CYTAT(robert w. Wielki @ 18:40 19.05.2013)
W II po³. raczej nie noszono kapturów pikowanych-chyba, ¿e z kapturem kolczym, ale turbo popularne nie by³y jako¶ w tym okresie...
He³m. £ebka- basinet, te¿ nie za bardzo...
Jak chcesz robiæ II po³ XV w, to salada, kapalin (no mo¿e byæ z kapturem kolczym i wtedy mo¿e byæ pod spodem pikowany, ale odradzam, osobi¶cie), ewentualnie jaka¶ przy³bica.
Zwykle wspomniane he³my mia³y integraln± wy¶ció³kê i nie wymaga³y kaptura pikowanego.
Masz w ogóle wizjê kogo chcesz odtwarzaæ...? (warstwa spo³eczna, pochodzenie tyretorialne, status ,materialny, zawê¿one datowanie..?).
Dziêkujê za odpowied¼.
Na pocz±tek wyja¶nienie. Czytam informacje na tym forum, i jakkolwiek niektóre w±tki s± jak dobra ksi±¿ka,
to jest tego tyle, ¿e czasami ciê¿ko jest mi znale¼æ informacje na konkretny temat. Naprawdê staram siê.
Nie chcê ¿eby kto¶ pomy¶la³, ¿e wpadam zadajê pytania, które by³y ju¿ zadawane, nie kwapi±c siê nawet
u¿ywaniem wyszukiwarki.
Po drugie nie wiem czemu napisa³em druga po³owa XV wieku, to pozostanie dla mnie zagadk±
.
Je¶li chodzi o wizjê postaci jak± bêdê odtwarza³, bêdzie to zdeterminowane przez rodzaj uzbrojenia
ochronnego i zaczepnego raczej, ni¿ na odwrót. Na pewno bêdzie to woj pieszy z pierwszej po³owy XV wieku.
Najlepiej z terenów Polski z tym ¿e, m±drzejszy o wiêdzê tu zdobyt±, zdajê sobie sprawê ¿e informacje na ten
temat nie s± kompletne, a co za tym idzie bêdê musia³ czerpaæ wzory z innych pañstw chc±c byæ niemrocznym.
Warstwa spo³eczna - nie mam parcia na bycie "szych±", ale znowu, ze wzglêdu na to ¿e zwyk³ym ludziom nie
tawiano (?) pomników, ani nagrobków wzory bêd± raczej "b³êkitno-krwiste". Poza tym oni byli lepiej uzbrojeni.
Nie jestem pewien jak sprawa siê ma z rycinami przedstawiaj±cymi sceny walki i ¿ycia codziennego - czy one
przedstawiaj± zwyk³ych ludzi. Powiedzmy ¿e bêdê trzecim synem ma³o znacz±cego rycerza, który mia³ na tyle
szczê¶cia ¿e ojciec sprawi³ mu wszystko co by³o mo¿liwe w tamtym czasie
.
Odno¶nie zawê¿onych ram czasowych. Podobnie jak wy¿ej, muszê ustaliæ na tyle na ile siê da, jakie elementy
wystêpowa³y w danym okresie. Podstawowym warunkiem wyboru jest jak najlepsze zabezpieczenie samego siebie,
jednocze¶nie pozostawiaj±c sensown± swobodê ruchów. I na koñcu wzglêdy estetyczne, choæ te¿ dla mnie wa¿ne.
Wracaj±c do twoich odpowiedzi.
Basinety mia³y wy¶ció³kê na sta³e przytwierdzon± do he³mu. Z czego to zrobiæ ¿eby by³o poprawnie historyczne,
we³na, filc, len, a mo¿e wszystkiego po trochu? Dok±d to wymoszczenie siêga³o, do dolnej krawêdzi dzwonu,
czy mo¿e "rozlewa³o" siê na barki, kark i pod brod± dostatecznie chroni±c szyjê? A je¿eli nie, to co z ochron± szyi
w takim wypadku?
Dziêkujê z góry za pomoc ;p