Danesz, dziêki za odpowied¼. Popyta³em po rodzinie (podkre¶lam - ja nie strzela³em z ka³asza ) i muszê troszkê sprecyzowaæ moj± wypowied¼.
Wspominano mi o 2 rodzajach ka³acha - jeden starszy, oznaczony bodaj jako PM 48/47? z metalow± sk³adan± kolb±, drugi to KBK AK 60 z drewnian± kolb±.
PM mia³ tenedencje do mocnego szarpania(co utrudnia³o celne strzealnie), strzelanie z niego pozostawia³o uczucie dr¿enia d³oni. Mia³o to byæ, wedle s³ów ówczesnych instruktorów, efektem z³ego wywa¿enia broni(ja siê nie znam).
KBK zachowywa³ siê ju¿ o niebo lepiej, nawet d³ugotrwa³e strzelanie nie powiodowa³o dygotania ³apek. Wd³. s³ów opowiadaj±cego, strzela³o siê z niego jak z wiatrówki (no, prawie
). Niestety nawet tu przy strzelaniu ogniem pojedyñczym broñ wymaga³a ponownego naprowadzenie lufy na cel, a nie tylko niewiekiej korekty jej po³o¿enia.
Czêsto, na filmach "propagandowych" jest pokazywane, jak facet wali z M16 pocisk za pociskiem, z du¿± czêstotoliwo¶ci± osi±gaj±c b dobre skupienie trafieñ. Potem ten sam typ wali z Ka³asza po¶wiêcaj±c albo wiêcej czasu na celewoanie (broñ mocno szarpie na bok) albo z wiekszym rozrzutem. nie mam pojêcia (a ciekawi mnie to) czy jest tylko "propaganda" czy prawda. Jezeli strzela³es zM16 mo¿esz nam cos wiêcej o tym powiedzeæ - jak wyada z ka³achem?
Dodaæ nale¿y, ¿e konstrukcja kilku innych karabinków zachodnich oparta jest na M16 (nie sa to produkowane na licencji modele ale w³asne projekty), co chyba potwierdza klase tej broni.
Tak przy okazji - gdzie dorwa³e¶ M16 i to A1? W Polsce? Jaka¶ strzelnica - i czy ogólnie dostêpna?
PS
Nie chodzi³o o owijanie broni tylko "owijanie pasem od broni" zjad³em od - poprawione. Tak nie pomaga³o za wiele ale ciutkê...
A na zaliczenie (3) by³o trafiæ 1 raz w tarczê przy 3 nabojowaych seriach (magazynek 9 sztuk amunicji)
2 traf - 4; 3 traf - 5.