Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bronie a¿urowe
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Sighrolf
<deleted by Korea Antarctic Research Program>
Harald Wilczeserce
Witam

Widze ze musze ten spor rostrzyngac, pewne, ze sa historyczne, i dla wikingow jak najbardziej wchodza w gre, ostatnio widzialem taki toporek azurowy w katalogu, zreszta czego to Ci wikingowie z bronia nie kombinowali, jak sie przezucilo troche orginalow i porozmaiwalo z ludzimi to dochodzi czlowiek do zaskakujacych spostrzezen. Mieli chlopaki leb nie ma co.

pozdrowka

Hari
Sigurd
To ja poproszê o namacalne dowody w formie zdjeæ i opisów - jestem niewierny Tomasz i nie uwierzê, dopóki nie "dotknê" :-)
Magnus
ja rowniez, repliki takich widzialem, ale oryginalu, czy choc wzmianki o takiej broni w ksiazkach nie znalazlem. Sam planowalem zakup takiego daneaxa ale dalem sobie na wstrzymanie, jesli rzeczywiscie sa takie, to poprosze o fote czy namiar na zrodlo, gdzie takie informacje sa podane. Z checia sie nawroce smile.gif devil.gif smile.gif
Harald Wilczeserce
Witam

Dobra w tygodniu skocze do biblioteki bo jeszcze pamietam gdzie to widzialem i zrobie fotke i podam dokladnie gdzie znaleziono i ktory wiek i Sigi przegrasz zaklad he he, a mozna wiedziec o co sie zalozyliscie??

pozdrawiam

Hari
Sigurd
To tajemnica Haraldzie icon_wink.gif ale Sighrolf jak zwykle znowu bêdzie mia³ zajady w kacikach ust.
Sighrolf
Nikifor
Na zdjeciu a¿urowy topór w d³oniach jedengo z wojowników ruskiej grupy Silver Wolf- kto ich zna ten wie ¿e nie robi± ¿adnych mroków.Mo¿e kto¶ posiada lepsze przyk³ady....
Harald Wilczeserce
Witam

Dobra Sigurdzie-Tomaszu bigsmile2.gif oto dokladny opis topora azurowego

Pochodzi z konca X wieku, znaleziony w Ludvigshave, Lollandia w Danii, Szerokosc to 21,9 cm. Orginal znajduje sie w zbiorach Dunskiego Muzeum Narodowego w Kopenchadze nr katalogowy C9115.

Opis znalezc mozna w "From Viking to Crusader" Nowy York 1992, pod red. Else Roesdahl, Lilja Arnadottir, Torsten Edgren ..., opis na stronie 279 w Katalogu.

Jutro dorzuce jego fotke bo dzis zapomnialem aparatu.

Zeby tez nie bylo, iz to pojedynczy przypadek to wiem gdzie jest drugi egzemplarz, bo widzialem opis w naszym muzeum SHM, tak wiec jutro to tez zapodam i to powinno sprawe zalatwic.

He he nie zadzieraj wiecej Sigurdzie w walce na wiedze read.gif z moimi ludzmi, bo nawet przynaleznosc do Jomsborga Ci nie pomoze (Dla tych co nie wiedza Sigurdy obydwa to moi przyjaciele i prosze traktowac to jako zart).

Hi hi Sighrolfie, ciekawe co tam wygrales, jak cos to chetnie rozstrzygne jeszcze pare zakladow.

pozdrawiam

Hari

P. S. No i co do Rosjan to puszcze troche pary z ust i powiem, ze w tym roku na Wolinie bedzie ich wielu, bardzo wielu, bardzo bardzo wielu bigsmile2.gif .
Sighrolf
Harald Wilczeserce
Witam

Tak jak mowilem znalazlem tez drugi toporek azurowy, tym razem z Gotlandii X w., fotke mam z wykopalisk, a potwierdzenie tego mozna znalezc w ksiazce. Thunmark-Nylen, Die Wikingerzeit Gotlands II.

Jak malo Ci Sigurdzie to jutro zrobie tez fotke dla tego z Danii, ale jest bardzo podobny do tego Gotlandzkieg i jezeli znalazy sie dwa takie topory o podobnym wygladzie to znaczy, ze musialy byc dosc powszechnie uzywane i nie byl to jakis jednorazowy wymysl.
Magnus
No to sie nawrocilem. Harald, jakie ofiary mam zlozyc pod twymi stopami ?? tracker.gif tongue.gif tracker.gif

PS cos moze wiesz wiecej o tych mieczach ??
Sigurd
No to sprawê toporów mamy za³atwion± - dzieki Hari !
Borg
Panowie takie ciekawostki powoduja ze zaczynam sie interesowac waszymi czasami :-P
Jakie sa wymiary(d³ugosc bo szerokosc juz nam), waga i orientacyjna wytrzymalosc takiej broni?
Przy tych wymiarach mam rozumiec ze to toporek dworeczny?
A i jedno pytanko Gotlandia by³a wtedy pod czyim panowaniem?
Czy Norman mogl takie cosik nosic?
Pozdrawiam
Sighrolf
Sigurd
Pewnie, ¿e chcê, no i czekam na rzekome dziurkowane miecze bigsmile2.gif
Lutom
Witam!

Jednym z moich toporków jest w³a¶nie a¿urowy i bardzo sobiê go ceniê, bo jest leciutki i wyciêta czê¶ci± mo¿na chwytaæ za sz³omy, ¶ci±gac je i wymy¶laæ jeszcze inne z³o¶liwo¶æi...

Oto fotka tego toporka w nied³ugiej przysz³o¶ci zamierzam sobie sprawiæ tai nastêpny i jego fotkê te¿ zamieszczê.

Pozdr.
Sigurd
My te¿ takie mamy ( pewnie z tego samego ¼ród³a :-)) ale nie byli¶my do koñca pewni ich historyczno¶ci - stad ten temat na freha.
Harald Wilczeserce
Witam

Ale mi wkreciliscie temat, dzis przewalilem z 40 katalogow archeologicznych i na razie oprucz tych dwoch sztuk, wiecej nie znalazlem, ale tak latwo sie nie poddaje.

Kolejna rzecz to co do dokladnych wymiarow, to mam nadzieje, ze uda mi sie namowic profesora na wycieczke do magazynow Historiska Museet (tam gdzie te wszystkie skarby trzymaja) i pomierzyl bym ten toporek z Gotlandii i dokladnie zwazyl, obliczyl ile stracil na wadze przez ten tysiac lat i mozna by zrobic idealna replike bigsmile2.gif .

Poza tym przestudiowalem tkanine z Bayeux i znalazlem jeden toporek nie wypelniony haftem w srodku (wszystkie pozostale byly), czyzby azur???

Poza tym w Danii testowali jego zastosowanie bojowe, bo watpili, ze sprawdzal sie w walce i okazalo sie, ze spisuje sie swietnie. Ten krzyz wlasnie nie musial miec za wiele wspolnego z chrzescijanstwem, lecz byl dodatkowym naciskiem na ostrze w momencie uderzenia, taki kolejny wikinski wynalazek. Generalnie w XI wieku slynne topory typu M (te wielkie Dajnaksy dwureczne) sa bardzo cienkie i nawet nie wyobrazacie sobie jak leciutkie, a wygladaj na wielkie toporzyska. W sumie ksztaltem i technika budowy za bardzo sie od tego azura nie roznia i moze sie nawet od niego wywodza (To juz moja prywatna teoria). Jednak pani Henrette Lyngstrom (generalnie nie wiem czemu w Skandynawii baby badaja glownie bronie a faceci jakies broszki itp bigsmile2.gif ) i Ulf Nasman stwierdzili, ze prawdopodobnie mial on funkcje ceremonialna.

Zas co do mieczy to nie potwierdzam, slyszalem jakies plotki, ze Dunczycy cos maja, ale na razie nie mam dowodow, zreszta na pewno nie azury, jak juz to nawiercane. Jakby cos to mam znajomego w Arhus museum, oni tam maj duzo sprzetu, moze bede u nich w lato to sie sporobuje wbic do magazynu, moze cos sie znajdzie, choc raczej watpie.

pozdrawiam

Hari
Kornik
Witam!
Z tego co wiem, a¿urowe topory - które pojawia³y siê w boju nie by³y zbyt lekkie (ok. 1,5 kg), poniewa¿ ówczesna technika metalurgiczna, nie pozwala³a na stworzenie pustej wewn±trz i do tego wytrzyma³ej konstrukcji - dlatego nadrabiano grubo¶ci± przekroju. Poza tym nigdy wwed³ug ¼róde³ nie u¿ywano ich na d³u¿szych ni¿ 150 cm drzewcach.
Pozdrawiam!
Wotawa
Ja bym poprosi³ jakie¶ rzetelniejsze dane bronioznawcze na temat a¿urów. Strona w katalogu stron± w katalogu, ale nie wierzê by nie by³o ¿adnych opracowañ na ten temat. Wyglda to na rzecz mimo wszystko unikatowa i wielce niepewna.

Kolega Lutom zaprezentowa³ zdaje siê typowe "obciachówy". Tyle trazy ob¶miewane "wêdki wikiñskie". Wiec nie wiem czy to przyk³ad do ¶miechu, czy te¿ na powa¿nie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.