Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [torby] dla wcze¶niaków
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Pasy, torebki, sakwy
Thorvald
Witam.
Chcialbym sie dowiedziec czegos o wczesnych torbach. Czy w ogole takie rzeczy istnialy ? Nie chodzi mi o torebki tylko o juz troszeczke wieksza rzecz. Powiedzmy cos takiego duzego zeby sie miescilo tam, hmm.... 6 piw puszkowych:). Czy taka rzecz, ktora ja nazwalem torba istniala ? Jesli nie to trudno hyhy, a jesli tak to :
1) Czy byly to torby tylko i wylacznie skorzane, czy w gre wchodzil tez powiedzmy jakis material typu len ?
2) Jesli moja torba jest za duza to jaka istniala najwieksza lub jaka najwieksza mozna sobie zrobic bez przypalu na jakis imprezach ? smile.gif ?
3) Czy torby te byly noszone przy pasie czy jakos przewieszane przez szyje lub noszone na ramieniu ?
4) Lepiej sobie zrobic jedna wielka torbe, ktora jest powiedzmy srednio historyczna, czy dwie male torebki, w ktorej mieszcza sie powiedzmy 2 piwa ? smile.gif.
Nie zrozumcie mi zle, bo mi naprawde nie chodzi o plecak tylko poprostu jakies takiej hmm... racjonalnej wielkosci torebke co by mozna bylo tam bez upychu wsadzic jakis aparat, dokumeny, portfel wypchany kasa... i 6 piw hehe - zart smile.gif. Oczywiscie wszystko zalezy jaki kto ma aparat, portfel, dokumenty etc. no ale mowie... chodzi o rzecz racjonalnie duza, bez przesadyzmu.
Z gory dzieki za ewentualne odpowiedzi.
Mara
Có¿, mogê zaoferowaæ Ci torbê na 10 piw (nowy system pomiaru pojemno¶ci toreb? bigsmile2.gif ), noszon± na ramieniu, z surowego lnu, z haftem dwóch wikiñskich or³ów z Bambergu. I co Ty na to?
A co do samej torby to faktycznie bardzo przydaje siê na ró¿nych imprezach. Nawet po to, ¿eby nie chodzic z misk± czy butelk± w rêku respekt.gif
Nat
Witam!
A mo¿na siê dowiedzieæ, jak taka torba wygl±da?
Bo to faktycznie pomys³ niez³y - na ³ychê, miskê... i jakie¶ piwo devil.gif
Podrzucisz Mara zdjêcie lub wykrój?
Pozdrawiam!
Thorvald
Witam !
Dziekuje Mara za odpowiedz.
Mam jednak jeszcze jedno pytanie z tym zwiazane. Czy torba materialowa (w tym przypadku lniana) nie jest za bardzo "pedalska" jak dla mezczyzn ? Jesli nie to takze bym sie pokusil o jakis zdjecie lub wykroj jak kolezanka Nat, za co moge kiedys oczywiscie odwdzieczyc sie piwkiem devil.gif.
Z gory dziekuje.
Mara
No i tu mnie macie icon_wink.gif Wstyd siê przyznaæ, ale jeszcze nie mam zdjêcia tej torby. Mam nadziejê, ¿e nied³ugo ten stan ulegnie zmianie, a wtedy siê pochwalêicon_wink.gif
Co do pedalsko¶ci to mam do Ciebie Thorvaldzie jedno pytanko: czy faceci paraduj±cy w rajtuzach nie wygl±daj± pedalsko? 90% rymcerzy jednak nie przejmuje siê tym i z dum± obnosi swoje nogawice cool.gif Jak sam widzisz "pedalsko¶æ" zale¿y od punktu widzenia. (Nie obra¿aj±c mniejszo¶ci seksualnych szef.gif )
Za³±czam jednak ma³± próbkê mojej radosnej twórczo¶ci. Uprzedzam, ¿e wspomniane wczesniej wikiñskie orze³ki s± tak gdzie¶ 1,5 raza wiêksze.
Thorvald
Jesli dobrze widze to ta torba nie ma zadnych zapiec, tylko sama "przykrywke" ;). No ale w sumei do materialowej torby chyba ciezko zrobic jakies sensowne zapiecie gdyz moznaby bylo przerwac material.
No nic. Wielkie dzieki za fotke:).
Co do "pedalskosci" to szczerze mowiac nie widzialem zadnego faceta noszacego taki rodzaj torby, a tych co widzialem to mieli torby skorzane "montowane" do paska... dlatego pytam tak o, bo moze byc sytuacja, ze na jakiejs imprezie jakis gosciu dziwnie bedzie na mnie spogladal i wykonywal jakies dziwne gesty i ruchy z elementami ujawniania dlugosci swojego jezyka ;).
Tak wiec jeszcze raz dzieki za info smile.gif.
Mara
Ufff... No, pech, wys³a³am stare zdjêcie. Otó¿ ta torba ma bardzo zgrabne zapiêcie, ale doszyte dopiero po zrobieniu tego zdjêcia. Or³y maj± trochê inny krój ni¿ ta wys³ana przeze mnie - nie maj± tak wyra¼nie zaznaczonych boków. Jest prostsza i wydaje mi siê bardziej pasuje do stroju.
A co do noszenia takich toreb przez facetów, to ja osobi¶cie widzia³am niejednego, który paradowa³ na ucztê czy spacerowa³ po obozowisku z p³ócienn± torb± na ramieniu. Ale nie namawiam. Ja osobi¶cie na uczty drepczê z wiklinowym koszykiem, który zazwyczaj niesie mi mój towarzysz king.gif Ech, i nie radzê twierdziæ, ¿e koszyk jest pedalski, bo narazisz siê sporej mêskiej cze¶ci RR cool.gif
Je¿eli chcia³by¶ zobaczyæ Orze³ki to zapraszam do Birowa 22-23 maja, bedê tam ze swoim straganem. Niestety, ju¿ trochê przebranym hehehe.gif
Andrzej Siejeñski
Witam
Takie torby lniane mo¿na najczê¶ciej zobaczyæ na imprezach pó¼no XV wiecznych. Wiem, ¿e to nie czasy wsczesne, ale krój siê raczej nie zmieni³ a i torba s³u¿y do tego samego. W Opolu mój znajomy paradowa³ z czym¶ takim i nikt go chyba nie podrywa³ (a propos "pedalsko¶ci"), a i ja nied³ugo co¶ takiego sobie sprawiê. Taka torba to bardo u¿yteczna rzecz.
Pozdrawiam
Nataniel
Verdandi
a taka wczesna torba ,ale np.skorzana? ma ktos?
Nat
Ja siê pod³±czam do pytania Verdandi - ma kto¶ skórzan±? Bo to zdecydowanie wytrzymalsze smile.gif Z drugiej strony jednak wydaje mi siê, ¿e takie torby niekoniecznie musz± byæ wymys³em a¿ tak pó¼niejszym i na wczesnych imprezach te¿ powinny przej¶æ.
Tak sobie teraz pomy¶la³am: a mo¿e by je uszyæ z filcu?
Pozdrawiam!
Svana
hej Witam was

Czy generalnie nie jest wszystko jedno jak ta torba bêdzie wygl±daæ?Przecie¿ my sami nie wiemy jak one mog³y wygl±daæ, bo ma³o co sie zachowa³y. Wiêc póki bêd± one uszyte z naturalnych materia³ów (we³na, len) czy zrobione ze skóry, nawet tej z "futerkiem" to chyba nigdzie nie pope³nimy b³êdu. Jezeli chodzi za¶ o krój, ile¿ mo¿na wymy¶laæ wariacji na temat zwyk³ej torby? Du¿o siê przez wieki nie zmini³a a efekt mo¿e tkwiæ jedynie w szczegó³ach typu hafcik, czy rodzaj mocowania, jedna szelka/dwie, sznurek itp. ale to ju¿ kwestia osobistego wyboru. Chyba sie zgodzicie, ¿e nasze wdra¿anie sie w szczegó³y spowodowane jest d±¿eniem do idealo¶ci w³asnego stroju lub obaw± ,¿e kto¶ komu sie wydaje, ¿e jest bardziej wyedukowany-choæ wcale nie archeolog- mo¿e nam na forum zarzuciæ brak historyczno¶ci w tym przypadku torby.. uff czy to nie przesada. wiêc szyjmy sobie torby pojemne nawet na 10 piw, mocne i wytrzyma³e, nawet je¿eli maja przypominaæ worek na kapcie z zerówki... reszta to kwestia odawgi w improwizacji.

Pozdrawiam

Svana
Owen
Witam
Co do toreb p³uciennych to bardzo dobrze wiadomo jak wygl±da³y w XIII wieku m.on. z Biblii Maciejowskiego, identyczne torby s± datowane na XV wiek. My¶lê ¿e mo¿na ¶mia³o za³o¿yæ ¿e wcze¶niej te¿ pasuj±.

http://www.hochmittelalter.net/Klamottenze...lkleinkram.html
Verdandi
Svana w gruncie rzeczy ma racje. Zreszta jesli chodzi o stroje i sprzet jaki posiadamy to czesto ludzie z epok jakie odtwarzamy wcale nie byli tak bogato wyposazeni. Nie byloby ich stac zwyczajnie smile.gif
Mysle ze po prostu nalezy wystrzegac sie czegos czego ewidentnie NIE BYLO. moze za wyjatkiem piwa smile.gif
Skaras
A nie lepiej zrobic torbe na plani prostopadloscianu/pudelka? Krawedz boczna nie musi byc strasznie szeroka, wystarczy kilka centymetrow, a to nada torbie glebie, gdyz do tej co podal Owen chyba niewiele sie zmiesci.
Jaros³aw (Gêsik)
Zale¿y od tego jak j± bêdziemy traktowaæ...
Ja swoj± torbe traktujê tak 50/50 - element stroju/funkcje u¿ytkowe. Wiêkszych i ciê¿szych rzeczy w takiej torbie nie ma co nosiæ bo bêdzie przeszkadzaæ i obijaæ siê o bok, a mniejsze czyli : ³yzka, krzesiwo, no¿yk, telefon, klucze od beemy mieszcz± siê zupe³nie i nie trzeba jej powiêkszaæ. Swoja torbê zrobi³em na pocz±tku z jednego powodu, szlag mnie trafia³ jak trzeba by³o i¶æ na biesiadê i nios³o siê rêkach te wszystkie manele - ³ycha, talerz, micha, kufel, nó¿ i ¶ciereczka..... a co.. lniana oczywi¶cie, teraz siê wszystko mie¶ci i nie ma problemu. A przez ca³y turniej siê i tak z wy³adowan± torb± nie biega...
Kadlin
Ewentualnie wzór który podrzuci³ Owen mona lekko powiêkszyæ o kilka centymetrów z ka¿dej strony i bêdzie wygodna torebka na wszelakie potrzebne drobiazgi. Nie planujmy od razu torby na 2 kraty piwa szczerba.gif W koñcu, nie wiem jak wy panowie, ale my kobiety praktykujemy noszenie torebek na codzieñ i z do¶wiadczenia wiemy ze je¶li jest za ciê¿ka robi sie okrutnie niewygodna. Zwa¿yæ tu tez trzeba na fakt, ¿e bêdzie ona szyta z lnu, wiec szelka nie bêdzie jaka¶ super wygodna, a wrêcz od ciê¿aru wspomnianych ju¿ piw mo¿e przysprzyæ niez³ych mêk.
Pozdrawiam!
Rugiewit
A ja mam pytanko w³a¶nie o co¶ w rodzaju plecaka "historycznego" z okresu oko³o X wieku.
Ewentualnie czego¶ na kszta³t worka.
Chodzi o to, ¿e jadê czasem na dziko na jak±¶ imprezkê, tzn wpadam tylko na kilka godzin pokrêciæ siê, zobaczyæ co jest i dalej w drogê.
Przebieram siê w strój historyczny, a z nowo¿ytn± odzie¿± trzeba co¶ wtedy zrobiæ.
Dotychczas pakowa³em to w plecak nowo¿ytny i zostawia³em pod okiem jakiego¶ uczynnego kramarza, ale nie zawsze mo¿na plecak bezpiecznie zostawiæ na pó³ dnia.

Czy ma kto¶ pomys³ na historyczny z wygl±du "pojemnik" w którym zmie¶ci³y by siê glany, ubranie, jaka¶ kurtka i jeszcze piwo na imprê?

Mo¿e zawijaæ to w tobo³ek z p³ótna lnianego?
I jak nosiæ taki tobo³ek? Trzymaj±c go na ramieniu za koniec p³ótna? Na kijku zaieszaj±c i przez rmiê? Czy mo¿e jaki¶ pasek lub sznurek dowi±zaæ i n skos przez plecy?

Jak wy rozwi±zujecie ten problem?
Nat
U nas ten problem powoli zostaje rozwi±zywany (na razie tylko dwie osoby, ale inni siê przymierzaj±) przy pomocy nie tyle p³óciennych sakw czy worków, ale koszy z wikliny, takich z p³askimi plecami, z przeci±gnietymi paskami z plecionych rzemieni. Taki wiklinowy plecak. Pojemny i ca³kiem wygodny.
Sretno!
Przemur
Kojarzy mi siê, ¿e parê lat temu na festiwal w Wolinie przyjecha³ Rosjanin, który mia³ uszyty z foczej skóry plecak. Z wygl±du by³o to podobne tak z grubsza do wojskowej kostki, tylko zdaje siê mia³o drewniany stela¿. Niestety, by³o to parê lat temu i nie pamiêtam za dobrze. Zobaczê, mo¿e mam gdzie¶ jakie¶ zdjêcie. Mo¿na zajrzeæ na stronê Srebrnego Wilka ( nie pamietam adresu, ale na pewno wyskoczy, je¶li na google wpiszesz "silver wolf"), tam mo¿e byæ jaka¶ fotka.
Nazgul
Jaks na national geografic niedawno puszczali film o znalezionym czlowieku na lodowcu. Datowalo sie go an kilka wiekow przed Chrystusem - nie pamietam na ile w kazdym badz razie duzo - koles zamarzl jak mumia. Wszystko sie zachowalo bardzo dobrze - cialo ubrania wszystko co mial. I mial wlasnie taki plecaczek - skorzanyz drewnianym stelarzem; zrobili nawet reknostrukcje tego.
Ma to niewiele wspolnego z X wiekiem, ale jezeli juz wtedy stosowano takie rozwiazania to wydaje mi sie ze i w X wieku mogli cos w tym stylu stsowac. Co o tym s±dzicie??
Zygmunt
Mowa tu chyba o Ótzim, cz³owieku z alpejskiego lodowca. Je¶li tak to by³o to troszkê wiêcej ni¿ kilka wieków przed Chrystusem, bo jakie¶ XXX. Plecaczek mo¿na zobaczyæ choæby tu http://www.archeobase.com/v_texte/otzi/equ...ement/equ.htm#3
Nazgul
Tak chodzi³o w³a¶nie oto.
A co do tych kilku wieków - poprostu nie pamietalem ile¿ to mia³o byc :]
Mara
Ja wiem, ¿e mój refleks mo¿e przyprawiæ o zawrót g³owy szczerba.gif , ale wreszcie (po tylu miesi±cach) dopad³am skaner i mog³am zeskanowaæ zdjêcie torby, o której pisa³am wcze¶niej. Tej na 10 piw icon_mrgreen.gif

Pozdrawiam
Simbelmyne
Maro mam pytanie do Ciebie. Ostatnio prowadzi³am na temacie "Torby lniane" dyskusjê na temat toreb w³a¶nie lnianych - chodzi³o mi g³ównie o hafty, bo wzoruj±c (czy mo¿e bardziej upewniaj±c w swoich przekonaniach) siê na Twoich chcia³am wyszyæ co¶ na torbie. Ale niestety dowiedzia³am siê, ¿e tak± torbê najlepiej zostawiæ w ¶wiêtym spokoju i jej nie ozdabiaæ icon_cry.gif dunno.gif . Czy masz mo¿e jakie¶ ¼ród³a, na których siê wzorowa³a¶, czy tak jak ja chwytaj±c siê w szaleñczym natchnieniu wyszywania torby zaczê³a¶ j± ozdabiaæ? smile.gif icon_wink.gif
Pozdrawiam! smile.gif

Simbelmyne
Kasia Kmieæ
Do³±czam siê do pytanka szanownej poprzedniczki apropos ozdabiania...(w sumie to dlaczego nie?).
Ja wymy¶li³am sobie inny system , je¶li chodzi o wczesne torebki.
Po prostu je tkam - tak z we³ny, normalnie, kilimowo.U¿ywam prostych splotów by nie uraziæ zbyt bole¶nie historyczno¶ci.
Tkam na nich ró¿ne ozdobniki: na jednej jest ptaszek z Rusi, na drugiej swasta z kamienia runicznego, a na trzeciej po prostu geometryczny wzór...itd., itp.
G³êboko¶æ torby uzyskujê krajk±- calkowicie wystarcza- wagonu piwa nosiæ nie muszê.
Najbardziej lubiê torby proste z owczego niedoprzêdu - w taki ³adny s³owiañski pasiak i s±dzê ¿e te s± najmniej mroczne.Skanera niestety jeszcze nie posiadam, ale kump ma mnie odwiedziæ z aparatem cyfrowym...to pewnie wam poka¿ê o co mi biega...
Pozdrawiam serdecznie! szczerba.gif
Simbelmyne
Kilimowo powiadasz... a jaak too jest? crazy.gif bigsmile2.gif bum.gif Naucz mnie, naucz mnie! read.gif icon_mrgreen.gif I koniecznie zamie¶æ foty swych rêkodzie³! smile.gif
Pozdrawiam! smile.gif
Morgoth
na allegro w "rycerskich" moze czasem dostac bardzo ³adne torby lniane , z lnianym paskiem, z róznymi ciekawymi haftami (najczesciej jakies smoki albo inne wikinskie "stwory" smile.gif ) i stosunkowo nie drogie aukcja chyba od 30 zeta a widac by³o ze kilka piwek sie ta zmiesci spokojnie:) jak komus zalezy niech poluje na allegro bum.gif
Thyrvald
CYTAT(Thorvald)
Mam jednak jeszcze jedno pytanie z tym zwiazane. Czy torba materialowa (w tym przypadku lniana) nie jest za bardzo "pedalska" jak dla mezczyzn ?

He sam siê nad tym namy¶la³em, ale w koñcu Jaro z Kruków mnie z tego wyleczy³ i cieszê sie z tego bardzo (patrz avatar). Takie torby s± bardzo sympatyczne i porêczne. Uszyæ takie co¶ mo¿na w godzine. Co do zapiêæ to w sumie s± zbêdne. Ja w mojej mieszczê 4 piwa portlef, aparat, komure i pare drobiazgów.
Polecam !
Joker_katowice
Mam pytanie czy na tak± torbe ale dla woja wikiñskiego nada siê stara kurtka skórzana??
Rabiega
CYTAT(Joker_katowice)
nada siê stara kurtka skórzana??

Nijak siê nie nada, materia³ zbyt cienki, co najwy¿ej na sakiewkê. Skóra musi mieæ ze 2-3 mm, licowa,nie barwiona i nie lakierowana.
wszebor
Jeszzce jedno pytanie odno¶nie lnianych toreb. S± jakie¶ potwierdzenia przed XIII wiekiem? Czy po prostu torby s± robione jako analogia, która mog³a istnieæ?
pozdrawiam
Wszebor
Vlasta
Pasterze z rotundy w Znojmo (XII w.) maj± torby, czy lniane - nie wiem smile.gif
Pozdrawiam!
Vlasta
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.