Pytanie do tych, którzy mieli do¶wiadczenie z ró¿nymi metalami - czy he³m zrobiony z blachy mosiê¿nej o gr 2 mm wytrzyma ciosy mieczem i toporem czy bêdzie siê gi±³ jak puszka Coca - Coli ? Kto¶ przeprowadza³ mo¿e testy albo jest w stanie to zrobiæ ? Z góry dziêkujê za odpowiedzi.
w zaleznosci od stopu mosi±dzu bedzie sie gi±³ lub kruszy³,
a w ogole Sigurdzie co to za pomysl robiæ mosiê¿ny dzwon? to po pierwsze niepraktyczne,
a po drugie niehistoryczne,
w helmach krytych blach± miedzian±, br±zow±, srebrn± czy zlot± rdzen dzwonu zawsze
by³ stalowy
hyba masz zamiar w nim walczyæ ,nie postawiæ na pó³ce
pozdrawiam
W zasadzie odpowied¼ Nieczara jako fachowca od metali i he³mów mi wystarczy - przekona³e¶ mnie Nieczarze !
Dziêki
Witam,
Wybaczcie, ¿e odgrzebujê stary temat, ale przegl±daj±c oferty prezentowane przez rzemie¶lników wykonuj±cych he³my znalaz³em Czcibora z Nawii, który wykonuje sz³omy z blach mosiê¿nej. Ciekaw jestem jak jest z ich wytrzyma³o¶ci±, bo fakt faktem z tego co wiem stalowe wyroby tego Pana s³yn± z wytrzyma³o¶ci. Niehistoryczne to jest, ale fakt ten mnie zaintrygowa³.
Widzia³ kto¶ jak siê spisuj± w boju? Mocno siê gn±?
http://nawia.suraz.org.pl/index.php?kategoria=2Link do wyrobów Czcibora [to nie jest reklama]
przez przypadek znalaz³em temat widzê ¿e muszê sam odpowiedzieæ na tyle na ile wiem to mosi±dz jaki jestem w stanie kupiæ jest trochê bardziej miêkki od zwyk³ej stali ale trafiaj± sie ró¿ne partie i nie ma na to regu³y a ju¿ na pewno ja nie jestem w stanie kontrolowaæ sklepu z metalami kolorowymi :D co do pêkania to nigdy nie widzia³em takiej blachy mosiê¿nej drut oraz walce owszem ale nie blachê
co do samego pomys³u zastosowania mosi±dzu na dzwon to jest stosunkowo tania alternatywa dla miedzianej poz³oconej p³ytki na ¿elaznym podk³adzie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.