Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.
Zapraszam do dyskusji
I Gdañski Turniej Rycerski „Majowe Dyby”
2 maja 2004
Miejsce: Forty Napoleoñskie w Gdañsku nad dworcem PKS,
Impreza otwarta,
Organizatorzy:
Wolna Kompania Piechoty Lekkiej i Dru¿yna Kasztelanii Gdañskiej
Plan turnieju jest podzielony na trzy czê¶ci: £ucznicz±, Bojow± i Zabaw Plebejskich.
Plan turnieju:
10.00 - 11.00 – zapisy do turnieju
11.00 – oficjalne rozpoczêcie turnieju.
£ucznictwo:
11.30 - Strzelanie na odleg³o¶æ 20, 40 i 80 metrów,
14.00 - Turniej Genueñczyka,(turniej w 3 osobowych grupach),
14.50 - Strzelanie do ptaków na ga³êzi,
16.00 - Strzelanie na czas
17.00 - Polowanie na zwierza,
18.15 - Pojedynek ³uczniczy – Thorgal,
W±tpliwo¶ci rozstrzygane z³otym strza³em.
Bojowy:
11.30 - Turniej Bojowy Pieszy,
15.00 - Walki na ko¼le workami z sianem, („Turniej o s³omê w butach”)
15.30 - Turniej Kopijniczy,
16.30 - Turniej Walk Pokazowych – oceniany przez S±d Mi³o¶ci,
17.30 - Przewidziane konkurencje specjalnie dla naszych piêknych dam (kobiet),
18.30 - Melee – walki na drzewo, (konkurencja dru¿ynowa),
19.30 - Bitwa – potyczka,
ok 21.00 - Biesiada
Zabawy Plebejskie – w trakcie przerw w konkurencjach.
Istnieje mo¿liwo¶æ przenocowania na miejscu, od 1 do 3 maja.
Serdecznie wszystkich zapraszamy.
Mam dwa pytanka:
1. Jakie ³uki bêd± dopuszczane? (twardo¶æ, obecno¶æ okienka itp.)
2. Czy bêdzie mo¿liwo¶æ postrzelania przed turniejem (rozgrzewka)?
Odp.
£uki tylko historyczne.
Podstawow± ¿ecz± na któr± stawiamy s± umiejêtno¶ci ³ucznika i jego wszechstronno¶æ, chcemy zobaczyæ naprawdê ludzi którzy umiej± pos³ugiwaæ siê ³ukiem (maj± duszê ³ucznika). Ka¿da z konkurencji bêdzie osobno punktowana, a zwyciêzc± ca³ego turnieju bedzie osoba która bedzie najlepsza we wszystkich konkurencjach. Dlatego nie robimy podzia³ów na twardo¶æ ³uków.
Tarcza to treningów bêdzie wystawiona dzieñ wcze¶niej od po³udnia oraz od samego rana (ok. godz. 9.00) w dzieñ turnieju.
CYTAT(anonims)
14.50 - Strzelanie do ptaków na ga³êzi,
Ciekaw jestem jak to wygl±da... Strrzela siê do góry do ptaka siedz±cego na ga³êzi? Jak rozwi±zana bêdzie kwestia strza³ochywytów, ¿eby strza³y nie polecia³y za daleko. W przypadku strzelania ziemia-ziemia, nie ma problemu, ale w przypadku ziemia-powietrze? Ciê¿ko mi to sobie wyobraziæ...
I jeszcze jedno:
CYTAT(anonims)
18.30 - Melee – walki na drzewo, (konkurencja dru¿ynowa),
Ka¿da dru¿yna dostanie jedno drzewo? Bêd± to k³ody, czy d³u¿yce? I jaki gatunek
A kto ma byc na turnieju tak z ciekawosci jako Gdañszczanin pytam.
CYTAT(anonims)
£uki tylko historyczne.
To mo¿e inaczej: ³uki od Bisoka traktujecie jako historyczne, czy nie?
£uków od Bisoka nie traktujemy jako historyczne, ale dopuszcamy do turnieju
Oczywi¶cie tylko imituj±ce historyczne, czyli ¿adnych sportowych.
Czyli ¿e wszyscy mog± przyjechaæ nawet nie zrzeszeni !!!!!!!!!!! a je¶li tak to gdzie bêdzie mozna przenocowaæ??????????????
tak niezrzeszeni moga przyjezczac
tak mozna przenocowac (biesiada bedzie ostra wiec nie widze innej mozliwosci
)
ale najlepiej dac znac nam o tym wczesniej!
Zaproszenia wys³ali¶my kilku bractwom. Napewno bêdziemy my Dru¿yna Kasztelanii Gdañskiej, Wolna Kopania Piachoty Lekkiej i ³ucznicy z Gdañskiej Szko³y Fechtunku - wszyscy jako organizatorzy. Zaproszenia wyslali¶my albo zaprosili¶my ustnie:
Czarne Gryfy
Dru¿yna Rycerska Bogus³awa V
Milites Dei
V Bandierie Miast Hanzeatyckich
Koszaliñsk± Kompaniê Rycersk±
Inogici
Arka Dzikowskiego wraz z Bractwem Rycerzy Ziemi Sztumskiej
Starogardzkie Bractwo Rycerskie
a koledzy z tego co mówili zaprosili:
Dru¿yna Rycerska Imienia ¦wiêtope³ka Wielkiego
Fianne
Zapytania o dodatkowe informacje: anonims@o2.pl
jo super a nas znowu wszyscy olali hlip hlip my tez jestesmy z Gdanska
Cedric jestescie za swietlisci na ten turniej
my sie jeszcze zakwalifikowalismy....
Nie martwcie sie, moze uda nam sie was wkrecic
Koniecznie bo bedziemy niepocieszeni
Czy jako niezrzeszony mogê wzi±æ ze sob± jeszcze paru innych niezrzeszonych, przyjechaæ do was i liczyæ na to, ze mnie nie olejecie, dostanê ¿arcie, miejsce do spania itp.?????
Je¶li tak to s³odko.
Czy ciê¿ko siê dostaæ na miejsce z dworca g³ównego?
Czy nikt nie bedzie mia³ pretensji je¶li przyjadê jako paso¿yt i nie wezmê udzia³u w zadnej konkurencji? Mam problemy z przewiezieniem sprzêtu.
Zdrówko
Zapraszamy na imprezê, jaki¶ k±t do spania i strawa siê znajd±, choæ szkoda ¿e nie bedziesz bra³ bezpo¶rednio udzia³u w konkurencjach. Jeste¶my jak najbardziej otwarci na wspó³pracê i dobr± zabawê, bo mamy równie¿ konkurencje dla osób bez sprzêtu (Turniej o s³omê w butach).
Jedynym warunkiem uczestnictwa w imprezie i biesiadzie jest strój.
Z dworca PKP jest to bardzo blisko (zapytacie siê kogo¶ o Forty Napoleoñskie), trzeba i¶æ ok 5-6 min.
Dziêki
I jeszcze jedno. Czy potrzebne bêd± namioty?
Pozdrawiam
Miejsce do spania jest w poternie, a namioty historyczne jak najbardziej.
Bedzie mozna wystawic stoisko?
Czy mozecie jakis stol zorganizowac?
A czy bêdzie mo¿na popl±sæ ew jakie¶ nauki pobieraæ
Z wystawieniem stoiska nie powinno byæ problemów a jaki¶ stó³ siê znajdzie.
Co do nauk to w programie nie mamy tego, ale bêdzie wiele osób z ró¿nych bractw i my¶lê ¿e jak pogadasz z nimi i siê popytasz to naapewno ci udziel± wielu cennych rad. Co do pl±sania to nie ma problemy, muzyka bedie przez ca³y czas.
Czo³em
I po imprezie, byli¶my (szkoda ¿e przejazdem), ca³kiem sympatycznie, dziêkujemy za mi³e przyjêcie.
Pozdrawiam
Impreza i po imprezie.
Chcia³em podziêkowaæ wszystkim, którzy przyczynili siê do powstania turnieju z bractwa, tak¿e naszym przyjacio³om z Wolnej Kompani Piechoty Lekkiej z Gdyni, którzy okazali siê wspania³ymi wspó³organizatorami imprezy oraz dziekuje za pomoc Stasiowi i Oli z GSF-u, którzy wnie¶li du¿y wk³ad w kszta³t imprezy.
Dziêkuje równie¿ wszystkim uczestnikom za udzia³ i mam nadziejê ¿e dobrze siê bawili¶cie, a ju¿ za rok pewnie powtórzymy to i bedzie jeszcze lepiej !!!
Osoby zainteresowane nasza imprez± zapraszamy do galerii, gdzie znajduj± siê ju¿ zdjêcia
Prosimy równie¿ o wypowiedzenie siê na temat turnieju: krytyka i pochwa³y mile widziane
"Majowe Dyby"
Przygotowania do turnieju
Witam!
Gratuluje DKG, WKPL i GSF BswJ i dorzucam garsc zdjec autorstwa Marzenny Kepki z Druzyny Rodowej "Lew"
Pozdrowienia
Z wielk± estym± wspominam czas spêdziony na turnieju, bardzo udanym pomimo nieciekawej pogody. Przyby³o wielu niechybnych ³uczników i nieustraszonych rycerzy.
Wiêkszo¶æ z bractw Unii Kaszubskiej o czym Wasi skrybowie zapomnieli wspomnieæ.
Amen
Zatem szczerze przepraszamy za to. Niestety nie zawsze jestesmy w stanie wszystkich spamietac. Teraz juz bedziemy Was zawsze pamietali i liczymy na Wasze przybycie w przyszlym roku
Niestety pogody jeszcze kontrolowac nie potrafimy
Dziekujemy Ciwun za zdjecia i rowniez pozdrawiamy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.