Witam, mam pytanie, od kiedy pojawi³o sie rozró¿nienie, ¿e zapiêcie na lew± stron± jest w ubiorach damskich, a na praw± w mêskich?
Nat
O matko... te¿ masz kobieto problem...
O ile mi siê wydaje, to teraz siê juz od tego odchodzi? Kobiety zapinaj± siê coraz czê¶ciej "po mêsku". A w wiekach ¶rednich to raczej nie mia³o zastosowania
Swoja drog±, mo¿na wiedzieæ, na ci Ci to?
Pozdrawiam!
EwKa
Ja slyszalam o przelomie XVIII i XIXw. Wywodzic sie to mialo stad, ze panowie zapinali surduty i szustacorpy na guziki samodzielnie a panie byly zapinane przez sluzace. "Obsluga" guzikow podporzadkowana byla wiec wygodzie sluzby i odbywala sie niejako w lustrzanym odbiciu patrzac z punktu widzenia Pani.
Agata Witkowska
CYTAT(Nat)
O matko... te¿ masz kobieto problem...
O ile mi siê wydaje, to teraz siê juz od tego odchodzi? Kobiety zapinaj± siê coraz czê¶ciej "po mêsku". A w wiekach ¶rednich to raczej nie mia³o zastosowania
Swoja drog±, mo¿na wiedzieæ, na ci Ci to?
Pozdrawiam!
===================
A nie wolno siê pytaæ? Forum chyba do tego s³u¿y.Zawsze mnie to ciekawi³o, i tyle.
Pozdrawiam
Jan Gradoñ
CYTAT(EwKa)
Obsluga" guzikow podporzadkowana byla wiec wygodzie sluzby i odbywala sie niejako w lustrzanym odbiciu patrzac z punktu widzenia Pani.
Bardzo ciekawe sposrze¿enie EwKo...
Czy w takim razie s³u¿±ce zapina³y siê na praw± stronê, to jest po mêsku??
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.