Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wikingowie i ich obrzêdy
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Vestar
S³awa wszystkim Frehowiczom.

Czy kto¶ moze mi pomóc face4.gif: :!: face4.gif: ze znalezieniem materia³ów read.gif na temat obrzêdów wikiñskich, jak wygl±dali kap³ani, ¶wiêta wikiñskie i inne zwi±zane z tym ¿eczy.

icon_sad.gif Ja nie mam zbytnio czsu na ciag³e poszukiwanie z racji ze praca i zaoczny tok studiów zrzeraj± mi prawie ca³y wolny czas tears.gif , tak wiêc z góry dziêkujê za pomoc. respekt.gif

Pozdrawiam Vestar
Owen
Witam
S³uchaj, takich rzeczy ci nikt tutaj nie wypisze bo tu nie miejsce na to. Wielokrotnie by³y podawne tu informacje o ksi±¿kach do których warto zajrzeæ na ten temat. Kontaktu z ksi±¿k± nie unikniesz je¶li ciê to naprawdê interesuje, ale nie martw siê to nie boli tak bardzo smile.gif .
Pozdrawiam.
ps. ¿eby jednak co¶ ci pomóc: Moim zdaniem nie by³o u skandynawów wyodrêbnionej kasty kap³anów ani tym bardziej specjalnego odzienia dla nich. Kap³anem móg³ zostaæ jaki¶ bardzo bogaty w³odyka, który w imieniu spo³ecznio¶ci sk³ada³ ofiary bogom. ¦luby i inne taki by³y zawierane te¿ raczej tylko w krêgu rodzinnym, bez ingerencji osób trzecich.
Pozdrawiam
Wotawa
Ja chyba rozumiem o co chodzi. smile.gif
I skrócê nieco mêki podchodów.
Nie, ta grupa moim zdaniem tak na prawdê nie jest zadna sekt± (nie wiem czy podawaæ nazwê teraz), zw³±szcza w negatywnym sensie tego s³owa.
Tylko s± nieco nerwowi i trochê dziwnie to wygl±da³o.

A link jaki podali mimo mrocznych nastrojów i wspó³czesnej wersji dawnej religii mia³ faktycznie kilka dobrze schowanych sag. Szkdoa, ¿e nie by³ to link do dzia³u z sagami i nie podano tego od razu.

Czy dobrze poj±³em aluzjê? smile.gif
Vestar
blinkie.gif Cieszê siê ¿e kto¶ jednak raczy³ sie zainteresowaæ moim problemem. Ja uwa¿am ¿e mogê liczyæ na wasz± pomoæ Frehowicze. smile.gif

Ten temat mnie tak troch zainteresowa³ po festiwalu w rynii w 2003r walka.gif .
Ale z racji pracy (informatyka) jest ma³o czasu na to by siê g³êbiej tym zaj±æ,
a jak ju¿ mam trochê wolnego czasu to siedzê przy read.gif ksi±¿kach read.gif, ale nie o tej tematyce, tylko ze studiów, aby jak najlepiej zaliczyæ semestr. Cieszê siê ¿e kto¶ jednak raczy³ sie zainteresowaæ moim problemem.Co w Warszawie wcale nie jest wcale trakie ³atwe. Ale co tam o mnie, Stwierdzi³em ¿e tutaj mogê uzyskaæ jak±¶ pomoc, niedawno doszed³em do u¿ytkowników Frehy, i jeszcze ca³ego serwisu nie znam, i nie przejrza³em wszystkiego, no jedno co mnie zainteresowa³o to skury pod Waw±.

Jeszcze raz dziêkujê z góry ie¶li kto¶ pomo¿e zapracowanemu i zawalonemu read.gif nauk± informatykowi.
Jugger
No tak smile.gif

Czy to przeprosiny Wotawa? :P

Moge zamiescic tego linka czy mam wysylac na priva?

pozdrawiam,
Wotawa
Nie przeprosiny, tylko stwierdzenie, ¿e nie jeste¶cie "z³owrog± sekt±". smile.gif

Link ju¿ pos³a³em koledze :-).
Na publicznym mo¿e byæ do tych sag po prostu? I wilk syty i owca ca³a i kto chce znajdzie co potrzebuje.
Svana
Ahoj

jest taka fajna ksiazka o magii celtow i wikingow a nazywa sie wlasciwie tak samo "magia celtow i wikingow". jest tam sporo - polowa - o wikingach a dokladnie o magii, obrzedach czarownic sedir kona i innej magi, o roli kobiety w leczeniu i generalnie w magii i obrzedach. jest takze rozdzial o runach i sposobach wrozenia wraz ze znaczeniam run w magii. to chyba powinno by podstawa do dlaszych poszukiwan.
braki w polskich literkach to sprawka czeskiej klawiarury - nie pytajcie smile.gif

pozdro

Svana
Niels
Czy kto¶ wie jakie by³y ¶wiêta wikingów, chodzi mi o nazwy i jakie¶ daty, a tak¿e czy obchodzili ¶wiêta zwi±zane z d³ugo¶ci± dnia jak przesilenie lub noc ¶wiêtojañska?
Svana
oto pozycja

Magia celtów i wikingów, Adrian Devine

Mi³ej lektury

Svana
SIGURD ULFHEDNIR
Hilse Ydur Vestar

Co do podanej pozycji na temat wierzeñ wikingów i celtów autora Adran'a Devine to ok mozna przeczytaæ ale jest trochê dla dzieci i laicko opisana. Je¿eli chcesz poczytaæ o .¶wiêtach magii wikingów to polecam pozycje "THE VIKING WAY - Religion and war in late iron age Scandinavia" NEIL S . PRICe napisana w 100% przez archeologa poparata wykopaliskami z Birki i kilku innych miejsc niestety jest tylko dostêpna w jêzyku angielskim w naszym kraju. Wiêc bêdziesz musia³ kogo¶ poprosiæ kto jest lub ma znajomych na archeologii. Ksi±¿ka zosta³a wydana w Uppsala 2002 wiêc jest w miarê nowa. Je¿eli cierpisz na nadmiar gotówki to mo¿esz kupiæ kilka pozycji pod linkiem HTTP://viking.hgo.se
Bêdê równie¿ na festiwalu na Rynii wiêc mo¿esz siê tam ze mn± spotkaæ i pogadaæ na temat wierzeñ skandynawów.
PS> Wikingowie mieli swoich szamanów nazywali ich SEIDKONUR by³y równie¿ nimi kobiety a zwali je SEIDKONA wiêcej o tym w wy¿ej wymienionej pozycji.

Pozdrawiam

HEIL TIL HANGAGUD!! mad.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.