CYTAT(Kacper)
Ciekaw jestem jak wygl±da³y wszelkiego rodzaju odzia³y: milicji, s³u¿b porz±dkowych, stra¿y miejskiej itd. na ziemiach Zakonu. Interesuje mnie wszystko: proponowane lektury, witryny www.,jakie¶ zdjecia, ew. odpisy od oryginalnych dokumantów (najlepiej z opisem jak do nich dotrzeæ). Bêdê wdzieczny za zamieszczanie takze w³asnych przemy¶leñ. A na koniec... nie chodzi mi o za³ogi zamkowe, przynajmniej póki co.
Lektura podstawowa "o wojskach zakonu Najswietszej Marii Panny Domu Niemieckiego Krzyzakami zwanym" pan profesor Andrzej Nowakowski.
w zasadzie wszystkie publikacje swietej pamieci pana profesora Nadolskiego.
I jezeli chodzi o zakon to przyjrzalbym sie wojtostwom. Poniewaz nad wojtostwem panowal urzednik najczesciej Brat rycerz zwany Wojtem posiadal on jakis potencjal zbrojny.
Co do wlasnych przemyslen, standartwowa piechota to helmy typu kapalin, najprawdopodobnie pawezki bardzo popularne na ziemiach zakonu, kusze mozliwa bron popularna wsrod plebsu czyli tasaki i kordy, no i wlasnie jaki okres cie interesuje. bo w roznych czasach roznie to moglo wygladac z pozostalym oslonami.