Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Oslona klejnotow :)
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Dacron
Czy istniala jakas oslona tak cennych klejnotow rodzinnych na przelomie XIV/XVw ?? Z tym ze nie chodzi mi o szorce, a o cos co ochroniloby jajka przed uderzeniem np. toporka idacym od dolu, jakby wchodzacym pod szorce ? Najbardziej interesowaloby mnie cos co dzialaloby razem z nogawicami pikowanymi (oddzielnymi nogawicami, nie 'spodniami').

Pozdrawiam.
Pawel ChmurnoOki
nikt nie bil toporkiem "od dolu" (bo poco?)
a przed cieciami spodniczka kolcza chronila wysmienicie.
Z tego co kojaze,plytowe oslony klejnotow pojawialy sie w zbrojach renesansowych
ale na przelomie XIV/XVw poza szorca raczej nic nie bylo (szorca wystarczala).
Natomiast jesli boisz sie o swoje,polecam zakupic sobie sportowy suspensor i zakladac na czas walki pod gacie :) Ewentualnie mozesz zrobic sobie taki z filcu i skory,tylko bron Boze nie zakladaj go na wierzch ;)

Pozdrawiam
-Pawel
Borg
Uszyj pikowane spodnie z saczkiem bigsmile2.gif
Grubym saczkiem bigsmile2.gif
Saczek niech ma wewnatrz np gruby filc i skore utwardzana woskiem crazy.gif
Mysle ze jakos bedzie chronic
Rudy
A ja widzia³em gdzie¶ (tylko nie pamiêtam co to by³o) takie majtki kolcze, co¶ jak góra ze spodni z saczkiem devil.gif
Pozdr. Rudy
Tomasz Nawrot
W ksi±¿ce Barbera "Rycerze i Rycersko¶æ" jest zamieszczona ilustracja XIV wieczna przedstawiaj±ca lorda Jakiego¶tam ¿egnaj±cego siê z niewiast±, w trakcie wsiadania na konia.
Lordowi spod szorcy wystaje co¶ schodz±cego szerokim , ³agodnym klinem na "klejnoty".
Dam sobie uci±æ .. no , mo¿e nie g³owê , ¿e jest to jaki¶ dobrze pikowany i prawdopodobnie pokryty skór± wynalazek, chroni±cy no mo¿e nie od ciosu pionowo z do³u w górê ale na pewno dobrze chroni±cy to i owo przed przypadkowym lub mierzonym ciosem w bitwie. W domu sprawdzê i podam nr strony w ksi±¿ce.
Jest pewne ¿e rycerstwo nawet w czasach przedrenesansowych dobrze chroni³o swój interes - chodzi³o tu wszak o progeniturê.

Ciêcie od "klejnotów" a¿ do mostka pionowo w górê to wynalazek polski stosowany w szermierce szabla polsk± (tzw. ciêcie "ny¿kiem", zwane "die hoellische polnische Quart").

Pozdrawiam
Dacron
Dzieki za dotychczasowy odzew. Czekam dalej.

Pawle, piszesz ze nikt nie bije toporkiem od dolu. Tymczasem moj znajomy dostal w zeszlym sezonie ciecie od dolu z czekana, wlasnie na jajka. Ma chlopak farta ze mu dobrze dzialaja.

A nawet gdyby, to przeciez w czasie bitew ludzie sie wywracaja i zdarzaja sie rozne niekontrolowane ciosy, wiec lepiej oslonic sobie to co cenne.

Pozdrawiam.
Borg
Co do kolczych majtek poszukaj zdjec zbroi gotyckich
Przy nich czesto wystepowaly
http://freha.pl/download.php?id=1929
Jaros³aw (Gêsik)
Mo¿na tez tak....
Pawel ChmurnoOki
nie pisalem ze sie nie udeza,a ze sie nie udezalo celowo -kiedys,bo lepiej bylo zamordowac/uszkodzic kogos ciosem gdziekolwiek /waski topor przebijal zbroje,tak samo jak czekan/.Ale to juz gdybanie.Co do przypadkowych udezen,napewno cos tam czasem dochodzilo do klejnotow,ale przed tym dostatecznie chronila wlasnie szorca (nalezy tez pamietac ze nie bylo pancerza ktory chronil absolutnie i przed wszystkim,nawet w super plytowkach ludzie gineli).
Inna sprawa z cieciami w jajka -byly,i dzialaly,glownie w szermierce pojedynkowej,bez zbroi,a w bitwie chronila przed nimi spodniczka kolcza

a co do ostatniej fotki -to jest wlasnie ta renesansowa oslona,o ktorej pisalem wczesniej -fana sprawa,ale nie na XIV/XV

Pozdrawiam
-Pawel
Borg
Czy mam rozumiec ze delikwent wsadzal swoj interes do tego?
Jak powiedziales o plytowej os³onie myslalem o czyms na wzor metalowych majtek (z odpowiednim luzem) a nie hmm prezerwatywy.
To on mia³ dziore w gaciach czy jak crazy.gif
Pozdrawiam
Pawel ChmurnoOki
a tego to juz nie wiem:) -nigdy nie widzialem czegos takiego,ze tak powiem...ehmmm "do reki" ;) -natomiast kojazy mi sie z obrazkow,rycin i jakis zdjec muzealnych.Ja osobiscie,jestem jednak zwolennikiem wszelkiego rodzaju spodniczek kolczych.Co do gaci,widzialem cos takiego w malborku -ot,takie szorty z kolczugi,nie mam natomiast bladego pojecia na ile to dziala,i co trzeba bylo pod to zalozyc,bo o ile pod spodnieczke dajesz gruba wysciolke i jest ok,o tyle jak dasz ja pod majty z kolczugi,wydaje mi sie ze bedzie utrudniala chodzenie (mysle ze ewentualnie mogly byc one nakladane/naszywane na grube welniane spodnie).Ale tak czy siak,ani plytowy "zasobnik" na ptaszka,ani majty z kolczugi wg. mnie nie pasuja na przelom XIV/XVw.Predzej na XV/XVI jesli juz

-Pawel
Koper
W Codex Wallerstein mo¿na zauwa¿yæ ciêcia "kroczne" oraz os³ony klejnotów a jak mi siê wydaje to XIV/XV wiek.
Dacron
Znalazlem cos takiego. Nie wiem na ile ma to odzwierciedlenie historyczne, ani jaki to okres. Moze ktos cos doradzic ??
Pawel ChmurnoOki
zgodnie z tym,co pisza w ksiazeczce z ktorej wziales ten obrazek /medieval military costume/ sa to burgundzkie gaciorki z 1473 roku,fajna sprawa tyle tylko ze
a) pozna
b) mysle ze slabo chroniaca przed uderzeniem (zato wysmienicie przed cieciem czyms ostrym) chodz to tez zalezy co zalozysz pod spod

-Pawel
Jerzy von Ratibor
Witam
Nie wie kto¶, czym jest ta sztabka na wysoko¶ci krocza delikwenta z za³±cznika. Czy jest to jaka¶ ochrona czy co?
Marcin Surdel
Czo³em!

To tylko pugina³.

Pozdrowienia
Nikodem
CYTAT(Tomek z Prawiednik)
Ciêcie od "klejnotów" a¿ do mostka pionowo w górê to wynalazek polski stosowany w szermierce szabla polsk±  (tzw. ciêcie "ny¿kiem", zwane "die hoellische polnische Quart").

zwane tak¿e "Ciêciem eunuszym" smile.gif
Spaszatoros
Tomek z Prawiednik napisa³:

W ksi±¿ce Barbera "Rycerze i Rycersko¶æ" jest zamieszczona ilustracja XIV wieczna przedstawiaj±ca lorda Jakiego¶tam ¿egnaj±cego siê z niewiast±, w trakcie wsiadania na konia.
Lordowi spod szorcy wystaje co¶ schodz±cego szerokim , ³agodnym klinem na "klejnoty".
Dam sobie uci±æ .. no , mo¿e nie g³owê , ¿e jest to jaki¶ dobrze pikowany i prawdopodobnie pokryty skór± wynalazek, chroni±cy no mo¿e nie od ciosu pionowo

Wed³ug mnie jest to poprostu taszka, ale mogê siê myliæ.
Dacron
Czy posiada ktos moze skan z tej ksiazki przedstawiajacy wlasnie taka oslone ???
Pozdrawiam.
Jaros³aw (Gêsik)
Co do tego Barbera, to te¿ mi to wygl±da na integraln± czê¶æ pancerza, ot taka dodatkowa folga w fartuchu.
Piotr Paruch
A co powiecie na typowe szorty kolcze bigsmile2.gif
http://www.clevelandart.org/Explore/depart...up=10&recNo=149
_RK_
Dopóki w zbroi i konno w genitalia chyba do¶æ trudno by³o dostaæ, zw³aszcza przy wysokich ³êkach siode³. Mo¿e st±d pojawienie siê wyra¼niejszych os³on na genitalia w momencie kiedy rycerze zaczynaj± biegaæ pieszo.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.