mam pytanie... jak zrobiæ zbroje skórzan±...? by³bym wdziêczny za jakie¶ schematy... albo chocia¿ kontakt do wytwórcy takiego sprzêtu... i ile mniej wiêcej taki pancerzyk(kiris i co¶ik na ramiona) kosztuje... drugie pytanie... jak utwardziæ skóre...?
jeste¶ nie precyzyjny, zbroja skorzana to bardzo ogolne pojêcie
poza tym bylo o tym sporo dyskutoeane ,o utwardzaniu skory rownie¿
wystarczy poszukaæ
przepraszam za nie¶cis³o¶ci... naogl±da³em siê bravehearta... ogólnie to podoba mi siê szkocki styl... i mniej wiêcej z tego okresu... wzorowana na w³a¶nie podobnych które w filmie nosili... taka zbroja by mnie interesowa³a... pewnie odrazu wyleci na mnie kilku którzy zaczn± pieprzyæ o historyczno¶ci filmu... a ja mam i ch w g³êbokim poszanowaniu... zale¿y mi na zabawie a nie na tym na ile historyczny mam ubiór...nied³ugo z turniejów zrobi± siê poprostu konkursy na najlepiej odzorowany historycznie strój... a chyba nie oto chodzi...
Je¶li chodzi o ¶cis³o¶æ, to Braveheart mia³ zbroje kryt± o ile siê nie myle, czyli kwadratowe p³ytki nitowane do skórzanego podk³adu, ale od WEWN¡TRZ. Nazwa takowej zbroi to bodaj¿e brygantyna kryta, choæ moge siê myliæ. Oto zdjêcia które wszystko t³umacz± jak to wykonaæ. Koszt skóry to zale¿y gdzie poszukasz (proponujê allegro) ok. 20-60 z³ / m kwadratowy. Potrzebujesz ok 2-3 m kwadratowych. Blache t³oczon± 1,5 mm kupisz za 60 z³ / 2 m kwadratowe. Nity i nitki to ju¿ grosze. Jednak muszê Ciê zmartwiæ - wykonanie p³ytek do takowej zbroi i nitowanie to naprawde du¿o pracy - porównywalnie lub wiêcej nawet ni¿ z kolczug±...
Jakubie z Karuz, to forum po¶wiêcone jest w³a¶nie odtwarzaniu, co znaczy, ze nie zajmujemy siê tu pancerzami z komiksów, filmów i gier RPG.
Nie ma te¿ sensu pobredzac o zadnym szkockim stylu, bo to styl jakiego¶ radosnego kostiumologa, nie za¶ szkocki.
Na pewno jest gdzie¶ forum po¶wiêcone odtwarzaniu kostiumów filmowych. Poszukaj go sobie proszê i nie za¶miecajmy g³upotami tego.
I niech mi kto¶ jeszcze powie, ¿e idiotyczna stylizacja w filmach historycznych nie szkodzi.
a poza tym to "zabawa" w ¶redniowiecze polega ,przynajmniej zdaniem wiêkszo¶ci powa¿nych ludzi, na jak najwierniejszym odtwarzaniu tamtejszej rzeczywisto¶ci,
my chcemy odtwarzaæ ¶redniowiecze ,a nie byæ klubem poñczoszanych feteszystów,
ktorzy aby napiæ sie piwa musz± zalo¿yæ jajognioty ,chomiki ,trapery i poncho rycerskie
spiête pasem wojskowym, paradowaæ w garku na glowie i 16-wiecznym dwyrêczniakiem,
krzycz±c ,ze jes sie rycerzem
jak lubisz konkursy do zapisz sie do Familiady,
wybacz ,ale ludzie z takim podej¶ciem do sprawy podnosz± mi ci¶nienie
pozdrawiam
Nie wiem czy wywaliæ temat czy próbowaæ ratowaæ opisami skórzanych os³on historycznych.
W sumie duzo siê o nich mówi, a ma³o jest odwo³añ do konkretnych pierwowzorów.
No ale to po prostu musi kogo¶ "naj¶æ" by rz pormeteuszowskim po¶wiêceniem wyk³adaæ zagadnienia ca³ego takiego tematu. :-)
przepraszam za za¶miecanie tego forum... nie rozprawiajmy ju¿ o mich widziad³ach i planach na przysz³o¶æ... trzymajmy siê kwestii samej zbroji albo jak kto woli pancerza... i dziêkuje za dotychczasowe informacje...
No w³a¶nie zbroja jest bez sensu. :-)
Je¶li za¶ chodzi o p³aty (na pewno nie brygantynê), to jest ju¿ taki temat.
Nie wiem czy juz niektórzy s± znudzeni lud¼mi którzy nie siedz± w temacie, ale panowie drodzy dajcie spokój!
Go¶æ przychodzi na forum, mo¿e jest na niew³a¶ciwej drodze, mo¿e trzeba go odpowiednio pokierowaæ, a Wy od razu go z b³otem mieszacie!
Ja te¿ by³em kiedy¶ na poziomie mieczy dwurêcznych w X wieku i tym podobnych g³upot, ale przesiedzia³em swoje, naczyta³em sie du¿o i wiem teraz jak wtedy ma³o wiedzia³em...
To ¿e kto¶ jest nowicjuszem i niebardzo wie jak sie za co¶ zabraæ to normalka, ka¿dy z nas by³ kiedy¶ taki... (no mo¿e za wyj±tkiem niektórych).
Nie mówie ¿e wiem wszystko, prawdopodobnie nawet mniej ni¿ wiêkszo¶æ na tym forum, ale troszke kultury - Go¶æ nie wie, zwrócie mu uwage ale mo¿e w milszy sposób...
Pozdrawiam.
Dziêki Hula... i za informacje i za (niewiem czy mogê to tak nazwaæ) wstawienie siê za mn±... fakt mo¿e nie jestem ¿adnym historykiem... ale mi siê poprostu podoba wizerunek Walleac`a (sorki za b³êdy, je¶li takowe zrobi³em) z filmu bravehart... i ¿e akurta tutaj czêsto znajduje du¿o informacji... to siê pytam czy mo¿ecie mi jakio¶ pomóc z t± zbroj±... a nie chodzi³o mi o to czy wam siê podoba to co chce robiæ i czy to jest historyczne... ja chce mieæ satysfakcje... ja chcê spe³niæ swoje marzenie... a jak do tego d±¿e to mnie jeszcze inni naskakuj± i mówi± ¿e niehistorycznie... i wogóle...
by³bym wdziêczny za jeszcze kilka informacji... na temat zbroji...
Ale¿ nikt nie miesza z b³otem Jakuba jako osoby.
Tylko cz³owiek pomyli³ forum.
Kajdanki z futerkiem, pejcze i kostiumy z filmów to nie tutaj.
Po prostu nie to forum. Rozprawianie tu o "michalkach" zmy¶lonych na potzreby wyj±tkowo fatalnego kostiumowo filmu to strata czasu i na prawdê zawracanie g³owy.
Ka¿dy z nas by³ kiedys na wczesnym etapie rozwoju i nie o to chodzi ¿eby za to glanowaæ.
Chodzi o t0o by tych z³ych wzorców nie pielêgnowaæ.
To jest forum odtwórstwa.
Proszê, jesli chcecie rozmawiaæ o kostiumach z filmu, róbcie to gdzie indziej. Tu staramy sie rozmawiaæ o uzbrojeniu HISTORYCZNYM.
Inne jest nie na temat.
NTG!
Dlatego nie bêdzie tu informacji na temat zbroi która nigdy nie istnia³a i porszê siê nie dziwiæ, tylko poszukaæ grupy która zajmuje siê kostiumami z filmów.
Jakubie, w czym przeszkadza dobrze sie bawiæ i jednocze¶nie robiæ co¶ historycznie poprawnego?
Nie s±dzisz ¿e t± nagonkê sam sprowokowa³e¶? Mowi±c ¿e nie zale¿y ci na historyczno¶ci i ¿e masz tych którym zale¿y w g³êbokim powa¿aniu. To tylko kwestia innego doboru s³ów w pytaniu i ca³a ta dyskusja potoczy³a by siê inaczej. Podoba Ci siê takie a nie inne uzbrojenie ochronne? Ok, tylko po co ta wstawka o konkursach na odwzorowanie, nie pomog³a ani tobie uzyskaæ informacji ani nic nie wnios³a do forum... Byæ mo¿e w³a¶nie to jest poprawne (nie znam siê na tym, chêtnie te¿ bym siê dowiedzia³ z czystej ciekawo¶ci) ale ca³a dyskusja skupi³a siê na twoim podej¶ciu do sprawy, nie na tre¶ci pytania. Dobrze zadane pytanie to po³owa sukcesu...
Staram siê byæ mi³y i nakierowaæ. Jak zobaczy³em twoj± wypowied¼ to siê we mnie zagotowa³o, inni mnie jednak wyrêczyli w besztaniu.
Wotawo, nie¶ proszê kaganek o¶wiaty...
Mo¿e co¶ o tych skórzanych os³onach?
no to ¿eby niczego ju¿ nie prowokowaæ...
jakiej grubo¶ci jest skóra przy tej brygantynie na zdjêciu...?
Jakubie, zajrzyj w tematy: Brygantyny i P³aty. To, co prezentuje ci na zdjêciach kolega brygantyn± nie jest i ¶rednio tak± przypomina. Chodzi o to, ¿e w prawdziwym uzbrojeniu nie ma takich potwornych przerw miêdzy zbrojnikami. Zazwyczaj zachodz± one na siebie. Pozdrawiam
Gwyn
Je¶li by chodzi³o o skórzane os³ony nie t³owia, to mam takie cu¶. Znalaz³em na jakiej¶ p³atnerskiej stronce zagranicznej. Poza os³onami nóg by³a tam te¿ chyba os³ona barków i rêkawice (³y¿ki zrobione ze skóry)... Niestety, nie pamiêtam co to za strona i nie znam datowania tego sprzêta. Raczej by³o to co¶ "pó¼nego", ale g³owy nie dam. Braveheart to jaki wiek doka³dnie? Ba ja to tylko raz widzia³em i nie pamiêtam. I je¶li mo¿na zapytaæ. Co bêdzie, je¶li ju¿ -ewentualnie- zrobisz zbrojê, która ciê interesuje? Czy odzie¿ cywiln± te¿ planujesz mieæ?
Brejwhart to prze³om XIII i XIV w.... odzie¿ cywiln±... no tradycyjnie(pewnie za to te¿ dostane wyk³ad) kilt... bo ogólnie to mam zamiar w tym stroju uczêszczaæ na turnieje...
Warto odwiedziæ jeszcze k±cik filmowy, gdzie jest dyskusja obszerna na temat filmu... Z tego co czyta³em to kiltów nie u¿ywano. W wyk³adzie nie chodzi o to ¿eby kogo¶ zbesztaæ i zrobiæ z niego idiotê (czasem niestety, niektórym siê zdarza), tylko ¿eby podzieliæ siê wiedz±... Zrobisz jak bêdziesz uwa¿a³, ale wiedzy na temat nikt Ci nie zabierze- warto, lepiej wiedzieæ wiêcej ni¿ mniej.
CYTAT(Jakub z Kartuz)
Brejwhart to prze³om XIII i XIV w.... odzie¿ cywiln±... no tradycyjnie(pewnie za to te¿ dostane wyk³ad) kilt... bo ogólnie to mam zamiar w tym stroju uczêszczaæ na turnieje...
Nooo.... koniecznie.
Niedobrze by by³o by taka piêkna i warto¶ciowa inicjatywa siê marnowa³a.
Jakubie, przepraszam ¿e sie wtr±cam; to absolutnie nie jest zlosliwe; ciekawi mnie tylko- dlaczego u¿ywasz tak niesamowita ilo¶æ wielokropków w zdaniu??
u¿ywanie wielokropków w moich wypowiedziach to swoiste przyzwyczjenie... mój styl pisania poprostu...
po I kilt kolego pojawia siê w takiej formie jak± znamy i jaka by³a, z tego, co pamiêtam, w filmie, dopiero w XVI wieku, czyli d³ugo po ¶mierci pana W.W.
Po II, na jakie turnieje chcesz je¼dziæ w tym stroju? pytam z czysto naukowej ciekawo¶ci, bo nie obi³y mi sie o uszy turnieje o puchar Wallace'a ze strojami z filmu i walk± mieczem dwurêcznym w XIII wieku (O zgrozo!) czy inne tego typu rzeczy... ale je¶li siê takie rzeczywi¶cie odbywaj±, to przepraszam :D
?!
temat umar³ 4,5 roku temu, kolega Jakub z Kartuz nie zagl±da na forum od ponad 3 lat...
po kiego diab³a wyci±gaæ trupy z szafy?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.