Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Sprzedaz sprzetu za granice i za granica
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Inne uzbrojenie - ogólnie
Ludka
Witam!

Jak to wyglada jezeli wykonuje sie jakis sprzet na zamowienie i chce sie go wyslac za granice? Trzeba miec jakies papiery, pozwolenia zezwolenia?
Ajesli jestesm na imprezie poza krajem i obcokrajowiec pokacha nasz helm? Czy mozna go mu sprzedac bez problemu czy panoie i panie celnicy beda liczyc sprzet?

Ludka Excalibur
Aiuto
to raczej nie ma reguly, ja sie nie spotkalem co prawda zeby ktos liczyl sprzet z powrotem na granicy , co do wywozu ,to najczesciej wystarczy juz terazsamo zaproszenie na impreze , celinicy zazwyczaj nie wnikaja dokladnie co tam przewozisz .....ale oczywiscie mozna trafic na jakas paranoje i wtedy warto miec jakas bumage ...
co do wysylki ,to wysylasz jako paczke i jest wszystko spokojnie ,
mardinus
Witam.
Ja sprzedajê lwi± czê¶æ swojego sprzêtu za granicê .
Ja wysy³am poczt± .
Na blankiecie musisz podaæ warto¶æ towaru w paczce.
do 70 Euro mo¿na s³aæ bez odprawy celnej (powy¿ej teoretycznie pe³na odprawa celna w g³ównym urzêdzie pocztowym -wype³nienie druku SAD)
Ale ja w wiêkszo¶ci piszê 70 euro (mimo tego ,¿e sprzêt wart jest wiêcej)- nikt nie zna cen sprzêtu :-)

Dobrze jest podpi±æ do paczki (przykleiæ w folii) kartkê z napisem : -,¿e ten a ten kupuje , i ten a ten sprzedaje , wyszczegulnienire towarów i cen.
Oni (w uni) potrzebuj± to do jakiej¶ op³aty pocztowej (c³a?) .
Tak napewno jest w Niemczech i W³oszech .

Nie wiem jak to bêdzie po naszym wst±pieniu (tfu...) do uni .
Ludka
Dzieki za info

Ludka Excalibur
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.