Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: M16A4, M4A1 i USMC
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie w XX wieku
Willi
Nie mam gdzie zmie¶ciæ siê z tym pytaniem wiêc wsadze je tutaj,dotyczy XX wieku. Czy kto¶ wie w jakich konfliktach i przez jakie jednostki by³y u¿ywane karabiny M15A4 Rifle i karabinki M15A4 Carbine (M4A1)? Wiem ¿e w Somalii w bod. 1996 Delta Force u¿y³o M733 ale czego u¿ywa³o w tym czasie Marines b±d¼ Navy SEALs?

(proszê o przeniesienie tematu do dzia³u uzbrojenie-ogólne)
Willi
M15A4 inaczej M4A1 - karabinek zrobiony na podstawie M16 - ewolucyjna wersja CAR-15 Colt Commando. Wystêpuje w wersji Carbine, Tactical i Rifle. M15A4 to napis znajduj±cy siê na kad³ubie broni. W ten sposób zosta³ nazwany model repliki zrobiony przez Classic Army w wiêkszo¶ci zrobionej z metalu. Tokyo Marui nazwa³o swój M4A1. Polecam stronkê military.pl tam mo¿na obejrzeæ AEGi (Automatic Electric Gun) wypuszczone przez przez g³owne firmy robi±ce w tym sporcie. Poza tym classicarmy.com, machinegun.pl, marui.com (bodajrze).
Mateusz
Sugerowa³bym odpuscic sobie ten ASG-gejzone ;) Aha - i poczytaæ co¶ wiêcej o broni zanim zaczniesz nam wyjasniac dlaczego taiwanskie firmy zeby nie placic licencji Armaliteowi nazwaly swoje zabaweczki M15 zamiast M16 cool.gif
Willi
Oczywi¶cie musi siê znale¼æ kto¶ kto nie tylko chce wszytkich pouczaæ ale jeszcze ich wyzywa. Id¼ siê pobaw grabkami lepiej. A najpierw poczytaj dlaczego s± robione z takiego plastiku a nie innego (¿eby¶ siê nie zatru³ jak bêdzisz bra³ do buzi).

Po pierwsze jak idziesz do ludzi to inwektywy zachowaj dla siebie.
Po drugie o broni wiem wiêcej od Ciebie a jak nie wiesz co to M4A1 to lepiej siê nie odzywaj.
Tomasz Rajtar
Kolega Willli powinien raczej udaæ siê ze swoimi pytaniami na forum ASG, czyli forum http://forum.wmasg.pl/.

Zreszt± kolega Mateusz, w¶ród setek wra¿ych inwektyw, ju¿ da³ odpowied¼. M15 nie by³o u¿ywane w ¿adnych konfliktach i przez ¿adne jednostki. Chyba ¿e mówimy o samobie¿nym zestawie przeciwlotniczym na podwoziu halftracka M3, z okresu II wojny.

A Ty Mateusz jak nie wiesz, to siê lepiej nie odzywaj... mad.gif
-
Mateusz
icon_cool.gif cool.gif heart.gif Ty wiesz, ze ja wiem, ze on nie wie, ze ja wiem, Tomek - no ale chyba ju¿ nawet po¶miaæ siê nie mogê. Poza tym sam widzisz, ¿e nasz Wili nied³ugo wywali Remova z biznesu jako ekspert...

@ Wili - za Grabki dziekujê znam nawet takie jedne kusz±ce ale nie s± z plastiku icon_wink.gif Co do inwektyw za¶... ale¿ one w³a¶nie s± dla ludz!i smile.gif
£ukasz Lewandowski
Kolega Mateusz jak zwykle chamski i opryskliwy. Tak jest zawsze jak pojawi siê jaka¶ ambitna jednostka. bigsmile2.gif
Mateusz
Taki ze mnie butz widocznie icon_sad.gif No dobrze niech kolega ASG fantasta z³apie pojarkê na przyk³ad za pomoc± 1 RC (sk±din±d dobra strona) czyl zwiadu USMC. Semper Fi kurka! cool.gif http://www.forcerecon.com/strongmenarmed3.htm

A mo¿e inna stylizacja: www.isayeret.com cool.gif ?
Willi
No ok. Stronka jest spoko (Marinsów nie lubiê ale ju¿) nie trzeba by³bo z ni± od razu zamiast od gejów? angsad.gif . Co do tych zdjêc powy¿ej to rozumiem (w sumie mo¿na by³o siê domy¶leæ) ¿e ten d³ugi (M15A4) to M16A4 a ten krótki to tak jak mówi³em M4A1 dobrze mówie?
Mateusz
Rozumiem ¿e wypowiadasz siê jako mieszkaniec Falud¿y... Korpusu nie lubisz... cool.gif No ciekawe - a co do gejostwa/pedalstwa traktuj to jako zawsze aktualny "subliminal message" w kontekscie ASG icon_cool.gif
Willi
Uwa¿asz ¿e ASG to kryptogeje wci±gaj±cy w swe krêgi m³odych entuzjastoof pod pozorem strzelania, munduru i ¶licznej broni??? cool.gif Straszna sprawa ostanio siê wziêli za dzieci 13-16 lat....
Ale dobra, a co z M16A4 i M4A1?
PROWL
co do taajwanskich firm to jak wyjasnisz mi prosze czemu te nie nazywajace sie 1:1 repliki maja oficjalne logo armalighta ? bo przeciez nie wolno uzywac cudzego znaku handlowego chyba ze ma sie licencje smile.gif

a co do gejostwa w asg to moja opinia jest taka jak ktos sie bawi mieczem to ma dobrze onanista chedorzony bo ma przynajmniej g³owice a taki koles z asg co ma zrobic skoro liczba kobiet strzelajacych jak i walczacych jest marginalna co ? oto¿ ma kolegów z dr¿yny bigsmile2.gif

prowl
PROWL
willi a co do uzycia to oficjalna wojskowa nazwa to bedzie M16A3 (M15A4) co do M4A1 to to nie to co CA M15A4 bo to jego nastepca tylko za diab³a nie wiem jakie glupie oznaczenie wymysli³a mu armia a jak wiecie armia potrafi

prowl
PROWL
a zapomnia³ bym co do uzycia z tego co wiem to wersje A3 napewno by³y jush w pustynnej burzy wiec i wszystkie nastepne konflikty tez wchodza a gre

prowl
Mateusz
No na pewno warto poruszyc temat relacji "kolezenskich" w ASG i RR cool.gif

Ale swoja droga M16A3 od A4 rozni sie o ile pomne trybem ognia A3 ma full auto a A4 (liniowa obecnie) 3 strzalowa serie tylko jak A2. P-raile i takie tam sa identyczne. Jakies szczegó³y? Armalite, Bushmaster, Colt, Knight Industries - pocwiczcie sobie pisownie smile.gif

EDIT: Aha i nie piszcie "jush", "tesh" i tym podobnego "quasi-polskiego" gowna bo wywrê na was srog± pomstê mad.gif. Slicznie was proszê... I nie postujcie 3 razy pod rzad kiedy macie opcje "edit" na forum. shocked.gif
PROWL
okie czuje sie pouczony crazy.gif

co do pisowni trzeba mi jednak wybaczycz lub potepic (mi obojêtne)
temat gejostwa w asg mozna by ruszyc zgodze sie ale nie obinie to gejostwa bractw rycerskich wiec czy ruszamy temat to nie wiem czekam na propozycje

a M16 i pochodne to jeden szmelc amerykanie gowno wiedza o dobrej broni (ale zgodze sie sa wyjatki i to sporo)

prowl
Keylan
CYTAT(PROWL)
a M16 i  pochodne to jeden szmelc amerykanie gowno wiedza o dobrej broni (ale zgodze sie sa wyjatki i to sporo)

prowl

wiesz piszesz bzdury, rodzinka M16tki jest teraz ca³kiem niez³a w miare niezawodna(do idea³u mu daleko ale bez przesady to niejest to samo co w wietnami gdzie sie zacina³o co chwilke przy odpowiednim czyszczeniu i opiece wersje powy¿ej A2 s± ca³kiem ca³kiem) i bardzo celna. troszke narzekaj± na si³e powalaj±c± naboju 5.56nato ale to bol±czka wszystkich karabinków na te amunicje... zreszt± co do szmelcu poczytaj sobie jak to kangurowate AUGi sie topi± niektóre czê¶ci a wcze¶niejsza wersja (przed poprawkami HK) SA80 zacina³a siê przy odrobinie py³ku .... co do "idea³u" niezawodno¶ci czyli AK to i on siê czasem zatnie w wiêkszo¶ci klonów ma do czosnka o kulistych kszta³tach lufe a i niema górnej szyny na celowniki tylko boczn± a nieda siê górnej zamontowaæ z racji konstrukcji .... (je¶li co¶ wymy¶l± to zwykle po ka¿dym rozebraniu trzeba ustawiaæ wszystko na nowo...)
PROWL
no dobrze morze troche przesadzi³em ale naprawde nie wiele,fakt od A2 by³ juz dopychacz zamka wiec lekkie zaciecia da³o sie za³atwic hehe od reki, nie poruwnuje tez broni pomys³u stonera do Ak 47 czy s³abszej 74 ale tam dopychanie zamka butem zdarza sie extremum o ktorym s³ysza³em niestety nie by³o mi to dane ujzec gdy plutonowy polskiej armi pokazywa³ jak usuwa sie zaciecie w PK. ponoc opar³ bron kolb± o ziemie pod kaem od pionu i skaka³!!! po zamku dopuki ten nie otworzy³ sie i nie wyplu³ wadliwego naboju. ale to extremum jak cos takiego zobacze to dopiero zaczne wiezyc. ale wracajac do poruwnañ naprawde wole broñ konstrukcji Sig'a jeli chodzi o uk³ad klasyczny bo tam chyba zrobiono co sie da i trudno mi pokazac bardziej niezawodna i tolerancyjna na typy amunicji bron o warunkach uzytkowania nie wspomne. niestety M16 i pochodne witaja tylko nabuj SS109 ich osiagi owszem s± zadowalajace ale nie wydaje mi sie zeby w mysl rozwoju amunicji nowych typów ca³o¶c nadal sie op³aca³a pewnie jeszcze przez pare(nascie)lat beda w uzyciu ale na szczescie konstrukcja raczej sie konczy niz zaczyna

prowl

p.s. a jak juz mowimy co myslicie o amunicji SS190 mi podoba sie az nadto :D
Wotawa
Proponujê lekturê marcowego i lutowego pisma "Strza³". M16 podobnie jak M60 s± tam mocno skrytykowane. Przy czym M60 przez rusznikarza który czê¶ciowo ¿yje z naprawy M60 znajduj±cych siê w posiadaniu kanadyjskich kolekcjonerów.

Mechanizm oddawania serii w M16 nawet ostatnich wersji jest bardzo prymitywny, przy przypadkowym oddaniu serii dwustrza³owej, nastêpna bêdzie jednostrza³owa (nawet w Polsce juz w Berylach tego problemu nie by³o).
Z pok³adu wozu bojowego nie da sie z M16 strzelaæ. Czy¶ciæ trzeba zawsze ca³y uk³ad i bardzo dok³adnie. W deszczu lub w dzia³aniu w blisko¶ci wody, przed strzelaniem trzeba M16A4 mocno wytrz±chaæ przy otwartym zamku, bo inaczej woda któr± zasysa³a rura gazowa (dzia³a³a jak naczynie w³osowate, zachodzi efekt kapilarmno¶ci ze wzglêdu na bardzo ma³± ¶rednicê przewodu gazowego), powodowa³a rozerwanie rury gazowej.

M4 czyli ostateczna wersja skróconego karabinka szturmowego ma przynajmniej mo¿liwo¶æ prowadzenia ognia ci±g³ego, ale ze wzglêdu na znaczne skrócenie lufy trzeba to dziadostwo bez przerwy czy¶ciæ, poza tym mocniej w nim targa ca³ym uk³adem zamkowym i ca³a broñ bardzo szybko siê zu¿ywa.
Oczywi¶cie kolby nie da sie z³o¿yæ, ale M4A1 mniej przeszkadza ¿o³nierzowi ni¿ M16A4.

Reasumuj±c M16 jest karabinkiem dobrym do strzelania w laboratorium, w warunkach bojowych jest podobno bardzo uporczywy i trzeba wiêcej uwgai zwracaæ na w³asna broñ ni¿ na wroga i pole walki. W Afganistanie Amerykanie chêtnie podobno (zas³yszane) korzystaj± w ró¿nych okazjach z ka³asznikowów, popularne sa te¿ skrócone wersje takie jak M4A1, mimo wad jednak bardziej porêczne.
PROWL
wiec wracamy do punktu wyjscia M16 jest i naszczescie ja go nie mam mimo paru zalet i paru wad. proponuje wiec mimo niemalej ceny Sig'a 550 a jak ktos chce cos ktotkiego to 551 lub 552 a jak ktos woli bulpupy to mimo czasowych psioczen AUG byle nie do lezenie starsznie cizko sie z tym przekracic i zaczac celowac gdzie indziej no i sylwetka strzelca jest wysoka. ale za to jak sie cudownie rozklada poprostu bajka
Keylan
CYTAT(PROWL)
wiec wracamy do punktu wyjscia M16 jest i naszczescie ja go nie mam mimo paru zalet i paru wad. proponuje wiec mimo niemalej ceny Sig'a 550 a jak ktos chce cos ktotkiego to 551 lub 552 a jak ktos woli bulpupy to mimo czasowych psioczen AUG byle nie do lezenie starsznie cizko sie z tym przekracic i zaczac celowac gdzie indziej no i sylwetka strzelca jest wysoka. ale za to jak sie cudownie rozklada poprostu bajka

ostatnio wszyscy oszaleli na punkcie HK G36 apropo sigów to Grom wymieni³ je na M4A1 ale to pewnie dla ³atwiejszej logistyki w akcjiach z yankee...
A ja bym chcia³ mechanizm z AEK'a Korszakowa ten z zbalansowanym odrzutem w opakowaniu podobnym do AUG'a ale z szynami RIS... devil.gif devil.gif
PROWL
wybacz groteskealejaktakpojdzieto 2posty dalejbedziemy zachwalac miecze swietlne,

co do zalet M4A1 sie nie wypowiem ale jak mia³bym miec bron dla oddzia³ów specjalnych to ja jednak prosze o sig'a 552 szyny juz ma kolbe sklada sie wygodniej i zlozona dodatkowo jest przednim chytem a o laczeniu magazynków nie wspomne, to moja opinia, swiat masie tu troche inaczej (bo cena np) a co do G36 to szaleja bo to nowe i ladnie wyglada jak chcemy kosmosu z broni to polecam zassanie filmow z XM-8 h&k na www.hk-usa.com sa filmiki z testów (malo) ale zobaczyc mozna ale to juz zupelnie gwiezdne wojny wiecja wrucedo mojego ukochanego FN P90 sami wiecie czemu. a reasumujac wojskowym i tak chodzi nie tylko o bron dobra ale i tania wiec nie zawsze wybrane jest najlepsze

prowl
godfrid
@ Willi je¿eli interesuj± Ciê repliki II wojennej broni to polecam t± stronkê http://www.modelguns.co.uk/index.htm Nie jest to ASG, ale repliki typu Blank Fire Blowback. Na stronce zdjêcia oraz opisy modeli z pud³a oraz trochê filmików.
Ceny tam podane s± mocno "amerykañskie", w japoñskich sklepach niektóre modele kosztuj± nawet blisko 200$ mniej.

Edit1: Ech g³odnemu chleb na my¶li, na stronce s± opisy nie tylko II wojennych replik, chocia¿ Twego M16A4 nie ma
¦cibór
CYTAT(Wotawa)
Reasumuj±c M16 jest karabinkiem dobrym do strzelania w laboratorium, w warunkach bojowych jest podobno bardzo uporczywy i trzeba wiêcej uwgai zwracaæ na w³asna broñ ni¿ na wroga i  pole walki. W Afganistanie Amerykanie chêtnie podobno (zas³yszane) korzystaj± w ró¿nych okazjach z ka³asznikowów, popularne sa te¿ skrócone wersje takie jak M4A1, mimo wad jednak bardziej porêczne.

Có¿ pozostaje mi siê z tob± nie zgodziæ. Wymienione tu wady M16 by³y chrakterystyczne dla wersji uzywanej w Wietnamie- A1. Obecnie armia amerykañska uzywa wersji A3, która zosta³a w znacznym stopniu udoskonalona (zreszt± wiêkszo¶æ problemów w Wietnamie wynika³a ze z³ego ochodzenia siê z broni± a nie z jej "wrodzonych" wad). M16 ci±gle jest karabinem rozwojowym i do niedawna to on dyktowa³ standardy w kategorii karabinu 5,56 mm. Zastosowano w nim wiele rewolucyjnych rozwi±zañ: poligonalna lufa, brak t³oka gazowego (gazy prochowe za po¶rednictwem cienkiej rurki oddzia³uja bezpo¶rednio na zamek), rêczny odsy³acz zamka. O klasie karabinów M16 ¶wiadczy to ¿e s± one uzywane przez wiêkszo¶æ elitarnych jednostek wojskowych, jak i policyjnych na ¶wiecie (GROM, Delta Force, SAS, SASR itp.).
Tomasz Rajtar
Nie ma to jak odgrzaæ stary temat...
Fakt ¿e, to co przytoczy³ hektar czasu temu Wotawa to g³ównie obiegowe stereotypy. Ale nawet mi siê wtedy nie chcia³o tego prostowaæ... smile.gif
Ale to, ¿e M4 jest u¿ywany przez SFy ca³ego ¶wiata wynika nie tyle z jego jakich¶ nadzwyczajnych mo¿liwo¶ci, tylko z powodu ³atwo¶ci dostosowania "uszynowionych" wersji M4 do profilu misji.
Mo¿na tak± eMkê ob³o¿yæ tym, co akurat bêdzie potrzebne. Ot i ca³a tajemnica.
-
Danesz
... a niecelno¶æ M 16 mo¿na miêdzy bajki w³o¿yæ...
W tej materii, nasze AKM³-y ( nie mówi±c ju¿ o moich ulubionych AKMs-ach nie wspomnê ) niestety nie bardzo mog± konkurowaæ z 16 - k±.
Co prawda strzela³em jedynie z bardzo "wypracowanego" modelu "A I" ale i tak by³em zaskoczony jego kultur± pracy, celno¶ci± i ogólnie zachowaniem smile.gif)
Milusio le¿y i wydaje mi³e klapniêcie przy strzale ...
Banita
S³ysza³em, ¿e zacinanie siê M16A1 by³o spowodowanw g³ównie tym, ¿e producent naboju zmniejszy³ masê ³adunku miotaj±cego. Tymczasem karabin by³ zaprojektowany dla starej wersji naboju. Przekonstruowano zamek i problem znikn±³...

Co do Ka³acha - TE¯ siê zacina, zapewne rzadziej ni¿ M16 ale ka³achy to broñ naprawdê mocno przereklamowana. Ludzie którzy byli w woju w latach 60-80 raczej nisko oceniaja celno¶æ tej broni. Ka¿dy model ka³asza mia³ strzelaæ inaczej - istruktorzy od strzelañ radzili "obczuæ" swój egzemplarz. Aby u³atwiæ sobie strzelanie seriami (nawet krótkimi 3 nabojowymi) zalecano owiniêcie siê pasem od broni, co zmniejsza³o szarpanie ka³achem na boki. fakt ¿e cz³onkowie rodziny z którymi rozmawia³em o tym byli w woju na studiach, w ³±czno¶ci i raczej nie strzelali tyle co zawodowcy. Od tamtego czasu zapewne te¿ nieco poprawiono w Polsce ka³asza...Jego niew±tpliw± zalet± jest cena, w pewnych rejonach ¶wiata osi±gaj±ca warto¶æ kilku $...
Mo¿e zreszta wypowiedzieli by sie bardziej kompetentni ludzie, którzy strzelalli z tych karabinków (ja, niestety do nich nie nale¿ê..)? Lektura gazetki dla mi³osników militariów to raczej niezbyt miarodajne ¼ród³o...
Danesz
Hmm.. "Ka³ach" przereklamowany... Nie do koñca. Z celno¶ci± ( mimo i¿ wypada gorzej na tle innych karabinków ) nie jest a¿ tak ¼le. ¦rednio wykwalikowany elew spokojnie wystrzela 48 / 50 pkt. Wypada wz±æ pod uwagê i¿ AK jest jednym ze starszych obecnie karabinków pozostaj±cych na wyposa¿eniu ( co prawda mia³em okazjê widzieæ w akacji oddzia³ specjalny z RPA w którym dwóch ¿o³nierzy u¿ywa³o M1 ale to tylko wyj±tki ) a co za tym idzie moze mieæ kilka wad, które w konfrontacji z zaletami okazuj± siê marginalne.
Przeczyta³em wy¿ej o ka³achach z lat 50 i 60 - ych. Hmm To s± u nas inne ( pomijam tantale, onyksy i inne twory w typie "Radom huntera" ) ?? "Mój" Przydzia³owy AKMs pochodzi³ z 58 roku, by³ mocno wypracowany jednakowo¿ nad wyraz celny. Gdybym mia³ mo¿liwo¶æ wykupienia tego¿ egzemplarza nie czeka³bym ani chwili.
Strzelanie z ka³asza seriami trzystrza³owymi wymaga odrobiny wprawy ( brak ogranicznika serii )i ka¿d± broñ bêdzie szarpa³o ( chyba ze co¶ ma szybkostrzelno¶æ teoretyczn± powy¿ej 1200 strz/min. Wtedy trzystraz³owa seria jest odczuwana jak jeden wystrza³ ). Jedn± wiêcej drug± mniej. Jednak¿e nie wynika to z budowy broni ( no mo¿e odrobinkê ale to raczej kwestia rozk³adu masy.Przyk³ad : ró¿nice w strzelaniu z swd i swu bez u¿ycia dwójnogu , z wolnej rêki ) , a jedynie z proporcji masy pocisku do masy broni.
Co do pasa. Nie owija siê nim broni lecz rêkê. Tworzy siê podobny uk³ad jak w broni sportowej. Ma on na celu ogólnie ustabilizowaæ broñ. Niestety nie ma on za bardzo wp³ywu na celno¶æ w czasie prowadzenia ognia seryjnego, poniewa¿ i tak wiêkszo¶æ serii d³u¿szej ni¿ 3-4 pociski pójdzie w niebo. Z krótkiej serii trafia w cel 1-2 pociski.
Banita
Danesz, dziêki za odpowied¼. Popyta³em po rodzinie (podkre¶lam - ja nie strzela³em z ka³asza ) i muszê troszkê sprecyzowaæ moj± wypowied¼.

Wspominano mi o 2 rodzajach ka³acha - jeden starszy, oznaczony bodaj jako PM 48/47? z metalow± sk³adan± kolb±, drugi to KBK AK 60 z drewnian± kolb±.
PM mia³ tenedencje do mocnego szarpania(co utrudnia³o celne strzealnie), strzelanie z niego pozostawia³o uczucie dr¿enia d³oni. Mia³o to byæ, wedle s³ów ówczesnych instruktorów, efektem z³ego wywa¿enia broni(ja siê nie znam).
KBK zachowywa³ siê ju¿ o niebo lepiej, nawet d³ugotrwa³e strzelanie nie powiodowa³o dygotania ³apek. Wd³. s³ów opowiadaj±cego, strzela³o siê z niego jak z wiatrówki (no, prawie smile.gif ). Niestety nawet tu przy strzelaniu ogniem pojedyñczym broñ wymaga³a ponownego naprowadzenie lufy na cel, a nie tylko niewiekiej korekty jej po³o¿enia.
Czêsto, na filmach "propagandowych" jest pokazywane, jak facet wali z M16 pocisk za pociskiem, z du¿± czêstotoliwo¶ci± osi±gaj±c b dobre skupienie trafieñ. Potem ten sam typ wali z Ka³asza po¶wiêcaj±c albo wiêcej czasu na celewoanie (broñ mocno szarpie na bok) albo z wiekszym rozrzutem. nie mam pojêcia (a ciekawi mnie to) czy jest tylko "propaganda" czy prawda. Jezeli strzela³es zM16 mo¿esz nam cos wiêcej o tym powiedzeæ - jak wyada z ka³achem?

Dodaæ nale¿y, ¿e konstrukcja kilku innych karabinków zachodnich oparta jest na M16 (nie sa to produkowane na licencji modele ale w³asne projekty), co chyba potwierdza klase tej broni.

Tak przy okazji - gdzie dorwa³e¶ M16 i to A1? W Polsce? Jaka¶ strzelnica - i czy ogólnie dostêpna?

PS

Nie chodzi³o o owijanie broni tylko "owijanie pasem od broni" zjad³em od - poprawione. Tak nie pomaga³o za wiele ale ciutkê...
A na zaliczenie (3) by³o trafiæ 1 raz w tarczê przy 3 nabojowaych seriach (magazynek 9 sztuk amunicji)
2 traf - 4; 3 traf - 5.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.