i ochronne zespo³owe to bêdziesz za chwilê pisaæ i o motte, i o budowie zamku, i o taktykach oblê¿niczych, i o palisadach, zasiekach, wilczych do³ach, zahaczysz o walory obronne terenu i nigdy nie skoñczysz. Skup siê na porz±dnym usystematyzowaniu i omówieniu uzbrojenia zaczepnego i ochronnego osobistego i bêdzie do¶æ.

Dalej, je¶li omawiasz nie tylko Polskê (a nie widzê takiego ograniczenia) to zakre¶l jakie¶ ramy, bo jak zaczniesz omawiaæ ca³y ¶wiat od koczowników przez Indie, Chiny i Japoniê po Amerykê prekolumbjsk± i Afrykê to siê nie wygrzebiesz z tego bogactwa nunczaków, naginat i atlatli - rozumiem ¿e pewnie bêdzie to Europa plemienna doby chrystianizacji i ta schrystianizowana?

Nie chcê siê wym±drzaæ, ale ten spis broni to taki trochê pobie¿ny. O oszczepie jako broni miotanej przypomnia³ Ci Rafa³ - w rêkach wojów pruskich zarówno w szeregach krzy¿ackich jak i powstañców oszczep w tym okresie by³ niew±tpliwie broni± i to jak siê zdaje podstawow±. Buzdygan to trochê pó¼niejsze okre¶lenie broni i zarazem oficerskiego insygnium - lepiej nazwij to raczej bu³aw±, pod tym has³em s± zazwyczaj opisywane zabytki g³owic. Maczugi nazywaj± siê formalnie wekierami. Niektóre odmiany jak goedendag nie dadz± siê zaliczyæ do maczug (a znamy egzemplarze tak¿e ze ¦l±ska!). Czy czekany zaliczasz do toporów? Jednosieczn± broñ podzieli³e¶ na kordy i tasaki - OK, ale je¶li siêgniesz dalej poza ziemie polskie to dojdzie jeszcze kilka nie mieszcz±cych siê w te ramki - choæby falchion czy szabla. Pod koniec XV wieku dochodzi Ci kolny brat miecza - koncerz. W³ócznia w XV wieku jest ju¿ podzielona na broñ piechoty - pikê, i jazdy - kopiê. W XV wieku masz te¿ znacznie wiêkszy wybór drzewcówek piechoty - halabarda, glewia, spisa, partyzana, gizarma... ka¿da to osobny typ. Broñ balistyczna inna ni¿ ³uk i kusza (neurobalistyczne) chyba Ci odpadnie je¶li pominiesz machiny? Zastanów siê jednak czy uwzglêdniasz "proste machiny" obs³ugiwane jednoosobowo, nie bêdace jednak stricte broni± osobist± (np. kusza wa³owa). Uzbrojenie ochronne - bêdziesz musia³ bardzo dobrze sklasyfikowaæ ró¿ne odmiany i wersje rozwojowe he³mów czy tarcz, od XI wieku do XV to jest bardzo d³ugo. Materia³u multum, ale bardzo du¿o spornych hipotez - do¶æ i na dwadzie¶cia licencjatów.

Najlepiej uzupe³nij i uporz±dkuj swoj± listê w oparciu o jak±¶ dobr± literaturê bronioznawcz±.

Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia.

A my tutaj wróæmy mo¿e do tematu...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.