Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wied¼my
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Imd
Poszukuje informacji na temat wied¼m w¶ród Wikingów. Interesuje mnie co je wyró¿nia³o, czym siê zajmowa³y, jaka by³a ich pozycja spo³eczna itp. Jestem zainteresowana fachowymi informacjami naukowymi a nie fa³szywymi przekazami czy plotkami. Je¶li kto¶ z Was jest w stanie mi pomóc to by³abym bardzo wdzieczna. Za wszelk± pomoc serdecznie dziêkujê...
Ludka
Witam!

Najlepsza chyba bedzie ksiazka Leszka Slupeckiego 'Wrozby i wyrocznie dawnych Skandynawow', wydana jakos w drugiej polowie lat 90.

Ludka Excalibur
Nat
Imd!
Mo¿e to siê choæ troche przyda http://www.biskupin.pl/doc/czarownice.doc
Co do tego, czym siê zajmowa³y - uwa¿am, ¿e powinna¶ przejrzeæ pozycje dotycz±ce symboliki apotropei i magii naturalnej. Na przyk³ad Piotr Kowalski, LEKSYKON. ZNAKI ¦WIATA, Warszawa 1998 - tam mo¿na co nieco na pocz±tek poczytaæ.
Jak znajdê co¶ jeszcze to dam znac - ale wydaje mi siê, ¿e co do zajêæ, to w³¶nie apotropeje, (lub rzucanie uroków, dla przeciwwagi bigsmile2.gif ), medycyna naturalna, i rzecz jasna - magia alkmeny (kobieca).
Pozdrawiam!
Svana
hej Imd
Cytuje sama siebie, ale ta pozycja jest chyba idealna dla ciebe, jest tam sporo o czarownicah sedir kona i iinych magii, nawet fakt ze zucajac czary pochylaly sie do przodu i mowily miedzy swoimi kolanami patrzac za siebie hmmm ciekawe co???
autora podam za jakis czas.

jest taka fajna ksiazka o magii celtow i wikingow a nazywa sie wlasciwie tak samo "magia celtow i wikingow". jest tam sporo - polowa - o wikingach a dokladnie o magii, obrzedach czarownic sedir kona i innej magi, o roli kobiety w leczeniu i generalnie w magii i obrzedach. jest takze rozdzial o runach i sposobach wrozenia wraz ze znaczeniam run w magii. to chyba powinno by podstawa do dlaszych poszukiwan.

Svana
Dir
Mam male pytanie czy ktos planuje odgrywac wikinskie wiedzmy bigsmile2.gif z checia zobaczyl bym przed szykiem pochylona niewiaste z glowa miedzy nogami rzucajacom dziwnymi chaslami przeciwna strona mogla by to wziasc za propozycje icon_wink.gif i walka.gif by byla bardziej zaciekla a przedewszystkim to jakas atrakcja bum.gif a moze ty Svano slonko pokrzyczysz tak kiedy na mnie bigsmile2.gif pozdrawiam wszystkie wiedzmy
Svana
Witam

Oto bibliografia nie ca³kiem pe³na:
Adrian Devine, Magia Celtów I Wikingów

A co do Ciebie Dir to zapamiêtaj sobie , mad.gif ¿e nie jestem ¿adn± czarownic±, tylko normalna kobiet±... jak chcesz to moge pokrzyczeæ specialnie dla Ciebie smile.gif
Svana
Nat
S³awa!
We wspomnianym przeze mnie powy¿ej Leksykonie Kowalskiego znalaz³am kilka interesuj±cych odno¶ników bibliograficznych... zastrzegam jedynie, ¿e sama jeszcze po nie nie siêgnê³am (brak czasu), - ale mo¿e kogo¶ zainteresuj±.

Buchowski M., Magia i rytua³, Warszawa 1993
Drury N., Szamanizm, Poznañ 1994
Szafraniec J., Magia, rytm i terapia, Warszawa 1994
Swienko H., Magia w ¿yciu cz³owieka, Warszawa 1983

Powtarzam - nie wiem na ile wiadomo¶ci znajduj±ce siê w tych¿e maj± co¶ wspólnego z tym zagadnieniem u wikingów - ale wiele praktyk magicznych (jak odczynianie uroków czy wró¿enie) jest do¶æ uniwersalna i te same elementy spotkac mo¿na w odleg³ych nieraz od siebie kuturach.
Sretno!
Hyginus
A je¶li szukacie faktycznie naukowego opisu wierzeñ magiczno-relgijnych skandynawów devil.gif warto siêgn±æ po trudnego, ale za to genialnego Mirceê Eliadego. O szamani¼mie ludów Pó³nocy bêdzie co¶ na pewno w "Szamani¼mie i archaicznych technikach ekstazy" - sprawdzê jeszcze w domku i ewentualnie dopiszê.
Nat
Chwila, Eliade wcale nie jest trudny! smile.gif
Zgadzam siê natomiast, ¿e pisze bardzo zajmuj±co smile.gif
Tej ksi±¿ki jeszcze nie mia³am w rêkach, ale mo¿e czas najwy¿szy smile.gif
Sretno!
Hyginus
Có¿, Kantowi pod wzglêdem trudno¶ci nie dorówna bigsmile2.gif , ale jego teksty dotycz±ce chocia¿by jogi s± nieco, jak na mój gust, zbyt mocno nasycone sanskrytem szczerba.gif
A na powa¿nie - przejrza³em (sorki, ale bardzo pobie¿nie z braku czasu) wspomnian± pozycjê - istotnie, mo¿na tam nieco znale¼æ na temat wierzeñ wczesnogermañskich, a je¶li kogo¶ interesuje chocia¿by szamanizm i nekromancja w wydaniu odynicznim - polecam bigsmile2.gif
Imd
CYTAT(Svana)
Witam  

Oto bibliografia nie ca³kiem pe³na:
Adrian Devine, Magia Celtów I Wikingów
Svana

Kupi³am t± ksi±zke i przeczyta³am... Faktycznie jest to totalny wstêp do tematu. Pojawi³y siê tam tylko nieliczne konkretne informacje. Mam jednak spore w±tpliwo¶ci... Kim jest autor tej ksi±zki? Czy jest on autorytetem w tej dziedzinie? Watpiê w to. Czy nie jest to raczej jaki¶ pasjonat magii w ka¿dej jej postaci? Zw³aczsza, ¿e jest tak¿e autorem ksia¿ek: "Magia- wró¿by, zaklêcia, amulety.", "Magia Ksiêzyca", "Tajemnice Voodoo". Czy konkretne sposoby wró¿enia z run, które opisa³ nie s± raczej wspólczesnymi sposobami,które mo¿na spotkaæ u reklamujacych sie wró¿ek? Co prawda jest podana literatura, ale to s± pozycje. do których nie sposób dotrzeæ.
Nat
http://www.inbook.pl/index.php?a=_szukaj&s...Adrian%20Devine

ta ksiegarnia ma z 18 jego tytu³ów, pobie¿nie omówione - mo¿e siê to do czego¶ przyda?
mimo wszystko, google wiecej sznurkow daje na Adriana Devine, gracza w baseball bigsmile2.gif

zreszt±, recenzja ksi±¿ki o której Imd piszesz zawiera stwierdzenie:
CYTAT
Mi³o¶nicy ksi±¿ek Tolkiena oraz gier takich jak Baldurs Gate czy Warcraft znajd± w ksi±¿ce wiele odniesieñ do bohaterów, czarów, przedmiotów i przygód, natomiast osoby interesuj±ce siê magi± wzbogac± swoj± wiedzê teoretyczn± i praktyczn±.

jako¶ nie wydajesz siê przekonana, ¿eby¶ strasznie mocno wzbogacila swoja wiedzê... je¶li wyci±gnê³am mylne wnioski, daj zanæ, o mo¿e te¿ siêgnê po t± ksi±¿kê
sretno!
Nat
O rany, Imd, wiem, ¿e mo¿e spojrza³am na was gro¼nie (coby nie u¿ywaæ s³owa wied¼mowato bum.gif ), jak pi³owali¶cie belki do namiotów na ³awce, na której usi³owa³am akurat cos przygotowaæ do zjedzenia (Rynia, pierwszy wieczór) bigsmile2.gif ale sk±d zaraz pomys³, ¿e za du¿o wiem?
jasne, pochlebia mi takie stwierdzenie, ale uwa¿am, ¿e cz³owiek nigdy nie wie tyle, ¿eby siê jeszcze czego¶ nie móg³ nauczyæ smile.gif albo przynajmniej zdrowo po¶miaæ, je¶li to bzdety smile.gif
mi akurat wpad³a w ³apki knjiga "czary i czarownice", dumnie brzmi±cy podtytu³: historia i tradycje bia³ej magii
jutro przejrzê dok³adniej, czy jest tam co¶ ciekawego o wied¼mach czy chocia¿ o interesuj±cych nas praktykach magicznych, ze szczególnym uwzglêdnieniem Pó³nocy.
na razie tylko adres bibliograficzny:
Adams Anton i Mina, Czary i czarownice. Historia i tradycje bia³ej magii, Muza SA, Warszawa 2003, 160 s.
sretno!
Nat
Nie, bynajmniej nie wygl±da³a¶ na przestroszon± bigsmile2.gif Te¿ spojrza³a¶ gro¼nie bigsmile2.gif i ka¿da zajê³a siê z powrotem swoimi sprawami, hihi... BTW, na imprezie w longhousie chcialam sobie z tob± pogadaæ o interesuj±cych obie sprawach, ale jakos cie nie znalaz³am smile.gif moze na wolinie siê uda smile.gif
wracaj±c do wspomnianej knjigi - niby jest tam trochê ciekawostek typu wied¼mowstwo - praca z zio³ami, tabela zió³ magicznych, popularni bogowie pogañscy - Odyn, rytua³y i praktyki pór roku ale generalnie wystarczy jak siê j± przekartkuje w ksiêgarni albo w czytelni.
pozdr
Nat
Donatien
Adrian Devine, hm...
Nie mam przekonania do pozycji, które pisane s± hurtem i bez rzetelnej bibliografii acz w zajmuj±cy sposób.

Polecam natomiast Eliadego, oraz Drury`ego.
Co do wied¼m, mam warto zerkn±æ do anglojêzycznej pozycji Margaret Murray - Witch Cult etc., to jest dopiero rzetelne ¼róde³ko, nie jakie¶ tam dyrdyma³ki podpisane pseudonimem.

Krzy¶ko
¯eby zrozumieæ istote magii i mitu nie zaszkodzi co¶ Bronis³awa Malinowskiego poczytaæ, albo innych antropologów
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.