Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kaptur pikowany pod kapalin
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
von Frisch
Witam, wiem ze temat podpikowanego kaputa pod kolczuge i kapalin byl poruszany w szeregu innych postow, aczkolwiek nie znalazlem nigdzie konkretnego opisu jak go wykonac. W szczegolnosciu chodzi tu o wykroje, moze jakies ryciny gotowych ?

Wiem ze nalezy go wykonca z plotna lnianego przepikowanego w "rurki" i wypchanego welna, albo skrawkami materialu. Ale gozej z wykrojem tego czegos i ogolna budowa...
Czy ktos moglby podzielic sie takowymi informacjami ?

Pozdrawiam
Bosniak
Witam

Z odmentow internetu wyszperalem takie cus: http://mailmaker.tripod.com/paddedcoif/paddedcoif.html
Na ile to jest historyczne to sie nie wypowiadam bo nie wiem smile.gif
von Frisch
ojojoj, ja tez nie wiem dunno.gif Mi bardziej zalezy na takim grubym, wypychanym a nie pikowanym z kilkunastu warstw materialu (a to chyba cos w tym stylu...) Do wykroju tego typu doszedlem sam. Podejzewam ze czy to jest wypychane czy przeszywane z warstwa to wykroj jest b. podobny, ale chcialbym czegos potwierdzonego jakims traktatem, czycus smile.gif

No ale w kazdym badz razie wielkie dzieki za chec pomocy smile.gif

Pozdrawiam
sh0re
Po angielsku coprawda ale sporo napisane:
http://www.armourarchive.org/patterns/armi...mingcap_santob/
von Frisch
nie no bez jaj cool.gif takie cos to chyba tylko ludzie od sca wymyslaja coby chronilo ich przed ciosem karimatowej palki devil.gif

Mi chodzi o mocno wypychany (praktycznie na sztywno) kaptur z kolniezem mniejwiecej takim jak kolesie ze smoczej kompani maja na banerze FREHA...

W kazdym badz razie dzieki za zaiteresowanie loki08.gif

Pozdrawiam
sh0re
Z w.w. wykroju na pikowany czepiec, moj kumpel z bractwa wykonal takowy, baaardzo wypchany (wypchal go chyba czterema metrami watoliny)tylko ze bez kolnierza, ale kolnierz mozna dorobic. Poproboj, moze wyjdzie.
Valdez
A czy koniecznie musi to byc len? Lnu wlasnie nie mama ale mam spory kawal welny i chetnie bym ja na cos zurzyl bo trzeciej nogawki w nogawicach mi nie potrzeba...
Browarek
Hmm a co je¶li mam ju¿ taki "kapturek" i chce dorobiæ ko³nierz? jestem totalnym laikiem je¶li chodzi o szycie ale ko³nierz to z ko³a sie robi i doszywa do tego kapturka? (du¿e ko³o z wyciêciem w ¶rodku takim jak dolna krawêdz "kapturka" ?
synek
Je¿eli kto¶ chce przerobiæ taki pikowany czepek na pikowany kaptur to mo¿e mieæ pewne problemy. O wiele pro¶ciej i ³atwiej jest ju¿ uszyæ nowy kaptur od podstaw a nie bawiæ siê w przeróbki.
Luszko
i co ? Nikt nie chce sie wykrojem podzieliæ ? dunno.gif
Andrzej Siejeñski
CYTAT
i co ? Nikt nie chce sie wykrojem podzieliæ ?

Ech, wiesz jak wygl±da zwyk³y kaptur? To teraz sobie wyobra¼ jak bêdzie wygl±da³ kiedy go przeszyjesz.
Pozdrawiam
Owen
Witam
Moim osobistym zdaniem takie kaptury jak zacz±³ szyæ Kornaszewski, s± absolutnie ahistoryczne w takiej formie. Nie znalaz³em ¿adnej ikonografii któr± da³oby siê wyt³umaczyæ tak± koncepcje dla "nurka".
my¶lê ¿e mo¿e siê to sprawdzaæ ewentualnie jako pikowanie doszyte do kaptura kolczego czy ³abki z czepcem kolczym. Ale jako element integralny. Na ikonografii widaæ za to bardzo czêsto zwyk³e sukienne kaptury pod kapalinami., na których nie widaæ ¿adnych ¶ladów pikowania.
Oczywi¶cie nie wszystko jeszcze w ¿yciu widzia³em, wiêc je¶li kto¶ ma jakie¶ ¼ród³o na takie co¶ to poprosze.
Pozdrawiam
Sawa
Pod kapturem sukiennym z kolei móg³ byæ schowny jaki¶ ko³nierz kolczy, lub nawet sam pikowany ko³nierz (np. taki jak Pan Wotawa opisa³ w artykule o kapalinach na bagrittonie), no ale tego w ikonografii nie widaæ niestety.

W ka¿dym razie nie upieram sie przy tej teori.
darknes
Mam wykruj takiego kaptura , jak kto¶ chce to mogê podes³aæ na e-maila .
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Pod kapaliny i lebki polecam kaptur z podwojnego sukna. Elementem amortyzujacym uderzenia bezposrednio w glowe jest pikowany kosz integralny z helmem. Szyja, w zaleznosci od okresu, mogla byc chroniona na rozne sposoby- od stojki pikowanca przez rozne formy podbrodka po kolczy obojczyk. Pozdrawiam
Gwyn
Lee
Jakiej gróbo¶ci powinien byæ taki kaptur, by nie zostaæ og³uszonym przez przypadkowe uderzenie szczerba.gif ? Czy 1 cm wystarczy, czy jest to za du¿o?
Micha³ ¯elazo
CYTAT
Jakiej gróbo¶ci powinien byæ taki kaptur, by nie zostaæ og³uszonym przez przypadkowe uderzenie

Odpowiedniej do grubo¶ci he³mu i nie innej.

Pozdr.
M.
Vibivs Silivs Alatvs
A jak siê to co¶ z za³±cznika ma do poprawno¶ci skoro ma³o na rycinkach widaæ ? Zak³adam, ¿e go¶ciowi kapalin poprostu z g³owy spad³...inaczej sensu by to nie mia³o (zreszt± widaæ przerwê w kolczudze na pasek pod brode)
Rads³awie
Witam,

Odkopiê trochê temat, bo chcia³bym siê dowiedzieæ jakie wnioski zosta³y wysnute na temat
opisywanego wy¿ej kaptura:

Jak wygl±da jego zgodno¶æ historyczna je¶li chodzi o drug± po³owê XV wieku.
Poza tym czy jest jakakolwiek mo¿liwo¶æ ruchu g³ow± w takim kapturze w raz z he³mem
(basinet) i ko³nierzem kolczym? I czy jest w ogóle jaka¶ niemroczna alternatywa dla tego okresu i he³mu?

Pozdrawiam.

PS. Przysz³o mi do g³owy jeszcze jedno pytanie, lu¼no zwi±zane z tym kapturem.
Czy bêdzie historycznie poprawne gdy wymoszczê/wyklejê jedn± warstw± filcu górn±
czê¶æ he³mu?
robert w. Wielki
Na pewno II po³ XV wieku..?
Rads³awie
CYTAT(robert w. Wielki @ 21:26 18.05.2013) *
Na pewno II po³ XV wieku..?

Masz na my¶li ¿e za pó¼no? Nie wiem i dlatego was pytam smile.gif. Jestem otwarty na propozycje.
Jakakolwiek pomoc bêdzie przeze mnie doceniona.
Pozdrawiam.
robert w. Wielki
W II po³. raczej nie noszono kapturów pikowanych-chyba, ¿e z kapturem kolczym, ale turbo popularne nie by³y jako¶ w tym okresie...
He³m. £ebka- basinet, te¿ nie za bardzo...
Jak chcesz robiæ II po³ XV w, to salada, kapalin (no mo¿e byæ z kapturem kolczym i wtedy mo¿e byæ pod spodem pikowany, ale odradzam, osobi¶cie), ewentualnie jaka¶ przy³bica.
Zwykle wspomniane he³my mia³y integraln± wy¶ció³kê i nie wymaga³y kaptura pikowanego.
Masz w ogóle wizjê kogo chcesz odtwarzaæ...? (warstwa spo³eczna, pochodzenie tyretorialne, status ,materialny, zawê¿one datowanie..?).
Rads³awie
CYTAT(robert w. Wielki @ 18:40 19.05.2013) *
W II po³. raczej nie noszono kapturów pikowanych-chyba, ¿e z kapturem kolczym, ale turbo popularne nie by³y jako¶ w tym okresie...
He³m. £ebka- basinet, te¿ nie za bardzo...
Jak chcesz robiæ II po³ XV w, to salada, kapalin (no mo¿e byæ z kapturem kolczym i wtedy mo¿e byæ pod spodem pikowany, ale odradzam, osobi¶cie), ewentualnie jaka¶ przy³bica.
Zwykle wspomniane he³my mia³y integraln± wy¶ció³kê i nie wymaga³y kaptura pikowanego.
Masz w ogóle wizjê kogo chcesz odtwarzaæ...? (warstwa spo³eczna, pochodzenie tyretorialne, status ,materialny, zawê¿one datowanie..?).

Dziêkujê za odpowied¼.
Na pocz±tek wyja¶nienie. Czytam informacje na tym forum, i jakkolwiek niektóre w±tki s± jak dobra ksi±¿ka,
to jest tego tyle, ¿e czasami ciê¿ko jest mi znale¼æ informacje na konkretny temat. Naprawdê staram siê.
Nie chcê ¿eby kto¶ pomy¶la³, ¿e wpadam zadajê pytania, które by³y ju¿ zadawane, nie kwapi±c siê nawet
u¿ywaniem wyszukiwarki.

Po drugie nie wiem czemu napisa³em druga po³owa XV wieku, to pozostanie dla mnie zagadk± crazy.gif.

Je¶li chodzi o wizjê postaci jak± bêdê odtwarza³, bêdzie to zdeterminowane przez rodzaj uzbrojenia
ochronnego i zaczepnego raczej, ni¿ na odwrót. Na pewno bêdzie to woj pieszy z pierwszej po³owy XV wieku.
Najlepiej z terenów Polski z tym ¿e, m±drzejszy o wiêdzê tu zdobyt±, zdajê sobie sprawê ¿e informacje na ten
temat nie s± kompletne, a co za tym idzie bêdê musia³ czerpaæ wzory z innych pañstw chc±c byæ niemrocznym.

Warstwa spo³eczna - nie mam parcia na bycie "szych±", ale znowu, ze wzglêdu na to ¿e zwyk³ym ludziom nie
tawiano (?) pomników, ani nagrobków wzory bêd± raczej "b³êkitno-krwiste". Poza tym oni byli lepiej uzbrojeni.
Nie jestem pewien jak sprawa siê ma z rycinami przedstawiaj±cymi sceny walki i ¿ycia codziennego - czy one
przedstawiaj± zwyk³ych ludzi. Powiedzmy ¿e bêdê trzecim synem ma³o znacz±cego rycerza, który mia³ na tyle
szczê¶cia ¿e ojciec sprawi³ mu wszystko co by³o mo¿liwe w tamtym czasie smile.gif.

Odno¶nie zawê¿onych ram czasowych. Podobnie jak wy¿ej, muszê ustaliæ na tyle na ile siê da, jakie elementy
wystêpowa³y w danym okresie. Podstawowym warunkiem wyboru jest jak najlepsze zabezpieczenie samego siebie,
jednocze¶nie pozostawiaj±c sensown± swobodê ruchów. I na koñcu wzglêdy estetyczne, choæ te¿ dla mnie wa¿ne.

Wracaj±c do twoich odpowiedzi.
Basinety mia³y wy¶ció³kê na sta³e przytwierdzon± do he³mu. Z czego to zrobiæ ¿eby by³o poprawnie historyczne,
we³na, filc, len, a mo¿e wszystkiego po trochu? Dok±d to wymoszczenie siêga³o, do dolnej krawêdzi dzwonu,
czy mo¿e "rozlewa³o" siê na barki, kark i pod brod± dostatecznie chroni±c szyjê? A je¿eli nie, to co z ochron± szyi
w takim wypadku?

Dziêkujê z góry za pomoc ;p
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.