Przyda nam siê chyba taki podzia³ tematów.
Zainteresowa³o mnie odzienie typu "szynkareczka". Chodzi o sukniê bez rêkawów i z g³êbokim dekoltem owalnym (niemal do pasa) z którego wsytaje mocno sfa³dowana koszula. Jest to bardzo popularne na imprezach z II po³owy XIV i XVw. Wygl±da to niemal jak znana koszula czeskiej ³aziebnej (sukienka tak wygl±da, nie koszula).
My¶lê, ¿e mo¿na by spróbowaæ... hmmm.... porozmawiaæ na ten temat, dla wyrobienia w ¶rodowisku opinii o adekwato¶ci tego typu stroju dla XIV i XVw.
To tak na rozgrzewkê.
A dalej pogadamy sobie mam nadziejê o ró¿nych wariantach roboczych ubrañ dla przedstawicieli p³ci obojga. Bo w³a¶ciwie trudniej o dobre wzory prostego, roboczego odzienia ni¿ o czêsto przedstawiane, bogate kreacje.
Trudno mi powiedzieæ jak to jest u kobiet, ale z tego co wiem najprostszym ubraniem roboczym (mêskim oczywi¶cie) jest po prostu komplet gacie, koszula, nogawico-spodnie, dublet.
W gor±ce dni, dublet by³ czêsto zdejmowany a nogawicospodnie przywi±zywane do lnianej kamizelki (o specyficznym kroju), czêsto zak³adanej bez koszuli na go³e cia³o. Oczywi¶cie g³owê przed s³oñcem chroniono ró¿nego rodzaju nakryciami, jakczê¶ciej by³y to kapelusze s³omkowe, i czepki (zwane czasami równie¿ p±tlikami, nie wchodz±c w dyskuje jaka nazawa, dlaczego kiedy i gdzie, to ju¿ by³o
). Innym ubiorem roboczym (czêsto noszonym przez ch³opów w polu) by³y po rpostu gacie i koszula oraz nogawice które na czas pracy w ciep³e dni by³y opuszczane i podwijane o kolan. Na g³owê równiez noszony kapelusz s³omkowy.
Pozdrawiam
Kobiece to s³ynne cotte simple; krotkie rêkawy i dekolty jak najbardziej- ALE pod spodem koszula!! Najwiecej tego typu przedstawien to Tacuinum sanitatis; oraz polski kodeks Baltazara Behema (z tym ¿e to raczej koniec XV wieku). O jakiej szynkareczce mowisz Wojtku?
Moze zapodasz odpowiedni obrazek?
czy mogliby¶cie jaki¶ krój tego zamie¶ciæ? plizz...
albo chocia¿ jak±¶ ikonografie...
Cotte simple z Gutkowskiej. Szczegó³y zas³ania fartuch, ale: sznurowanie raczej z przodu, dekolt w ³ódkê, nieszczególnie szeroki czy g³êboki. Rêkawy tu dopinane szpilami. Krój z czterech czê¶ci, raczej bez odciêcia. Pozdrawiam
Gwyn
Jest w Bibliotece UW ksi±¿ka o ewolucji stroju roboczego na przestrzeni wieków. Polskiego autorstwa, ale po angielsku. Tytu³ zawiera s³owa: "Occupational Dress". Mo¿na znale¼æ na nastêpnej pó³ce obok Gutkowskiej
Traktuje m. in. o strojach murarzy, rzemie¶lników i innych górników.
Mam wra¿enie ¿e na propozycjê Wotwy o strojach z XIV i XV wieku wszyscy skupili siê na strojach z II po³owy XV wieku. Jak kto¶ ma informacje na temat takiego¿ stroju z szeroko pojêtego okresu Grunwaldzkiego (rozumianego jako II po³owa XIV wieku do 1410) i wygl±daj±cego inaczej inaczej ni¿:
- mê¿czyzna: dublet (nie kamizelka) i nogawice +bielizna
- kobieta: cotte simple (chyba te¿ siêto wtedy tak nazywa³o) z d³ugimi rêkawami + bielizna
to chêtnie bym to zobaczy³. Zreszt± dublet w II po³owie XIV wieku te¿ chêtnie zobaczê, bo tu raczej siê opieram na opisach.
G³ównie o to mi chodzi. ¯eby¶my siê przyjrzeli temu co sie pojawia u nas w ró¿nych przedzia³ach czasu od po³owy XIVw. Wiem, to temat sam w sobie na pracê magistersk±.
Nie chodzi o ³owienie -przepraszam za s³owo- mroków, tylko po prostu zaczynam siê nieco gubiæ. Troche co innego widaæ na Wêgrzech, troche co innego we Francji.
Po prostu niby wszystko jasne, a ci±gle cos mi siê nie uk³ada to wszystko w jakis konkretny obraz.
Bo je¶li siê co¶ z wdzianek prostych zachowa³o, to Grenladia, Amnglia, Dania i Szwecja zdaje siê.
Gdy pojawia sie kwestia stroju ch³opskiego nie przy pracy latem w polu (np. godzinki), wogóle zdaje siê mamy same domys³y. Zw³aszcza je¶li chodzi o nasze rejony.
No nic, mo¿e cos sobie wyd³ubiemy z czasem.
Niezrówany imprezowicz Rene, zrobi³ kiedy¶ "Turniej pasterski". Oczywi¶cie z gminnymi kostiumami :-). Ciekawe na ile by³y gmninne...
:-)
Mo¿na by wys³aæ delegacjê za granicê na Mazowsze i sprawdzic ¼róde³ko podane przez S³odziutkiego Baroliniego :-) (dziêki). Kto¶ to zna bli¿ej?
Czy dla plebejusza (pomocnik cie¶li) w XIV w. mo¿na zaakceptowaæ taki zestaw:
p±tlik, krótki kaptur, kaftan lniany z klinami, nogawice (dzielone) lniane z jednym mocowaniem z przodu, bielizna, ci¿my
plus pasek z sakiewk± i no¿em ?
Czy nogawice mog± byæ wi±zane do gacnika ?
Pozdrawiam
Witam.
W Osprey'ach na planszach dzielone nogawice przywi±zywane s± do rzemienia trzymaj±cego bieliznê na swoim miejscu
Takowe znale¼æ mo¿na w "Knights of the outremer", na planszy z II po³ow± XIII wieku oraz w jakim¶ opisuj±cym okres o 100 lat pó¼niejszy (niestety nazwy nie pamiêtam, a ksi±¿ki tej nie mam na kompie...).
Znajomi, którzy robi± po³owê XIV wieku w Polsce maj± tak w³a¶nie mocowane nogawice, wiem, ¿e maj± na to ¼ród³a, wiêc je¶li trzeba - pytajcie Stacha ¯órawskiego, jest zarejestrowany na FREHA i czasami siê odzywa.
Pozdr.
M.
Chcia³abym zapytaæ, czy istania³o cos takiego na pocz±tku XV w. jak fartuch. Nie chodzi mi o taki fartuch wi±zany w pasie, tylko taki w formie dwóch zszytych prostok±tów, wk³adany przez g³owê i wi±zany po bokach. Je¿eli by³ ju¿ ten temat poruszany to ode¶lijcie mnie tam proszê, bo szuka³am i nie mog³am znale¼æ.
Widzia³am na kilku wyjazdach w³a¶nie take fartuchy, ale nie spotka³am ¿adnego na ikonografii( tej któr± dane mi by³o ogl±dn±æ), wiêc jestem w kropce...
Odpu¶æ. Pozdrawiam
Gwyn
Czy "odpu¶æ" znaczy "nie nie by³o czego¶ takiego" czy "nie zadawaj g³upich pytañ"?
Tzn. w takiej formie nie kojarzê i zalecam daleko posuniêt± ostro¿no¶æ. Niezwykle daleko posuniêt±. Dodam jeszcze ¿e wzorowanie siê na rzeczach 'ujrzanych' bez wcze¶niej opanowanych podstaw co najmniej kostiumologii jest akcj± wrêcz samobójcz±. Odsy³am do podstawek które s± wymienione w Og³oszeniach Moderatorskich w dziale. Po zapoznaniu zapraszam do dalszej dyskusji. Pozdrawiam
Gwyn
By³o co¶ takiego jak fartuch i to ju¿ w XIV w. Masz do wyboru fartuchy takie co zakrywaj± i "spódnicê" i "gorsecik" czyli dó³ i górê twojej osoby oraz takie "zwyk³e" co zakrywaj± "spódnice". Polecam MTA oraz przyjrzenie siê kilku ikonom, np. tej, która jest za³±czona kilka postów wy¿ej, poszukaæ w Osprey'ach, przejrzeæ w±tki o sukniach spodnich i bieli¼nie na FREHA.
Ja mam zrobiony z MTA - max 75 cm szeroki i max do 100 cm d³ugi - tak by³o napisane
Je¶li kto¶ chce poogl±daæ ¶reniowieczne fartuszki, to zapraszam
zbiór linków - tutaj
Pozdrawiam!
Vlasta
Dziekujê Wam bardzo
Teraz ju¿ wiem, na czym stojê
W³a¶nie jeszcze je¿eli chodzi o fartuchy, to Gwyn za³±czy³ rycinkê z Gutkowskiej, na której w³a¶nie jest fartuch i zastanawiam siê nad jego krojem, bo takie o jakich na poczatku pisa³a Rilla, to bardziej mnie siê kojarz± z wikingami, ale w takim razie jak mo¿e byæ wykonany ten z za³±cznika Gwyna...
pozdrawiam
A tak poza tym Wotawa, to te dwa tematy chyba siê zazêbiaj±, czy tylko mi sie tak wydaje... to po co tworzyæ kolejny smietnik na forum...
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6890
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.