A kuku!
interesuj± mnie jakiekolwiek informacje nt. znaleziska z Elbl±ga, przy czym nie mam na my¶li tych dotycz±cych osady Turso (o ile dobrze napisa³em
)... Spotka³em siê ze szcz±tkowymi informacjami o wykopaniu czego¶ (talerze, wyroby z drewna, etc) z okolic prze³omu XV i XVI wieku... Czy ten materia³ jest gdzie¶ opisany? opublikowany? etc...
wiem, ¿e moje informacje s± nieco
szcz±tkowe, ale to po prostu wszystko, co wiem, a chcia³bym wiedzieæ wiêcej
...
Bêdê wdziêczny za info...
papa
By³em w muzeum w Elbl±gu jakie¶ 5-6 lat temu na wystawie z tych wykopalisk. Piekne rzeczy tam znale¡li. Niestety nie s³ysza³em o materia³ach pisanych na ten temat, ale mam kuzynkê w Elbl±gu która mi wisi przys³ugê. Mo¿e uda siê co¶ wyci±gn±æ.
dziêki... gdyby ci sie uda³o - by³oby superancko...
papa
Je¶li chodzi Tobie tylko o Elbl±g to przepraszam
ale w Gdañsku równie¿ wydobywamy takie talerzyki misy itp. z latryn
. Przegl±da³em 3 tomow± wersje dokumentujac± badania na terenie by³ego hotelu Jantar, niestety wyjdzie chyba tylko jedno tomisko z wszystkim potrochu zapewne, ale je¶li CI sie uda to ksi±¿eczka bedzie mia³a tytu³ "Skarby archeologii Gdañska. Hotel Rezydent" nie wiem kto bedzie podany jako Autor badania prowadzi mgr. Zbigniew Polak. No i napewno i na innych opracowaniach sie cos znajdzie, je¿eli ksi±¿ka sie uka¿e (nie wiem czy sie ju¿ ukaza³a) to zawsze mo¿na przejrzeæ moze sie co¶ znajdzie, a napewno znajdziesz buty
. Pozdrawiam
CYTAT
...Turso (o ile dobrze napisa³em
)...
Cyba raczej Truso:).
Je¶li chodzi o Truso to fakt,bo mgr Jagodzinski, który tam prowadzi wykopaliska niczego nie publikuje.
Ale je¶li chcesz poogl±daæ sobie drewniane rzeczy to w Nowogrodzie Wielkim (wiem, ze to daleko) ale by³y takie warunki glebowe, ze mnóstwo rzeczy drewnianych, skórzanych genialnie sie zachowa³o. warto poogladaæ, bo s± to niesamowite rzeczy. Wydany zosta³ album nie pamiêtam autora, ale tytu³ poprostu "Nowogród Wielki"... chyba. jesli Ci to interesuje mogê sprawdziæ.
CYTAT
Je¶li chodzi o Truso to fakt,bo mgr Jagodzinski, który tam prowadzi wykopaliska niczego nie publikuje.
Dziwi± mnie tego typu komentarze,poniewa¿ zosta³a wydana broszura,a w zasadzie przewodnik po wystawie Marka Jagodziñskiego "Wczesno¶redniowieczna osada rzemie¶lniczo-handlowa w Janowie Pomorskim nad jeziorem Dru¿no - poszukiwane Truso?",Muzeum w Elbl±gu 1988.Co prawda,to tylko naiastyka tego co tam znaleziono.
Dobrze poszukajcie w wewnêtrznych bibliotekach muzeów archeologicznych,opracowañ tam maj± od groma-strasznie du¿o.
w³a¶nie, a wykopaliska s± nadal prowadzone i wiêkszo¶æ osób nie wie co tam sie znajduje.
Ale przecie¿ nie o Truso tu chodzi...
Jak narazie znalaz³am:
Nawrolscy Badania starego Miasta w Elbl±gu za lata 1983-84, "Kwartalnik Historii kultury materialnej", Rok XXXIV, nr 4, 1986
tam sa naczynia:talerze i miski klepkowe
Pozdrawiam
Warto te¿ zajrzeæ do artyku³u tych¿e w KHKM R.XXXVII nr 2/89 pt:
"Badania Starego Miasta w Elbl±gu w roku 1985" - czyli druga czê¶æ sprawozdañ.
Zamieszczono tam ryciny min.: wyrobów skórzanych (pochewki na no¿e), drewnianych, i glinianych (pare rycin ciekawej ceramiki)
Carotta D.
Przypomnia³y mi siê stare czasy! Na æwiczeniach u prof. tandeckiego czytali¶my tabliczki woskowe znalezione w Elbl±gu. Wiem ,¿e by³y tam tez jakie¶ instrumenty muzyczne - ¶wietnie zakonserwowane bo le¿a³y 600 lat w szambie!
pozdrawiam
mieszkam w elbl±gu we wrze¶niu chyba by³a wystawa o bursztynowym szlaku i mo¿na by³o zej¶æ piêtro ni¿ej, by³o sporo eksponatów, replik no i parê makiet
Witam
ostatnio (miesi±c dwa temu) pokaza³y siê w sieci zdjecia niektórych eksponatów na stronach
http://ng.onet.pl/69,15128,galeria.html
Zobacz tutaj:
http://ng.onet.pl/69,15128,galeria.html
Artykul drukowany w majowym National Geographic.
Nie wiem Tomaszu , czy Ci ta informacja w czym¶ pomo¿e , ale posiadam szcz±tki broszurki Politechniki Wroc³awskiej(nr 189)(Architektura XIII) z 1968r. "Meble Elbl±skie XV-XVIII Stulecia".
Jest w ca³o¶ci do wypo¿yczenia w Bibliotece Uniwersyteckiej w Toruniu
.Je¿eli komu¶ z Torunia bêdzie chcia³o siê tam przej¶æ i poskanowaæ, to by³bym wdzieczny , bo mój egzemplarz jest bardzo powa¿nie wybrakowany(praktycznie nieprzydatny).
Pozdrawiam.
dla zainteresowanych aktualnie (do 20 IX ) znaleziska z Elbl±ga sa w Poznanskim Muzeum Archeologicznym
panuje jednak calkowity zakaz foto
Dla zainteresowanych:
mam 20 minut drogi do elbl±skiego muzeum i mogê siê tam przej¶æ i porobiæ tajniacko jakie¶ fotki (nie wiem tylko czy jest tam to co was interesuje).
Pozdr.
Hej
To je¶li mo¿esz to ja prosi³bym o zdjêcia pasa, ceramiki i butów, a tak¿e innych fajnych gadgetów, ja niestety nie sfotografowa³em jak by³a wystaa w wawie.
Pozdrawiam
Mam tak± ksi±¿kê, przewodnik po wystawie, autorstwa Tadeusza Nawrolskiego "Elbl±g w XIII-XVIII wieku. Kultura materialna w wykopaliskach archeologicznych", wydan± przez Muzeum W Elbl±gu w 1987 r. S± tam zdjêcia ró¿nych przedmiotów, g³ównie naczyñ (niestety, czarno-bia³e), tak¿e z XV i XVI w., choæ nigdzie, niestety, nie jest wyszczególnione, ¿eby co¶ by³o z prze³omu tych stuleci.
Witam
Proponujê odwiedziæ stronkê muzeum
http://www.muzeumelblag.gabo.pl/, zdjêæ jest niewiele, ale z dobrego ¼ród³a wiem, ¿e strona idzie do modernizacji, wiêc szepnê gdzie trzeba o poszukiwanych fotkach.
Je¶li chodzi o ksi±¿ki, to trochê danych jest w "Historii Elblaga" pod redakcj± Gierszewskiego i Grotha wydawnictwo Marpress, Gdañsk wspomniany okres omowiony jest w t II.
Mam Gierszewskiego "Elbl±g - Przesz³o¶æ i Tera¿niejszo¶æ" Wydawnictwo Morskie Gdañsk 1978, ale ilustracji jest niewiele i w stanie nie nadaj±cym siê do analizy - mo¿e kto¶ ma nowsze wydanie.
( I w ramach reklamy
23 czerwca o 19.00 w rzeczonym muzeum jest otwarcie wystawy "Truso - morska faktoria Wikingów. Zapraszam )
Wszystkim zainteresowanym polecam "Archeologia et historia urbana", red. Roman Czaja, Gra¿yna Nawrolska, Marian Rêbkowski, Janusz Tandecki, Elbl±g 2004
Tak dla zainteresowanych: ostatnio wykopali winde z XIII w. bodaj¿e. Winda bêdzie do obej¿enia w Toruniu a potem jedzie na turne po Niemczech, o ile siê nie myle.
Jak wróce z Mazowi, to siê przejde na t± Gimnazjaln± (tam jest nasze muzeum) i napstrykam fotek, dopuki mnie nie wyrzuc± :P
PRAWDOPODOBNIE jest to winda towarowa, nadal trwaj± badania w celu potwierdzenia b±d¼ nie tej hipotezy. A poza tym jak zwykle w³asnie zakoñczony sezon przyniós³ sporo materia³u zabytkowego., m. in takie ciekawostki jak 7 miote³ ¶rdniowiecznych... CO do wystawy odno¶nie Starego Miasta - otwarcie nowej wystawy odbêdzie siê w czerwcu 2007r.
Co do robienia zdjêæ: no nie wypada "szalec" z aparatem. Jestesmy czujni, zwarci i gotowi ;P. Mo¿liwo¶c fotografowania w Muzeum Archeologiczno-Historycznym w Elblagu to tylko 5 z³.
P.S. A w³a¶nie trwaj± wykopaliska w Truso, w Weklicach, w Kro¶nie i w Rogajnach.
NO i jeszce naj¶wie¿sze info: ów fragment "windy" to najprawdopodobniej kabestan, nadal tocz± siê dyskusje w sprawie teogo¿ przedmiotu na szybkie pokazanie tegoz naleiska, najwczesniej za pewne w okolicach czerwca 2007...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.